A daganatos betegek ellátásának helyzete Pest megyében 2006-ban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egynapos sebészetek Pest megyében
Advertisements

Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Működőképes-e a területfejlesztés új rendszere Nagyházi György PhD hallgató RGDI - Győr.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Egy biztosító több pénztár modell az üzleti oldal szemében
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Hypertensiv nephropathia talaján kialakult veseelégtelenség
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
1 Az egészségipar az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek tükrében Prof. Dr. Báger Gusztáv Az ÁSZ Fejlesztési és Módszertani Intézetének főigazgatója.
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Pest Megyei Közigazgatási Hivatal
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
Pest Megye járó- és fekvőbeteg ellátásának komplex rendszere Sinkovicz László elnök, KM RET.
Az OTH feladata közegészségügy (környezet- és település-, élelmezés- és táplálkozás-, munka-, sugáregészségügy és sugárbiológia, toxikológia), a járványügy.
Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Az onkológiai szűrő és betegellátási gyakorlatunk
A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.
A hazai intézményrendszer vázlatos bemutatása Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Az OEP regionalizációja
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
Szike helyett machate-t? avagy lesz-e kiút a „protokoll- dzsungelből”?
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Kormányszóvivői tájékoztató Hajléktalan-ellátás Felkészülés a télre.
Szociális regiszter publikus felület használata
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
A VÁROSREHABILITÁCIÓS KERET FELHASZNÁLÁSA ÉPÜLET KÖZTÉR 2013 előtt 2013 évben kifizetés: 12 milliárd Ft 8 támogatott kerület; 3 nyereséges. keret: 5 milliárd.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Norvég Civil Alap A Norvégia, Izland és Liechtenstein által az Európai Unió gyengébben fejlett tagállamainak felzárkóztatásához nyújtott támogatás keretében.
Az építésfelügyeleti feladatok alakulása - fokozott elvárások
Az egyetemi klinikák és az ellátási területükhöz tartozó kórházak közötti feladatmegosztás speciális kérdésének kezelése a szakmai egyeztető fórumokon.
Dr. Rácz Jenő ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK BUDAPEST FEBRUÁR 24.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
Ahogy a szakfőorvos látja
A betegellátás keretei és rendszere
egyetemi tanár, főigazgató
Dr. Hőnyi Péter mb. osztályvezető Országos Mentőszolgálat
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház bemutatása Dr. Papp Erzsébet orvosigazgató.
Nemzeti Energetikusi Hálózat
Centralizáció és specializáció az Onkológiai sebészetben
Mb. tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
A magyarországi K+F politika
Kórházi konszolidációra fordítható pályázati források lehetséges keretrendszere Budapest, november.
HOSPITIUM MARKUSOVSZKY SAVARIENSE
A helyettes szülői ellátás működése
A szakma és az egészségpolitika kapcsolata a nemzetközi gyakorlatban
A szakfelügyelet helye az egészségügyi ellátás fejlesztésében
Tanszékvezető: Prof. Dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Előadás másolata:

A daganatos betegek ellátásának helyzete Pest megyében 2006-ban Dr.Dank Magdolna PhD egyetemi docens Klinikai Onkológia Országos Szakfelügyelő Főorvosa

Hogyan áll a daganatellenes ellátás? A rosszindulatú daganatos megbetegedések lassan a népbetegségnek tekintendőek mind Európában , mind pedig hazánkban. Szinte már naponta ismételt , és így elfogadott tény , hogy hazánk onkológiai statisztikái mindkét nemben illetve szinte minden lokalizációban Európa legrosszabb értékeit mutatják.

Krónikus betegség-e a daganat? Az onkológiai megbetegedések kezelési eredményi világszerte javulnak , az eredmények javulása azonban nem csak az új eljárások bevezetésének, hanem az adott ország onkológiai ellátási rendszerének átgondolásának , és célszerű kialakításának köszönhetőek

Egy kis európai kitekintés Reményt adó a finn példa , ahol már a primer prevencióban 20 éve tett célszerű finn intézkedések hatása is észlelhető. Ma Finnországban egy év alatt 4 nő hal meg méhnyakrákban , míg egyes adatok szerint Magyarországon évente 400 embert vesztünk el e betegségben. Finn ffi hamarabb hal meg pr és sec prog 10 éveb át minden kornány vitt pénz sszűréshez ellátáshoz de 20 év kell

Rákkontroll programok EU-ban Az Egészségügyi Világszervezet lyoni székhelyű Rákügynökségének szakmai támogatásával 2004.novemberében Magyarországon is megkezdődött az onkológiai centrumok rendszerének kialakítása. A rendszer az onkológiai ellátás célszerű koncentrálását jelentené, azonban az elmúlt hónapok adatai alapján a magyar valóság számos helyen eltér a feltételezett állapottól.

Fordulópontok 2005.december 1-től a kemoterápiás ellátás végzésére , illetve e tevékenység OEP finanszírozására 48 kórház került kijelölésre , illetve meghatározásra kerültek a kemoterápiás finanszírozás feltételei , a finanszírozható eljárások köre. Hosszan tartó szakmai viták után 2006.februárjában meghirdetésre került a 10 éve íróasztalfiókban felejtett Magyar Nemzeti Rákkontroll Program. 2006.áprilisában a magyar onkológiai ellátás rendszere továbbra is számos problémával küszködik

A komplex onkológia Világos tény , hogy az onkológiai ellátás eredményességében a primer és secunder prevenció hatalmas jelentőségű , de az ellátórendszer az aki a mégis kialakult betegség esetében hatékony és célszerű kezeléssel reményt adhat a beteg számára . Az onkológia komplex szakmává vált , diagnosztika , sebészet , sugárterápia , gyógyszeres kezelés , gondozás , rehabilitáció , hospice ellátás egysége adja a legjobb esélyt. Szinte minden elem valamilyen szinten adott az országban , csak nem ott és nem annyi , amire a betegnek szüksége lenne.

Onkológiai központok Az Onkológiai Központok rendszerének meghatározó feltétele , hogy a progresszív ellátási rend érvényesüljön. Megyei szinten legalább egy intézménynek biztosítani kellene az onkológiai komplex szemléletet és ellátást , mely koordinálja a városi szintű onkológiai ellátást, illetve a megyei onkológiai gondozás rendszerét. A megyei központokat regionális centrum köti össze , mely lehet egyetemi központ illetve alkalmassá tett nagy megyei kórház . Az ország kitüntetett ellátója az Országos Onkológiai Intézet , mely számos nemzetnél megtalálható. (National Cancer Institute)

A megvalósulás Az elmélet tulajdonképpen támadhatatlan. A gyakorlatban a 19 magyar megye közel 50%-a nem rendelkezik olyan„ onkológiai központtal „, mely képes volna megfelelni a kívánalmaknak. Ilyen kritikus terület az Észak-magyarországi régió , a Nyugat-magyarországi régió , Tolna megye , Jász-Nagykun-Szolnok megye, illetve a budapesti onkológiai ellátással állandóan egybemosott Pest megye is.

Pest megye helyzete Közismert tény , hogy a hátrányos szociális helyzet növeli a daganatos megbetegedések rizikóját. Pest megye lakossága igen színes képet mutat , számos területe erősen elmaradott , lakossága hátrányos helyzetű. A pest megyei ellátásra kijelölt kórházak közül kettőben működik onkológiai osztály ( Kistarcsa , illetve Törökbálint mint Pest megyei Tüdőgyógyászati intézmény )

Pest megye onkológiai adatai A Pest megyei kórházak onkológiai ellátó kapacitása csekély : 2004-es adatok szerint Kerepestarcsán 1381 onkológiai beteg ellátása Szt.Rókus kórház 975 onkológiai beteg ellátása a jelenleg már kemoterápiás ellátásra nem engedélyezett Vácon 760 ellátásra , míg Törökbálinton 559 onkológiai ellátásra került sor. Az összes magyar ellátónál : 125030 onkológiai ellátási esemény, azaz a magyarországi ellátás 3 %-a történt Pest megyében, míg a lakosság száma csaknem az ország lakosságának 10%-a 2m bp 1m

Új daganat miatti műtét – 2004 összesen 7125

Új daganat miatti kemoterápia – 2004 összesen 1485

Új daganat miatti sugárterápia – 2004 összesen 1070

Az Egészségügyi Miniszter rendelet-tervezete: Az Onkológiai Központok minősítése Az onkológiai ellátásban résztvevő intézmények minősítését az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat – az onkológiai szakfelügyelet bevonásával – a működési engedély kiadása során végzi az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet előírásai szerint. Az ellátás minőségét és feltételeit a szakfelügyelet rendszeresen ellenőrzi és javaslatot tesz a hiányosságokat megszűntető intézkedésekre, adott esetben a működési engedély felfüggesztésére vagy visszavonására. Az onkológiai ellátás interdiszciplínáris kérdéseiben a Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium a társszakmák Szakmai Kollégiumaival konszenzusban adja ki állásfoglalását.

Az Onkológiai Központok feladatainak végzésére jelölt intézményeket a 60/2003. (X.20.) ESZCSM rendelet 12.§-ának (5) bekezdése alapján kiadott és az egészségügyi közszolgáltatók ellátási szintek szerinti besorolásáról szóló 6/2003. (Eü.K.23) ESZCSM tájékoztató sorolja fel (ld: 1.sz. Melléklet).

Javaslat a Közép-magyarországi régió onkológiai ellátásának megszervezésére Jelentősen eltérő a Közép-Magyaroroszági Régió helyzete a lakosság száma (3+1 millió a Főváros, Pest Megye és a konglomeráció vonzásköre) és a nagyszámú, különböző tulajdonú, rendeltetésű és profilú intézmény koncentrációja következtében. A megyei szintű onkológiai feladatok ellátására kialakítható 5 Fővárosi és két Pest Megyei alrégióban az alábbiak eldöntése szükséges: - a dél-Pest Megyei alrégióban a Kistarcsai Kórház ellátási területe és az e területen működő Onkológiai Gondozók integrációja,

- az észak-Pest Megyei alrégióban egy új, Onkológiai Centrum feladatokra rendelhető intézmény fejlesztése, kijelölése és a területi Onkológiai Gondozók integrációja, - a fővárosi alrégiókban a területi feladatok ellátására kijelölt 6 fővárosi Intézmény és a kerületi Onkológiai Gondozók integrációja, ezen belül a közép-Pesti alrégióban kijelölt két intézmény együttműködése, valamint az Uzsoki u-i Kórház területi feladatokat szolgáló és regionális feladatokra rendelhető kapacitásainak (Főv. Onkoradiológiai Központ) logisztikai felépítése

Az új szakfelügyeleti rendszer felállításakor magam sem láttam , milyen kihívást jelent nem csak egy – egy konkrét betegért küzdeni , hanem a daganatos betegek ellátásának jobbá tételéért harcolni. Az világos , hogy helyes diagnózis nélkül sem az onkológiában , sem az onkológiai ellátás megszervezésében nem számíthatunk eredményre.

Az érvényben lévő rendeletek , illetve az Onkológiai Szakmai Kollégium által kialakított irányelvek alapján magam és munkatársaim néhány hete átfogó „ ellenőrzést „ kezdtünk, hogy világos képet kaphassunk és adhassunk arról, hol is tart ma az onkológiai ellátás Magyarországon. Sajnos , már most látható , hogy alapvető feltételek hiányoznak számos helyen , míg néhány Intézet komolyan veszi feladatát.

Pest megye lakosságának onkológiai ellátása jelenleg számos érdek kereszttüzében áll. A komplex onkológiai ellátási rendszer kiépítéséhez eltökélt szándék , hosszú távra kialakított szakmai együttműködések és szerződések szükségesek , egymás jogainak és a betegek érdekeinek tiszteletben tartásával.