SZABAD GYÖKÖK A TERMÉSZETBEN XVII. Pest Megyei Orvosnapok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
IZOENZIMEK Definíció: azonos funkció, de: eltérő primer szerkezet,
Advertisements

A glioxilát ciklus.
Inhibitorok Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Rézcsoport.
Zöldségfélék.
Szükséges Eszközök: • kémcsőtartó, 3db kémcső, vegyszeres kanál, cseppentő Anyagok: • tojásfehérje, szilárd konyhasó, tömény sósav, tömény salétromsav,
ENZIMOLÓGIA 2010.
Szintetikus mosószerek Eutrofizáció
Az ásványi anyagok forgalma
A glioxilát ciklus.
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Vér.
KOMETABOLIZMUS. A fogalom tisztázása Régóta ismert tény, hogy a mikroorganizmusok képesek átalakítani szerves vegyületeket, de a termék felhalmozódik.
BIOKÉMIAI ALAPOK.
BIOKÉMIA I..
A Biogáz (házilag) Felhívjuk a kedves nézők figyelmét, hogy ha a következő szövegek hallatán,illetve képek láttán valakinek bármilyen baja lesz, azért.
LIPIDPEROXIDÁCIÓ ÉS A BIOLÓGIAI ANTIOXIDÁNS VÉDELEM
A szabadgyök-reakciók alapvető kémiai jellemzői
Fiziológiás szabadgyök- reakciók. Szerepük a fagocitózisban A sejtek minden részében végbemenő fiziológiás szabadgyök-reakciók számos fiziológiás folyamatban.
Fiziológiás Szabadgyök-reakciók
Az élő sejtek belső rendezettségi állapotukat folyamatosan fentartják. Ezt bonyolult mechanizmusok biztosítják, amelyek révén a sejt energiát von el a.
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
Immunrendszer Betegségei.
Az intermedier anyagcsere alapjai 3.
Pentózfoszfát-ciklus
Homeostasis = Belső egyensúly
Egy folyékony mintában valamilyen baktérium koncentrációját szélesztést követően agarlemezes telepszámlálással határozzuk meg. Tízes alapú hígítási sort.
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
Speciális működésű sejtek Általában: a soksejtű, szövetes élőlények sejtjei különleges feladatok ellátására módosulnak, vagyis felépítésük megváltozik.
A BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
A vérkeringés szerepe.
A nehézfémfelesleg hatásai
A légzés fogalma és jelentősége
Kemotaxis biológiai és klinikai jelentősége Kurzusvezető: Dr. Kőhidai László 2012./2.
XENOBIOTIKUMOK MIKROBIÁLIS LEBONTÁSA
Szabadgyökös reakciók tanulmányozása antioxidáns készítményekkel kezelt patkányok heréjében in vitro 60 Co γ sugárzás hatására Sárdy Márta 1, Váli László.
STRESSZLABOR Prof Dr Rőth Erzsébet 2011.
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
Az élővilág legkisebb egységei
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
A légzési gázok szállítása
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Krónikus veseelégtelenség epidemiológiája
Egyed alatti szerveződési szintek
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
Újdonságok a haematológiában Dr. Kovács Gábor Semmelweis Egyetem, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Vasanyagcsere A vasanyagcsere szabályozásában.
Kémiai reakciók iránya
A SZTEROID HORMONOK MINT ANTIOXIDÁNSOK Dr. Békési Gábor Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika 2014.
OXIDATÍV STRESSZ PORPHYRIA CUTANEA TARDABAN
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Takarmányok zsírtartalma
Lipidek.
ANTIOXIDÁNSOK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói.
34. lecke A fehérjék felépítése a sejtben. Lényege: Lényege:  20 féle aminosavból polipeptidlánc (fehérjelánc) képződik  A polipeptidlánc aminosav sorrendjét.
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
2-es típusú diabetes mellitus: újdonságok
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
22. lecke A szénhidrátok.
Szervetlen vegyületek
ENZIMOLÓGIA.
Kemotaxis biológiai és klinikai jelentősége
Mikroelemek.
TIENS KANGLI.
A légzési gázok szállítása
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Előadás másolata:

SZABAD GYÖKÖK A TERMÉSZETBEN XVII. Pest Megyei Orvosnapok DR. SZÉKELY ANDRÁS, DR. SZELEI FLÓRA XVII. Pest Megyei Orvosnapok Gödöllő 2006. április 20-22. Nagykőrös Város Önkormányzat Rehabilitációs Szakkórháza és RI.

A SZABAD GYÖK DEFINÍCIÓJA Olyan molekula, vagy molekularész, amely a külső elektronhéján egy pár nélküli elektronnal rendelkezik – ez egy szabad vegyértéknek felel meg – . Rendkívül agresszív a kémiai reakciókészsége. Zárt kémiai folyamatokból kilépve szabadon vegyül környezetével. Bizonyos feltételek mellett kémiai láncreakciót válthat ki (lipid peroxidáció). Rendkívül rövid (néhány ezredmásodperc) az élettartama, ezért nagyon nehéz a közvetlen kimutatása.

A fizikusok által a természetben már jóval előbb ismert szabadgyökös folyamatok jelenlétét Mc Cord és Fridovich 1967-ben a Xantinoxidáz enzim reakciója során a biológiai rendszerekben is igazolták. Ettől az időponttól kezdve az orvostudomány számos területén ún. szabadgyök kutatás rendkívül magas színvonalat ért el (hepatológia, rheumatológia, cardiológia stb).

Élettani folyamatokban elsősorban az oxigén szabadgyökök játszanak fontos szerepet. Jelenlétük nagyrészt patológiás folyamatokat takar. Ma már tudjuk, vannak fiziológiás szabadgyökös folyamatok is (pl.: kollegenáz enzim működésének szabályozása – kollagenáz inhibitor gátlás -) .

Az oxigén molekula valódi szabadgyök, ezért a természetben csak vegyületeiben fordul elő.

Asszimiláció során keletkezett oxigén

Reaktív Oxigén Intermedier (ROI) Mitocondrium e. mikroszkópos képe

Arachidon sav kaszkád (prosztaglandin szintézis)

A szuperoxid anion A biológiai rendszerekben a leggyakoribb oxigén intermedier. - O2

Szabadgyökök szerepe a fagocitozisban

Szöveti hypoxiát követő reperfúziós folyamat biokémiája

A Fenton (Habel-Weis) reakció Lényege: a szuperoxid anion Fe++ jelenlétében lipidperoxidációt gerjeszt, amelyben elsősorban a sejtfalak lipidjei vesznek részt. Láncreakcióról van szó, amely végül tömeges sejthalált okoz.

Az oxidativ stressz Oxidativ stressznek hívjuk azokat a biokémiai folyamatokat, amelyek során a szükségesnél több ROI termelődik, ezáltal peroxidációs hatás éri a környező szöveteket. Sejtlégzés, cytocrom P-450 Prosztaglandin szintézis Gyulladásos folyamatok, fagocitózis Szöveti ischeamia utáni reperfusio

Szabad gyökök által irányított legismertebb egyéb biokémiai folyamatok Az intestinális rendszerben működő vegetatív beidegzésű sphyncter-ek – NO – (pl. Sphyncter oddii) Proteináz-inhibitor gátlás (pl. kollagenáz aktivizálás)

Az antioxidáns védelem Sejten belüli enzimek Superoxid dizmutáz (SOD) Kataláz Glutation peroxidáz Metionin sulfoxid reduktáz Sejt és sejtmagon belüli scavanger Folsav Extracellularis faktorok (O2 scavanger) Transferrin, ferritin, ferroglobin Coeruloplasmin Albumin Lactoferrin Extracellularis SOD Húgysav C-vitamin E-vitamin

Superoxid Dizmutáz (SOD) Ezen enzim tulajdonképpen az az erythropcuprein néven ismert biológiailag aktív fehérje, amelyet Mann és Klein marha vörösvérsejtjéből izolált 1939(!)-ben. Csak Mc Cord és Fridovich igazolták, hogy az antioxidáns rendszer legfontosabb enzime. A szuperoxid anion gyököt semlegesíteni és hidrogénperoxiddá alakítja. 2O2 + 2H+  H2O2 + O2 SOD Majd az így keletkezett hifrogénperoxidot a kataláz bontja le vízre és oxigénre, vagy a glutakion rendszer. H2O2 → H2O + 1/2O2 kataláz -

Glutathion redox rendszer A glutathion reverzibilis peroxidálhatóság az alapja a reakciónak. GSSG/GSH hányados a vvt-n nyomjelzője lehet az agyban zajlódó oxidatív stressznek. GSK-Px – glutathion peroxidáz GSSG – glutathion peroxid Se - Szelén GSH – redukált glutathion GR – glutathion reduktáz

Transferri, Ferritin, Ferroglobin Mindhárom fehérje rendkívül fontos szerepet játszik abban, hogy a fiziológiásan jelenlévő szabad gyökön ne lendülhessenek át Fenton (Habel-Weis) típusú reakcióba, amely a lipidperoxidációba torkollik.

Coeruloplasmin Ez a fehérje igen fontos extracellularis faktor. A Szabad Ferro ionokat ferrivé oxidálja. Ezáltal ugyancsak a (Habel-Weis) reakció kialakulását gátolja.

E-vitamin Az E vitamin a legfontosabb gyökfogó (scavanger) a természetben. Növényekben szintetizálódó zsírban oldódó vitamin. Elsősorban a patogén szabad gyökös reakciókat gátolja. A lipidperoxidációval szemben védi a sejteket úgy, hogy szervesen beépül a sejtmembránba.

C-vitamin Vigyázni kell vele, mert: 10 M-os koncentrációban antioxidáns 5x10 -10 M-os tartományban peroxidánsként viselkedik, kifejezetten iniciálja a lipid peroxidációt! A cikláz enzimeket támogatja, valószínű ezért van igen nagy mennyiségben a mellékvesékben. Nagy koncentrációban a sejtlégzéssel párhuzamosan Ciktokrom P-450 rendszerben az oxigént redukálja, mintegy elvonja azt a sejtlégzéstől!

Albumin – szuperoxid anion scavanger Lactoferrin – ferro ion kötő tulajdonságú Húgysav – az extracellularis térbe képződő szabad hidro gyököt köti meg SOD – számottevő mennyiségben van jelen a sejt közötti térben is

Összefoglalva:

Végezetül néhány gondolat: Rendkívül nagy veszélyt jelent az aerob élővilág számára az oxigén hasznosítása. Ma már biztosan tudjuk, hogy a sejtlégzés során felhasznált oxigén 90%-ból víz, 10%-ból szabad gyök képződik. Ezen szabad gyökök káros hatásaival szemben az intact antioxidáns rendszerünk nagyon jó védelmet biztosít számunkra. Akkor beszélünk szabad gyök betegségről, ha az egyensúly megbomlik. Bizonyított, hogy az öregedés is elsősorban a mitokondriumokban fokozatosan csökkenő antioxidáns védelem következménye. Az oxidativ stressz lehetőségére számos esetben gondolnunk kell! Bár vannak már gyógyszereink (E-vitamin, Fólsav, Silimarin készítmények, Xantin, oxidáz gátló készítmények), meg kell akadályoznunk a kóros szabad gyök képződéseket!

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET !