1 Szemléletváltás az ST-elevatióval járó acut myocardialis infarctus kezelésében a váci Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztályán az elmúlt 35 év során.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A betegségek globális súlya
Advertisements

Központi Statisztikai Hivatal
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
A gyermekgyógyászat jellemzői Demográfiai mutatók
ESÉS MEGELŐZÉS ESÉS MEGELŐZÉS
Acut coronaria syndroma A késés szerepe a STEMI ellátása során
Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást.
SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK EPIDEMIOLÓGIÁJA
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az ISZB kialakulása. Preklinikus szakasz
Oxyologia és sürgősségi orvostan I.
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
A hepatitisz C ellátásának változásai:
Krónikus C-vírus hepatitis: Új remények, régi és új nehézségek
NATRIURETIKUS PEPTIDEK
Mire jók a szűrővizsgálatok?
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
Perifériás érbetegségek
dr. Szalai Zsuzsanna szakmacsoportvezető főorvos
A lelki egészség helyzete a világon és Magyarországon
A krónikus szívelégtelenség és kezelése
A kardiovaszkuláris betegségek
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Dr. Alföldi Sándor Semmelweis Egyetem, I. Belklinika
Kardiovaszkuláris prevenció június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Stabil angina pectoris június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Anticoaguláns terápia a cardiovascularis betegségek kezelésében
A szívelégtelenség diagnózisa június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Dr. Masszi Gabriella November 12. SOTE –NET Barna-terem
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
A hypertonia kezelése végállapotú veseelégtelenségben és
Kardiovaszkuláris rizikó becslése a laboratóriumi gyakorlatban
Hyperuricaemia és hypertonia Hypertonia Központ Óbuda, Budapest
Krónikus vesebetegek ischaemiás szívbetegsége: a nephrologiai
TÖBBSZÖRÖS REGRESSZIÓS SZÁMÍTÁSOK II
A két vagy több független változó elemzéséhez használható különböző módszerek (Dawson, Trapp, 2001)
Méltó helyet a fittségnek a kardio-vaszkuláris- metabolikus rizikó megítélésében !
A keringési rendszer megbetegedései okozta halálozás.
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
A belgyógyászati érbetegellátás helyzete Magyarországon (2008)
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Acut Coronária Syndroma BLESZ Belgyógyászati Kardiológiai
A hiányzó láncszem Dr. Szűcs Renáta, Dr. Marjanek Zsuzsa,
Dohányzás okozta mrgbetegedések és halálozás
Kardiológiai rehabilitáció
A megelőzés szintjei, formái és lehetőségei
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
A prevenciót és a rehabilitációt átívelő horizont
NSAID gastropathia: a megelőzés és kezelés újabb szempontjai
NEPHROLOGIAI KÉPZÉS – CSALÁDORVOS REZIDENSEK SZÁMÁRA
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Légzőrendszerre ható gyógyszerjelöltek hatásossága Innovatív Gyógyszerek Kutatására Irányuló Nemzeti Technológiai Platform, Gyógyszerhatásossági munkaértekezlet.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT MÉRÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
LUMBAGO OKAI A MUNKAALKALMASSÁG ELBÍRÁLÁSA Az alkalmasság okai
ELHÍZÁS a XXI. század járványa?. A VILÁG LEGNAGYOBB JÁRVÁNYAI PESTIS – a fekete halál Kr.e.430 LEPRA.
Invaziv vizsgálatok. 17,5 millió ember halálát okozta ben (1/3 a világ összhalálozásának) 20 millió túlélő maradvány tünetekkel 5 millió önellátásban.
Stroke és krónikus veseelégtelenség
A cukorbetegség.
BECSATOLJAM A BIZTONSÁGI ÖVET?
Készítette: A No cigi csapata
Stroke-os dializált betegek ápolásának sajátos szempontjai
Szív- és érrendszeri betegségek Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan - A fejlett.
Az obesitas járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember István (Szerk.): Népegészségügyi orvostan Az elhízást.
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
Egészséges öregedés neurodegeneratív betegségek megelőzése
Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Centrum
Előadás másolata:

1 Szemléletváltás az ST-elevatióval járó acut myocardialis infarctus kezelésében a váci Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztályán az elmúlt 35 év során Dr Kollár Ágnes Dr Marton Balázs Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztály VÁC

2 Az atherothrombosis a vezető halálok marad 1. Murray and Lopez. Global Burden of Disease Study Murray and Lopez. Global Burden of Disease Study Az első tíz halálok a fejlett világban 1990–2020 között Önkezű sérülések 10 Gyomorrák Krónikus obstructív tüdőbetegség 9 Vastag és végbélrák Dementia és más központi idegrendszeri betegség 8 Veleszületett fejlődési rendellenesség Osteoarthritis 7 Alsólégúti fertőzés Alkoholizmus 6 Perinatalis sérülések következményei Közúti baleset 5 Önkezű sérülések Trachea bronchus és tüdőrák 4 Major depressio 3 Közúti baleset Cerebrovascular betegség 2 Cerebrovascularis betegség Ischaemiás szívbetegség 1 Ischemi ás szívbetegség Rangsor1990 1

3 Epidemiológia lakosra évente 720 érrendszeri halálok esik, ebből 40% a coronáriák 36% az agyi erek 24% perifériás artériák megbetegedéséhez köthető MAGYARORSZÁG: Tóth K. Artériás megbetegedések –epidemiológia. In Belgyógyászati angiológia. Szerk.: Meskó-Farsang-Pécsvárady:

4 -Az atherothrombosis népegészségügyi jelentőségét nem lehet túlbecsülni: a legfejlettebb ipari államokban is,még mindig az első számú vezető halálok. - A coronaria-,az agyi-és a perif.erek atherosclerotikus elváltozásainak szövődményeibe a lakosságnak több mint a fele belehal. A kórképek éves anyagi vonzata az USA-ban 3oo mill. dollár.

5 Az Európai Unio tagállamaiban és az USA-ban a sziv-és érrenszeri betegségek közül halál okként a leggyakoribb a coronariabetegség: Az USA cardiovascularis mortalitásának megoszlása: -coronariabetegség:55% -stroke:l7,5 % -más arterias betegség:4,2 %

6 Magyarországi adatok: -a 65 év alatti lakosok cerebrovasc.halálozásának kockázata 3-4-szerese az EU országok polgáraihoz képest -a évesek körében 5-9-szer nagyobb a cardiovasc.halálozás valószinüsége, mint Svájcban.

7 A cardiovascularis mortalitás csökkenése elsősorban a kockázati tényezők csökkentésétől, és az új bizonyitottan hatékony therapiás eljárások széleskörü alkalmazásától várható.

8 RIZIKOCSÖKKENÉS A PREVENCIÓ SORÁN: INTERVENCIÓ BECSÜLT RIZIKÓ CSÖKKENÉS ÉLETMÓD DOHÁNYZÁS ABBAHAGYÁSA: 4O-5O% FIZIKAI TRENING: 25% DIETA: 1O-72 %

9 GYÓGYSZER: ASPIRIN: 25% CHOLESTERIN CSÖKKENÉS: 25-4O % BETA- BLOCKOLÓ: % ACE-GÁTLÓ: 12 % ACE-GÁTLÓ <4O%: 40 % HYPERTONIA KEZELÉSE: %

10 Az AMI és az ischaemiás szívbetegség optimális kezelése nemcsak a halálozást, de a különösen veszélyeztetett, év közötti férfiak életminőségét és munkaképességét is nagymértékben befolyásolja.

11 Az AMI kezelésében áttörő változást hozott a szisztémás thrombolysis és a primer perkután transluminalis angioplastica megjelenése. Ettől az időszaktól számítjuk az infarktuskezelés reperfúziós korszakát. Ezt követően az AMI prognózisa jóval kedvezőbbé vált, részben a thrombolysis, perkután coronariaintervenció (PCI) és sürgős aortocoronariás bypass graft (CABG) műtétek elterjedése miatt, másrészt az aszpirin, β-blokkoló szerek, antitrombinok, az angiotenzin receptor blokkolók széles körű használata miatt.

12 A mortalitás a 60-as években tapasztalt 30%-ról a reperfúziós módszerek és egyéb kezelési eljárások bevezetésével 6,5%-ra csökkent a randomizált klinikai vizsgálatokban.

13 Az akut myocardialis infarktus kritériumai 1.Típusos nekroenzim- (troponin-) emelkedés és fokozatos csökkenés, vagy gyors emelkedés és csökkenés (CK- MB) plusz valamelyik az alábbiak közül: –a myocardialis ischaemia típusos tünetei; –patológiás Q-hullámok kialakulása az EKG-n; –az ischaemia EKG-jelei (ST-eleváció vagy - depresszió); –coronariaintervenció (angioplastica). 2.Az akut myocardialis infarktus patológiai jelei

14 A definitív, kialakult myocardialis infarktus kritériumai: 1. új, patológiás Q-hullámok a sorozat EKG-kon. A biokémiai markerek már normalizálódhattak; 2.a lezajlott MI patológiai jelei.

15 EKG-eltérések myocardium ischaemiában (amely AMI-hoz vezethet): új ST-eleváció a J-pontban mérve két vagy több összetartozó elvezetésben, melynek mértéke ≥2 mm V1-3- ban, ill. ≥1 mm minden más elvezetésben; új (vagy eddig nem ismert) bal Tawara-szár-blokk (LBBB); ST-depresszió, szimmetrikus T-hullám-inverzió ≥1mm. (Kardiológiai Szakmai Kollégium 2004)

ben adták át a minden szakmai igényt kielégítő új coronaria őrzőt, 6 ággyal, a belgyógyászati osztály keretén belül ben nyílt meg az első coronária őrző, 4 ágyon. A kardiológi fejlődése a váci kórházban

ban az új szakmai elvárásoknak megfelelően a II. belgyógyászati osztály infrastruktúrájára és munkatársaira alapozva alakult meg az 54 ágyon működő kardiológiai osztály.

18 2oo5 májusában befejeződött a coronaria-őrző és az osztály egyik oldalának teljes felújitása.

19

20

21

22 Betegforgalmi adatok ÉvÖsszes kiírt beteg (elbocsátott+áthelyezett+exitált)

23 A myocardialis infarctus morbiditási és mortalitási adatai 1994 és 2004 között: ÉvAMI mortalitás %-ban % ,5 %

24 Szemléletváltás a myocardialis infarctus kezelésében és 2004 között. ÉvAMI miatt felvett betegek száma Mortali tás LysisPTCA % % ,1 % % % ,5 % ,2 %364

25 „Az ember csak egy nádszál, egy gondolkodó nádszál. Nem szükséges, hogy a nagy univerzum fogjon össze ellene, egy csepp víz elég, hogy elpusztítsa.” /Bl.Pascal/

26