A COACHING, MINT SZEMÉLYRE SZABHATÓ FEJLESZTŐ MEGOLDÁS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hidak és járható utak a tudomány és gyakorlat között Egyénre szabott tudásmenedzsment szolgáltatások – Intézményesítetté váló tudásmenedzsment megoldások.
Advertisements

A fogyasztói orientáció és a piacok Magyarországon Dr. Sz ente Viktória Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Piacot.
Hogyan valósítható meg mindez a közszférában?
Egészségpszichológiai konzultációs szolgálat orvostanhallgatók számára
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
Leukó Ferenc Vezetői coaching.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Rehabilitációs törekvések egy pszichiátriai betegotthonban
Coaching a közigazgatásban
7. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
Mi a COACHING? A COACHING angol eredetű szó, amely edzést jelent. Az üzleti életbe kb. 20 évvel ezelőtt került be, gyökerei a sport pszichológiából eredeztethetők.
Sikeres, egészséges vagy örömteli szervezet? Készítette: Frank Ádám.
Gordon W. Allport vonáselmélete
Alfred Adler individuálpszichológiája
5. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
MECHANIZMUSOK SZÁMÍTÓGÉPES MODELLEZÉSE
„OKOS TANÁCS NÉLKÜL AZ ERŐ LEROGY …” HORATIUS
A szolgáltatói jelleg erősítése a postai szakképzésben Rosta Péter.
A szervezeti problémák kezelése
Robert S. Kaplan – David P. Norton Csanádi Gábor Tamás C8ITGY 2007.
Kaplan – Norton: Balanced Scorecard
A fejlesztő értékelés.
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
A kulturális intelligencia
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
CARL ROGERS
Saját coaching: megtervezem a coachingomat veled
Az Euro One Számítástechnikai Rt. Egy távmunka-projekt bevezetésének tapasztalatai Vass Gábor gazdasági igazgató Euro One Számítástechnikai Rt December.
Krízis.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
III.4. A VEZETŐ SZEREPE ”... tudomásunk szerint minden sikeres minőségi forradalom a felső menedzsment részvételével történt EGYETLEN KIVÉTELT sem ismerünk.”
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
EURÓPAI TANÁCSADÓK SZÖVETSÉGE (ETSZ), European Consultants Unit (ECU)
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A pszichológia mint tudomány
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
KOLLABORÁCIÓT ÉS KOOPERÁCIÓT TÁMOGATÓ ESZKÖZÖK
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
A vezető a legjobb HR-es.
Humán erőforrás fejlesztés a vendéglátóiparban Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület közgyűlése és Vendéglátói Konferenciája Kontakt Képző Központ.
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
A tanulói jelentés.
Az út………….. Gondolatok az executive coach képzés módszertana mentén
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Mintavételes Eljárások.
Az utazásszervezés kihívásai TO stratégia / 1 Milyen TO vállalati stratégia tesz ma versenyképessé? 1.NAPRAKÉSZ A világ kihívásainak megfelelő!
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Hatékonyságnövelés, avagy: Buktatók és előnyök a társas praxisban 2014 PMK dr. Bába András – Polequi Bt.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
Reflektív gondolkodás
Coachinggal a sikeres nyelvtanulásért
A reklám centruma.
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
BKIK – VI. Országos Tanácsadói Konferencia LEAN COACHING Bárány Péter, CMC üzletág-vezető Projektverzum Kft Budapest, március 21.
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
Belülről Vezetés “Egy teljes élmény magadért” 12 év – 50 csoport – 400 ember 12 év – 50 csoport – 400 ember A MEGÚJULÁS NAVIGÁTORA ÉLET ERŐ MŰHELY Cséffalvay.
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
KOCKÁZATVÁLLALÁS A SPORTÁGAK ÉS A VERSENYZÉS TÜKRÉBEN
Okos városok – buta márkák?!
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
A cég helye a tulajdonos(ok) boldogság-portfóliójában
Kompetencia kézikönyv A szakmai és személyes bemeneti kompetenciák mérésére vonatkozó módszertani ajánlások munkaadók számára.
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Fő épület 1. Oktatás módszertani megújulás Kooperatív tanulási módszer Projekt alapú módszer.
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
A teljesítménymenedzsment stratégiai kérdései
Előadás másolata:

A COACHING, MINT SZEMÉLYRE SZABHATÓ FEJLESZTŐ MEGOLDÁS DR. KUNOS ISTVÁN intézeti tanszékvezető egyetemi docens MISKOLCI EGYETEM, GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR, VEZETÉSTUDOMÁNYI INTÉZET, VEZETÉSI TANSZÉK

Ugyanazon faj egyedeinek eredményessége a szaporodás terén eltérő Személyiség … csak az ember sajátja? Nature folyóirat cikk (2007) Ugyanazon faj egyedeinek eredményessége a szaporodás terén eltérő Azok az állatok viselkednek bátrabban, amelyeknek kisebb az esélyük az utódnemzésre. (az egyedek eltérő stratégiát választanak a sikeres szaporodás érdekében)

Az egyedek között kisebb-nagyobb eltéréseket találtak: Eltérő stratégia – Eltérő személyiségjegyek? Az emlősök esetében már egy ideje nem számít újdonságnak, hogy az egyes egyedek eltérő személyiségjegyekkel rendelkeznek. Az emberi szem által teljesen azonosnak látott rovarok esetében ez sokkal meglepőbb. Az egyedek között kisebb-nagyobb eltéréseket találtak: bátorság, aktivitás, és felfedezési hajlam tekintetében. (DE Viselkedésökológiai Kutatócsoport)

Mára kiderült, hogy az emberi genom kb Mára kiderült, hogy az emberi genom kb. 3 milliárd bázispárt tartalmaz áll. Különbözőek vagyunk, nem csak testi felépítésünkben, hanem viselkedéses tulajdonságainkban is.

Az egységes kaptafa szerint fejlesztő módszerek eleve nem lehetnek olyan hatékonyak, mint az egyéni különbségeket is figyelembe vevők A különbözőség megkívánja a személyre szabott fejlesztési módszerek alkalmazását! COACHING

Azonnali tudásváltozás Gyakorlat visszajelzéssel Különféle módszertanok hasznosulási hatékonyságai: Hasznosulás Módszer Azonnali tudásváltozás Transzfer a munkába Prezentáció 10 - 20 % 5 - 10 % Demonstráció 35 % Gyakorlat 70 % Gyakorlat visszajelzéssel 80 % Tréning után coaching 90 % Forrás: Showers, 1987

Személyre-szabott fejlesztés A coaching jellemzői: Sportból származó eredet (üzleti edző) Személyre-szabott fejlesztés Nem tréning Nem pszichoterápia Nem tanácsadás Nem baráti beszélgetés

Coach vs. tréner: Nem ugyanazokat a diákat mondja el, mindig testre kell szabnia Nem általánosságokról, elméletekről beszélgetnek, hanem az ügyfél aktuális dilemmájáról Nem 10-12 fő, csak 1 fő

Coach vs. terapeuta: Ügyfelei nem betegek, vagy sérültek, hanem egészséges, fejlődni akaró emberek Nem a múltbeli hibákra, hanem a jövőbeli lehetőségekre fókuszál

Coach vs. tanácsadó: Az ügyfél fejlődik, képessé válik a legközelebb adódó hasonló dilemmát egyedül megoldania, nem kell újra tanácsadót hívnia A coach nem kész megoldásokat ad, hanem kérdéseivel segít alternatívákat feltárni A kiválasztott opcióhoz segít megtalálni az egyéni utat A döntést az ügyfél hozza A coach motivál, katalizál a kivitelezéshez A coach személye folyamat közben nem helyettesíthető

Miben rejlik a coaching személyre szabhatósága? Egyszerre csak egy ügyféllel foglalkozik, csak rá fókuszál (kivéve team-coaching) Módszertani elemek rendkívül sokszínű tárháza, és azok személyre szabható alkalmazása (rugalmasság!) (Nincs két coaching, mely ugyanazon módszertani elemek ugyanolyan sorrendben történő alkalmazását jelentené) Diagnózis fázis eredményéből levezetett egyedi metodika A coach fő eszköze a kérdezés A válaszok sokfélesége már önmagában biztosítja a folyamat egyediségét

A testre szabhatóság előnyei: 1. Az ügyfél számára: - ő (esetleg a coach-csal közösen) határozzák meg a fejlődés tárgyát, célját - az ügyfél unikálisnak, átlagon felülinek éli meg, hogy a coaching folyamat kifejezetten rá fókuszál („tömeg” nyelvtanfolyam vs. magánnyelvtanár) Az ember egyik legalapvetőbb törekvésének, a szabadság iránti vágynak a kiélési lehetősége (ez jó érzés)

- a saját tempójában halad (munkatábor vs. festőművész) - „Flow”-élmény (célkitűzés erőfeszítés a környezet által is visszajelzett eredmény öröm)

2. A testre szabhatóság előnyei a coach szemszögéből: - minden eset más és más a változatosságban rejlő gyönyör (kazánfűtés vs. siklóernyőzés) - izgalommal teli kíváncsi várakozás (coachee személye, eset, folyamat, végeredmény) - a coaching folyamat egyénre szabott tervezése igazi kreatív feladat (sok és sokféle kihívás) - alkalmazható módszertani elemek repertoárja, és az azokból való választási lehetőség (kontroll érzése) - szakmai (és személyes) önmegvalósítás lehetősége

- a pozitív érzelmi állapot, lendület, mozgósító erő tovagyűrűzése 3. A testre szabhatóság előnyei a közvetlen környezet és a társadalom számára: - egy nyitottabb, boldogabb, önmagában jobban bízó, nagyobb teljesítményre képes vezető/munkatárs a többiek számára vonzó, követendő példa - a pozitív érzelmi állapot, lendület, mozgósító erő tovagyűrűzése Ettől a ponttól a sikeresen testreszabott fejlesztő folyamat immár uniformizált módon is kifejti áldásos hatását, mely a tovaterjedés gyorsulásához vezet