Fermentor sterilezésének szabályozása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEVEGŐ.
Advertisements

Koordináták, függvények
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A SZÍV.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Használati útmutató a DRYTEC
Állatházak légállapotának szabályozása (Laborállat technológia I.)
A SZABÁLYOZÓKÖR MŰKÖDÉSI ELEVE
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Készítette:Eötvös Viktória 11.a
A KÜLSŐ NYOMÁSKIEGYENLÍTÉSÜ
13. Tétel.
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
AEROB KEVERŐS BIOREAKTOROK
8. Energiamegtakarítás a hőveszteségek csökkentésével
Érckörforgások az óceáni kéreg és a tenger között.
Az entalpia és a gőzök állapotváltozásai
Mikrobiológiai kontroll-lehetőségek
Az automatikus irányítás nyitott és zárt hatáslánca
FOLYTONOS SZABÁLYOZÁS
Az automatikus szabályozás alapfogalmai
Az automatikus szabályozási rendszerek felosztása Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Flotálás.
A hőmérséklet mérése.
Készítette: Kordisz Virág és Jánosi Szabina
Folyamatirányítás fermentációknál
Fertőtlenítés klórral  Az elemi klór vízben oldva hipoklórossavat képez: Cl 2 + H 2 O ⇌ HOCl + H+ + Cl-  Az ionizáció mértékét a pH határozza meg: HOCl.
Esettanulmány Futó Péter. Tervezési példa  Célkitűzések  Mit szeretne a megrendelő?  Előfordulhat, hogy nem teljesíthetőek  Pl. Túl drága berendezés.
A nyomás összefoglalás
Szonolumineszcencia vizsgálata
LEFÚVATÓ SZELEP TERVRAJZA
4. Ismertesse az aminosavak reszolválási módszereit.(5 pont)
A levegő nyomása és a forrás
A forrás. A forráspont Var. Bod varu.
WR 11/14 B Elemes gyújtású vízmelegítők
ALGORITMUS.
Algoritmusok.
Koaguláció. Kolloid részecske és elektrosztatikus mezője Nyírási sík (shear plane): ezen belül a víz a részecskével együtt mozog Zéta-potenciál: a nyírási.
Koaguláció.
A SZÍVÓOLDALI PRESSZOSZTÁT - Ismertesse a feladatát a hűtőrendszerben!
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Ideális folyadékok időálló áramlása
Napelemek működése és használata mindennapjainkban
Vízszennyezés.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
GRÁFELMÉLET.
Vezérlés Ha a szakasz modellezhető csupa kétállapotú jellel, akkor mindig alkalmazható vezérlés. Lehet analóg jellemző (nyomás, szint, stb.), de a modellhez.
Az elvben figyelembe veendő kapcsolási rendek számáról képet kaphatunk, ha felmérjük az adott N és M áramok és egy-egy fűtő- és hűtőközeg.
Adatbázis-kezelés.
Környezetvédelmi helyzetkép – különös tekintettel a felszíni vizek védelmére Környezetvédelmi helyzetkép – különös tekintettel a felszíni vizek védelmére.
A LÉGZÉS ÉLETTANA.
Tűz- és balesetvédelem
Hőszivattyú.
Koaguláció.
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
3. STERILEZÉS A mikrobák tenyésztésénél általában arra törekszünk, hogy a be- rendezésben kizárólag a kiválasztott mikrobatörzs szaporodjon. A környezet,
Csővezetékek.
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
Páciens fertőzések eredetének meghatározása. Összefüggés A fertőzött beteget a kórházban ápolták egy műtétet követően. Az ápolás során minden nap más.
Fizikai alapmennyiségek mérése
Programozás III ÖTLETEK A FELADATMEGOLDÁSHOZ. A HF-EK APROPÓJÁN Néhány javaslat: 1. Jó lenne, ha a feladatmegoldás előtt átnéznék az előadás-anyagokat.
Távfűtési fogadó hőközpontok felépítése és szabályozása Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
Tűz- és balesetvédelem
Building Technologies / HVP1 Radiátoros fűtési rendszerek beszabályozása s ACVATIX TM MCV szelepekkel SIEMENS hagyományos radiátorszelepek SIEMENS MCV.
Lobbanáspontok Definíció : – A lobbanáspont az a legalacsonyabb hőmérséklet, 760 mm Hg nyomásra korrigálva, amelyen gyújtóforrás alkalmazása az anyagminta.
Szelep választása hőcserélő tömegáram- szabályozásához Épületüzemeltetés, Készítette: Garamvári Andrea Czétány László Petróczi Zsolt.

Algoritmus készítés.
Előadás másolata:

Fermentor sterilezésének szabályozása Tajti Katalin

Fermentáció Üres fermentor sterilezése: összes cső, szelep nyitvamax. kapacitással sterilezés Tápoldat bejuttatása Standby állapotban: összes szelep zárva, kivétel a szellőztetést biztosító szelep Tápoldat sterilezése: direkt gőz/ köpeny-víz/hőcserélők alkalmazásával Sterilezési szekvenciák sorrendje függ a fermentor felépítésétől. Fontos, hogy a szelepek nyitása/zárása megfelelő sorrendben történjen. Fermentációs hőmérsékleten tartás- ilyenkor célszerű beállítani a pH-t. Sejtek beoltása: sterilitás létfontosságú! Megjegyzés: Perisztaltikus pumpával történő bevitelnél a nyomást csökkenteni kell a fermentorban.

Fermentáció Sejtek növesztése: A mikroorganizmusok növekedéséhez szükséges optimális feltételek biztosítása. Nincs pontosan meghatározott szekvencia, előírás(mikrobától függ) Fontos mérni a leoltás óta eltelt időt! A rendszer automatikusan szabályozza a pH, oldott oxigén tartalom megfelelő szinten tartását. Sejtek/termék kinyerése, sterilezés Fermentor tisztítása detergenssel- CIP(Cleaning In Place)

Fermentor állapotok Különböző állapotokban lehet a reaktor a fermentáció alatt. Minden egyes állapothoz tartozik egy szekvencia, amit végre kell hajtani, hogy megfelelően szabályozni tudjuk a rendszert. Az állapotok között átmentek, nyilak: Szaggatott nyíl: program által vezérelt= automatikus befejezés Sima nyíl: kezelő által generált Vastag nyíl: program/vészjel által Vészállapot- Emergency Hold Bármiféle problémát érzékel E.H. állapotba kapcsol-leáll Bármelyik állapotból ide tud lépni a rendszer. Ha a probléma megoldódik vissza tud állni az eredeti állapotba, optimális feltételekhez.

Állapotdiagram

Sterilezés szabályozása Itt is, mint minden állapotnál fontos meghatározni és betartani a pontos szekvenciákat( szelepek nyitása/zárása megfelelő sorrendben történjen)! Szükségszerű ismerni a reaktor felépítését, csövek, szelepek helyét, funkcióját. Egy egyszerű felépítésű, kisebb méretű fermentor sterilezését érthetjük meg- csupán 12 szelepet tartalmaz. Belátható, hogy egy 4500 l fermentor, amelyhez 70+ szelep tartozhat hetekbe telhet a sterilezés programozása.

Szelepek V1.X: levegő bejutását biztosító szelepek V2.X: levegőt kiengedő szelepek V3.X: köpeny szelepei: hűtés, fűtés

Szekvenciák- szelepek nyitásának/zárásának sorrendje

Sterilezés Szekvenciák sorrendje START: összes szelep zárva Köpeny leengedése: V3.4 szelep nyitása Felfűtés: V3.3 szelepen keresztül beáramlik a gőz a köpenybe,V3.4 szelepen távozni tud, V2.1, V2.2 szelepeken kiengedjük a túlnyomást (melegítés hatására fermentorban lévő levegő kitágul). Levegő szűrő sterilezése: V1.3, V1.4 szelep nyitása, A tápoldat sterilezése előtt szükséges elvégezni, hűtési szakaszban már a steril filteren keresztül áramoljon be a levegő. Steril levegő a vákuumot kiegyenlíti. Tápoldat sterilezése: Direkt gőz bevezetésével:V1.3, V1.2 szelep nyitása, V1.4 szelep zárása- közvetlenül a fermentorba jusson a gőz Sterilezési szakasz: V2.3, V2.4 szelepek nyitása

Programozói szemmel

Fermentor sterilezésének szabályozása

Sterilezés Levegő szűrő nyomás alá helyezése: a sterilizálás felénél. V1.2, V1.3, V2.3, V2.4 szelepeket zárni, V1.1, V1.4(1 percig) szelepeket nyitni- továbbra is szennyeződések bejutásának megakadályozása Kényszerített hűtés: V3.3(gőz útja), V3.4(ne folyjon ki) szelepek zárása. V3.1, V3.2 szelepek nyitása: víz áramlik a köpenybe, keringtetem, fermentációs hőmérsékletre hűtés Ballast air: Levegőt beengedő szelepeknek nyitva kell lennie, hűtés miatt vákuum, ki kell egyenlíteni V1.1, V1.2 szelepek nyitva, cél: vákuumot megszüntessük Hőmérsékleten tartás: a leoltáshoz szükséges(kb.35 C-ot) hőmérsékletet tartania kell a rendszernek. Itt már nem hideg vizet kell keringtetni, hanem a fermentációs hőmérsékletnek megfelelőt.

Programozói szemmel

Fermentor sterilezésének szabályozása

Köszönöm a figyelmet!

Ellenőrző kérdések Ismertesse a fermentor állapotait! Miként szolgál az Emergency Hold állapot? Sorolja fel a sterilezés lépéseit! Magyarázza el a sterilezés szabályozásának folyamatát! Miért fontos a levegőszűrő sterilezését még a tápoldat csíramentesítése előtt megtenni?