Ki is az elemző közgazdász?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mire lehet/ne jó az iskola?
Advertisements

Europass önéletrajz.
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Sikeres emberek.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Innováció konferencia
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Partnerek vagyunk az úton László János Magyar Kerékpárosklub.
Integráció a sportiskolai és a művészeti nevelés segítségével A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola pályázatáról Integráció sporttal és zenével.
Tudás, közösség, hatalom
A válság és ami utána következik….
Cegléd 2012 Anyagvizsgáló laboratóriumi tevékenység a gyakorlatban Dr. Kovács Károly –Szemán László ügyvezető általános igazgató METALCONTROL Kft.
KOOPERÁCIÓ ÉS VERSENGÉS
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Szeretettel köszöntjük az iskolánk, és ezen belül az informatika-matematika szakirány után érdeklődő nyolcadikos tanulókat.
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Nem számít!. Nem számít! A jó sorrend a konzultációkhoz: 1. Vágyak. 2. Problémák. 3. A félelmek eltávolítása átbeszéléssel! 4. Következő havi terv.
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
A munka világával kapcsolatos tudás
Péczeli Katalin előadása
Családi vállalkozások - prezentáció
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Tibai Eszter Indíts el új munkatársat! A képek származási helye: internet és saját.
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
ÁLLATORVOSI AGRÁRGAZDASÁGTAN
© "VERSENYKÉPESSÉG–FEJLŐDÉS–REFORM" konferencia november 7-8 KOMPETENCIA SZÁMVITELI ALAPOK dr. Laáb Ágnes BME, egyetemi docens, kandidátus elé r.
Digitális szolidaritási háló – a szerves megoldás Gáspár Mátyás
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
Közlekedésmodellezés Készítette: Láng Péter Konzulens: Mészáros Tamás.
. Magyar Termék Nagydíjjal ismerték el az Országos kompetenciamérést, mint szolgáltatást.
1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése
ÜZLETI TERVEZÉS levelező hallgatóknak ÖSSZEFOGLALÁS.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Biztos Kezdetről immáron sokadszor elindult 5 modell program elindult 50 program 2007-elindult Szécsény alkalmazott kísérlet ?
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
Hogyan fejlesszük ki magunkban a
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
____________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________ Debreceni.
A hálózatok világában Gulyás László
Tízből négy férfit zavarna, ha női főnöke lenne
Korreferátum Herczeg Bálint: Az iskolák közötti különbségek mértékének mélyebb vizsgálata Horn Dániel Tudományos munkatárs Hétfa műhely, Budapest, 2014.
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Szervezeti kultúra a közszolgálati- és a versenyszférában
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Van egy rossz hírem, máshogy nem megy!
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális központok fejlesztése: valami talán elindul? (Hrubi László, MTA RKK)
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
Mesterképzés Vállalkozásfejlesztés szak NYÍLT NAP
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
IVSZ AKADÉMIA, október 2. Cégműködtetésről, gyakorló vezetőknek Dr. Kornai Gábor, elnök AAM Tanácsadó Zrt.
E GYEDÜL VAGY HÁLÓZATBAN ? VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. ISBN száma: HR + K ONZORCIUM.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Árazási és árképzési elemző Dolgozz velünk az Élet habos oldalán
A MAGAS BIZALOMSZINTŰ TÁRSADALMAK
Miért pont a BME? Készítette: Fehér Aliz.
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Andragógusok a pályán, miben segíthet a múzeumandragógia?
Előadás másolata:

Ki is az elemző közgazdász? Pete Péter ELTE TÁTK Közgazdaságtan Tanszék 2009. április 29.

A közgazdaságtan mint szakma Érettségiző gyerek : Közgazdásznak megyek ! Szülők: Jó, abból biztosan jól meg fogsz élni. Érettségiző gyerek: Mérnöknek megyek ! Szülők: Milyen mérnöknek kisfiam? Agrármérnöknek, építészmérnöknek vagy gépészmérnöknek?

Üzletember és elemző közgazdász Az előbbiből több kell egy országban Eltérő gondolkodásmód, eltérő szemlélet, eltérő sikerkritériumok, más típusú munkahelyek Ennek megfelelően más tárgyak, más kurzusok az egyetemen, amelyek más jelenségeket hangsúlyoznak, más tevékenységre készítenek fel

A városi közlekedés példája A nagyvárosi közlekedés szörnyű, dugók, útfelbontások, lassúság Mindig vannak „ügyesek” Milyen képességekkel, ismeretekkel rendelkezik a közlekedésben sikeres autós? Hasznos-e az ilyen képesség, tudás annak, aki a közlekedési rendszert vagy az úthálózatot tervezi?

Üzletember egyfelől Üzleti siker: tudás és készségek, amivel valaki másként csinál valamit, mint a többiek. Az általános, átlagos leginkább mint viszonyítási pont érdekes, aminél jobbnak kell lenni. „Megelőzni a piacot”, „ráverni a versenytársakra” Sikeres és sikertelen esetekből sokat lehet tanulni (esettanulmányok)

Szabályalkotó másfelől Elemző közgazdász: az általánost, az átlagos viselkedés eredményét, sokféle gazdasági alany egymásra hatásának következményét vizsgálja. Az ösztönzőket, a szabályokat az átlagoshoz, az általánoshoz kell igazítani. A különbség az üzletemberhez képest nem tematikus (országos/makroökonómiai vs. vállalati/mikroökonómiai problémák), hanem az általános megragadására való törekvésben van.

Nyitott vagy zárt rendszerben való gondolkodás Az üzleti gondolkodás nyitott világa: a többiek viselkedését adottnak feltételezve mit csináljunk? Mehetünk az útfelbontás felé, vagy a bevált egérutunkon. A lehetőségek mindenki előtt nyitva állnak. Elemző közgazdász zárt világa: milyen rendszert tervezzünk, hogy mindenki eljusson a céljához? Nem mehet mindenki az egérúton. A forgalomnak a létező hálózaton kell megoszlania.

Példák a nyitott és a zárt világban gondolkodásra Versenyképesség: ha a világon mindenki egyformán egyre versenyképesebb, akkor mi van? Exportvezérelt növekedés: nem exportálhat mindenki úgy, hogy közben valaki ne importálna Hosszabb példa: autóvásárlási támogatás

Absztrakt modellek Az elemző közgazdász a sokféle emberi viselkedés általánosítható elemeit logikailag konzisztens, zárt modellekbe foglalja. A modellek arra valók, hogy megmagyarázzák a világban tapasztalt jelenségeket, hogy megértsük, és jobban előre tudjuk jelezni, hogy a világ hogyan működik

Hol dolgozik az elemző közgazdász? Biztosan nem kisvállalatnál, családi vállalkozásnál, de nem is csak az állami szektorban, sőt Nagyvállalatokban, bankoknál Tanácsadó szervezetekben Szabályozó hivatalokban, minisztériumokban

Ajánlott olvasmány Remek írás a közgazdász és az üzletember eltérő gondolkodásáról: Paul Krugman: A country is not a company Letölthető: http://www.pkarchive.org/trade/company.html

Köszönöm a figyelmet!