Népi-urbánus társadalom- és nemzetkép Készítette: Farkas Eszter Kurzus: Nemzeti identitás Kurzustartó: Ablonczy Balázs 2011. Július 8.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

 Önbevallás szerint liberális (12%)  Szakpolitikai kérdések és értékválasztás alapján liberális  Kapitalista (4%)  Emberi jogi (18%)  Kevesebb, mint.
Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 9.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
Kiből vagy miből lesz a lokálpatrióta? Múzeum (nem) csak felnőtteknek Magyar Nemzeti Múzeum, október 17. Előadó: Pató Mária
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
Mikszáth Kálmán elbeszélései:
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
Énekeljetek új éneket az Úrnak, énekelj az Úrnak, te egész föld!
Népszerű kultúra és magaskultúra
A görög történelem kezdetei
REALIZMUS.
A romantika irodalmából
A POLGÁRI EURÓPA KIBONTAKOZÁSA A XIX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN
Az ipari forradalom.
ANOREXIA "....amíg az ember eszik, iszik nem fog rajta a szomorúság" (Cervantes)
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 18.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
Az ipari forradalom következményei és hatása
A city átalakulásának társadalmi problémái Budapesten
„Listen to Your Heart”: Populáris kultúra és politikai azonosulás Reich Jenő Budapesti Corvinus Egyetem, Politikatudomány MA konzulens : Karácsony Gergely.
Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről
Az értékrend szerepe egy szilágysági falu magyar lakosainak migrációs stratégiáiban Készítette: Keresztury Ágnes Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális.
László Balázs Politika – mint az új generációk lehetősége OTDK, Budapest,
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
Társadalomtudományi Tanszék
Másság-tisztelet vagy személyi méltóság: a társadalompolitika válaszútja Kővári János
Szülőhazám! Zenével:.
A vidéki tér sikertényezői
Személyes élet és szolgálati látás elvétele, célok kialakítása.
Kevés- vagy sokpártrendszer Enyedi Zsolt (CEU). Pártrendszer-fragmentáció a választók szintjén.
SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA: Történeti vázlat
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Biológia 2.. Petrarca a studiolójában (15. sz., miniatúra)
A társadalom környezetvédelmi aktivitása Humánökológia 10. előadás.
A multikultúra megítélése
Kenyered és borod táplál engem, Te gyógyítod szívem, hogyha fáj. Maradj velünk, úgy kérünk, Jézus, maradj velünk! Tiéd leszek, Néked élek már!
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
Kenyered és Borod táplál engem, Te gyógyítod Szívem, hogyha fáj.
A BETEGSÉGMODELLEK KÉRDÉSEI, FAJTÁI
Bevezetés.
A városmegújítás, mint a helyi gazdaság hajtómotorja Határmenti régió fejlesztésének lehetőségei Június 24. Brunda Gusztáv, Inno-nivo Kft., Salgótarján.
Szentimentalizmus Készítette: Domján Gáborné.
Az Úrnak hála, tisztelet, Csak néki, senki másnak!
A világ jövője Szekszárdi Júlia Forrás: Nováky Erzsébet, Hankiss Elemér.
Vallomások Vallomások Az igazat mond, ne csak a valódit!
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Itt vagytok ? Jó reggelt ! Álmos vagyok….
Dr. Tóth Péter (PhD), egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék A magyar társadalom kiemelt csoportjai között.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
A mese.
Magyar népi mozgalom – harmadik út (és a népi – urbánus vita előzményei) Készítette: Baranyai Katalin, BOM, januári foglalkozás.
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
Óvodáskorúak irodalma II. évfolyam óvodapedagógus szakirány.
A köztársasági Róma.
Baloldali, liberális pártok 2016 elején Reiner Roland
I-064.
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
1. A TÁRSADALMI FÖLDRAJZ TÁRGYA ÉS FELOSZTÁSA.
A teremtő és gondviselő Atya
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
Előadás másolata:

Népi-urbánus társadalom- és nemzetkép Készítette: Farkas Eszter Kurzus: Nemzeti identitás Kurzustartó: Ablonczy Balázs Július 8.

Miről lesz szó? A népi-urbánus diskurzus természete, kialakulásának története 3 kérdés: –Hogyan jellemzik magukat? –Hogyan látják a másikat? –Hogyan látják magát a vitát? Nagy Sz. Péter (1990): A népi-urbánus vita dokumentumai ; Budapest: Rakéta Könyvkiadó.

Gazdaság és társadalom a ’30-as, ’40-es években Nem csak prekoncepciók! Valós problémák. Vagyoni egyenlőtlenségek kiéleződése Erősen centralizált fejlesztéspolitika A „földkérdés”

A vita Nem csak gazdasági természetű –Kulturális, attitűdbeli különbségek A legfontosabb társadalmi modernizációs elképzelések (Fricz, 1997) Bal vagy jobb? –„A baloldal összefogásának a hiánya.” (Nagy Sz, 1990) Számít, hogy ki zsidó? –Jelen van a kérdés, de nem tematizál. –„egy helyére szorított, képességei és problémái irányában bontakozó magyar zsidó irodalom szerencse; egy ránk burjánzó, bennünket is elhamisító zsidó magyar irodalom: csapás.” (Németh, 1934.) Konszenzuskeresés helyett a konfliktusok mélyítése mindkét oldalon –„létező hús-vér ellentét felesleges radikalizálása” (Fricz, 1997)

Önjellemzés I. - Vidékiek Esélyteremtés; a vidéken „megbújó” értékek –„a polgárságra számíthatunk a legkevésbé, és igenis a mélyrétegekbe kell mennünk”. (Féja, 1932.) Szentimentális kötődés –„A nagy szabad terek, a felhők, az eső, a nap, a virágos mezők és dombok, a folyók, erdők, az ég mosolya és haragja, az egész föld éppoly rejtelmes erővel és sokkal régebben hatnak a lélekre, mint a város aránylag fiatal csodái.” (Szabó Lőrinc, 1935)

Önjellemzés II. – Urbánusok Reaktív, informatívabb A polgárság átlépése nem lehetséges –„mert a parasztot nem az irodalmi népieskedés és a politikai faji romantika homeopatikus gyógymódja, hanem az európai urbánus civilizáció gyógyítja meg s teszi majd alkalmassá arra, hogy életfeltételeit megszerezze és biztosítsa”. (Zsolt, 1934.) A népiek megfeledkeznek az ipari munkások leszakadó rétegéről „Igenis, Zsolt Béláék, Ignotusék már évek óta úgy járkálnak a magyar életben, mint a Nyugati Kultúra és Felvilágosultság Rt., mint ma az Egyesült Polgári Szabadság és Hamisítatlan Európai Humanizmus- Művek kizárólagos jogú magyarországi vezérképviselői (…)”. (Kardos, 1934.)

Egymás jellemzése I. – Urbánus a népiről Túlzott mártírszerep – a gaz városiak akadályozzák a kibontakozást „Nemzetmentő hős” szerepének kisajátítása „Bennünket az irritált leginkább a falukutatók, a népiesek fellépésében, hogy úgy viselkedtek, mintha ők találták volna fel a földkérdést, az antifeudalizmust, a forradalmiságot.” (Fejtő, 1989.) Városból prédikál a vidéki

Egymás jellemzése II. – Vidéki az urbánusról „Nekem is vannak vidéki barátaim” – elefántcsonttorony A városi kultúra felsőbbrendűsége –„a saját gőgjébe vakult „urbanitás” nem tud elképzelni más kultúrát, más erőt, más jelentőséget, csak „urbánusat”, és ezért a népet is „urbanizálni” akarja”. (Szabó, 1935.)

A vitáról „Sem az egyik, sem a másik tábor nem tudta megvonni élesen a határvonalat személyes ellenszenvei és elvi ellenvetései közt. Mi túlságosan könnyelműen szimatoltunk „fasizmust”. A népiesek viszont bennünket a polgári világszemlélet élharcosainak kiáltottak ki.” (Fejtő, 1989.) „az irodalmi életben a megoszlás legtöbbször nem a betegség, hanem éppenséggel az egészség jele. A megoszlás a nemzetek életében viszont végzetes lehet. (…) a vita során felbukkanó különvélemények nem kettészakadás volt, hanem szomorú zűrzavar.” (Illyés, 1934)

Köszi szépen a figyelmet!