Alapfogalmak: intelligence titkosszolgálatok a 20-21. században 2011-09-22  kurtán 2011.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Az elektronikus közigazgatási rendszerek biztonsága
Az intelligence process Titkosszolgálatok a században  kurtán 2011.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
A befektetési bank helye a bankrendszerben
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
 A közös vámpolitika  Külkereskedelem  Segélypolitika  Szankciópolitika  Stb.  Egyre fontosabbá tette a külpolitikai együttműködést.
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
CROATIA—HUNGARY U E F A EURO 2012 Pályázat. Pályázati folyamat mérföldkövei I. szakasz – Pályázati Szabályzat kiadása – Pályázati.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Tájékoztató az R programról pszichológusoknak. A programról Az R egy nyílt forrású statisztikai és grafikai környezet, egyben programozási nyelv, amelynek.
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
TUDÁS és TANULÁS a szervezetben
Közönségkapcsolatok (PR)
Munkavédelmi előírások rendszere
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Előnyök és alkalmazási területek
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Dr. Bozsó Zoltán r.dandártábornok
SZECSKAY Ügyvédi Iroda CEBC – XXI. Vezérigazgató Találkozó Lobbizás európaiul március 31. Budai Judit.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
A CONTROLLING MINT INTERDISZCIPLINÁRIS TUDOMÁNY
A francia kormányzati kohabitáció sajátosságai Működésképtelen rendszer vagy ideális kormányzati szisztéma? Hegedűs Márk Politológia szak 2011 OTDK.
1 intézményes érdekegyeztetés © kurtán sándor 2011 a politikatudomány alapjai
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Vitaindító az Állambiztonsági Bibliográfia ( ) kérdésköréhez Jobst Ágnes Történeti Levéltár Könyvtár.
HETESY ZSOLT A TERROR ELLENI HARC ÉS AZ ALAPJOGOK MAGYARORSZÁGON
1 2 érdekérvényesítés érdekegyeztetés az Európai Unióban 2. alapfogalmak © kurtán sándor 2011.
A hidegháború után… Titkosszolgálatok a században  kurtán 2010.
a hidegháború korszaka és a hírszerzés
Alapfogalmak: a titok Titkosszolgálatok a században  kurtán 2011.
Titkosszolgálatok és a demokráciák Titkosszolgálatok a században  kurtán 2011.
Alapfogalmak: igazgatás, közigazgatás, bürokrácia Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
a hidegháború korszaka és a hírszerzés
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Az információbiztonsági.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Az együttm ű ködést ő l a két Németországig.  „hidegháború” (Walter Lippmann)  febr.9. Sztálin beszéde Az imperializmus ellen küzdeni kell IMF,
MH ELÉRENDŐ KÉPESSÉGEI
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
A távmunka néhány informatikai vonatkozása Ferge Sándor Informatikai és Hírközlési Minisztérium.
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Védelem A védelem azt biztosítja, hogy az ember biztonságban éljen, értékei saját érdekeit szolgálják, vagy a világterrorista támadógépezet társtettesévé.
PARP Planning and Review Process Busa Krisztián őrgy. Honvédelmi Minisztérium.
DEMOKRATIKUS INTÉZMÉNYRENDSZER -
Válságkezelő rendszere
A rendészet szervei.
„Az igazi kérdés nem az, mennyit javultál tegnapi önmagadhoz képest, hanem, hogy milyen jól teszed a dolgod versenytársaidhoz képest.”
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
Domboróczky Zoltán, MBA, PhD hallgató ZMNE Hadtudományi Doktori iskola
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Budapest, október 01. A magyarországi kutatás-fejlesztés nemzetbiztonsági vetületei.
A modern titkosszolgálatok kialakulása
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Operációkutatás I. 1. előadás
Minisztériumok, központi közigazgatás
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
INFORMÁCIÓ MENEDZSMENT
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Előadás másolata:

alapfogalmak: intelligence titkosszolgálatok a században  kurtán 2011

intelligence-definiciók ORSZÁGH LÁSZLÓ/MAGAY TAMÁS Angol-magyar nagyszótár (1998): Intelligence….2. értesülés, értesítés, hír, információ….3. kat hírszerzés, felderítés, titkos szolgálat

intelligence-definiciók A fő nehézség az „intelligence” szóban magában rejlik, amely jelenti mind azt, amit az emberek eme mesterség keretében űznek, és amit mindez eredményez. Hogy ezt az ügyet egyenesbe tegyük, döntő: az intelligence egyben folyamat és a végtermék. (SHERMAN KENT, 1946)

intelligence-definiciók A „foreign intelligence” terminus azt az információt jelöli, amely idegen államok adottságaira és szándékaira vonatkozik, illetve ezen államok részeire, külföldi szervezetekre vagy személyekre. (Nemzetbiztonsági törvény (USA), 1947)

intelligence-definiciók Intelligence is knowledge, intelligence is organazation, intelligence is activity (SHERMAN KENT, 1949)

intelligence-definiciók …az intelligence-t egyszerűen és széles értelemben véve információként definiálja ’külföldi tárgyakról’ – népekről, helyekről, tárgyakről és eseményekről – amelyre a kormánynak szüksége van funkcióinak irányítására. (BROWN-ASPIN BIZOTTSÁG, 1996)

intelligence-definiciók ….intelligence tudás és előzetes tudás a körülöttünk levő világról – előjátéka az USA politikacsinálóinak döntéseihez és akcióihoz. (CIA – A Consumer’s Guid to Intelligence, 1999)

intelligence-definiciók Egyrészt [az intelligence] egy szervezetre utal, amelyik információkat gyűjt, másrészt arra az információra, amit összegyűjtöttek (WALTER LAQUEUR, 1985)

intelligence-definiciók Intelligence az a folyamat amelyben a nemzetbiztonság szempontjából fontos információkra kíváncsiak, ezeket gyűjtik, elemzik és a politikacsinálóknak átadnak; ennek a folyamatnak a terméke; ezeknek a folyamatoknak és információknak a védelme kémelhárító [counterintelligence] tevékenység révén; és olyan műveletek végrehajtása amelyet törvényes hatóságok követlenek. (MARK LOWENTHAL, 2002)

intelligence-definiciók Intelligence idegen országokra vonatkozó információk hivatalos, titkos gyűjtése és feldolgozása a külpolitika megfogalmazásának és végrehajtásának segítésére, valamint a rejtett műveletek [covert action] irányítása külföldön a külpolitika végrehajtásának előmozdítása érdekében. (R.A. RANDOM, 1958)

intelligence-definiciók ….mindkét folyamat védelme… (MARTIN T. BIMFORD, 1958)

intelligence-definiciók Az intelligence tudás – ideális esetben előzetes tudás – aminek megszerzésére nemzetek törekednek, válaszul külső fenyegetésekre és hogy megvédjék létfontosságú érdekeiket, különösképpen a saját nép jólétét. (LOCH JOHNSON, 1997)

intelligence-definiciók Az intelligence titkos állami aktivitás külföldi entitások megértése vagy befolyásolása céljából. (MICHAEL WARNER, 2002)

intelligence-definiciók …titkos eszközökkel megtalálni azt, amit a kormányzat nyílt szervei nem tudnak nyílt módszerekkel megszerezni. NICHOLAS ELLIOTT

intelligence-definiciók …az emberek titkainak titkos gyűjtése… KEN ROBERTSON

intelligence-definiciók k Intelligence egy esernyő fogalom, amely egy sor aktivitásra utal – a tervezéstől az információgyűjtésen át az elemzésig és ennek szétosztásáig – amelyeket titkosan irányítanak, fenntartva és erősítve ezzel a relatív biztonságot, kellő előrejelzéseket adva fenyegetésekről, illetve potenciális fenyegetésekről oly módon, ami lehetővé teszi egy preventív politika vagy stratégia kellő időben történő végrehajtását, beleértve – ha kívánatosnak tartják – a rejtett műveleteket. (PETER GILL/MARK PHYTHIAN, 2006)

az „intelligence” felosztása az USA-irodalomban  INFORMÁCIÓK GYŰJTÉSE  INFORMÁCIÓK ELEMZÉSE  KÉMELHÁRÍTÁS  REJTETT MŰVELETEK

fontos, de problematikus elemek  TITKOSSÁG  ÁLLAMI AKTIVITÁS  TUDÁS/BEFOLYÁSOLÁS  KÜLFÖLD/BELFÖLD

a titkosszolgálatok feladatai FenyegetésFunkciók Külső katonai katonai hírszerzés politikai politikai hírszerzés Belső külföldi kat. kémek kémelhárítás külföldi pol. kémek rendszert ellenzők kémelhárítás, alkotmány/állam-védelem

a titkosszolgálati tevékenység négy típusa Sherman Kent szerint Biztonsági titkosszolgálati információk „Pozitív” titkosszolgálati információk Hazai célokra irányuló titkosszolgálati tevékenység Amerika-ellenes tevékenység elhárítása Pénzhamisítás, adókimentés leleplezés Az ország jóllétét veszélyeztető tényezők (pl. időjárás) Külföldi célokra irányuló titkosszolgálati tevékenység Kémelhárítás, Szabotázselhárítás Kábítószercsempészet Katonai, politikai, gazdasági tudományos stb. információk gyűjtése külföldön forrás: Kent Strategic Intelligence for American World Policy 1949, old.

a titkosszolgálatok típusai  hírszerző szolgálatok  kémelhárító szolgálatok  belbiztonsági szolgálatok

módszerek  INFORMÁCIÓSZERZÉSI MÓDSZEREK  BESZERVEZÉSI MÓDSZEREK  HÁLÓZATFENNTARTÁSI MÓDSZEREK  KOMMUNIKÁCIÓS MÓDSZEREK

információszerzési módszerek  HUMINT (CIA) (IH, KFH)  TECHINT  IMINT (NRO, NGA)  SIGINT (NSA)  COMINT  TELINT  ELINT (KFH)  OSINT

titkosszolgálati humor Azzal a hittel függ össze, hogy a Washingtonban dolgozó nagyszámú szovjet hivatalnok figyeli, hogy késő este szállítnak-e nagy mennyiségben pizzákat a Fehér Házba, a Külügy- minisztériumba és a Belügy- minisztériumba, mert ez azt jelzi, hogy valahol válság érlelődik. Ezt jelentik Moszkvának.

input és output a titkosszolgálatok esetében INPUT „nyers információ nyílt, titkos SZERVEZE T OUTPUT („termék”)