Agresszív gazdasági magatartásformák a rendszerváltás után Hámori Balázs Behavioral Economics Workshop Budapesti Corvinus Egyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

A klaszterek jogállása, jogi szabályozása Magyarországon
EGYENLŐ BÁNÁSMÓD A FOGLALKOZTATÁSBAN
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
A HŰBÉRISÉG.
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
A fogyasztói orientáció és a piacok Magyarországon Dr. Sz ente Viktória Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Piacot.
Szervezetfejlesztési Program
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Partnerség.
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
1 ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap: „Klaszterek”
E.ON – Versenyben Önökért!
Szállítmányozási és fuvarozási szerződés
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
EZERMESTER a magyar barkácsbolt hálózat
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
Fogalma, összefüggések
A használók fizetési hajlandósága – tapintatos kommunikáció a térítéses információszolgáltatás irányába Czupi Gyula, Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa.
Fenyegetés és zsarolás az üzleti kapcsolatokban
A deviancia összetett fogalma
Mikrohitelezés Magyarországon Mikrohitelezési gyakorlat- segítség a kezdéshez Mikrohitelezés Magyarországon Mikrohitelezési gyakorlat- segítség a kezdéshez.
INTERAKCIÓ KÖZÖS CÉLOK ÉRTÉKEK KÖZÖS CÉLOK ÉRTÉKEK ÖNDEFINICIÓ.
13. Tétel Szépségszalonjában kötelező jól látható helyen elhelyezni az árjegyzéket! Foglalja össze az Ön által ismert árképzési módokat! Mutassa be egy.
1 „100 Kistigris” Sajtótájékoztató május 15. Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai.
Bizalom, bizalmatlanság, csalás
ÉRTÉKESÍTÉSI POLITIKA
Ápolásetika.
Menedzselem a vállalkozásom Társasági jog, szakjogok
Előadó: LAVOTHA ILDIKÓ High-Care Cosmetics Kft. cégvezetője április 24.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Néhány szó a földgáz piacról
Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről
Elméleti közgazdaságtan
Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról Vándorgyűlés Magyar Közgazdasági Társaság szeptember 25. Szepesi Balázs Közjó és Kapitalizmus.
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Árelőrejelzés a liberalizált magyar háztartási piacon
Miért ünnepeljük még ma is a reformációt?
2. Argumentációs szabályok (É 50−55) argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Amiről szégyenlősen nem beszélünk korrupció és árverseny Korrupció, kiváltó okok, következmények és azok hatása a kereskedő és az importőr piacára. A felhozott.
ÜZLETI TERVEZÉS levelező hallgatóknak ÖSSZEFOGLALÁS.
8. Az eladásösztönzés.
Mediátor képzés Kártérítés.
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
A kriminálpszichológia
A klaszterek jogi szabályozottsága
A fogyasztói tudat befolyásolása a közösségi marketing eszközeivel
EZERMESTER a magyar barkácsbolt hálózat
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
„A nők, fiatalok és gyerekek elleni erőszak Európában” A SCELLES Alapítvány (Franciaország) kiadványa.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Példa egy ppt prezentációhoz
A Magyar Köztársaság kormánya. REND ÉS BIZTONSÁG a rendteremés programja (elszámolás) Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.
A magánbiztonsági szektor megérett a változásra, problémáink kulcsa a kezünkben van.
Járási jelzőrendszeri tanácsadó feladatai és tapasztalatai 2016
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Regionális és vállalati identitás az ellátási láncokban
A piac és a piacgazdaság
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
Nemzetközi magánjog II.
Tulajdonjog. Polgári jog.
Gazdasági rendszerek.
Közbeszerzési Hatóság
Munkagazdaságtan kurzus DE GTK
Előadás másolata:

Agresszív gazdasági magatartásformák a rendszerváltás után Hámori Balázs Behavioral Economics Workshop Budapesti Corvinus Egyetem április 23.

Az együttműködés ösztönzői helyettesítési viszony Kényszer/agresszió Érdekek (piac) Értékek (közbizalom) Személyes kötelékek (bizalom) Bernard Williams

Az erőszak terjedésének okai Az egyenlőtlen vevő-eladó viszony szocializmusból származó öröksége. A szervesen kifejlődött piaci intézmények hiánya: mesterséges, nem általánosan elfogadott megoldások. Rosszul definiált tulajdonjogok, a tulajdon tiszteletének a hiánya. Értékbizonytalanság a gyökeres változások következtében.

Alku mint a kényszer alternatívája  A kényszerítés, agresszió ellentmondani látszik a piacgazdasági logikának, amely a kölcsönös érdekekre és azok szerződéses biztosítására épül  A szerződés tehát épp arra szolgál, hogy feleslegessé tegye az agressziót, mint ahogy a koordináció többi motivációját is.

Szélsőséges formák Rabszolgaság: idősebb, akaratgyenge és szenvedélybeteg emberek rabszolgamunkája, nyugdíjának elvétele Újkigyós: A fogva tartott férfi három évet élt a lovak közt egy istállóban, miután a lánya eladta egy roma családnak. Itt ingyen dolgoztatták, elvették a pénzét, naponta csak egyszer kapott enni. A nemrégiben elvégzett orvosi vizsgálat megállapította, hogy több bordája eltört korábban, és rühes Szarvas: a dél-alföldi városban „csicskáról” tudnak (a polgármester szerint "gyenge a törvényi háttere a modern rabszolgaság elleni küzdelemnek, ezért a rendőrség sem tud hatékonyan fellépni ellene"

Hazai felmérés: - az összes válaszadó 19%-a ismer legalább egy olyan nőt, akit erőszakkal vagy fenyegetéssel kényszerítettek prostitúcióra - 17%-uk ismer legalább egy olyan nőt, akit eladtak Gyorskölcsön rendőri behajtókkal (adós- rabszolgaság, peón rendszer) IOM- International Office for Migration

Piacgazdaság és gazdasági erőszak Szemben az első benyomással, az agresszió a piacgazdaságokban is jelen van Nemcsak a felek egyenlőségének a sérülésekor, hanem a teljesen egyenlő pozíciójú felek esetében is

Szerződéses erőszak: blanketta- szerződések Közüzemi szolgáltatások Az utóbbi években a többszörösére emelkedtek a szolgáltatások díjai, és vélhetően sok olyan költséget is tartalmaznak, melynek áthárítása a fogyasztóra indokolatlan A fogyasztóknak nincs is lehetősége sem a szolgáltatások színvonalának, sem pedig azok díjának ellenőrzésére vagy befolyásolására A közüzemi szolgáltatók és a fogyasztók közötti kapcsolat a piacgazdasági viszonyok között egyenrangú, polgári jogi szerződésen alapuló kapcsolat kellene, hogy legyen. Sajnos a tapasztalatunk az, hogy a fogyasztók ezt nem érzékelik.

Kényszer a munkaviszonyokban A dolgozók többnyire nem önszántukból, hanem kényszerűségből vállalják, hogy vállalkozási vagy megbízási szerződést kössenek, s ennek alapján végezzék a munkájukat. Ez számukra hátrányos, hiszen így kikerülnek a Munka Törvénykönyve és adott esetben a kollektív szerződés hatálya alól, és elesnek az azokban foglalt jogoktól és kedvezményektől.

A láncok a termelőkre hárítják a verseny terheit - minimális árrés belistázási díj, polcpénz, „merchandising díj”, „marketing hozzájárulás”, a forgalmazott mennyiség után fizetendő jutalék, bónuszok, listán tartási díj, központi ügyintézési jutalék. akciós árak: egy-egy akció során 10-12%- árengedményt kérnek a beszállítóktól, promóciós hozzájárulás (például hűtőgondolák bérlésének, vagy éppen a kóstoltatás költségeinek a fedezését is elvárják.)

A terjedő agresszivitásnak bizalomhiány a következménye Akkor sem működnek együtt az emberek, amikor az kölcsönösen előnyös lenne „Káros módon” versenyeznek Olyan esetekben tartózkodnak a versenytől, amikor az mindenki számára előnyösebb lenne

Következtetések Az első lehetséges válasz az, hogy a piaci tevékenység genetikailag eleve magában rejti a szereplők erőszakos magatartásának és fellépésének a lehetőségét és amennyiben ez a lehetőség összekapcsolódik a kialakulóban lévő piaci intézmények instabilitásával, a helyzetből adódóan fokozódhat a szereplők agresszivitása

Zsarolás minden normális alkuban jelen van  Az adás-vételi ügyletek - természetüknél fogva tükrözik a piaci szereplők agresszivitásának bizonyos aspektusait.  Az átmeneti gazdaságokban az intézmények, értékek, a piaci szereplők erkölcsi attitűdjei különböznek a fejlett piacgazdaságokban szokásosaktól. Gyakran duális jellegűek.