A regionális fejlődés perspektívái a ROP-ok tükrében Dr. Kolber István államtitkárFIT „Régiók félúton” konferencia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kistérségek. A kistérségek jellemzői • Abaúj-Hegyköz (legfejletlenebb)  Budaörs (legfejlettebb) *3,4 (komplex mutatóban) (1998-ban *2,7 volt) • 1996.
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Ugrás az első oldalra Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter szakállamtitkár Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter.
Felzárkózás, infrastruktúra fejlesztés, uniós források felhasználása március 12. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Bevezetés, akciótervek, pályázatok, végrehajtás, intézményrendszer Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A z LHH program aktuális kérdései Kullmann Ádám, LHH Fejlesztési Programiroda Szentendre, május 27.
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
Kutatás-fejlesztésért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala Miniszterelnöki Hivatal Dr. Kolber István, államtitkár Az első Nemzeti Fejlesztési Terv.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Dr. Juhász László PhD Docens1 Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 tavasz) 9.40 – V. előadó.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Az új Magyarország Fejlesztési Terv ( ) Dr. Aubert Antal.
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Ugrás az első oldalra ÚJ TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIA október Dr. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
Területi dimenzió a as program periódusban
AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSÉI TERV (NSRK 2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK NÉHÁNY VITAPONTJA Dr. Faragó László MTA RKK 44. Közgazdász vándorgyűlés, Nyíregyháza.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
A vidékfejlesztés kihívásai az Észak-alföldi régióban Dr. Grasselli Norbert igazgatóhelyettes.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Magyarország észak és dél között – régiós fejlesztések március 29. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Innovatív Magyarország
A területfejlesztés és területpolitika Magyarországon
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
AZ ÉSZAK - ALFÖLDI RÉGIÓRÓL Gadus István Társelnök Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
A NEMZETI STRATÉGIAI REFERENCIAKERET (2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK TAPASZTALATAI Dr. Faragó László MTA RKK Sopron március 1.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
TOP vas megyei aktualitásai
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Előadás másolata:

A regionális fejlődés perspektívái a ROP-ok tükrében Dr. Kolber István államtitkárFIT „Régiók félúton” konferencia

A regionalizmus rendszerváltás utáni kezdetei 1996 – Területfejlesztési törvény 1996 – Területfejlesztési törvény még megye központú még megye központú „önkéntes régió” „önkéntes régió” 1998 – OTK 1998 – OTK Kijelöli a tervezési-statisztikai régiókat (átfedés- mentes, teljes lefedettség) Kijelöli a tervezési-statisztikai régiókat (átfedés- mentes, teljes lefedettség) Felzárkózás szempontú szemlélet Felzárkózás szempontú szemlélet Előcsatlakozási alapok (PHARE 2000) Előcsatlakozási alapok (PHARE 2000) Betanulás Betanulás A források régiós szintre érkeznek (3 kelet- magyarországi régió, a többire tükörrégiós program) A források régiós szintre érkeznek (3 kelet- magyarországi régió, a többire tükörrégiós program) Dr. Kolber István államtitkár Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT)Területfejlesztés

Az I. NFT hatásai a regionális fejlődésre Dr. Kolber István államtitkár Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT)Területfejlesztés 5 Operatív Program – 1 ROP 5 Operatív Program – 1 ROP Kevesebb lehetőség a helyi sajátosságok megjelenítésére Kevesebb lehetőség a helyi sajátosságok megjelenítésére Maradék-elv, DE Maradék-elv, DE Ebben a ROP-ban is van indikatív felosztás a régiók között Ebben a ROP-ban is van indikatív felosztás a régiók között Megjelennek a regionális témák, kontinuitás az ÚMFT ROP-jaival Megjelennek a regionális témák, kontinuitás az ÚMFT ROP-jaival

Az I. NFT ROP-ja - eredmények, kritikák Dr. Kolber István államtitkár Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT)Területfejlesztés 538 pályázat, 107 Mrd Ft

Pécsett az első ROP szerződés Dr. Kolber István államtitkár Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT)Területfejlesztés

Az OFK célrendszere 1. A versenyképesség tartós növekedése 2. A foglalkoztatás bővítése 3. Versenyképes tudás és műveltség növelése 4. A népesség egészségi állapotának javítása 5. A társadalmi összetartozás erősítése 6. A fizikai elérhetőség javítása 7. Az információs társadalom kiteljesítése 8. Természeti erőforrások és környezeti értékek védelme és fenntartható hasznosítása védelme és fenntartható hasznosítása +1. Kiegyensúlyozott területi fejlődés Dr. Kolber István államtitkár Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT)Területfejlesztés

I. JÖVŐKÉP: Területi harmónia II. ÁTFOGÓ TERÜLETPOLITIKAI CÉLOK (2020) 1. Térségi verseny- képesség 3. Fenntartható területi fejlődés, örökségvédelem 4. Területi integrálódás Európába 5. Decentralizáció és regionalizmus 2. Területi felzárkózás V. Eszköz- és intézményrendszeri keretek III. ORSZÁGOS TERÜLETI CÉLOK (2015) IV. REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI CÉLOK AL APEL VEKAL APEL VEK 1. Versenyképes metropolisz: Budapest és agglomerációja 2. Fejlesztési pólusok és városhálózati kapcsolatrendszer, tengelyek 3. Külső és belső perifériák, elmaradott térségek felzárkóztatása 4. Környezetileg érzékeny, országosan jelentős térségek integrált fejlesztése: - Balaton térség- Duna-mente - Tisza térség- Termálvíz kincs 5. Határ menti területek együttműködésének erősítése 6. Fejlesztési prioritások sajátos adottságú vidéki térségekre 7. Területi prioritások a szakpolitikák számára Közép – Magyar- ország Közép – Dunán- túl Nyugat – Dunán- túl Dél – Dunán- túl Észak – Magyar- ország Észak - Alföld Dél - Alföld

Fejlesztési pólusok, policentrikus városhálózat Dr. Kolber István államtitkár Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT)Területfejlesztés

Területiség az ÚMFT-ben Markánsan megjelenik a területiség: Markánsan megjelenik a területiség: A 6 prioritás egyike A 6 prioritás egyike Dr. Kolber István államtitkár Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT)Területfejlesztés 1. A gazdaság fejlesztése 4. Környezet- és energiafejlesztés 2. A közlekedés fejlesztése 5. Területfejlesztés 3. A társadalom megújulása 6. Államreform Horizontális cél a területi kohézió Horizontális cél a területi kohézió

ÚMFT OP-k közötti forrásmegosztás Dr. Kolber István államtitkár Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT)Területfejlesztés

Regionális operatív programok Összesen milliárd forint Észak-alföldi OP 270 Észak-magyarországi OP 250 Dél-alföldi OP 207 Dél-dunántúli OP 195 Közép-dunántúli OP 140 Nyugat-dunántúli OP 128 Közép-magyarország OP (ágazati+régiós források együtt!!) 419 Dr. Kolber István államtitkár Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT)Területfejlesztés

A ROP-ok prioritásai Regionális gazdaságfejlesztés Regionális gazdaságfejlesztés Turizmusfejlesztés Turizmusfejlesztés Településfejlesztés Településfejlesztés Közlekedési infrastruktúra fejlesztés Közlekedési infrastruktúra fejlesztés Humán infrastruktúra fejlesztés Humán infrastruktúra fejlesztés Dr. Kolber István államtitkár Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT)Területfejlesztés

Megvalósuló ROP projektek Kb. 500 km út építése és kb km felújítása Kb. 500 km út építése és kb km felújítása Kb. 300 km új kerékpárút épül Kb. 300 km új kerékpárút épül Kb. 70 kiemelt attrakció fejlesztése, a ráépülő turisztikai szolgáltatások színvonalának emelésével Kb. 70 kiemelt attrakció fejlesztése, a ráépülő turisztikai szolgáltatások színvonalának emelésével Kb. 200 város és település központjának komplex felújítása Kb. 200 város és település központjának komplex felújítása Kb. 700 közoktatási intézmény felújítása (óvoda és alapfokú nevelési-oktatási intézmények) Kb. 700 közoktatási intézmény felújítása (óvoda és alapfokú nevelési-oktatási intézmények) Kb. 300 egészségügyi (alap és járóbeteg szakellátás) és szociális létesítmény építése, felújítása Kb. 300 egészségügyi (alap és járóbeteg szakellátás) és szociális létesítmény építése, felújítása Dr. Kolber István államtitkár Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT)Területfejlesztés

Versenyképessé teszi-e a ROP önmagában a régiót? Regionális+ágazati fejlesztések összessége, szinergiája Regionális+ágazati fejlesztések összessége, szinergiája RFT szerepe: ne csak a ROP, de a régió gazdája legyen! RFT szerepe: ne csak a ROP, de a régió gazdája legyen! Az összes régiós fejlesztés (EU-s, hazai állami és önkormányzati, magán) összehangolása Az összes régiós fejlesztés (EU-s, hazai állami és önkormányzati, magán) összehangolása Dr. Kolber István államtitkár Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT)Területfejlesztés

Regionális érdek – Kormányzati érdek RFT tagság kérdései (helyi érdekek képviselete, szakmaiság, ágazati stratégiák becsatornázása) RFT tagság kérdései (helyi érdekek képviselete, szakmaiság, ágazati stratégiák becsatornázása) Kormányzati koordináció szükséges Kormányzati koordináció szükséges 2006: „Fejlesztő állam” - FIT, NFT, NFÜ A tervezés központi koordinációját az IH-k végzik A tervezés központi koordinációját az IH-k végzik Dr. Kolber István államtitkár Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT)Területfejlesztés

Konklúziók Régiók Európája?! Régiók Európája?! Városok Európája?! Városok Európája?! Magyarország: előrelépés a dekók, és a fejlesztéspolitika regionalizációja terén Magyarország: előrelépés a dekók, és a fejlesztéspolitika regionalizációja terén Egyre erősödő régiós versenyképesség Egyre erősödő régiós versenyképesség Regionális önkormányzatiság: beilleszthető a fejlesztéspolitika Regionális önkormányzatiság: beilleszthető a fejlesztéspolitika Ez a ROP-okban is előrelépés lehet: még több sajátosság megjelenítése, még több saját téma, komplexebb szemléletmód Ez a ROP-okban is előrelépés lehet: még több sajátosság megjelenítése, még több saját téma, komplexebb szemléletmód Dr. Kolber István államtitkár Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT)Területfejlesztés

Konklúziók A kohéziós politika, a regionalizáció végső célja Európa versenyképessége A kohéziós politika, a regionalizáció végső célja Európa versenyképessége A regionalizáció fontos eleme a decentralizáció – demokratikus kihívás A regionalizáció fontos eleme a decentralizáció – demokratikus kihívás******** Köszönöm a figyelmet! Eredményes tanácskozást kívánok! Dr. Kolber István államtitkár Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT)Területfejlesztés

Köszönöm a figyelmet!