Az OTH feladata közegészségügy (környezet- és település-, élelmezés- és táplálkozás-, munka-, sugáregészségügy és sugárbiológia, toxikológia), a járványügy.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Advertisements

Humán rendszerek, közszféra
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kormányzati Eseménykezelő Központ
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
általános főig. helyettes
OTH Egészségügyi Igazgatási Főosztály
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
A környezetvédelem intézményrendszere
A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár.
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szervezete és működése Dr. Berey Attila főigazgató megyei főállatorvos.
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Nyugat – Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar
9. szekció: Társadalmi válaszok, civil szektor Kalincsák István, Városfejlesztési és Fenntartási osztályvezető.
NAV ÁNTSZ OMMF Fogyasztóvédelem Jogszabályfigyelés
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
A kormányhivatal képzési, továbbképzési, vizsgáztatási tevékenysége
Pest Megyei Közigazgatási Hivatal
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Sajtótájékoztató, november 14. AmCham - Egészséges Munkahely Program 1 Az Amerikai Kereskedelmi Kamara AmCham Egészséges munkahely programja Dr.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
Sajtótájékoztató január 4. Dr. Szikora János elnök, APEH.
Katasztrófavédelem a védelmi igazgatás rendszerében
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012.
Milyen a magyar egészségadatok minősége?
Munkahelyi egészség és biztonság
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Egészségügyi országos intézményeket érintő összevonások május.
A rendészet szervei.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
2. Az egészségközpontú gyógyítás programja
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az OFI szerepe pedagógiai szakmai szolgáltatások megújításában Hancock Márta Budapest február.
VÉDŐNŐK A CSALÁDOK SZOLGÁLATÁBAN
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
Kovács Beatrix Közérdekű adatok az egészségügy területén közfeladatot ellátó szervek honlapjain A könyvtárak szerepe az elektronikus információszabadságról.
Az állam környezetvédelmi tevékenysége dr. Ötvös Tünde 2015.
A gyógyszertárak és az ÁNTSZ feladatai a megváltozott jogszabályi környezetben Dr. Bódis Lászlóné országos tisztif ő gyógyszerész.
A gyógyszertárak hatósági felügyelete szakmai ellen ő rzési szempontok Dr. Bódis Lászlóné országos tisztif ő gyógyszerész.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Dr. Török Krisztina igazgató Budapest, szeptember 29. ”Itt az Egészség az Ügy”
AZ ÁNTSZ FELADATAI. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR XIX.SZ. Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
VASÚTI VIZSGAKÖZPONT KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Novák László igazgató.
Területi és helyi államigazgatási szervek október október 3.
Régi és új feladatok új megközelítésben, márciustól működik az OGYÉI Dr Pozsgay Csilla Főigazgató Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.
A kritikus infrastruktúra védelmi és információbiztonsági hatósági feladatokról Dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes főosztályvezető SEVESO III. regionális.
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
Dr Mucsi Gyula regionális tisztifőorvos
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A területi védőnő szerepe – a 33/2006. (VIII. 23
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Szakértés/szaktanácsadás módszertana
A szakfelügyelet helye az egészségügyi ellátás fejlesztésében
Szakfelügyeleti tapasztalatok
Előadás másolata:

Az OTH feladata közegészségügy (környezet- és település-, élelmezés- és táplálkozás-, munka-, sugáregészségügy és sugárbiológia, toxikológia), a járványügy (fertőző- és nem fertőző betegségek epidemiológiája) az egészségfejlesztés (egészségnevelés, egészségvédelem), az egészségügyi igazgatás és koordináció, az egészségügyi- és gyógyszerellátás területén ellátja a Szolgálat központi irányítási, koordinálási feladatait hatósági, szakhatósági feladatokat lát el jogszabályban meghatározott esetekben. irányítja, szervezi, felügyeli, értékeli a Szolgálat szerveinek tevékenységét. irányítja a Szolgálat humán erőforrásokkal és humánpolitikával kapcsolatos tevékenységét, elősegíti a Szolgálatban dolgozók oktatását, továbbképzését.

Az OTH feladata központi, operatív feladatokat határoz meg, kezdeményez, illetve koordinál. közreműködik országos egészségmegőrző, megelőző programok kidolgozásában. részt vesz a feladatkörét érintő jogszabályok előkészítésében, véleményezésében, illetve kezdeményezi azok felülvizsgálatát. közreműködik az Európai Unió jogharmonizációból adódó feladatainak végrehajtásában, illetve részt vesz a jogharmonizációs tevékenységben. részt vesz a feladatkörébe tartozó határértékek, normák, nemzeti szabványok meghatározásában, illetve kidolgozásában. kialakítja és működteti a feladatkörével kapcsolatos adatokra vonatkozó bejelentési, nyilvántartási, információs, tájékoztatási rendszereket. a rendelkezésre álló adatok függvényében figyelemmel kíséri és értékeli az ország közegészségügyi, járványügyi helyzetét, a lakosság egészségi állapotának alakulását, továbbá az egészségi állapotot befolyásoló környezeti, társadalmi életmódbeli stb. tényezőket, és előbbiekkel kapcsolatos kutatási feladatokat, epidemiológiai vizsgálatokat, kockázatbecslést kezdeményez.

Az ÁNTSZ jelenét befolyásoló tényezők: illeszkedni az EU rendszerébe megfelelni a hazai elvárásoknak megtenni az 1991. óta szerzett tapasztalatok miatti változtatásokat

Az EU új Népegészségügyi Programjának (2003-2008) pillérei Népegészségügyi információ és tudás Gyors, hatékony és koordinált válasz az egészséget fenyegető hatásokra Egészség fejlesztése és a betegségek megelőzése kockázatcsökkentéssel

A jövő stratégiája – három pilléren nyugvó feladatellátás Közegészségügy – járványügy Egészségügyi igazgatás és koordináció - szakfelügyelet Egészségvédelem

Közegészségügy - járványügy ellenőrző ÁNTSZ a laboratóriumi rendszer korszerűsítése (akkreditáció, üzemgazdasági hatékonyság) feladat és hatáskör megoszlás (I-II. fok. centralizálása) közegészségügyi-járványügyi hálózaton alapuló ellenőrzési rendszer kialakítása kontrolling a munkavégzésben (hatásos, hatékony, állampolgár barát, bizalmi elven működő, költséghatékony)

Egészségügyi igazgatás és koordináció szakfelügyelet (egészségügy külső minőség-ellenőrzése) működési engedélyezés praxisjog nyilvántartás nem kamarai tagok etikai ügyeinek intézése egészségügyi struktúraváltás feladatai (működési engedélyek kiadása)

Egészségvédelem Az ÁNTSZ-nek kiemelkedő szerepet kell betöltenie: a lakosság egészségi állapotát veszélyeztető tényezők hatásának csökkentése (társadalmi, életmódbeli, környezeti), a tudatos , aktív egészségmegtartás kialakításának elősegítése, az egységes módszertan, irányítás az egészségfejlesztés területén.

az államigazgatási szerveket „A kormányzati szervezet-átalakítással összefüggő törvénymódosításokról” szóló 2006. évi CIX. törvény TÖRÖLTE az államigazgatási szerveket az összes törvényből. 10

A tv. csak a feladatot ellátó szervezet általános megjelölését alkalmazta Indoklás: így a Kormány szabadon alakíthatja az államigazgatás szervezetét 11

egészségügyi államigazgatási szerv kijelölésére 1991. évi XI. tv. 15. § (4) bekezdés felhatalmazás a Kormány részére az egészségügyi államigazgatási szerv kijelölésére 12

Az Alkotmányra és a törvényre hivatkozva került kiadásra a 362/2006. (XII. 28) Korm. rendelet „ Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatról és a Gyógyszerészeti Államigazgatási Szerv kijelöléséről” címmel 13

- kistérségi intézetek Változást hozott: - országos intézetek feladataiban a szakfelügyelet (a Szolgálat szakmai munkájának felügyelete, de az irányítás az országos tiszti főorvosé) - régiós intézetek - kistérségi intézetek 14

- egységes élelmiszerbiztonsági rendszer - regionális átalakulás A strukturális változásokat a 2117/2006. (VII. 30.) és 2118/2006. VII. 30.) Kormányhatározatok alapozták meg: - egységes élelmiszerbiztonsági rendszer - regionális átalakulás - munkaegészségügy OMMF-hez - OALI, OGYEI ÁNTSZ-hez Országos Munkavédelemi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF). 15

Országos Munkavédelemi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF). A feladatátalakulás: Országos Munkavédelemi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF). - munkaegészségügyi feladatok csökkenése (szakhatósági feladatok, nem szervezett munkavégzés felügyelete marad) 16

A feladatátalakulás: - élelmezés-egészségügyi feladatok csökkennek (várhatóan táplálkozás-egészségügy, főzőkonyha-,vendéglátás felügyelet, ételmérgezés kivizsgálás marad) 17

18

ÁNTSZ STRUKTÚRA 7 Regionális intézet: ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézet ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézet ÁNTSZ Dél-dunántúli Regionális Intézet ÁNTSZ Észak-alföldi Regionális Intézet ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézet ÁNTSZ Közép-dunántúli Regionális Intézet ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézet 81 Kistérségi intézet

9 országos intézet: Országos Kémiai Biztonsági Intézet Országos „Frédéric Joliot-Curie” Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet Országos Környezetegészségügyi Intézet Országos Epidemiológiai Központ Országos Egészségfejlesztési Intézet Országos Élelmiszerbiztonsági- és Táplálkozástudományi Intézet Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Országos Alapellátási Intézet Országos Gyermekegészségügyi Intézet

ÁNTSZ Kistérségi Intézeteinek (81) illetékességi területe