Papp Gábor A bv. személyzet elvárásaihoz való igazodást meghatározó tényezők.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A családi döntéshozó csoportkonferencia alkalmazása a börtönpártfogás, illetve az utógondozás során Velez Edit április 28.
Advertisements

Többszakaszos reintegrációs modell értékelése
„Útközben” – nyitókonferencia Budapest – szeptember 24. Új módszerek alkalmazási tapasztalatai esetismertetésen keresztül TÁMOP /
Az első házasság felbomlása
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Rendszerszemléletű megközelítés az iskolai agresszió megelőzésében és kezelésében November 30. Ódry Színpad.
Szociális munka a börtönben
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
az áldozatokért és a tettesekért
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
Az alvásról az időmérleg tükrében Néhány társadalmi faktor hatása
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
Peremen billegő fiatalok
(A tudomány szemszögéből)
A fejlesztés hatása a szervezetre
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Prezentáció címsor A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA KIEMELT PROJEKT TÁMOP Elítéltek több szakaszos, társadalmi.
Várakozások az eredmények tükrében,
Projektértékelő kutatások alprojekt, reintegrációs adatbázis „TEtt - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 15. Siófok.
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
Büntetés-végrehajtási
A pártfogó felügyelet speciális magatartási szabályai
Dr. Gombik Gergely pártfogó felügyelői szakreferens
A nevelés stílusa.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Bevezető előadás ANDRAGÓGIA IFJÚSÁGSEGÍTŐKNEK Az akkreditált, iskolai rendszerű, felsőfokú szakképzésben 1. előadás.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Készítette: Tóth Adrienn Barbara DE-GYFK III. Évfolyam
Külső instruktorok felkészítése Érintett területek A hátrányos helyzetűekkel történő foglalkozás kérdései Minőségbiztosítási elvárások, előírások.
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
A családi döntéshozó csoportkonferencia alkalmazása a börtönpártfogás, illetve az utógondozás során Velez Edit április 28.
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Szociálpolitikai keretek
Tréningcsoportra történő kiválasztás folyamata
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
Mi is az a társadalmi integráció?
Nevelés és nevelői attitűdök
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
A kriminálpszichológia
Önfejlesztő mentális gyakorlatok a szabadságvesztés-büntetésüket töltők reszocializációjában Molnár Attila Károly Andragógia BA Témavezető: Szabóné dr.
Mediation and Restorative Justice in Prison Settings Empirikus kutatás- OKRI Kísérleti modellprogram –Foresee Partnerek: Balassagyarmati Fegyház.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
A politikai rendszerváltás utáni években egyes szervezett bűnözői körök gyorsan végrehajtható, jelentős profittal kecsegtető, ugyanakkor nagy kockázattal.
Resztoratív megközelítés a konfliktuskezelésben
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Dr. Pallo József PhD. bv. ezredes
Munkakörelemés és –tervezés röviden
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
A külföldi hallgatók egyetemválasztási szempontjai
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet1 Fehérvári Anikó Munkapiaci elvárások FSZ- és BA-hallgatók körében ONK november.
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
Interkulturális kommunikáció Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara HR-klub október 24.
Célpiaci marketing.
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
A modellkörlet gyakorlati tapasztalatai a Szegedi Fegyház és Börtönben
Határon túli magyar társadalmi adatok elemzése
Abúzus a családban Hogyan felel meg a családon belüli erőszak a társadalmi normáknak, és mi a haszna az elkövető számára? Kuszing Gábor Stop-Férfierőszak.
Előadás másolata:

Papp Gábor A bv. személyzet elvárásaihoz való igazodást meghatározó tényezők

A kutatásról Helye: Váci Fegyház és Börtön Időpontja: március Vizsgált sokaság: jogerősen elítélt felnőtt korú férfiak, 618 fő Megvalósulás/válaszadási arány: 59,1 %, 365 fő Reprezentativitás: bv. fokozat, biztonsági csoportbesorolás, életkor, családi állapot, iskolai végzettség, jellemző bűncselekménytípus, intézeti munkavégzés, letöltött és hátralévő idő hossza Módszer: kérdőíves megkérdezés kérdezőbiztosokkal

Mivel mértem a személyzet elvárásaihoz való igazodást? 1. Egy Gulyás nevű elítélt a legjobb tudása szerint dolgozik a fegyintézetben. Néhány társa megfenyegeti, hogy fogja vissza magát, és ne teljesítse túl a többiek számára kényelmes munkatempót. Gulyás továbbra is ugyanúgy folytatja a munkát, ahogy azelőtt. 2. Szabó elítéltnek a munkába-állítási és foglalkoztatási bizottság két munkalehetőséget kínál fel. Az egyik kemény és megerőltető, de Szabó számára olyan képzést ad, amellyel majd kint is boldogulhat. A másik könnyű és kényelmes munka, viszont ez nem ad semmiféle képzést a kinti munkavállaláshoz. Szabó a könnyebbik munkát választja. Hipotetikus konfliktushelyzetek (Stanton Wheeler) 3. Egy elítélt meggondolatlanul kisebb fegyelmi vétséget követ el. Ezért egy felügyelő fegyelmi lapot állít ki róla. Később három másik elítélt beszélgetnek egymással az esetről. Ketten közülük hibáztatják a felügyelőt, amiért fegyelmi lapot állított ki. A harmadik, egy Fodor nevű elítélt viszont védelmére kel a felügyelőnek, aki szerinte csak a kötelességét teljesítette. elvárás: folytatni a munkát elvárás: nehezebb, de a szabadulás után is használható munka elvárás: a felügyelő megvédése csoportnyomás ellenében

elvárás: az elítélttársak elárulása elvárás: a baráti segítségkérés elutasítása, szabálykövetés/betartás 4. Deák és Budai elítéltek nagyon jó barátok. Deáknak van 50 darab Rivotril tablettája, amit egy látogató csempészett be neki az intézetbe. Deák elmondja Budainak, hogy szerinte a felügyelet gyanakszik rá, ezért megkéri Budait, hogy rejtse el a tablettákat magánál pár napra. Budai átveszi a tablettákat és gondosan elrejti. Mivel mértem a személyzet elvárásaihoz való igazodást? 5. Kocsis és Pintér elítéltek szökésre készülnek. Megfenyegetik Szűcs elítéltet, hogy megverik, ha nem szerez nekik egy kötelet a munkahelyéről a szökéshez. Szűcsöt, miközben megpróbálja kicsempészni a kötelet, rajtakapja egy felügyelő és azzal vádolja, hogy meg akart szökni. Ha nem mond el mindent az esetről, komoly bajba kerülhet. Szűcs eloszlathatná a ráterelődött gyanút, ha beárulja Kocsist és Pintért. A személyzet elvárásaihoz igazodó (konform): 4-5 helyzetben az elvárásoknak megfelelően válaszolt/választott Részben igazodó (konform): 2-3 helyzet Elutasító (nonkonform): 0-1 helyzet

Mekkora az igazodók és elutasítók aránya?

Elemzési módszerek kereszttáblák - gamma-teszt ( γ ): +/–, grafikus ábrázolás

Elemzési módszerek kereszttáblák - grafikus ábrázolás - gamma-teszt ( γ ): +/–, 0-1

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Szervezeti háttér/pozíció bv. fokozat (börtön, fegyház) biztonsági csoport (II., III., IV.) intézeti munkavégzés (igen, nem) Társadalmi háttér életkor iskolai végzettség iskolai múlt (eredmények, magatartás, iskolakerülés) bekerülés előtti munkavégzés hossza Kriminális múlt előélet fk. őrizetbe vétel bűncselekmény jellege Bűnözést támogató nézetek bűnözői énkép igazságszolg.-hoz való viszony erőszakhoz való viszony Külső kapcsolatok látogatások csomagok levelek Szabadulás utáni várakozások közvetlen környezet (család, barátok) megbélyegzettség-érzés Rabtársadalomba való bekapcsolódás magányos vagy kollektív Intézethez való viszony nevelők felügyelők személyzettől való elzárkózás hatalomtól való megfosztottság

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Szervezeti háttér/pozíció bv. fokozat (börtön, fegyház) biztonsági csoport (II., III., IV.) intézeti munkavégzés (igen, nem) Társadalmi háttér életkor iskolai végzettség iskolai múlt (eredmények, magatartás, iskolakerülés) bekerülés előtti munkavégzés hossza Kriminális múlt előélet fk. őrizetbe vétel bűncselekmény jellege Bűnözést támogató nézetek bűnözői énkép igazságszolg.-hoz való viszony erőszakhoz való viszony Külső kapcsolatok látogatások csomagok levelek Szabadulás utáni várakozások közvetlen környezet (család, barátok) megbélyegzettség-érzés Rabtársadalomba való bekapcsolódás magányos vagy kollektív Intézethez való viszony nevelők felügyelők személyzettől való elzárkózás hatalomtól való megfosztottság

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Szervezeti háttér/pozíció bv. fokozat (börtön, fegyház) biztonsági csoport (II., III., IV.) intézeti munkavégzés (igen, nem)

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Szervezeti háttér/pozíció bv. fokozat (börtön, fegyház) biztonsági csoport (II., III., IV.) intézeti munkavégzés (igen, nem)

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Szervezeti háttér/pozíció bv. fokozat (börtön, fegyház) biztonsági csoport (II., III., IV.) intézeti munkavégzés (igen, nem) γ= – 0,021

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Szervezeti háttér/pozíció biztonsági csoport (II., III., IV.) intézeti munkavégzés (igen, nem) γ= 0,155

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Szervezeti háttér/pozíció biztonsági csoport (II., III., IV.) intézeti munkavégzés (igen, nem) γ= – 0,028

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Társadalmi háttér életkor iskolai végzettség iskolai múlt (eredmények, magatartás, iskolakerülés) bekerülés előtti munkavégzés hossza

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Társadalmi háttér életkor iskolai végzettség iskolai múlt (eredmények, magatartás, iskolakerülés) bekerülés előtti munkavégzés hossza γ= – 0,417

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Társadalmi háttér életkor iskolai végzettség iskolai múlt (eredmények, magatartás, iskolakerülés) bekerülés előtti munkavégzés hossza γ= – 0,231

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Társadalmi háttér életkor iskolai végzettség iskolai múlt (eredmények, magatartás, iskolakerülés) bekerülés előtti munkavégzés hossza γ= – 0,428

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Társadalmi háttér életkor iskolai végzettség iskolai múlt (eredmények, magatartás, iskolakerülés) bekerülés előtti munkavégzés hossza γ= – 0,445

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Kriminális múlt fk. őrizetbe vétel bűncselekmény jellege előélet

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Kriminális múlt fk. őrizetbe vétel bűncselekmény jellege γ= 0,246 előélet

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Kriminális múlt előélet fk. őrizetbe vétel bűncselekmény jellege γ= – 0,282

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Kriminális múlt előélet fk. őrizetbe vétel bűncselekmény jellege γ= – 0,156γ= 0,300

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Bűnözést támogató nézetek igazságszolg-hoz való viszony erőszakhoz való viszony bűnözői énkép

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól γ= 0,525 Bűnözést támogató nézetek igazságszolg-hoz való viszony erőszakhoz való viszony bűnözői énkép

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól γ= 0,356 Bűnözést támogató nézetek igazságszolg-hoz való viszony erőszakhoz való viszony bűnözői énkép

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól γ= 0,432 Bűnözést támogató nézetek igazságszolg-hoz való viszony erőszakhoz való viszony bűnözői énkép

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Külső kapcsolatok csomagok levelek látogatások

γ= 0,207γ= 0,222γ= 0,216 csomagok levelek A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? Külső kapcsolatok látogatások

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Szabadulás utáni várakozások megbélyegzettség-érzés közvetlen környezet (család, barátok)

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól γ= 0,234 Szabadulás utáni várakozások megbélyegzettség-érzés közvetlen környezet (család, barátok) γ= – 0,321

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Rabtársadalomba való bekapcsolódás magányos vagy kollektív

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól γ= 0,271 Rabtársadalomba való bekapcsolódás magányos vagy kollektív

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól nevelők Intézethez való viszony felügyelők személyzettől való elzárkózás hatalomtól való megfosztottság

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól γ= 0,437γ= 0,269 nevelők Intézethez való viszony felügyelők személyzettől való elzárkózás hatalomtól való megfosztottság γ= 0,491 γ= 0,441

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól nevelők Intézethez való viszony felügyelők személyzettől való elzárkózás hatalomtól való megfosztottság

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Szervezeti háttér/pozíció bv. fokozat (börtön, fegyház) biztonsági csoport (II., III., IV.) intézeti munkavégzés (igen, nem) Társadalmi háttér életkor iskolai végzettség iskolai múlt (eredmények, magatartás, iskolakerülés) bekerülés előtti munkavégzés hossza + Intézethez való viszony nevelők felügyelők személyzettől való elzárkózás hatalomtól való megfosztottság

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Szervezeti háttér/pozíció biztonsági csoport (II., III., IV.) Társadalmi háttér életkor iskolai végzettség iskolai múlt (eredmények, magatartás, iskolakerülés) bekerülés előtti munkavégzés hossza Kriminális múlt előélet fk. őrizetbe vétel bűncselekmény jellege Bűnözést támogató nézetek bűnözői énkép igazságszolg.-hoz való viszony erőszakhoz való viszony Külső kapcsolatok látogatások csomagok levelek + – – – – + – +/ – Intézethez való viszony nevelők felügyelők személyzettől való elzárkózás hatalomtól való megfosztottság

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Szervezeti háttér/pozíció biztonsági csoport (II., III., IV.) Társadalmi háttér életkor iskolai végzettség iskolai múlt (eredmények, magatartás, iskolakerülés) bekerülés előtti munkavégzés hossza Kriminális múlt előélet fk. őrizetbe vétel bűncselekmény jellege Bűnözést támogató nézetek bűnözői énkép igazságszolg.-hoz való viszony erőszakhoz való viszony Külső kapcsolatok látogatások csomagok levelek Szabadulás utáni várakozások közvetlen környezet (család, barátok) megbélyegzettség-érzés + – – – – + – +/ – Intézethez való viszony nevelők felügyelők személyzettől való elzárkózás hatalomtól való megfosztottság

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Szervezeti háttér/pozíció biztonsági csoport (II., III., IV.) Társadalmi háttér életkor iskolai végzettség iskolai múlt (eredmények, magatartás, iskolakerülés) bekerülés előtti munkavégzés hossza Kriminális múlt előélet fk. őrizetbe vétel bűncselekmény jellege Bűnözést támogató nézetek bűnözői énkép igazságszolg.-hoz való viszony erőszakhoz való viszony Külső kapcsolatok látogatások csomagok levelek Szabadulás utáni várakozások közvetlen környezet (család, barátok) megbélyegzettség-érzés Rabtársadalomba való bekapcsolódás magányos vagy kollektív Intézethez való viszony nevelők felügyelők személyzettől való elzárkózás hatalomtól való megfosztottság + – – – – + – +/ – –

Milyen tényezők határozzák meg az igazodást? A személyzet elvárásaihoz való konformitás igazodás (konformitás) és nonkonformitás eltérés (nonkonformitás) azoktól Szervezeti háttér/pozíció biztonsági csoport (II., III., IV.) Társadalmi háttér életkor iskolai végzettség iskolai múlt (eredmények, magatartás, iskolakerülés) bekerülés előtti munkavégzés hossza Kriminális múlt előélet fk. őrizetbe vétel bűncselekmény jellege Bűnözést támogató nézetek bűnözői énkép igazságszolg.-hoz való viszony erőszakhoz való viszony Külső kapcsolatok látogatások csomagok levelek Szabadulás utáni várakozások közvetlen környezet (család, barátok) megbélyegzettség-érzés Rabtársadalomba való bekapcsolódás magányos vagy kollektív Intézethez való viszony nevelők felügyelők személyzettől való elzárkózás hatalomtól való megfosztottság + – – – – + – +/ – –

KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET! A kutatás elkészítéséhez segítséget nyújtottak: