Érvelés Technika Ziegler Zsolt

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerű oszthatósági problémák
Advertisements

Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Ha…, akkor… Kondicionálisok
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Az agyunk tornáztatása fontosabb torna mint az izmaink tornáztatása. Amint öregedünk, fontos, hogy agyunkat formában tartsuk. A mondás így szól: „Ha nem.
legszimpatikusabb maileknek,
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
E program használata fokozottan veszélyes, mivel az agyhullámok
A motiváció fenntartása
Az állandó határozó és a vonzat
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT. A kapcsolatok természetrajza Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai Sivaráma Szvámi vaisnava teológus.
Karácsony készül, emberek. Szépek és tiszták legyetek
Optikai csalódások.
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
„A barátság egy lélek, amely két testben lakozik.”
Logika Érettségi követelmények:
Általános lélektan IV. Nyelv és Gondolkodás 2..
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
x2 x2 – 5x + 6 x(x ) + x(–2)+ (–3)(x) + (–3)(–2) = (x – 3)(x – 2) = Végezzük el a következő szorzást: (x-3)(x-2) =
Ismétlés Szabály: Minden diák kap egy-egy kártyát 1-8- ig. Minden diák ír egy-egy ismétlő kérdést a lapjára. Click a Gomb-ra. A diák akinek a számnak.
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Figyelmeztetés! E program használata fokozottan
1 1 1.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék Mi a filozófia?
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
2. Argumentációs szabályok (É 50−55) argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk.
Jedlik Ányos igaz története Jedlik Ányos István ( )
"Én vagyok az Úr, a te Istened."
Kenyered és borod táplál engem, Te gyógyítod szívem, hogyha fáj. Maradj velünk, úgy kérünk, Jézus, maradj velünk! Tiéd leszek, Néked élek már!
ISTEN hozott köztünk!.
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
A FÉRFIAKról Zene: „Az igazi férfi”.
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
A kvantifikáció igazságfeltételei
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
A kondicionális törvényei
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
(nyelv-családhoz képest!!!
Formális bizonyítások Bizonyítások a Fitch bizonyítási rendszerben: P QRQR S1Igazolás_1 S2Igazolás_2... SnIgazolás_n S Igazolás_n+1 Az igazolások mindig.
Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
Melyik döntési elvnek felelnek meg az alábbi bizonytalanság melletti döntések?
A halottak feltámadása és az utolsó ítélet
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Útmutató Tippek, típushibák, megoldások és némi statisztika.
GLOBÁLIS FALU A Globális Falut, úgy kell elképzelni , hogy az ott élő 100 ember arányosan reprezentálja a Földünk teljes népességét, amely az alábbi populációs.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
Máté András H 14:00-15:30, i/221.
Új szigetre érkeztünk, itt normálisak is laknak. Ők hol igazat mondanak, hol hazudnak. 39. A, B és C közül egy lovag, egy lókötő, egy normális. A: Normális.
A lógósok. Na,itt van főhösnőnk aki… MOST KELT FEL?!
Lenne kedved egy rövid játékhoz?. A játek neve: Keresd!
Mindenki kezet fogott mindenkivel.  x  y(x kezet fogott y-nal) Biztos? Ugyanez a probléma egy másik példán: Cantor’s World, Cantor’s Sentences. Az érdekesebb.
Összeállította: Gergely János
Erdélyben járunk, a bennszülöttek egy része vámpír. Az emberek mindig azt mondják, amit igaznak hisznek, a vámpírok az ellenkezőjét. De az embereknek és.
Egy perc múlva belép a csodák birodalmába.... …és tanúja lesz a csodáknak.
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
Logika.
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Analitikus fák kondicionálissal
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Érvelések (helyességének) cáfolata
Új történet: Alice Csodaországban
Mi a filozófia?.
Előadás másolata:

Érvelés Technika Ziegler Zsolt WASON - Teszt Érvelés Technika Ziegler Zsolt

“∆” Szabály: Ha egy kártya egyik oldalán egy magánhangzó van, akkor a másik oldalán egy páros számnak kell lennie.

“∆” Szabály: Ha egy kártya egyik oldalán egy magánhangzó van, akkor a másik oldalán egy páros számnak kell lennie. Tehát a szabály: “∆”: MaH → Páros

fenti szabályt megsérthetik. “∆”: MaH → PároS Az alábbi négy kártya közül ki kell választani azt vagy azokat a kártyákat, amelyek a fenti szabályt megsérthetik.   [4] [7] [E] [K]

  [4] [7] [E] [K] Mindenki írja le amit most helyesnek gondol

A: Ha Géza agglegény, akkor Géza egy nőtlen férfi.   [4] [7] [E] [K] Mindenki írja le amit most helyesnek gondol Fontoljátok meg a következő két mondatot: A: Ha Géza agglegény, akkor Géza egy nőtlen férfi.

Fontoljátok meg a következő két mondatot:   [4] [7] [E] [K] Mindenki írja le amit most helyesnek gondol Fontoljátok meg a következő két mondatot: A: Ha Géza agglegény, akkor Géza egy nőtlen férfi. B: Ha esik az eső, akkor vizes az út.

(A) és (B) mondat között?   [4] [7] [E] [K] Mindenki írja le amit most helyesnek gondol Fontoljátok meg a következő két mondatot: A: Ha Géza agglegény, akkor Géza egy nőtlen férfi. B: Ha esik az eső, akkor vizes az út. Mi a különbség (A) és (B) mondat között?

Fontoljátok meg a következő két mondatot:   [4] [7] [E] [K] Mindenki írja le amit most helyesnek gondol Fontoljátok meg a következő két mondatot: A: Ha Géza agglegény, akkor Géza egy nőtlen férfi. B: Ha esik az eső, akkor vizes az út. Megoldás (A): Ha Géza agglegény ↔ nőtlen férfi Ha Géza agglegény → nőtlen férfi Ha Géza nőtlen → agglegény

Fontoljátok meg a következő két mondatot:   [4] [7] [E] [K] Mindenki írja le amit most helyesnek gondol Fontoljátok meg a következő két mondatot: A: Ha Géza agglegény, akkor Géza egy nőtlen férfi. B: Ha esik az eső, akkor vizes az út. Megoldás (A): Ha Géza agglegény ↔ nőtlen férfi Ha Géza agglegény → nőtlen férfi Ha Géza nőtlen → agglegény Megoldás (B): Ha esik az eső → vizes az út De az hamis, hogy: Ha vizes az út → akkor esett az eső

Hiszen akár fel is locsolhatták az utat és attól lett vizes!   [4] [7] [E] [K] Mindenki írja le amit most helyesnek gondol Fontoljátok meg a következő két mondatot: A: Ha Géza agglegény, akkor Géza egy nőtlen férfi. B: Ha esik az eső, akkor vizes az út. Megoldás (A): Ha Géza agglegény ↔ nőtlen férfi Ha Géza agglegény → nőtlen férfi Ha Géza nőtlen → agglegény Megoldás (B): Ha esik az eső → vizes az út De az hamis, hogy: Ha vizes az út → akkor esett az eső Hiszen akár fel is locsolhatták az utat és attól lett vizes!

[4] [7] [E] [K] & “∆”: MaH → Páros   [4] [7] [E] [K] & “∆”: MaH → Páros Most gondoljátok újra a kártyás tesztet

  [4] [7] [E] [K] Megoldás: „E” és a „7”

  [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” Ok, ok… De miért?

Akkor nézzük meg egyenként!   [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” Akkor nézzük meg egyenként! (ugye minden kátyához két lehetőséhet lehet rendelni)

[E] (E): ha E → PáS – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t   [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [E] (E): ha E → PáS – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t (de a kérdésünk az volt, hogy melyik az a kártya amelyik megsértheti)

[E] (E): ha E → PáS – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t   [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [E] (E): ha E → PáS – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t (de a kérdésünk az volt, hogy melyik az a kártya amelyik megsértheti) (E): ha E → PáAt – akkor megsérti a “MaH → PáS”-t (mivel ez egy „MaH → PáAt”)

[7] (7): ha MsH → 7 – akkor nem sérti meg a „MaH → PáS”-t   [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [7] (7): ha MsH → 7 – akkor nem sérti meg a „MaH → PáS”-t (de a kérdésünk az volt, hogy melyik az a kártya amelyik megsértheti)

[7] (7): ha MsH → 7 – akkor nem sérti meg a „MaH → PáS”-t   [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [7] (7): ha MsH → 7 – akkor nem sérti meg a „MaH → PáS”-t (de a kérdésünk az volt, hogy melyik az a kártya amelyik megsértheti) (7): ha MaH → 7 – akkor megsérti a „MaH → PáS”-t (mivel ez egy „MaH → PáAt”)

Tehát az előtag egyezett meg, amikor megésrtettük „∆”-t   [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [7] & [E] Tehát az előtag egyezett meg, amikor megésrtettük „∆”-t

[K] (K): ha K → PáAt – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t   [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [K] (K): ha K → PáAt – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t (Teljesen irreleváns, semmilyen módon nem kapcsolódik a szabályhoz, mert „MsH →PáAt”)

[K] (K): ha K → PáAt – akkor nem sérti meg a “MaH → Páros”-t   [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [K] (K): ha K → PáAt – akkor nem sérti meg a “MaH → Páros”-t (Teljesen irreleváns, semmilyen módon nem kapcsolódik a szabályhoz, mert „MsH →PáAt”) (K): ha K → PáS – akkor nem megsérti a “MaH → PáS”-t, (mivel ez esetben egy „MsH → PáS” szabályunk van ami nem zárja ki a „MaH → PáS”-t, - eredeti - mert „ha esik az eső akkor vizes az út” sem zárja ki, hogy „ha fellocsolták az utat, akkor vizes az út”)

[K] Na akkor erre most hagyok időt! & Fussunk neki még egyszer!   [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [K] (K): ha K → PáAt – akkor nem sérti meg a “MaH → Páros”-t (Teljesen irreleváns, semmilyen módon nem kapcsolódik a szabályhoz, mert „MsH →PáAt”) (K): ha K → PáS – akkor nem megsérti a “MaH → Páros”-t, (mivel ez esetben egy „MsH → PáS” szabályunk van ami nem zárja ki a MaH → Páros”-t, mert „ha esik az eső akkor vizes az út” sem zárja ki, hogy „ha fellocsolták az utat, akkor vizes az út”) Na akkor erre most hagyok időt! & Fussunk neki még egyszer!

[K] (K): ha K → PáS – akkor nem megsérti a   [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [K] (K): ha K → PáS – akkor nem megsérti a “MaH → PáS”-t, mivel most egy „MsH → PáS” szabályunk van ami nem zárja ki a „MaH → PáS”-t, mert „ha esik az eső akkor vizes az út” sem zárja ki, hogy „ha fellocsolták az utat, akkor vizes az út”

Mivel az előtag nem egyezik meg!   [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [K] (K): ha K → PáS – akkor nem megsérti a “MaH → PáS”-t, mivel most egy „MsH → PáS” szabályunk van ami nem zárja ki a „MaH → PáS”-t, mert „ha esik az eső akkor vizes az út” sem zárja ki, hogy „ha fellocsolták az utat, akkor vizes az út” Mivel az előtag nem egyezik meg!

[4] (4): ha MaH → 4 – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t,   [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [4] (4): ha MaH → 4 – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t, (nyilván, mivel ez éppen a szabálynak megfelelő)

[4] (4): ha MaH → 4 – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t,   [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [4] (4): ha MaH → 4 – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t, (nyilván, mivel ez éppen a szabálynak megfelelő) (4): ha MsH → 4 – akkor sem sérti meg a “MaH → PáS”-t, (mivel ez esetben egy „MsH → PáS” szabályunk van ami nem zárja ki a „MaH → PáS”-t, mert „ha esik az eső akkor vizes az út” sem zárja ki, hogy „ha fellocsolták az utat, akkor vizes az út”)

[4] (K): ha MsH → 4 – akkor nem megsérti a   [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [4] (K): ha MsH → 4 – akkor nem megsérti a “MaH → PáS”-t, mivel most egy „MsH → PáS” szabályunk van ami nem zárja ki a „MaH → PáS”-t, mert „ha esik az eső akkor vizes az út” sem zárja ki, hogy „ha fellocsolták az utat, akkor vizes az út”

Mivel az előtag nem egyezik meg!   [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [4] (K): ha MsH → 4 – akkor nem megsérti a “MaH → PáS”-t, mivel most egy „MsH → PáS” szabályunk van ami nem zárja ki a „MaH → PáS”-t, mert „ha esik az eső akkor vizes az út” sem zárja ki, hogy „ha fellocsolták az utat, akkor vizes az út” Mivel az előtag nem egyezik meg!

  [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” Miért hasznos a kondícionális („ha…akkor…” típusú) mondatok elemzése egy kommunikáció szakosnak?

Mert amennyiben az előtag (a „HA …” része) nem egyezik meg   [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” Miért hasznos a kondícionális („ha…akkor…” típusú) mondatok elemzése egy kommunikáció szakosnak? Mert amennyiben az előtag (a „HA …” része) nem egyezik meg – két összehasonlítandó kondícionális mondat közt, – még ha az utótag („akkor…”) része egyezik is a kérdéses mondatokban, akkor a kondícionális teljesen eltér a tárgytól és a vita partnert K.O.-val lehet kiütni.

„Jó jó, de ez baromi nehéz, én ezt egyedül nem tudom megcsinálni!   [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” „Jó jó, de ez baromi nehéz, én ezt egyedül nem tudom megcsinálni! ”

„Jó jó, de ez baromi nehéz, én ezt egyedül nem tudom megcsinálni! ”   [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” „Jó jó, de ez baromi nehéz, én ezt egyedül nem tudom megcsinálni! ” Akkor nézzünk egy másik, nem ugyanilyen csak hasonló példát!

Ha egy ember alkoholt iszik, akkor 18 évesnél idősebbnek kell lennie:   [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” “☼” Szabály: Ha egy ember alkoholt iszik, akkor 18 évesnél idősebbnek kell lennie: “Ha iszik → +18”

[16év][21év] [Kávé] [Pálinka]   “☼” Szabály: “Ha iszik → +18” Az alábbi négy kártya közül ki kell választani azt vagy azokat a kártyákat, amelyek a fenti szabályt megsérthetik. [16év][21év] [Kávé] [Pálinka]

“☼”:“Ha iszik → +18” [16év] - sör→16  - tea →16  [21év] - bor →21   “☼”:“Ha iszik → +18” [16év] - sör→16  - tea →16  [21év] - bor →21 - tej → 21  [Kávé] - kávé →25  - kávé →17 [Pálinka] - pálinka →25 - pálinka→15

A két példa (formális) logikai értelemben teljesen ugyanolyan.   “☼”:“Ha iszik → +18” [16év] - sör→16  - tea →16  [21év] - bor →21 - tej → 21  [Kávé] - kávé →25  - kávé →17 [Pálinka] - pálinka →25 - pálinka→15 Hazudtam!!!(bocs) A két példa (formális) logikai értelemben teljesen ugyanolyan. - Logikailag Izomorf -

Örülnek az Emergentisták →   “☼”:“Ha iszik → +18” [16év] - sör→16  - tea →16  [21év] - bor →21 - tej → 21  [Kávé] - kávé →25  - kávé →17 [Pálinka] - pálinka →25 - pálinka→15 Tehát amire többet gondolunk, vagy meg vagyunk a gondolattal szokva, azt (valahogy) nem rontjuk el. Örülnek az Emergentisták → a kognitív képességeinket az evolúció fejleszti!