Így írtok ti 32/B. 1. Jelentősége Korabeli értéke, hogy népszerűsítette a Nyugat első nemzedékének új jelenségeit Mai jelentősége, hogy rámutat a csakugyan.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Automataváltás - hanggal!!!
Advertisements

JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Úton böjtben.
1848 Március 15.
„ Ezt mondom az Úrnak: Én Uram vagy te; feletted való jóm nincsen.”
NAGYBÖJTI TÖRTÉNET.
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
HÁZASSÁGRÓL HUMOROSAN...
József Attila kései lírája
Összefoglalás Alföldy Jenő Irodalom 8. tankönyvéhez © Tomasovszky Edit
A mű szerzője: Komáromon született, február 18-án kisbirtokos, református nemesi családba. Barátja volt az irodalomnak (amint maga írja: „tisztelettel,
I M Á D S Á G (SZÉP ERNŐ ).
Boldogsághoz vezető út
Mikor még semmi nem létezett..
“ Békés együttélésre jutottam az idővel : ő sem követ, én sem szaladok el előle, egy napon találkozunk..." Mario Lago.
Küldd el ezt a szívet mindazoknak, akiket nem szeretnél elveszíteni 2009-ben, nekem is, amennyiben nem akarsz elveszíteni. Sorolj fel 12-t közülük! Lássuk.
A NYUGAT
A romantika irodalmából
A költöi nyelv varázsa.
Összefoglalás Alföldy Jenő Irodalom 8. tankönyvéhez © Tomasovszky Edit
Ádventi ráhangoló gondolatok
Gondolkozz el…..
Olyan vagy nekem mint csendnek a szó, Úgy kellesz mint télnek a hó,
Élt egyszer egy dombtetőn három fa
A Nyugat
1906 Párizs Akkor nyáron korán beköszöntött az ősz, és a sarkon  besodorta a szél a hulló faleveleket. És itt, a kávéház teraszán megszületett a Párisban.
Védőangyal!.
A legerősebb kívánság      .
Juhász Gyula Trianon eszem 1.
A dal évszázadai. 1. Dal, de mégsem dal Görögök: ódé Rómaiak: Horatius carmenjei Középkor: trubadúrlíra – éppen, hogy nem személyes Az igazi, mai értelemben.
AzÉletigéje március „Az én eledelem az, hogy annak akaratát tegyem, aki engem küldött, és hogy elvégezzem művét.” (Jn 4, 34)
Életige 2007 Május.
Ha egy nap….
Egy perc az élet – It’s Now Or Never Egy perc az élet. Ne menj tovább! Ígérd meg, drágám, az éjszakát! Tán holnap elszáll a vágy. Egy perc az élet, ölelj.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Babits Mihály: Jónás könyve. Babits Mihály „Babits Mihály nagy ember és nagy költő.”/Ady/ „Babits Mihály nagy ember és nagy költő.”/Ady/ „Poeta doctus”
Terhes örökségeink A társaddal együtt megkapod a rokonságát és a múltját is: gyermekkora élményeit, hiányait és lelki sebeit Lehet, hogy csak később tudod.
Álmaimból, lelkembõl, Két kezembõl, szívembõl,
Ady Endre (1877 – 1919) Tóth Zsuzsanna.
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Szent Ágoston hatása a kálvinizmusra
BB Biblia-kör.
*. Türr István Gerster Béla április 7.
Himnuszok 24/A.
ISTEN hozott köztünk!.
A kis gömböc.
Isten szívén megpihenve forrjon szív a szívre hát
Ki hittel a drága keresztre tekint, Szíve rögtön az üdvre lel itt
1. ELBESZÉLÉS Összeállította: Nikli Károly
Bábel tornya.
Ó hála az Úrnak, zengjünk neki hát, Mert úgy szeretett, hogy od'adta Fiát! A kínra, halálra küldötte el Őt. Megnyitni a mennyet a bűnös előtt! Dicséretek.
Nem tudom mikor lesz.
Csak olvasd el… Angol szöveg, magyar fordítással.
Hazafelé. Anyám elköszönt. Búcsúzni kellett. S kérdése halk volt, mint a lehellet.
"Adjatok egy fix pontot, és kimozdítom a Földet"
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Képek: Szentesi Gyors.
vasárnapi istentisztelet. Énekek Olyan békét, mint a folyó Olyan békét, mint a folyó, Olyan békét kaptam Tőled lelkembe. (2X)
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
Ady Endre
Babits Mihály / /.
ISTEN KEZÉBEN.
Leltár Mt 25, 19.
Madách Imre: Útravaló verseimmel
Vojtina ars poeticája:
BABITS MIHÁLY KÉSZÍTETTE: BODOR BETTI 8.C. BABITS MIHÁLY Teljes nevén: Babits Mihály László Ákos nov. 26. született Szekszárdon Költő, író, irodalomtörténész,
Előadás másolata:

Így írtok ti 32/B

1. Jelentősége Korabeli értéke, hogy népszerűsítette a Nyugat első nemzedékének új jelenségeit Mai jelentősége, hogy rámutat a csakugyan fontos egyedi jegyeikre Hátránya, hogy részben eltakarja az eredeti műveket Kosztolányi: Édes Anna című regénye (az ellenszenves mellékalak, Patikárius Jancsi a művek helyett Karinthy kötetét olvassa, hogy műveltnek látsszon) Márai Sándor: Egy polgár vallomásai (Leírja benne, hogy csakugyan tipikus volt ebből megismerni a költőket eredeti műveik helyett)

2. Előzmény: halandzsaköltészet Teljesen értelmetlen szavakkal idéz fel stílusokat, hangzásvilágokat Egyik kísérlete pl. kuruc költészetet idéz: DOBOZRA! Huj, kuszambég, huj, kereki! Vatykos csuhászok vereki! Dengelegi! Ne mánd, ne mánd a vereszt! Ennek nyomán jut el oda, hogy minden tartalom nélkül is kifejezhető egy stílus alapszövete, szerkezete

3. Ady-paródia ismétlő formulák, kulcsszavak Vagyok a nyugati sirály, vagyok a nyugati sirály a költői szubjektum felnagyított szerepe Törpe-fejűek, mit akartok? a nemzetostorozás Moslék-ország, hajh, cudar ország, Hajh, Hortobágy, zsír-szívű rém; Hajh, Átok-város, Redves-ugar túlzott homály és általánosság „Ne félj, hajóm, rajtad a holnap hőse” helyett: „Jött értem a fekete hajó, jött értem fekete vizen”.

Jött értem a fekete hajó Jött értem fekete vizen. Álom-királyfit, vitt tova vitt Moslék-országnak mentiben - Fekete hajó, fekete vizen. Moslék-ország, hajh, cudar ország, Hajh, Hortobágy, zsír-szívű rém; Hajh, Átok-város, Redves-ugar: Piszok-hazám, mit kapaszkodsz belém? Fekete vizeken jöttem én. Vagyok a nyugati sirály -: De magyarnak köpött ki a föld Moslék-ország a nyakamon ül Engemet Moslék-ország örökölt: Nyöszörög a hájszagú föld.

4. Babits-paródia a szerelem és az antikvitás iránti rajongás eltúlzott egybekeverése (mintha a nagy keveredés akaratlan végeredménye lenne a görög fiúszerelem idekeveredése is, ami valójában nincs ott a Babits- lírában) A szeretőm fiús, görög leány, Lányos, török fiú, ki egykor élt, Ahol tajtékot Aagis öble hány. a poeta doctus, a technikai virtuóz szerepének eltúlzásai (a hangzás fontosabb, mint az értelem) Ó kancsók kincse, ó görög romantik, Orsók korsója, drágamívű borsó alliteráció te tarfejü, tritóni, tarka torzó a metaforikus mitológia köznapiba fordítása (mintha a Dana Ida a vízmérnökök eszköze vízhozam mérésére) logaritmus ötven asszony és emelve köbgyökökre, ötven órjás amphorába, mennyi jött ki, mennyi jött ki

5. Móricz-paródia prózájának népies naturalizmusát parodizálja egyrészt a Sáraranyra, Turi Dani történetére építve Népiesch címmel másrészt az előkép nélküli Miskároló című szöveggel (disznóherélő) nem létező tájszavakból összegyúrt halandzsát alkalmaz A gazda hat fele indult korpára malacnak. Még kissé tugymékolt a ládarekeszben, csetvett, pisztomált, mint akinek nem sietős. népiest sejtet, a zavart olvasó azt hiheti, hogy csak ő nem ismeri

- Beléd akarok harapni, Mona. Mélyen beléd akarok harapni. Nem fog fájni, ígérem! Ha tényleg szeretsz, megengeded." Mona Liba, az érzékeny, zárkózott lány attól fél, senki sem ismeri már fel a nagyon mélyen benne rejlő értékeket. Ám minden megváltozik, amikor Spatulába költözik, és megismerkedik a lélegzetelállítóan helyes Luke Warmmal, aki véresen eszi a nyers húst, szupererős és soha nem megy Napra. Lehet, hogy a fiú - teljesen véletlenül - vámpír?

- Ez az Rubeóla! Ne hagyd magad megölni! Aprítsd őket miszlikbe! - suhant el mellette egyszer Dupladurr professzor, Hibridtől pár lépésnyire éppen a híres-neves Vószem Zordon professzor harcolt. Mágikus nyílvesszőket lőtt ki egy sorozatvetővé átalakított mini számszeríjból, amelynek kiváló hasznát vehette a közelharcban. A nyílvesszőket még a csata kezdetén megbűbájolta.