A pánikbetegség kezelése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Advertisements

Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
A depresszió korszerű kezelése
Didaktika a gyógyításban
KLINIKAI ALAPISMERETEK
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
ABO Institute Az egészségmegőrzés evolúciója. Az ABO Institute forradalmi újítása •Tudáskrízis: –Az orvostudomány összes tudása gyorsabban nő, mint amit.
A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM.
1 A négy kvadráns: Az emberi valóságok integrált térképe.
Pszichoszomatikus betegségek az általános orvosi gyakorlatban
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Szomatizáció Az érzelmi zavarok elsődlegesen testi tünetben való megjelenítődése (konvertálódása) Az érzelmi zavar egyes tünetei manifeszt módon jelen.
Depresszió az egyik leggyakoribb pszichiátriai betegség
A képzőművészet-terápia
Dr. Harangozó Judit Orvos-koordinátor Ébredések Alapítvány
A pánikbetegség kezelése
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Alkoholizmus.
Motivációs kérdezés technikája
A tanári szerep A kezdő pedagógus (10).
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-I. Pszicho-dinamikai elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991 (81.o.)
Általános lélektan IV. Nyelv és Gondolkodás 2..
Kognitív megközelítések
A mentális betegségek osztályozása,
Anamnézis, interjú. Rajzteszt
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
A kognitív-tapasztalati self-elmélet
Az érzelmek patológiája
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Töreki Annamária pszichológus SZTE-Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Online hasonlóságelemzések: Online hasonlóságelemzések: Tapasztalatok elítéltek képzésének engedélyezése kapcsán Pitlik László, SZIE Gödöllő (Forrás: My-X.hu.
Krízis és krízisterápia
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
Vizsgálatok a pszichiátriában: Laboratóriumi vizsgálatok, képalkotó eljárások különös tekintettel a sürgősségi betegellátásra Hidasi Zoltán.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
A depresszió és a szorongásos kórképek terápiája
ISMERETALAPÚ RENDSZEREK SZAKÉRTŐ RENDSZEREK
Ismeretalapú rendszerek alaptechnikái I. Szabályalapú rendszerek.
Ismeretalapú rendszerek alaptechnikái
Ismeretalapú rendszerek alaptechnikái I. Szabályalapú rendszerek.
Paranoid zavarban szenvedő kliens ápolása
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
Máténé Pusztai Annamária* Gődény Anna**
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
Neuropszichológiai vizsgálatok az igazságügyi pszichológiai gyakorlatban Pataky Ilona December 2.
Az emberi agresszió.
EAAD Szolnokon Dr. Bagi Mária.
Gyermekpszichiátriai zavarok felismerése és szerepe a különleges gondozást igénylő esetekben dr. Farkas Edina gyermekpszichiáter.
Mindennapi veszteségeink
A hatékony stresszkezelés titkai
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Buda Béla dr. A krónikus beteg kommunikációs megnyilvánulásai
A magatartás szabályozás ember-környezet modellje
Betegközpontú innováció a gyógyszeriparban
Pszichológiai módszerek a szenvedélybetegek kezelésében
Csoportos és egyéni addiktológiai fejlesztések tapasztalatai „Tágas városom kis lakásra cserélem”
Depresszió felismerése és kezelése onkológiai betegségekben
Tanácsadás az iskolában
Mentális zavarok osztályozási rendszere
Önértékelési projektterv
A képzőművészet-terápia
A kognitív-tapasztalati self-elmélet
Az idősödés pszichológiai és pszichiátriai aspektusai
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
Pszichoszociális terhelés és intervenció krónikus vesebetegekben
Kísérő intézkedések részprogram statisztikai összegzése Az adatszolgáltatás alapján történő szakmai összegzés és visszajelzés HAJLÉKTALANOKÉRT KÖZALAPÍTVÁNY.
A szociális és egészségügyi (pszichiátriai, addiktológiai) ellátás összekapcsolása RSZTOP-3 projekt kísérőintézkedések képzés 2017.
Előadás másolata:

A pánikbetegség kezelése Borsos Eszter

A kezeletlen pánikbetegség következményei Organikus elváltozások cerebrovaszkuláris és kardiális mortalitás hipertónia mitrális prolapszus szindróma Pszichiátriai következmények Fóbiák (agorafóbia) Depresszió Alkohol- illetve drogabúzus Alvászavar

Az első lépések - támpontok a diagnózis felállításához Részletes anamnézis felvétele 1. Az első rosszullét pontos leírása 2. A további lefolyás 3. Megfigyelt-e provokáló tényezőt 4. Közlekedési nehézség, agorafóbia jelen van-e. 5. Korábbi betegségek 6. Családi anamnézis Alapvizsgálatok a szomatikus problémák kizárására (minimum vérvétel, EKG, EEG)

A szorongásjellegű problémák kezelésében alkalmazott gyógyszerek: Antidepresszánsok (1962 – Donald Klein és Max Fink) - a klasszikus triciklusos vegyületek szerotonin reuptake gátlók (SSRI) - monoaminoxidáz gátlók (MAOI) Benzodiazepin származékok (pl. Xanax) Egyéb: béta blokkolók, nem-benzodiazepin nyugtatók

Gyógyszeres terápiák A kezelés menete: 1. Akut szakasz (0-2 hónap) 2. Stabilizációs szakasz (2-5 hónap) 3. Fenntartó szakasz (3-12 hónap) 4. A gyógyszer elhagyása (8-12 hónap)

Viselkedésterápia Wolpe, 1958: deszenzitizáció relaxáció Manapság: a kliens szembesítése a valódi rettegett helyzettel → habituálódás stresszkezelés és hangulatszabályozás Újabb javaslat: testgyakorlat

Kognitív terápia A gondolkodás és az érzelmek kapcsolatban vannak egymással, és hatnak is egymásra A viselkedést az szabályozza, hogy hogyan látjuk, értelmezzük az adott szituációt Hibás értelmezések → abnormális lelki működések Fel kell felismerni a hibás sémákat, és el kell sajátítani a helyzetek helyes magyarázatait Magyarország: ‘70es évek

Aaron T. Beck (1921-) Aaron T. Beck – Gary Emery (1985): A szorongásos zavarok és fóbiák kognitív szemlélete A kognitív terápia alapelvei: az emocionális zavarok modelljén alapszik rövid és időhatáros megbízható terápiás kapcsolat közös erőfeszítés a terapeuta és a páciens részéről a szókratészi formális logika strukturált és direktív problémamegoldó a tanulás modelljén alapszik induktív következtetés házi feladat szerepe

Hasonlóságok a kognitív terápia és a buddhizmus között Találkozás a Dalai Lámával (Göteborg June 13, 2005) Célok Értékek A szomorúság, aggodalom okai Módszerek

Kognitív-viselkedéses terápia viselkedésmódosítási technikák + a maladaptív hiedelmek megváltoztatása Tapasztalatok szerint a kognitív-viselkedéses terápia a pánikbetegség igen eredményes kezelési módja A terápia kognitív, vagy viselkedéses része a fontosabb?

Néhány további módszer 1. A gyógyszeres és pszichoterápia kombinációja → a terápia befejezése után kevésbé hatékony 2. Önsegítő módszerek Videókazetták, könyvek → akkor igazán hatékony, ha van egy minimális kapcsolat egy terapeutával Internetes terápia

Köszönöm a figyelmet!