Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tanácsadás az iskolában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tanácsadás az iskolában"— Előadás másolata:

1 Tanácsadás az iskolában
Szociálpedagógia WJLF Pedagógia BA

2 A KONZULTÁCIÓ SZINTJEI- AZ ÖTLÉPCSŐS MODELL
pszichoterápia A problémák kiterjedtebb körével való foglalkozás Döntést akadályozó tényezőkkel való foglalkozás Mérlegelni segítés Információs szint WIEGERSMA (1976)

3 Kompetenciahatárok – WIEGERSMA (1976) Ötlépcsős modellje

4 A konzultáció és terápiás munka megkülönböztetése
különbség Cél Folyamat Módszer Célcsoport Intenzitás Ülések Képzettség Forrás: D. RAHM (1986) Gestaltberatung. Paderborn alapján, old.

5 Tanácsadási modellek MODELL Cornier és Hackney Brammer Ritoókné Ádám
Magda, Szilágyi Klára

6 Tanácsadási modellek II.
Munkatanácsadás (Szilágyi Klára)

7 A tanácsadás folyamatának lépései
- Egyszerű problémamegoldó modell Öndefiníció, a szubjektív elemek tisztázása (SWOT) következmények alternatívák A probléma definíciója Hiányzó információk megszerzése A befolyásoló tényezők figyelembe vétele döntés következmények A probléma megfogalmazása a probléma körülírása: érzelmi, kognitív, viselkedésbeli a probléma történetének, okainak feltárása a probléma fennmaradási körülményeinek tisztázása pontos, részletes és rugalmasan alkalmazható beavatkozási terv kidolgozása kiértékelés

8 A kliens viszonya a problémához / segítséghez
Problémához való viszony Megoldáshoz való viszony Segítségigény Segítségkérés módja A tanácskérés előtt már megvan a kliens válasza, csak infoi hiányoznak a kivitelezéshez (advising – tájékoztatás) Reális megoldás A megoldás kivitelezéséhez szükséges információt kér Rövid idő, tömör kérdések A tanácskérés előtt már megvan a kliens válasza, csak megerősítést vár (guidance – útmutatás) objektív megoldás Bizonytalanság eloszlatása, tisztázás, eredmények megbeszélése, erőforrások keresése Igény szerint a kliens végigvihető a tanácsadás minden fázisán A kliens még nem döntött, de alkalmas rá (counselling – konzultáció) Fel tudja mérni lehetőségeit és korlátait Támogatást, irányítást, végigkísérést igényel. Erőforrások átstrukturálása Differenciált tanácsadási folyamatot igényel Nem képes megoldást találni és azt kivitelezni (terápia) Döntésképtelen Személyiségprobléma tisztázása Meghaladja a tanácsadás kereteit, pszichológushoz kell küldeni Forrás: Vithner (Idézi: Szilágyi Klára: A tanácsadás módszerei I. Eger)

9 Személyi lap a tanulóról

10 Személyi lap a tanulóról II.

11 A deviáns veszélyeztetettség kísérleti prognosztikai skálája (Popper Péter)

12 A deviáns veszélyeztetettség kísérleti prognosztikai skálája (Popper Péter) II.

13 Módosítás (Szitó Imre 1991.)

14 Módosítás (Szitó Imre 1991.)

15 Módosítás (Szitó Imre 1991.)

16 Módosítás (Szitó Imre 1991.)

17 A tanácsadási folyamat dokumentálása

18 A tanácsadási folyamat dokumentálása II.


Letölteni ppt "Tanácsadás az iskolában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések