Change blindness Változás -vakság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Valóban azt látjuk, ami a retinára vetül? Dr. Kosztyánné Mátrai Rita Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Informatika Tanszék.
Advertisements

Stacionárius és instacionárius áramlás
Számok összehasonlítása mentális számegyenes nélkül
ADATBÁZISOK.
Elme tudat nélkül: a változások és szabálytalanságok detekciójának pszichofiziológiája a látásban CZIGLER ISTVÁN MTA PSZICHOLÓGIAI KUTATÓINTÉZET MAKOG-TIHANY.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 2. konferencia.
Csoport munka.
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
Matematika és módszertana
A viselkedés, mint a pszichológia tárgya
MFFLT Kongresszus, június 28.
Vállalatfinanszírozás
A számítástechnika és informatika tárgya
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Alkalmazkodás: megfelelő személyi és tárgyi környezet autizmussal élő gyermekek, felnőttek számára Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány.
Divizionális (divíziós) szervezet
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Reprezentációs függvény. Adva egy adattípus absztrakt és konkrét specifikációja: d a = ( A, F, E a ); d c = ( C, G, E c ); A = {A 0,..., A n };C = {C 0,...,
Bevezetés a pszichológiába
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Információ típusok.
Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.
Miként jut el a fogyasztó a reklám hatására a vásárlásig? AIDA modell
Az emberi tanulás.
4. Elmefilozófia.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
Az ellátási láncok biztonsága
Általános lélektan Az észlelés.
Szakértők és rendszerek
Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
A szervezeti felépítés definíciója
Készítette: Horváth László
Emlékezeti tárak, feldolgozási szintek, munkamemória
A „Sorsfordító – sorsformáló”munkaerő- piaci program keretében bonyolított képzések bemutatása Dömötör Csaba főigazgató, FVM Dunántúli Agrár-szakképző.
Title Zoltán Fodor KFKI – Research Institute for Particle and Nuclear Physics CERN.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Minőség menedzsment 6.előadás
Navigáció hypertext- rendszerekben Varga Balázs tanársegéd ELTE IK Algoritmusok és Alkalmazásaik Tsz.
A MEGFIGYELÉS Hosszabb-rövidebb ideig tartó észlelés, mely bizonyos hatások okozta jelenségek, folyamatok megfigyelésére ad lehetőséget.
Személyiségelméletek
Éntudat – identitástudat - énkép
Térszemlélet, időérzék fejlesztése
Miért nem valóságos az idő?
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Szeretettel köszöntjük Kedves Vendégeinket!. Matematikai-logikai kompetenciaterület 1. osztály.
IKT az oktatásban március 18. Körmendy Zsolt
Információelméleti alapok Adat és információ. Szemléletmód Fogalomalkotás Kommunikáció - konvenciók Az ismeret rokonai - adat, információ Az adatkezelés.
A dyslexia veszélyeztetettség tünetei
Virtuális mediáció? – Hagyományos és új mediációs módszerek
Tudatosság, kogníció, érzelmek
AZ ÖSSZEFÜGGÉS- KEZELÉS
Az elvárások szerepe a közlekedési környezet észlelésében. Siska Tamás szakpszichológus Együtt Bt. „Erős pillérek-javuló közlekedésbiztonság” Közlekedésbiztonsági.
Jövő Internet fejlesztések és alkalmazások
Szoftver születik Eötvös Konferencia Köllő Hanna.
A film mint dokumentum a fikciósfilm, a dokumentumfilm, a fikciós dokumentumfilm, a cinema verité, az antropológiai film és a privát filmezés kategóriái.
Chapter 2 Human Information Processing
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 13 INFORMÁCIÓFELDOLGOZÓ HÁLÓZATOK TUDÁS ALAPÚ MODELLEZÉSE Németh Gábor.
GeoGebra Dinamikus matematika mindenkinek
Gazdasági informatika II (SZIE GTK GVAM 1. évfolyam) 2009/2010. tanév 2. félév.
Objektumok a Word-ben. OBJEKTUMOK Objektum fogalma Objektumok létrehozása Az objektumok tulajdonságai Az objektum elhelyezkedése Objektumok formázása.
VIZUÁLIS NEVELÉS az ÖSVÉNY Oktatóközpontban
Lucy G. Cheke, Jon S. Simons & Nicola S. Clayton
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Bevezetés a nyelvtudományba
Bevezetés a pszichológiába motiváció, emóció
Bevezetés a pszichológiába motiváció, emóció
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
Képek jelentés-elemei
KÖZÉPISKOLAI TANULÓK TÉRSZEMLÉLETÉNEK FEJLETTSÉGE Tóth Péter Óbudai Egyetem TMPK.
Előadás másolata:

Change blindness Változás -vakság

Változás észlelés mindennapi jelenség milyen vizuális folyamatok érintettek? a változás ténye, helye, mibenléte a változás-vakság „striking” élménye kettős megközelítés

A változás kutatás három korszaka 50-es, 60-as évek French (pontmintázatok) Hochberg (arcok) Wallace&Lewis (szakkádok, idői hézagok) 70-es, 80-as évek Pollack, Phillips&Singer (vSTM bevezetése) Mack, Bridgeman (nem ilyen egyszerű)

90-es évek óta Simons, Rensink, Henderson ingerek realisztikusabbak ismétlődő változások integrációs törekvések

Különbségtételek - Definíciók változás vs. mozgás struktúra vagy pozíció variációja kell-e egy tartós struktúra? vizuális érzékelés korai vagy későbbi fázisa dinamikus vs. befejezett változás dinamikus vizuális esemény csak a megtörténte észlelt

változás vs. különbség összegezve: hasonlóságok (strukturális) különbségek (egy dolog, vagy kettő) nincsenek éles határok összegezve: dinamikus vált. (transzformáció folyamatos, kontinuitás konkrét) befejezett vált. (transzformáció következtetett, kontinuitás absztrakt) különbség (transzformáció nincs, kontinuitás nincs)

Kísérleti módszerek Mikor történik a változás? Ismétlés Idői hézag (maszkolás) Szakkád, vagy pislogás Shift Kameraváltás Graduális technikák Ismétlés One-shot Ismétlés (amíg rá nem jön)

A display tartalma Mi változik? egyszerű figurák rajzok fotók filmek real-life interakciók Mi változik? Az elem megléte (hozzáadás, elvétel) Az elem tulajdonsága (méret, forma, szín) Az elem szemantikus identitása Térbeli elrendezés

A megfigyelő intenciói Anticipálja a változást Megosztott figyelem Váratlan változás Instrukciótípusok Detekció (változott-e valami?) Lokalizáció (ha igen akkor hol?) Identifikáció (ha igen akkor, hol és mi?)

Választípusok explicit válaszok (tudatos vizuális élmény) félig(!) explicit válaszok (mintha valami…) implicit válaszok (nem észlelt változás hatása a változással összefüggő döntésre) vizuomotoros válaszok (kézmozdulat, vagy fixálás rögzítése)

Háttérmechanizmusok A fókuszált figyelem szerepe Figyelmi komplexek konzisztens teljesítmények CB csökkenthető instrukciókkal, vagy az elemek érdekességének növelésével figyelmi elsődlegesség alakul ki a célelemekre Figyelmi komplexek Függetlenek, vagy szervezettek?

A vizuális figyelem modellje Koherencia-elmélet Korai feldolgozás (alacsony szintű, gyors, proto-objektumokat eredményez) Fókuszált figyelem (a „kéz” mely kiemel és fenntart, létrehozva a koherencia mezőt) Feedback-kör (a kapcsolat a proto-objektumok és koherencia mező között)

Kapcsolódás a perceptuális folyamatokhoz Vizuális tárak (a korai elképzelések, nehezen tartható) Jelenetek reprezentációi (részletesség-koherencia viszonya, érzékenység a feladatokra, műveletekre) Magas-szintű tudás szerepe On-line és off-line rendszerek (Goodale)

Hármas architektúra

Nyitott kérdések Miben különbözik a változás puszta észlelése és az identifikációja? Miben különbözik az explicit változás észlelés az implicittől? Mi a különbség a dinamikus változás észlelés és a mozgás észlelés között?