MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Memóriák típusai, jellemzői
Advertisements

Memória.
Memóriák kategóriák ROM.
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
Memória típusok csoportosítása, jellemzése
A számítógépes memória jellemzői
A számítógép alapegységei
Belső memóriák tipusai
Alaplapra integrált csatlakozók
A számítógép felépítése
Készítette: Simon Anett 9.c
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
A MEMÓRIA.
A memória.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Memóriák.
Mikrokontrollerek - MCU -. Mikor kontroller, amikor professzor? Az Aranyköpések c. gyűjteményből…
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Számítógép memória jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Memóriák típusai, jellemzői
Készítette: Felkészítő tanár: Iskola:
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memóriák típusai, jellemzői
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
Tematikus fogalomtár FÉLVEZETŐS TÁRAK
MIÉRTEK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁBAN
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
A Memória.
A mikroszámítógép felépítése
A számítógép teljesítménye
Mikrokontroller (MCU, mikroC)
A számítógép elvi felépítése
Processzor, alaplap, memória
A számítógép tárolóeszközei
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Memóriák.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- architektúrák dr. Kovács György DE AVK GAIT.
Számítástechnikai alapismeretek 2. (TK o.)
A Számítógép memória jellemzői Készítette: Döbrei Péter DOPSAAI.
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Memóriák képekben Takács Béla
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
A számítógép feladatai és felépítése
Készítette:Mohamed Ahmed Azmi 9.A. Random Access Memory Alap tudnivalók a RAM -ról: Írható és olvasható memória. Feladata ideiglenes adatok tárolása,
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Sz&p prof.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
RAM (Random Access Memory)
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
Félvezető Memória elemek alapjai és használatuk
A számítógép tárolóeszközei
A számítógép feladatai és felépítése
Előadás másolata:

MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs. A memóriáknak több fajtájuk van, de akármilyenről is legyen szó, egy nagyon fontos jellemzőjük van: Bármely adat ugyanannyi idő alatt érhető el. Az alábbi táblázatban a különböző memóriafajtákat foglaltuk össze.

Memória fajták RAM ROM

RAM A RAM (Random Access Memory - véletlen hozzáférésű tároló) bármelyik címén lévő adata ugyanannyi idő alatt érhető el. (Ellentétben a magnószalaggal, floppy-disckel, winchesterrel.) A RAM-nak felépítését tekintve két fajtája van: statikus és dinamikus. Mindkét fajta ÍRHATÓ is és OLVASHATÓ is.

Statikus RAM A statikus RAM-okban az információt bistabil multivibrátorokkal oldják meg. Ezek a tárolók gyorsak, teljesítményfelvételük tetemes.

Dinamikus RAM A dinamikus RAM-okban az információt kondenzátor tárolja. Mivel a kondenzátorok előbb-utóbb elvesztik a töltésüket, ezért megbízható memóriát csak úgy tudunk belőle készíteni, ha a kondenzátorokat időnként lekérdezzük és tartalmukat visszaírjuk.

RAM-ok fajtái SDRAM DDRAM DDR2

ROM A ROM-nak (Read Only Memory - csak olvasható memória) a számítógép indulásakor van szerepe. Ilyen memóriába programozzák be az induláshoz szükséges programokat.Mint ahogy a neve is mutatja: CSAK OLVASNI lehet.

ROM típusai Maszk-programozott PROM EPROM EEPRON

Maszk-ROM Ha a ROM programozása gyártás során történik, akkor maszk-programozott ROM-ról beszélünk.

PROM A PROM (Programable ROM - programozható memória) egyszer a felhasználó által programozható. Ekkor kezdetben minden kereszteződés össze van kötve. A felhasználó alkalmas szoftver segítségével, ahol akarja, el tudja "vágni" az összekötéseket. Hátránya az, hogy csak egyszer programozható.

EPROM Az EPROM (Erasable PROM - törölhető programozható ROM) tetszőlegesen programozható és UV-fénnyel törölhető memória. A törlést és programozást akárhányszor elvégezhetjük.

Az EEPROM elektronikusan törölhető EPROM.