A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp. 2009. február.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szakképzés jelene és jövője
Advertisements

„Bérek, adók és transzferek” szakmai konferencia
Pásztor Tibor főosztályvezető
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Foglalkoztatás, iskolázottság és képzettség
A felsőoktatás (hozzáadott) értéke
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
A FOGLALKOZTATÁSBŐVÍTÉS ATIPIKUS FORMÁI ATYPICAL FORMS OF EMPLOYMENT EXPANSION Experience of the Visegrad Countries International Conference Pécs, March.
FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
Az érettségit nem adó szakképzés válságtünetei
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
A magyar munkapiac jövője Közgazdaságtudományi kutatás és szakpolitikai döntések előkészítése Fazekas Károly, MTA KTI.
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
1/171/17 Nem csak átmeneti jelenség. A szakképzés csökkenő hozamának okai Magyarországon november 3. Kézdi Gábor Közép-európai Egyetem (CEU) és MTA.
A TÁMOP projekt keretében készült munkapiaci előrejelzés TÁMOP / projekt Cseres-Gergely Zsombor, Közgazdaságtudományi Intézet,
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
Dél-dunántúli Munkaügyi Központ MUNKAERŐ-KERESLETIÉS KÍNÁLATI ELŐREJELZÉSEK HEFOP 1.2. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése kutatási alkomponens.
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ KUTASOKRÓL ÉS ESZMECSERÉKRŐL Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
FELVETÉSEK A SZAKKÉPZÉS ÁTALAKÍTÁSÁHOZ Előadó: Szymczak Judit.
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Takács Erika Zádori Zoltán
18 éves tankötelezettség A probléma és a kutatás rövid bemutatása Mártonfi György Budapest január 27.
Kutatási alkomponens Összegzés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Visegrád,
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
SZAKKÉPZÉSI REFORM ÉS A FELNŐTTKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSA Dr. Vartman György Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály Szakképzési osztályvezető.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
MUNKAERŐPIACI FOLYAMATOK Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, Szombathely Szentgotthárd, február 15.
Hiányszakmákat tanuló végzős szakiskolások Mártonfi György Budapest november 5.
Dávid János: A munkaerő szakmaszerkezetének keresleti előrejelzése, a munkaerő-kereslet és –kínálat egybevetése Hozzászóló: Varga Júlia Budapesti Corvinus.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
MAGYAR AGRÁRKAMARA Dr. Laczkó András „A kompetencia alapú moduláris szerkezetű új agrár szakmastruktúra bevezetésének elősegítéséhez és meggyorsításához.
1 Szakképzési Önértékelési Modell I. Helyzetfelmérő szint (SZÖM I.) 4. előadás 1.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
Ágazati létszámstruktúra előrejelzése nemzetközi adatok alapján
Az érettségi védelmében
A szakiskola jelene és jövője
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
A szakiskolai képzés és az érettségi követelmények
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az érettségit nem adó szakképzés válságtünetei
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Varga Júlia MTA KRTK KTI
„Út a munkához”program
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Előadás másolata:

A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp február 24.

Eltérő kultúrák és megközelítések a szakképzésről való gondolkodásban MTA KTI, közgazdászok Oktatáskutatók, szociológusok NSZFI Érdekcsoportok Az első két csoport tudása konform, következtetései hasonlóak

Képzés és munkaerőpiac illeszkedéséről Várható igények előrejelzése szakmák szerint Képzési szint szerinti prognózisok (a fejlett világban domináns megközelítés) A szakmánkénti / szakmacsoportonkénti illeszkedés, munkaerő-tervező kultúra továbbélése Az illeszkedés vizsgálata –várható igények (jövő) –követés, múltbeli tényadatok elemzése (múlt és jelen)

Új, nóvum értékű állítások és/vagy érvek I. Azért marasztalják el a szakiskolát, amiért gyakorlatilag nem felelős (szakmánkénti illeszkedés), azért viszont nem (alapkészségek hiánya – mutogatnak az általános iskolára), amiért felelős (hiszen érdemben nem fejleszt) Kiszorulás az írás- és olvasásigényes munkahelyekről, „régebbi és új munkahelyek” kompetenciaigénye

Új, nóvum értékű állítások és/vagy érvek II. Szakmai és általános tartalom (… „és punktum”) Mennyiségi és minőségi hiány, a mennyiségi hiány cáfolata, a hiány alapvetően minőségi –Nívódíj - kinek milyen a jó szakiskolai képzés (a győri iskolában 50%-os a lemorzsolódás, de akik végeztek, azok szakmában maradnak, ezért minőségi díjat kaptak) –ISCED3 – a besorolás problematikussága, az érettségi és a szakmunkás végzettség eltérő munkapiaci értékének összemosása A képzettségi szintek bérviszonyainak alakulása, a szakképzettségek alacsony és a magasabb szintű végzettségek magas bérhozama

Kritikai észrevételek - Vitatható állítások A tankötelezettség felemelése és a kontraszelekció közötti összefüggés „az érettségit nem adó szakmunkásképző intézetek végzettjei és lemorzsolódottjai adják a közoktatás ’végső kibocsátásának’ jóval több, mint egyharmadát” „A hagyományos szakképzés visszaszorulását teljese mértékben ellensúlyozta az érettségit adó szakképzés növekedése” (bár az adatok ezt mutatják…, de szerkezetváltás, kék gallér / fehér gallér) „A szakképzés továbbra is szoros állami tervezés alatt maradt”

Kritikai észrevételek – Hiányérzet Munkaügyi központok nyilvántartásai a munkanélküliek utolsó foglalkozásáról és képzettségéről, további, azonos irányban ható erős érvek, más adatforrásból (bár van egy hasonló tartalmú adatsor – ÁFSZ prognózisból). Az ún. hiányszakmákban kiképzettek tízezrei vannak munka nélkül. Továbbképzésben való részvétel előzetes képzettség szerint – a magyar adatok az alacsony iskolai végzettségűek kritikusan alacsony tanulási aktivitásáról szólnak.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!