Bérváltozások 2008 május - 2009 május Köllő János MTA KTI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Advertisements

Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Vállalati leépítések a globális válság alatt. Állami, belföldi és külföldi tulajdonhatások Telegdy Álmos MTA KRTK KTI CEU.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Munkaerőpiaci Tükör 2010 A válság munkapiaci hatásai Fazekas Károly: Bevezető Könyvbemutató konferencia Budapest, MTA Székház, Kisterem február 10.
Akkreditációs Felhívás Tanácsadók részére Tapasztalatok.
Foglalkoztatói nyugdíj
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A es válságok keresztény szemmel
Privatizáció, foglalkoztatás és bérek Hozzászólás John Earle és Telegdy Álmos tanulmányához Antal Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Szirák 2012.
Matematikai Statisztika VIK Doktori Iskola
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata. Megoldás: „A” vállalat: Beszerzés : 100 millió Árrés: ( 12 %) = 100 x 0,12=12 millió Nettó eladási ár =
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
III. előadás.
Az online reklám esete a joggal
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 17. Debrecen.
A minimálbér költségvetési hatásai HALPERN LÁSZLÓ, KOREN MIKLÓS, KŐRÖSI GÁBOR és VINCZE JÁNOS MTA Közgazdaságtudományi Intézet.
Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor 19.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
Alapkészségek és foglalkoztatás Az IALS tanulságai
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
Részmunkaidő és egyéb „atipikus” formák
Az adó- és transzferrendszer változásainak elemzése mikroszimulációval Benczúr Péter – Kátay Gábor – Kiss Áron Hozzászóló: Varga Júlia MTA KRTK KTI „Bérek,
A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp február.
„Kemény” és „puha” alkalmazkodás a gazdasági válsághoz Munkaerőpiaci Tükör 2010 – Közelkép Köllő János.
KISZORÍTJÁK-E AZ IDŐS DOLGOZÓK A FIATALOKAT A KÖZSZFÉRÁBAN? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KRTK KTI MKE 2012 konf.
A válság hatása a háztartások fogyasztására
Összehasonlító gazdaságtan
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Amiről szégyenlősen nem beszélünk korrupció és árverseny Korrupció, kiváltó okok, következmények és azok hatása a kereskedő és az importőr piacára. A felhozott.
Kormányszóvivői tájékoztató Közmegbecsülés a köz szolgálatáért.
Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg Ingatlan.
A belső kontrollok és kockázatelemzés az Integritás felmérés alapján
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
Milyen szemléletváltást követel meg a választható portfoliós rendszer bevezetése a pénztáraktól? Pénztárkonferencia 2008 Biró Gergely.
Hipotézis vizsgálat (2)
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
Alapsokaság (populáció)
Várhatóértékre vonatkozó próbák
Lineáris regresszió.
KORÓZS LAJOS ÁLLAMTITKÁR SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM A Nyugdíjasokat érintő kérdésekről (2009)
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita
EURÓPAI TÁMOGATÁSOKAT AUDITÁLÓ FŐIGAZGATÓSÁG
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Témazáró dolgozat Kiegészítések.
Bérek és vállalati alkalmazkodás Kónya István Magyar Nemzeti Bank Magyar Nemzeti Bank, augusztus 29.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A kerékpáros nemzet: jó példák Hollandiából Virág Álmos tudományos munkatárs.
A vállalatok piacorientációjának hatása a külső és belső környezet, valamint az eredményesség szubjektív megítélésére Készítette: Bareith Tibor III. évfolyam,
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
Szikra Dorottya, PhD MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Adamecz Anna: Iskolalátogatási korhatár és az érettségi elérésének valószínűsége Hozzászóló: Varga Júlia MTA KRTK KTI.
Az érettségi védelmében
Met. módosítás július 01..
Kiváltott agyi jelek informatikai feldolgozása 2016
A szakiskolai oktatás kiterjesztésének hatása
Munkaerőhiány és foglalkozási mobilitás Magyarországon
Munkagazdaságtani feladatok
A kormány és a szociális partnerek megállapodása a bérek emelésére
Kereseti egyenlőtlenségek
Előadás másolata:

Bérváltozások 2008 május május Köllő János MTA KTI

Foglalkoztatási és bérváltozások az intézményi statisztika szerint A továbbiakban csak a versenyszféráról lesz szó!

A becslések a Bértarifa-felvételből épített vállalati panelre vonatkoznak. Versenyszféra, 5432 mindkét évben megfigyelt vállalat,  100 efő évente A „túlélő” vállalatok aránya 60%, az 50 fősnél nagyobb cégek esetében 90%, foglalkoztatási súlyuk 70% Az adatok előzetesek és mindössze 4 hete állnak rendelkezésre, további ellenőrzésre, tisztításra szorulnak

A panel kiválasztódása Változások a teljes versenyszférában és a panelben *** A béregyenlőtlenség változása Egyéni és vállalati szintű bér- és foglalkoztatási regressziók (mvreg)

A vállalati panel Probit annak valószínűségére, hogy egy 2008-ban megfigyelt vállalat szerepel 2009-ben is Kisvállalatoknál (természetesen) alacsony p Erősen csökkentette p-t: állami tulajdon, szolgáltatások Erősen növelte p-t: energia, víz, pénzügy Becsült p  súly=1/p A súlyozás erősen befolyásolja a kereset szintjét, de alig hat a megfigyelt relatív bérváltozásokra

Versenyszféra és a panel A továbbiakban minden adat a panelre és az előző évi jutalmak nélkül számított teljes keresetre vonatkozik!

A béregyenlőtlenség változása De: a változások sajátos eloszlást követtek 

Az átlagkereset változása (Ft) a kereseteloszlás percentiliseiben Minimálbér-hatás? Összetételváltozásból eredő látszat? Minimálbér-emelés 2009 január: alap: 3.6%, képzett, exp  2: 5.3%, képzett: 1.1%

Valószínűleg az előbbi  Probit annak valószínűségére, hogy w<MW(2009) 2008-ban  Becsült valószínűség 2008-ra és 2009-re is  A hisztogramok nagyfokú hasonlósága arra utal, hogy a munkaerő- állomány összetétele nem változott erősen a várható kereseti szint szerint

„Valódi” minimálbér? Ha a munkaköltség tetemesen emelkedik és a foglalkoztatás nem alkalmazkodik azonnal és teljesen, akkor a minimálbéren fizetettek aránya várhatóan emelkedik.

A bérváltozások forrásai Egyéni béregyenletek (ismételt keresztmetszet), változások az együtthatókban Vállalati szinten mvreg a foglalkoztatás és a havi átlagkereset változásaira Miért nem órakereset, munkaóra és foglalkoztatás? 

Az egyéni béregyenletekből: Megj: a kistérségi munkanélküli ráta 2007-es, és a telephelyekre vonatkozó értékekek vállalati átlaga!

Az egyéni béregyenletekből és a vállalati szintű foglalkoztatási egyenletből: Megj: a vállalati mutatók 2008-ra vonatkoznak. Kollektív szerződés: bármilyen, bármely évben

Ágazati hatások az egyéni béregyenletekből és a vállalati szintű foglalkoztatási egyenletből

Mértékek

Reziduumok közötti korreláció: , Breusch-Pagan: 17,621 (0.0000) A bér- és foglalkoztatásváltozások viszonya együtthatók a vállalati szintű bér- és foglalkoztatásváltozási egyenletekből Variable | Obs Mean Std. Dev. Min Max iskev | nem | exp |

Miért nem foglalkoztatás + munkaóra + órakereset? A  H és  W közötti erős negatív korreláció nem feltétlenül jelez átváltási lehetőséget. Ha mindenki kevesebbet dolgozik és keres, de az elszámolt órákat nem mindenhol csökkentik  az órakereset nő, ahol az órákat visszavették, és csökken, ahol változatlanul hagyták  negatív korreláció Reziduumok közötti korreláció háromegyenletes mvreg-ből:

Az induló relatív bérrel lazán összefüggő változások a kereseti hierarchiában Veszteségek magas és alacsony keresetű csoportokban egyaránt: férfi, idősebb, külföldinél alkalmazott versus új belépő, határozott időre szerződtetett, rossz helyen élő, szakképzetleneket, fiatalokat foglalkoztató cégnél alkalmazott, stb. Összefoglalás

Nagyobb vállalatoknál inkább létszám- alkalmazkodás Képzetlen fiatal férfiakat foglalkoztató cégeknél inkább létszám-alkalmazkodás Az ágazati hatások és a reziduumok gyenge átváltásra utalnak  L és  w között Egyes margón lévő csoportok az átlagosnál többet veszítettek. De: minimálbér! Összefoglalás folyt