Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

3.tétel GDP,GNI.
A nemzetgazdasági Teljesítmény mérése
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
Makroökonómia gyakorlat
Birkás György Makroökonómia 1. előadás Birkás György
A befektetési környezet
Az elveszett termelés az építőipar gondjairól. Forrás: eurostat.
1 Bérezési tanulmány  Munkaerőköltségek és nemzetközi versenyképesség Dirk Wölfer december 11.
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
Műszaki ellenőrképzés
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Gazdasági előrejelzések és elemzések
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
A makrgazdasági munkakínálat:
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Önkormányzati vagyongazdálkodás Kundi Viktória PhD hallgató november 19.
Településmarketing Értékaudit.
Gazdaságstatisztika Jogász képzés. Néhány fontos makrogazdasági index GDP volumenindexe Ipari termelői index Mezőgazdasági felvásárlási és termelői árindexek.
A nemzeti számlák rendszere
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Helyzetértékelés és kérdésfelvetések dr. Oszkó Péter november 14.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
A belső kereslet szerepe a kilábalásban
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
Nemzeti Egészségügyi Számlák (NESZ) május 23. Mentusz Zsófia Központi Statisztikai Hivatal.
Controlling a gyakorlatban Nemzetgazdasági controlling, Eger és Kelet-Magyarország szerepe a nemzetgazdaság fejlődésében dr.Bamberger Anna Magyar Controlling.
A magyar gazdaság várható helyzete
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Turizmus gazdaságtan 4.. Szálláshely-statisztikai megfigyelések Előny Helyettesítheti a határstatisztikai megfigyeléseket (részben) Legtöbb országban.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Környezeti számvitel Zsugyel János PhD. Környezeti teljesítmények a nemzetgazdasági számlákon System of National Accounts –Eredetileg környezeti számlák.
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
A GDP adatok megbízhatósága
Nemzetgazdasági Minisztérium A kormányzat külgazdaság-politikája, tervek az adósságteher kezelésére és az exportvezérelt gazdasági növekedés beindítására.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Gazdasági prognózisok MTA-STAB 2016 február 4
Az árindexek helye, szerepe a Nemzeti számlákban
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
A piac és a piacgazdaság
VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez?
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Teljesítménykontrolling
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
A TUDATOS MEGTAKARÍTÓI MAGATARTÁS KORLÁTAI
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Az árindexek helye, szerepe a Nemzeti számlákban
= CI P= CI+C+I S I Társadalom egésze Teljes kibocsátás (termelés)
Előadás másolata:

Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona A rejtett gazdaság és gazdasági teljesítmény Mérés és a visszaszorítás lehetséges makrogazdasági hatásai Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona

A rejtett gazdaság tartalma A rejtett gazdaság formáit, méretét meghatározó tényezők: A rejtett gazdaság és a jogi szabályozás (pl. spekuláció) Gazdasági fejlettség szintje (pl. pénzügyi rendszer fejlettsége)

Rejtett gazdasági jövedelmek és a GDP Típusok: A GDP-be beszámítandó jövedelmek A GDP-ben megjelenő jövedelmek

A GDP-be beszámítandó jövedelmek A folyóáras GDP-t növelő jövedelmek (pl. borravaló, hálapénz, stb.) A GDP volumenét növelő jövedelmek (pl. vállalkozások adócsalása, feketemunka, stb.)

A GDP-ben megjelenő jövedelmek Korrupció (pl. közbeszerzés) Nagy cégeknek végzett feketemunka

Végül két további tényező Kreatív könyvelés Transzfer árak

„Grant Agreement for Improvement of Quality of National Accounts” A rejtett gazdaság becslése – ECOSTAT-KSH Eurostat Grant Projekt Becslés a rejtett gazdaság volumenére: 2005. évre termelési és felhasználási oldalról nemzetgazdasági áganként nemzetgazdasági szektoronként vállalati méretnagyság szerint végső felhasználási célok szerint

A rejtett gazdaság tevékenységtípusai

A rejtett gazdaság számbavétele a GDP-ben a jelenleg alkalmazott módszertan alapján A legfertőzöttebb ágak: Mezőgazdaság Feldolgozó ipar Építőipar Kereskedelem Ingatlanügyletek Oktatás-egészségügy Magánháztartási szolgáltatások A legfontosabb rejtett tevékenységtípusok: N3, N6, N7

A rejtett tevékenységek elemeinek becslési módszerei Munka input módszer Egyéb diszkrepancia módszerek Összehasonlítás az átlag értékekkel Termékáramlások követése Kérdőíves felmérések Adóellenőrzési eredmények felhasználása Ágazatspecifikus vizsgálatok

A rejtett gazdaság N6-os kategóriájának vizsgálata Gazdálkodási forma szerint Vállalkozás mérete szerint Ágazati besorolás szerint Felhasználási tételenként

A rejtett tevékenység révén keletkező jövedelmek végigkövetése a nemzeti számlák rendszerén Példa: számla nélküli értékesítés lakosságnak: 1. Többlet lakossági fogyasztás 2. Többletbevétel a gazdasági szektornak 3. Adómentes profit 4. Visszaforgatás a rejtett gazdasági szektor termelésébe 5. Profitkivonás és lakossági fogyasztás v. megtakarítás Feladat: - lényegi csoportosítás - a közvetlen és közvetett hatások végigkövetése Eredmény: pontosabb kép a makrogazdasági folyamatokról

A két világ… Teljesen végigvezetett és elkülönített „rejtett” és „fehér” nemzeti számlarendszer kialakítása A meglévő lehetséges átjárások feltérképezése szektoronként A főbb döntési függvények (ár, kockázat, stb.)

A rejtett gazdaság visszaszorításának lehetséges eszközei Adószabályozás Fiskális módszerek Munkaügyi szabályozás A vállalkozások működésének szabályozása Adminisztratív intézkedések

Az egyes intézkedések hatása a makrogazdasági folyamatokra Fekete tevékenység csökken, fehér növekszik Fekete tevékenység csökken, fehér nem változik Fekete tevékenység nem változik: más típusú rejtett tevékenységgé alakul gazdasági szektoron belül „Pénzmosás” elleni intézkedések: akár a háztartási szektor megfigyelt fogyasztása, lakásberuházása is csökkenhet – fehér csökken

További lépések A nemzeti számlákban a rejtett tevékenységek elkülönítése mind a jövedelem termelése, mind azok újraelosztása, illetve végső felhasználása során (ESA: B1 ….. B9) Modellépítés a fehér és a rejtett gazdaság viselkedésére Az átjárások és a kölcsönhatások rendszerének kialakítása A gazdaság fehérítésére tett intézkedésekre adott várható reakciófüggvények kialakítása (SZAKÉRTŐK!!!) A lehetséges hatások szimulálása (GDP, szerkezet, jövedelemelosztás és újraelosztás) A fehéredés várható hatása az államháztartás bevételeire (optimális befektetés/várható hozam számítás) Valós makrogazdasági mutatószámok (termelékenység, lakossági jövedelem, fogyasztási határhajlandóság, megtakarítási ráta, stb.)

Köszönjük a figyelmet!