>Cseres-Gergely Zsombor (MTA KTI, CEU)‏

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés május 30.
Advertisements

Kaposvár.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
A Kormány intézkedései és tervei
1 A MAGYAR NŐK MUNKAERŐPIACI RÉSZVÉTELE ÉS ANNAK TÁRSADALMI MEGHATÁROZOTTSÁGA Monostori Judit Népességtudományi Kutatóintézet március 28.
MTA Regionális Kutatások Központja Vidéki alternatívák – segély és/vagy munka? Dr. Balcsók István tudományos munkatárs MTA RKK ATI Debreceni Osztály.
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
Munkaerő-felmérés (MEF) Labour force survey (LFS)
A rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
1. A családpolitika társadalmi hatásai
Foglalkoztatás, iskolázottság és képzettség
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
1 Bérezési tanulmány  Munkaerőköltségek és nemzetközi versenyképesség Dirk Wölfer december 11.
Néhány szempont a panelvitához Könyvbemutató: Non-Financial Defined Contribution Schemes: The New Revolution for Reforming National Pension Schemes? Budapest,
A makrgazdasági munkakínálat:
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
Az érettségit nem adó szakképzés válságtünetei
Demográfia és nyugdíjrendszer, Simonovits András MTA KRTK KTI, BME MI, CEU, DE.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
Évtizedes csúcson a magyar foglalkoztatás!? Látjuk, de nem értjük (egyelőre) Cseres-Gergely Zsombor MTA KRTK KTI “Munkaerőpiaci Tükör 2012” bemutató.
A gyermeknevelési támogatások munkaerő-piaci hatásai
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
Magyarország a régióban Eltérések és közös pontok
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
ÁLLÁSKERESÉS ÉS MUNKAPIACI INFORMÁCIÓK Cseres-Gergely Zsombor – Bódis Lajos – Galasi Péter.
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
A kötet felépítése és a főbb javaslatok Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Az eltűnt egymillió munkahely nyomában április 11.
Részmunkaidő és egyéb „atipikus” formák
KISZORÍTJÁK-E AZ IDŐS DOLGOZÓK A FIATALOKAT A KÖZSZFÉRÁBAN? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KRTK KTI MKE 2012 konf.
Segélyezési rendszer átalakítása
:31 A nemek közötti munkamegosztás termékenységre gyakorolt hatása Magyarországon Makó Ágnes PhD hallgató, Budapesti Corvinus Egyetem MSZT.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
A magyar gazdaság várható helyzete
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
A nyugdíjrendszer stabilitását megteremtő rövidtávú intézkedések Dr. Herczog László miniszter október 14. Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A szociálpolitika aktuális kérdései
Az adórendszer hatása a munkaerőpiacon Scharle Ágota Pénzügyminisztérium Gazdaságpolitikai főosztály.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Mennyire és miért hiányzik a 3 év alatti gyerekek napközbeni ellátása? Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet RECWOWE konferencia | Budapest,
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Előadás másolata:

>Cseres-Gergely Zsombor (MTA KTI, CEU)‏ Foglalkoztatottság Magyarországon: a nyugdíjrendszer és a GYES/GYED hatása >Cseres-Gergely Zsombor (MTA KTI, CEU)‏ Összefoglaló Bálint Mónika, Cseres- Gergely Zsombor, Köllő János és Scharle Ágota tanulmányai alapján

A transzferek és a foglalkoztatás 2006: a 15-64 éves magyar lakosság 57,3%-a dolgozott, és 22,8%-a kapott nyugdíjat vagy a gyermeknevelési támogatás valamilyen formáját. A transzferek között kiemelkedő a nyugdíj és gyeremeknevelést támogatók aránya. Az előbbiben a korcsoport 18,6%-a, az utóbbiban 4,2%-a részesül. Ezek célját nagyjából ismerjük, hasznait sejtjük, de költségeit sokáig nem mertük számba venni. A transzferek munka ellen ösztönző hatása mikroökonómiai trivialitás és nagy költség. A következőkben a költségek felméréséhez nyújtunk adalékot a rendelkezésre álló kutatási eredményeket bemutatva.

Kiemelt csoportok aránya a nemfoglalkoztatásban 1993-2006 között X

Aktivitás és transzferstátus az élet-ciklus során Magyarországon (2006)‏

Gyermeknevelési támogatások (GYT) – háttér A kisgyermekes anyák foglalkoztatási aránya igen kicsi (OECD: utolsó). A gyermekellátó intézményrendszer ezzel összhangban fejletlen, az anyasági ellátásokra költött pénz relatív nagysága a legnagyobb. Politikai cél: termékenység növelése. A támogatás-születés összefüggés pozitív (Gábos- Gál, 2005, Kapitány, 2008, stb.). Ez az ösztönzés azonban nem feltétlenül szükséges és hatékonysága kicsi. A legbiztosabb eredmények alapján 1,5-2 éves kor felett a munkavállalásnak nincs negatív hatása a gyermek fejlődésére (differenciált!)‏

Gyermeknevelési támogatások (GYT) – költségek és hasznok A jelen szabályozás mellett a bölcsőde drága, főleg a segélyhez képest (125e Ft/hó). Nem teljesen világos a ma szokatlanul korai (2 év alatti) bölcsőde hátrányos hatása. DE: belső átcsoportosítások és EU-s források állnak rendelkezésre, és a 2 éves kornál húzott határ is előrelépés. A jelenleg egy gyermek utáni átlagos 3.7 éves (képzetleneknél: 4.2 éves) kihagyást (MEF becslés) 2 évre szorítva a nyereség: 4-5%pont életpálya foglalkoztatás növekedés, a kihagyásból eredő kereseti veszteség tompítása (kb. 10%), Munkavállalói magabiztosság megtartása, előítélet csökkentése

A GYT igénybevétele A GYT igénybevétele szinte automatikus, amit főként a „kínálat” befolyásol (munkajogi védelem egyfelől, és pl. GYED eltörlése 1996 és 2000 között másfelől). Az igénybevevők összetételét és az igénybevétele alatti munkavégzést a szabályozás mellett a munkapiaci előélet befolyásolja. A fordított okság (gyermek miatt inaktivitás helyett munkapiaci problémák miatt gyermek) sok egyéni tulajdonságot és munkatörténeteket kellene ismerni.

Kilépés a GYT-ből A GYT-t a kilépés körülményei tehetik munkapiaci menedékké. Ennek vizsgálatára is kevés az adat, de látjuk, az iskolázatlanabbak tovább maradnak távol, mint az iskolázottak (átlag 4,2 és 3,2 év 1 gyerek mellett). Bálint-Köllő (2007) becslései azt mutatják, hogy az iskolázottság mellett a település tulajdonságai (munkapiaci, közlekedés, bölcsődei ellátottság) is befolyásolják a kilépés esélyét. Ugyancsak Bálint-Köllő (2007) megmutatja, hogy a bérveszteség jelentős, a teljes bér mintegy 10%-a. Scharle (2008) európai országokra kiterjedő elemzése különféle intézményi felállásokat vizsgált. Eredményei szerint a gyermek napközbeni elhelyezése növeli, a pénzbeni juttatás csökkenti a munkakínálatot.

A magyarországi rendszer reformjainak tapasztalatai A Bokros-csomag 1996-1999 között megszüntette a GYED- et, jövedelemvizsgálathoz kötötte a GYES-t. Eredmény: munkavállalásban minimális, GYED helyett GYES választása, illetve a gyermekvállalás elhalasztása (Köllő, 2008). Kapitány (2008) írása is megerősíti és szignifikánsnak találja az utóbbi hatást. 2006-ban GYES mellett lehetséges teljes állás vállalása. Köllő (2008) eredményei szerint a munkavállalási magatartásban nem volt változás. Következtetés: a magatartást mélyen gyökerező szokások, és az egyént körülvevő teljes intézményrendszer, illetve saját életstratégiája alakítja (vö. Weiss-Gronau, 1981). De két hatás: intézményrendszer, autonóm változások (iskolázottság).

Nyugdíjrendszer - háttér A kelet-középeurópai országok között Magyarország mellett csak Lengyelországban ilyen arányú a nyugdíjazással kombinált inaktivitás. Cél: munkapiaci segítségnyújtás? Stratégia: Vanhuysse (2006). Nincs ellenpróba! Öregségi nyugdíj: 1992-93-ig “felhalmozás”, 92-97 között stabilitás. Reformja 1997-től‏. Lassú korhatáremelés, “felhígulás”, nincs perspektíva. De: javulás. Okok és arányok nem teljesen világosak (összetételhatás vagy ösztönzés?). Rokkantnyugdíj reformja: kötelező rehabilitáció 2008-tól. Eredmények még nem ismertek.‏

A nyugdíjas státust és nyugdíj igénylését befolyásoló tényezők Keresztmetszetben mindként fő nyugdíjnemnél az iskolázatlanok (és az idősebbek) többségben, az alacsony foglalkoztatású lakóhely rizikófaktor (Cseres-Gergely, 2007). De: a stock-ban a rendszerváltás körüli felhalmozás hatása (is) érvényesül és az egészségi állapot hatása nem különíthető el. Scharle (2007): a helyi munkapiaci viszonyok az egészségi állapotot rögzítve is negatívan hatnak a rokkantnyugdíj igénylésére. Cseres-Gergely (2007): A nyugdíjak igénylésére a nyugdíjkorhatártól való távolság a helyi viszonyok, és az egészségi állapot mellett a várható jövedelem és nyugdíj szignifikánsan befolyásolja.

Változások a 90-es évek eleje óta - férfiak Vékony vonal: 1993-1995, vastag vonal: 2004-2006

Változások a 90-es évek eleje óta - nők Vékony vonal: 1993-1995, vastag vonal: 2004-2006

Mi a változások oka? A rokkantnyugdíj rendszerének átalakításról még nincs adatunk. Az öregségi nyugdíj korhatár nőknél 6 (legtöbbször 2), férfiaknál 2 (legtöbbször 0) évvel nőtt. A rokkantnyugdíjat igénylők esetében mutatkozik autonóm beáramlás-csökkenés az iskolázottság javulásával (Scharle, 2007)‏ A nyugdíj estében nem nyilvánvaló a helyzet. A 2006-os konvergencia jelentés a foglalkoztatás változását demográfiai, transzfer és foglalkoztatás hatásra bontja, bemutatva, hogy 1997-től a transzferhatás a domináns Figyelemreméltó: a hatás rendkívül kiterjedt az életkori csoportok között.