Vámossy Zoltán 2004 (H. Niemann: Pattern Analysis and Understanding, Springer, 1990) DIP + CV Bevezető II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HŐMÉRSÉKLET NOVEMBERi HÓNAP.
Advertisements

GRIN: Gráf alapú RDF index
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Statisztika II. I. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Fejmozgás alapú gesztusok felismerése
Verő Balázs Dunaújvárosi Főiskola AGY Kecskemét, 2008 június 4.
Információbiztonság vs. informatikai biztonság?
Elektronikus készülékek megbízhatósága
1 AIBO Robotfoci Bodor László IAR Bevezetés AIBO RoboCup AIBO RoboCup Célok Célok Rendszer elemei Rendszer elemei Megvalósítás terve Megvalósítás.
Funkcionális függés Redundancia 1NF, 2NF, 3NF
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
1. Termodinamikai alapfogalmak Mire kell? A mindennapi gyakorlatban előforduló jelenségek (például fázisátalakulások, olvadás, dermedés, párolgás) értelmezéséhez,
É P Í T É S B E R U H Á Z Á S I II III IV Rostás Zoltán ÉPÍTÉSZETI PROGRAM GYAKORLAT.
Egy f  R[x] polinom cS -beli helyettesítési értéke
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Bevezetés a gépi tanulásba február 16.. Mesterséges Intelligencia „A számítógépes tudományok egy ága, amely az intelligens viselkedés automatizálásával.
MI 2003/ Alakfelismerés - még egy megközelítés: még kevesebbet tudunk. Csak a mintánk adott, de címkék nélkül. Csoportosítás (klaszterezés, clustering).
FRAKTÁLOK.
Bizonyítási stratégiák
Szimmetrikus Programozás, AZ ALAPOK
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
AZ INFORMÁCIÓ Forrás: Dr. Haig Zsolt: Hadviselés az információs hadszíntéren [Zrínyi Kiadó]
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Optimalizálási módszerek 2. Konvex halmazok
Vámossy Zoltán 2004 (Stanford, Berkeley, CMU, Birmingham, ELTE, SZTAKI, SzTE anyagok alapján) DIP + CV Bevezető.
Vámossy Zoltán 2006 Gonzales-Woods, SzTE (Kató Zoltán) anyagok alapján
Szűrés és konvolúció Vámossy Zoltán 2004
Kamerák és képalkotás Vámossy Zoltán 2004
Küszöbölés Szegmentálás I.
Fuzzy rendszerek mérnöki megközelítésben I
Feladatok - BAR K+F Vámossy Zoltán 2010 Summer School on Image Processing (SSIP) nyári egyetem feladatai és saját ötletek alapján.
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,
1Objektumorientált elemzés és tervezés - Alapfogalmak Gyurkó György Objektumorientált elemzés és tervezés Alapfogalmak.
Gráfok Készítette: Dr. Ábrahám István.
ma már nem a vizsgált téma, hanem a használt módszerek teszik a fizikát dominál az átlagos viselkedés!!! alkalmazhatjuk a statisztikus fizika módszereit.
Függvények.
Fejmozgás alapú gesztusok felismerése Bertók Kornél, Fazekas Attila Debreceni Egyetem, Informatikai Kar Debreceni Képfeldolgozó Csoport KÉPAF 2013, Bakonybél.
Másodfokú függvények.
Szünbiológiai alapfogalmak
Képfeldolgozási módszerek alkalmazása kajszimagok morfológiai tulajdonságainak leírására Felföldi J. 1, Hermán R. 2, Pedryc A. 2, Firtha F. 1 1 Budapesti.
Térszemlélet, időérzék fejlesztése
A szövegértési feladatok összeállítása
Alapfogalmak.
Dplusz projekt 1 Dplusz projekt Készítők: Kerti Ágnes, Cseri Orsolya Eszter Konzulens: Vámossy.
RDF sémák. RDF  URI-val azonosított erőforrások  Hármasok a kapcsolatrendszer leírására  Egyszerű lekérdezések (rdf:type)  Következtetésre nem alkalmas.
KINECT© szenzor intelligens terekben
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
MI 2003/ Mi lenne a b legjobb választása? Statisztikai eljárásoknál az un. Fisher féle lineáris diszkriminancia függvény adja a legjobb szétválasztási.
Rövid összefoglaló a függvényekről
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Mintavételes Eljárások.
Funkciós blokkok A funkciós blokkok áttekintése Az alkalmazás előnyei.
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
A MATEMATIKA FELÉPÍTÉSÉNEK ELEMEI
Valószínűségszámítás II.
Algoritmusok. Az algoritmus meghatározott sorrendben elvégzendő műveletek előírása, mint azonos típusú (matematikai, logikai) feladatok megoldására alkalmas.
F IGYELMI ALGORITMUSOKKAL VEZÉRELT HELYSZÍNANALÍZIS Persa György.
előadások, konzultációk
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19)
Halmazok Érettségi követelmények:
Kiterjesztések szemantikája: Szemantikai tartomány : Adatoknak, vagy értékeknek egy nem üres halmazát szemantikai tartománynak nevezzük. Jelölése: D. Egy.
Függvények aszimptotikus viselkedése: A Θ jelölés
Adatbiztonság, adatvédelem, kockázatelemzés
1. Témakör. A tanév feladatai A terem rendje Ülésrend kialakítása Érintés és-balesetmegelőzés Eszközök bemutatása.
3. osztályban.
Előadás másolata:

Vámossy Zoltán 2004 (H. Niemann: Pattern Analysis and Understanding, Springer, 1990) DIP + CV Bevezető II.

Alapfogalmak

Vámossy Zoltán IAR Környezet (enviroment) n Függvények formájában leírhatunk tárgyakat, eseményeket, történéseket n A fizikai mennyiségeket szenzorokkal mérjük

Vámossy Zoltán IAR Feladat tartomány (task domain) n Környezet része – csak ami érdekel az adott feladat esetén n A dimenziókat rögzítjük (végtelen sok fgv. ez is) n Pl.: tengerszínt egy földrajzi koordinátában, vagy szélsebesség adott helyen

Vámossy Zoltán IAR Minta (pattern) n Feladat tartomány egy eleme, ezért egy fgv. n Szürke árnyalatú kép n Példa: beszéd f(t): r 0 =1, n 0 =1

Vámossy Zoltán IAR Mintafelismerés (pattern recognition) n A tényekről alkotott logikai képek automatikus származtatásának matematikai és műszaki kérdéseivel foglalkozik.

Vámossy Zoltán IAR I. Osztályozás, egyszerű mintáké (Classification of simple patterns) n Minden mintát megvizsgálva, azt önálló egységnek tekintve, a többi mintától függetlenül besorolunk valamely  k osztályba (véges sok!), ahol elutasított elemek osztálya n Pl.: OCR A, a, A, A

Vámossy Zoltán IAR Minta osztályozás (pattern classification) n Hányadik, melyik osztályba tartozik? n Pl.: A – Z karakterek és nem felismerteknek egy- egy osztály

Vámossy Zoltán IAR Egyszerű minta (simple pattern) n Egy mintát egyszerűnek tekintünk, ha a felhasználó csak az osztály neve iránt érdeklődik és az osztály elemeit azonosnak tekintik n Pl.. “1”-esek (1, 1, 1) – ami közös bennük az a fontos n Pl.: Szatellit kép: erdő, utca, város, víz

Vámossy Zoltán IAR II. Minta analízis (pattern analysis) n Komplex (nem egyszerű) minták elemzésekor minden mintához hozzárendelünk egy szimbolikus leírást: B r Pl.: áramköri rajzon az elemek és a kapcsolatuk

Vámossy Zoltán IAR Analízis céljai n A minta teljes szimbolikus leírása (* lásd köv.) egy adott absztrakciós szinten. n Bizonyos a felhasználót érdeklő események vagy tárgyak listája, amelyek a mintában előfordulhatnak. (pl.: van-e ember?) n A változások leírása amelyek a minta ismétlődő regisztrálásakor felléphetnek. (pl.: biztonsági rendszer) n Komplex minta klasszifikálása. (pl.: RTG egészséges, vagy sem)

Vámossy Zoltán IAR Leírás (description) n Egy minta leírása a minta egyszerűbb alkotórészekre (pattern primitives = segmentation objects) való felbontását jelenti, az alkotórészek kapcsolataival, a tárgyak, események vagy szituációk szimbolikus névvel való azonosításával.

Vámossy Zoltán IAR Teljes szimbolikus leírás n A mintát egy másik reprezentációban adja meg, amely további feldolgozásra alkalmassá teszi. (Csökkenti az információ mennyiségét és a bizonyos szempontból hangsúlyoz).

Vámossy Zoltán IAR III. Megértés (Understanding) n (nem pszichológiai, nem filozófiai) Ha egy gép képes az alkalmas szenzor által szolgáltatott mintát a feladat tartományt reprezentáló belső szimbolikus tudásstruktúrára leképezni, akkor azt mondjuk, hogy a gép megérti a mintát.

Vámossy Zoltán IAR Összefoglalás, 3 fő irány n Felismerés – osztályozás n Analízis – jellemzők kapcsolata n Megértés – mi a cél? Miért?

Vámossy Zoltán IAR Axiómák, posztulátumok n Egy feladat tartományról információt akkor gyűjthetünk, ha típusú reprezentatív minták halmaza áll rendelkezésre (sok és jó minta: pl. milyen a szép “1”) n Az egyszerű mintáknak olyan tulajdonságai vannak, melyek az osztályhoz tartozását eldöntik. Egy ilyen tulajdonság neve: feature. n Egy osztályhoz tartozó minták tulajdonságai, a tulajdonságok terében hasonlítanak egymásra. Különböző osztályok a tulajdonságok alapján szétválaszthatóak (létezik mérték). (Klasszifikációs rendszer sémája) n Egy komplex minta egyszerűbb alkotó részekből (pattern primitives) áll, amelyek egymással kapcsolatban vannak. A minta ezen alkotórészekre felbontható. E folyamat a szegmentálás. n A feladattartomány egy komplex mintája struktúrával rendelkezik (nem csak egyszerű halmaza az alkotórészeknek). A minták többsége relatíve kevés alkotórésszel reprezentálható. n Két reprezentáció hasonló, ha távolságuk egy alkalmas metrika szerint kicsi.