Az „ALOHA” vegyi terjedési modell

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az időjárás előrejelzése
Advertisements

A Balatoni Viharjelzés
MEH - MAKK konferencia és fórum 1 Egy hazai fejlesztésű terhelésbecslő és szélerőmű termelésbecslő szoftver Bessenyei Tamás
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
A témaválasztás indoklása márciusától dolgozom hivatásos tűzoltóként először mint beosztott tűzoltó, majd szeptemberétől tűzmegelőzési.
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Természet-és környezetvédelmi találkozó diákoknak
10. Tétel.
A civil lakosság kapcsolódási, önkéntes szerepvállalásának lehetőségei
Az impulzus tétel alkalmazása (Allievi elmélete)
VER Villamos Berendezések
Szennyezőanyagok légköri terjedése Gauss típusú füstfáklya-modell
A számítástechnika és informatika tárgya
Nagy Gábor MF01-M2.
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Kémiai biztonság 2006/2007. tanév II. félév
A kémiai biztonságról évi XXV. törvény a kémiai biztonságról
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Levegőtisztaság-védelem 7. előadás
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés általános és speciális feladatai Magyarországon „Hallgatók a tudomány szolgálatában” Tudományos.
VÖLGYHÍD GYAKORLAT
Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság KÉSZEN AVÉSZBEN KÉSZEN AVÉSZBEN A viharokra történő felkészülés Győr-Moson-Sopron megyében Előadó:
Tűzoltás vezetés GPS-el?. Sajátosságok Nagy terület - nehezen átlátható Terjedési sebessége, iránya gyorsan változik. Jelentős erő- és eszközigény Gyakori.
Viharkárokra történő felkészülés, reagálás Vas megyében. Köszöntöm az előadás résztvevőit ! Horváth Tibor pv.alez.
A digitális dokumentumok hosszútávú megőrzésének problémái Moldován István OSZK MEK Osztály „Networkshop” Szeged, március 30.
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
Katasztrófavédelem a védelmi igazgatás rendszerében
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
Katasztrófavédelem válaszai a globális klímaváltozás
Munkavédelem 1. tétel.
17. tétel.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
A hang terjedése.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Tájékoztatás a polgármesterek katasztrófavédelmi feladatairól
Helyszíni tevékenység és veszélyes kárhely (Esettanulmány)
Dr. Göndöcs Zsigmond Országos Mentőszolgálat
Kockázat risk Risiko Риск. memento : Bhopal 1984 Bhopal, India A Union Carbide rovarirtószereket gyártó leányvállalata 40 tonna metil- izocianát (MIC)
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
Visual Basic 2008 Express Edition
Térinformatika adatok tudásbázisán alapuló kereső- motor IKTA / 2000.
Virtuális méréstechnika a középiskolai kísérletező oktatásban
IDMSYS projekt GOP Akkreditált innovációs klaszterek közös technológiai innovációjának támogatása, GOP pályázati ablak A.
Furcsa jelenségek jég golyók a parton Egy természeti ritkaság, amelyre nincs határozott meteorológiai magyarázat. Ilyen akkor történhet, ha erősen.
Köszöntöm a települési önmentő képesség fejlesztő felkészítésen résztvevőket Előadó: Lóki Richárd okl. tű. őrgy.
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA ( KATASZTRÓFAVÉDELEM K ÁRPÁT - MEDENCE )
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
GPS a gyakorlatban - A NavNGo szoftver megoldásai.
Környezetvédelem.
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Az ember kapcsolata a külvilággal Cél: létfenttartás, komfort megismerés (tudomány, oktatás) gazdaságosság … külvilág érzékelés beavatkozás feldolgozás.
Meteorológiai adatbázis története
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
HACCP rendszer.
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Tűz- és Munkavédelmi oktatás Immunológiai Intézet 2014.
Guzli László  Alakulás időpontja:2011. május 5.  Működés kezdete:2011. október 1.  Alapító tagok: 13 vállalkozás 1 felsőoktatási intézmény.
MARCALI KvK. Marcalim HTP Mezőgazdasági termények betakarítási munkáinak tűzvédelme és erdőtüzek megelőzése 2016.
GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK
Áramlástani alapok évfolyam
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Élettelen környezeti tényezők és hatásaik az élőlényekre
Előadás másolata:

Az „ALOHA” vegyi terjedési modell A gyakorlati alkalmazás lehetőségei a lakosságvédelemben Benei Tibor pv. alez. Balatonföldvár, 2008. március 19.

Mi az az „ALOHA”? Areal Locations of Hazardous Atmospheres – (a veszélyes levegő területi elhelyezkedése) Az Amerikai Környezetvédelmi Minisztériumban kifejlesztve Alapvetően a munkavédelmi előírásokhoz készült Folyamatosan fejlesztik. Többféle digitális térképi szoftverrel is együttműködik (MARPLOT, ArcGIS, Google Earth) http://www.epa.gov/OEM/content/cameo/aloha.htm

Az EPA WEB-lapja – ingyenesen letölthető

Mi az az „ALOHA”? A fejlesztők azt tűzték ki célul, hogy olyan számítógépes rendszereket fejlesszenek ki, melyek egy esetlegesen bekövetkező vegyi baleset esetén mind az elsődleges beavatkozóknak (tűzoltóság, rendőrség, mentőszolgálat, stb), mind a veszélyhelyzeti tervezést, felkészítést végzőknek (katasztrófavédelem) az adott vegyi anyagról pontos információkat szolgáltat. A program keretében kifejlesztett rendszerek több mint 6000 vegyi anyag elnevezését (és ezeknek kb. 80 000 szinonimáját) tartalmazzák, iránymutatást adnak az anyag fizikai, kémiai jellemzőire, a szükséges védőeszközök típusára, a mentesítő-közönbösítő anyagok fajtájára, a kiürítendő terület nagyságára, a szükséges lakosságvédelmi rendszabályok bevezetésére.

Mi az az „ALOHA”? Az ALOHA program a személyi számítógépeken (PC és Macintosh rendszeren egyaránt) az emberek számára a legnagyobb veszélyt jelentő - vegyi-anyag jelenlétében bekövetkezett balesetek hatásainak felszámolásához nyújt tervezési és gyakorlati segítséget. A program segítségével meghatározható a gázvezetékek csőtörése, a különböző (henger és gömb alakú) tartályok sérülése, vagy a veszélyes anyagot tartalmazó rendszerek (pl. ipari hűtőrendszerek) üzemzavara következtében a légkörbe jutott szennyeződés mértéke, és veszélyeztető hatása.

Mi az az „ALOHA”? Az ALOHA program a különböző szabadba kijutott gázok terjedését modellezi. Figyelembe veszi az adott anyag fizikai és toxikológiai tulajdonságait, az érintett terület jellemzőit a mikrometeorológiai viszonyokat és a szabadbajutás körülményeit.

Mi az az „ALOHA”? Az ALOHA közel 1 000 veszélyes vegyi-anyag jellemzőit tartalmazza, ezeknek tudja kiszámítani és grafikusan megjeleníteni a terjedési modelljét. Számításai során a program azt feltételezi, hogy az adott anyag nem lép reakcióba semmivel, a területen nincsen tűz, a kiömlés sík területen történt és az emissziós fel­tételek állandóak. A program egyik fő előnye a számítási sebesség, az adatbevitel után nagyon rövid időn belül megkapjuk a szükséges információkat, melyek ismeretében a szükséges beavatkozások elkezdhetők. A másik jellemzője az, hogy minden párbeszéd panel kitöltése után hiba ellenőrzést hajt, végre, így a járatlan vagy a nagy pszichikai nyomás alatt álló kezelő tévedéseit kizárja.

Egy példa a működésére: Kiinduló helyzet: - Ammónia ömlés a kaposvári Húskombinátban, A rendszerben 60 t ammónia kering csövekben és tartályokban. Veszélyztetettek a dolgozók és a környező utcák lakossága.

Milyen adatokra van szükség? Meteorológiai adatok (VFCS): - szélirány - szélsebesség - hőmérséklet - levegő függőleges stabilitása - páratartalom - időjárási viszonyok – (derült,borús,napsütéses) - környezet beépítettsége – (erdő, város, sík, dombos) Tartály és anyag adatok (Tűzoltásvezető): - veszélyes anyag - tartály alakja és méretei - anyag mennyisége (töltöttsége) és halmazállapota - nyomás és hőmérséklet mérő műszerek adatai - sérülés (lék) alakja, mérete, elhelyezkedése a tartályon (a talajhoz viszonyítva) A felderítendő adatok

Mit lehet ezekkel az adatokkal kezdeni? Meteorológiai adatok – Kitől származhat? (VFCS, esetleg OMSZ→kistérségi rendszer)

Mit lehet ezekkel az adatokkal kezdeni? Tárolási-kiszabadulási adatok – Kitől származhat? (Elsődleges beavatkozók felderítése)

Mit lehet ezekkel az adatokkal kezdeni? Tartály esetén…

Mit lehet ezekkel az adatokkal kezdeni? Tárolási-kiszabadulási adatok – Kitől származhat? (Elsődleges beavatkozók felderítése) „Tócsa” kialakulása esetén…

Mi lesz ezekkel az adatokkal? Adatok továbbítása Ügyelet, Informatika

Mi lesz ezekkel az adatokkal? Ügyelet, Informatika Hatáselemzés elvégzése, Eredmény továbbítása a kárfelszámolást Irányítóhoz.

Milyen eszközigénye van? Alapvetően a drága térinformatikai szoftverre nincs szükség- az ALOHA szoftver önállóan is használható Természetesen a térinformatikai szoftverrel együttműködtetve többet nyújt…

Terjedési modell képe

Tűzveszélyességi terület Vegyiveszély Tűzveszélyességi terület Robbanási nyomás veszély Hősugárzás

Zárt és szabadtéri koncentráció

Az ALOHA adatbeviteli folyamata… Az alapadatok megadásától a veszélyeztetett lakosság leválogatásáig- Kimemekítés!!

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!