Hálózati modellek. Rétegek felépítése hálózati kapcsolatok megvalósítását részfeladatokra (kapcsolattípusokra) bontják, ezek a rétegek a rétegek egymásra.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hálózati és Internet ismeretek
Advertisements

Hálózati ismeretek 5 Hálózati, szállítási és alkalmazási réteg
ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection Ez a.
Virtuális méréstechnika Hálózati kommunikáció 1 Mingesz Róbert V
Bevezetés a VoIP technológiába
avagy a hálózatok hálózata
Tempus S_JEP Számítógép hálózatok Összefoglalás Összefoglalás Összeállította: Broczkó Péter (BMF)
Rétegzett hálózati architektúrák
A TCP/IP hivatkozási modell
Hálózatok A hálózatok története HHHHatalmas méretű számítógépek. KKKKis helyen, de hogyan? TTTTöbb felhasználós, párhuzamosan több embert.
HÁLÓZATOK.
Hálózati architektúrák
Számítógépes hálózatok, internet
Rétegelt hálózati architektúra
Hálózati alapismeretek
13.a CAD-CAM informatikus
OSI Modell.
IP címzés Zelei Dániel.
Ember László Hálózatok (Networks) ISO-OSI TCP/IP.
A modellező rendszerek közötti adatcsere és szabványai Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei.
Internetelőadás-vázlat. Az Internet története 1969: ARPANet, 4 egyetem kapcsolata 1969: ARPANet, 4 egyetem kapcsolata 1972: 37 helyszín kapcsolata 1972:
OSI modell.
Hálózati és Internet ismeretek
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
Hálózati eszközök.
OAIS. Megőrzés feladatai Viability –Meg kell őrizni a bitfüzér változatlanságát és olvashatóságát a tároló eszközön Rendbebility –Meg kell őrizni a bitfüzér.
Hálózati alapismeretek előadásvázlat
1 Többszörös címek D osztályú IP címek
Létező hálózatok Kapcsolat-orientált csomagkapcsolt adathálózat: X.25.
Mire jó a GPRS GSM szabvány 9,6kbit/s-os adatátvitelt biztosította PCMCIA kártyák kellettek Egyedi programok kellettek, amik MS Windows felületen.
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Adatkapcsolati réteg.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Számítógép-hálózatok
Számítógép-hálózatok
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózati alapismeretek
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
A számítógép elvi felépítése
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Hálózati alapok 1. Fejezet. A számítógépes hálózat definíciója A számítógép hálózat olyan függőségben lévő vagy független számítógépek egymással összekapcsolt.
A hálózati elemek együttműködése
Az OSI modell 3. fejezet.
Számítógép-hálózatok Budai László. Alapfogalmak  Hálózat fogalma  Hálózati architektúrák  Hálózati topológiák  Szabványok  OSI modell 2.
Számítógép hálózatok.
Számítógépes Hálózatok 6. gyakorlat. Központi zárthelyi Időpont: , Kedd, 8:30-9:45 Helyszín: Konferencia terem (É ) Számonkérés módja:
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Az IPv4 alhálózati maszk
Nyílt rendszerek összekapcsolása
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Hálózatok II. Alapfogalamak.
Rendelkezésre álló sávszélesség mérések alkalmazása az OTP-ben vitaindító előadás Hága Péter és a többiek az ELTE- ről HeHOK meeting ápr.13.
Védelmi technikák: fizikai védelem UPS RAID
Hálózati architektúrák és Protokollok GI – 10 Kocsis Gergely
A TCP/IP protokolljai. IP-címek Miért van szükség hálózati címekre? Miért nem elegendő a fizikai címek használata? A fizikai címek elhelyezkedése strukturálatlan.
Hálózati protokollok és szabványok
Hálózatos programok készítése
Számítógép-hálózatok
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Kommunikáció a hálózaton
1 Többszörös címek D osztályú IP címek
Grosz Imre f. doc. Sorrendi áramkörök
Közlekedéstudományi Konferencia Győr 2016.
Hálózatkezelés Java-ban
Hálózatok.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
LoRa technológia, LoRaWAN hálózatok
Előadás másolata:

Hálózati modellek

Rétegek felépítése hálózati kapcsolatok megvalósítását részfeladatokra (kapcsolattípusokra) bontják, ezek a rétegek a rétegek egymásra épülő részfeladatok a rétegek ki- és bemeneti részeire szabványokat alakítottak ki

OSI Modell Az adatforgalom megvalósításához sok cég megalkotta a saját hálózati architektúráját, de ezek egymással nem tudtak kommunikálni, ezért volt szükség a szabványosításra. Az ISO (Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) létrehozta OSI (Open Systems Interconnection - Nyílt rendszerek összekapcsolása) modellt.

OSI modell: a rétegek és kapcsolataik – Az adatok tényleges mozgása - az adat a küldő oldalon rétegről rétegre vándorol, majd a fizikai csatornákon átjut a másik gépre.

Rétegei: – alkalmazási réteg: alkalmazói szolgáltatások biztosítása (fájlmásolás, böngészés) – ábrázolási réteg: adatbiztonság és adatvédelem (tömörítés, átkódolás) – együttműködési réteg : két gép közötti logikai kapcsolat – szállítási réteg: csomagok sorrendbe állítása, hibajavítás – hálózati réteg: alhálózatok összekapcsolása, útvonalválasztás – adatkapcsolati réteg: adatátvitel biztosítása, hibajavítás – fizikai réteg: a bitek küldése