Dolmabache palota KÉZI KÉPTOVÁBBÍTÁS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Peterhof, vagy másképpen a Nyári Palota a legrégibb és a legleny ű göz ő bb valamennyi pétervári uralkodói rezidencia közül, 29 kilométerre fekszik a.
Advertisements

Canaletto
A világ csodái. A világ csodái Machu Picchu Machu Picchu az egykori Inka Birodalom romvárosa Peruban – a világ talán legizgalmasabb és legfestőibb.
(Bedekovics Péter: London)
Az I. világháború
SZICÍLIA ahogy én láttam 1. rész Saját fotóiból készítette:
Világörökségünk A budai vár.
Készítette: Albert Krisztina
AZ AJANTA BARLANGOK INDIA.
Oud of Mooi ???? Az ŐRSÉGBEN jártam jártam Saját fotóiból készítette: Dr Bajzák Tamásné Dr Bajzák Tamásné 2009 június 2009 június automata automata.
1106 Budapest, Fehér út 68. Telefonszám: + (36) 20 /
NYON 1.
4. nap Segesvár.
PARLAMENT ( ).
Készítette: Tardi Eszter
Az I. Világháború Békekötések.
A Saxlehner palota.
Ukrajna, Jalta (Zene: Ernesto Cortazar - A Chaing Of The Winds)
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Perzsáktól származó régészeti leletek
CHILLON VIZIVÁR SVÁJC Készítette: Dr Bajzák Tamásné automata.
A délszláv válság.
Szendrő nevezetességei
Készítette: Fröhlich Noémi
Budapest.
David Livingstone.
(XVI. század- XVIII. elejéig)
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
Abdülaziz szultán ben Serkis Balyan Kalfa építésszel emeltette ezt a ro- kokó díszes márványépületet, II. Mahmud korábban leégett palotája helyén,
Szombathelyi Székesegyház Építését Hefele Menyhért tervei szerint 1791 tavaszán kezdték meg és november 9-én ünnepélyesen felszentelték az ország.
Képváltás kézzel….
A Krími háború
F: Laci A Melki apátság Zene: Gregorian - Voyage - voyage Automatikus diaváltás.
Készítették: Szendi-Horváth Fanni 8/b Török Hanna 7/b
Török Hódoltság.
Andrássy út Hősök tere Vajdahunyad vára
Szabadság-szobor (New York)
Az első világháborút lezáró békerendszer, a háború mérlege
Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó től volt újra látogatható, miután az es szabadságharc során.
Készítette: Bujdosó Villő
CAPRI Ahogy én láttam Saját fotókból készítette: Dr Bajzák Tamásné Automata képtovábbítás 2008 október.
Ermitázs Múzeum Szentpétervár.
Az 1919–1938-ig terjedő első csehszlovák időszakban megkezdődik a város magyar jellegének fokozatos felszámolása: megváltoztatják a város nevét és az.
Muhammad Ali mecset 1. rész
Aggteleki Cseppkőbarlang
MADEIRA és PORTO SANTO 2008 november 3. rész
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Törpeállamok.
Lednice - vár
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Hajóval a Boszporuszon
A világ egyik legromantikusabb városa,amely a divat, és a kultúra terén talán a legtöbbet kínálja nekünk. Festőket, szobrászokat, zeneszerzőket,és írókat.
KIHÍVÁS A bemutatót készítette: kihivasottak_6: Zsámboki Csilla Tóth Judit Fári Anna.
A Casa Loma Toronto belvárosában gótikus stílusban épült 1911 és 1914 között. Tulajdonosa sir Henry Mill Pellatt pénzember.
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Csáki Fanni (Piarista Általános.
ELKÉPESZTŐ! Vajon nem kellene ezt a nyolcadik világcsodának tekinteni? ELKÉPESZTŐ! Vajon nem kellene ezt a nyolcadik világcsodának tekinteni?
A palota által ihletett dekorációjú vonattal Versaillesbe.
Mikulás Készítette: Zsanett 5.e. Szent M iklós Szent Miklós egy valódi személy volt, Kr.u. 271 környékén született, és 342. december 6-án hunyt el Myra-ban,
Látogatás a Parlamentben április 14.
Brunei Szultanátus március 17-én csatlakozott 191. tagként az UNESCO-hoz.Fõvárosa: Bandar Seri Bagawan. Brunei szultánja a 15. század óta uralkodó.
Palota Casertában Luigi Vanvitelli olasz építész tervezte Casertában (Nápolytól északi irányban, mintegy 40 kilométrerre) a Burbon III. Károly által.
Buckingham palace – A Buckingham palota Map - térkép.
Szentkereszty-kastély (Árkos). A napjainkban látható Szentkereszty-kastély helyén egykor a Benkő család tulajdonát képező udvarház állott. Ez a kúria.
Zene:Edvard Grieg.Morning Mood.
Barangolások Angliában Shakespeare emlékek Stratfordban
RODOSTÓ (Tekirdag) Törökország.
PASSAUI ZARÁNDOKLAT ( ).
Mikulás Készítette: Tomi Roland.
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Dolmabache palota KÉZI KÉPTOVÁBBÍTÁS

A Dolmabache szultáni palota Törökországban, Istambulban a Boszporusz szoros partján egy nagy parkban helyezkedik el. A híres szultáni palotát 1853-ban Abdul-Medzsid szultán építtette és 1855-től hosszú időn át ez volt az oszmán uralkodók székhelye. A török nemzeti örökség része és látogatható. A hatalmas palota eklektikus stílusban épült török barokk és rokokó jegyekkel. Díszes kapun keresztül lehet a palotába jutni, melynek középső traktusában hatalmas trónterem található. A palota teljes területe 14 595 négyzetméter, hossza 284 méter 46 terme, 285 szobája, 25 bejárata van. Az ablakok száma 1427 és a termeket 4500 négyzetméter szőnyeg borítja. A palota belsejét a Párisi Operaház belsőépítésze, Charles Séchan tervezte.

A Dolmabahce palota fényét remekművű szobrok, festmények, bútorok és Sévres- i vázák, porcelánok emelik.

Mustafa Kemal Atatürk, a Török Köztársaság megalapítója és első elnöke . 1881. március 12.-én született. Pályafutását katonaként kezdte, az 1919-23-as török függetlenségi háború alatt kiszorította az országból a görög, olasz, francia és brit csapatokat, felszámolta a lázadásokat, eltörölte a szultánságot. 1923. Október 29.-én kikiáltották a Török Köztársaságot. A köztársaság létrejötte után Atatürk gazdasági, kulturális és szociális reformokat vezetett be. A modern török állam megalapítójaként már életében valóságos kultusza bontakozott ki, amely a mai napig tart.

Kemal Atatürk szobája a palotában, itt hunyt el 1938. november 10.-én.

A középső, úgynevezett ceremónia, vagy Muayede- szalon ékessége a Bohémia kristály csillár, ami Viktória angol királynő ajándéka. Súlya 4,5 tonna és 750 égővel világít.

A palota minden termében különleges csillárok, kandeláberek, díszes állólámpák láthatók, főleg Bohémia és Baccarat kollekciók.

A lépcsőházakat pompás Baccarat kristályból készült csillárok világítják meg és kristályból vannak a lépcsőkorlátok is. A lépcsők anyaga mahagóni , az oszlopoké márvány.

Az elegáns berendezésben és dekorációban az európai stylusra rányomja bélyegét a török kultúra.

A palota ezüstből és aranyból készült evőeszköz-és étkészletei, használati tárgyai.

A Dolmabahce a legnagyobb török uralkodói palota A Dolmabahce a legnagyobb török uralkodói palota. A középső nagy termének, a Muayede-szalonnak a hosszúsága 46, szélessége 44 méter, - amelynek a világban is alig van párja.

A parkettákat gyönyörű kézi szövésű szőnyegek borítják, legnagyobb a középső terem 6,5x16 méteres „Hereke” szőnyege.

A palota látképe a Boszporusz túlsó partjáról, (Ázsiából) nézve.

V É G E Készítette: Manuel Raul Arceo Diaz Magyar szöveg: Dr Bajzák Tamásné