NÉMETH ISTVÁN OKLEVELES GÉPÉSZMÉRNÖK A 2007-2013-as időszak KEOP 4. és 5. prioritásának pályázati értékelői tapasztalatai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KEOP , KEOP konstrukciók Megvalósíthatósági tanulmány útmutatók
Advertisements

Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Környezet és Energia Operatív Program KEOP évi változások Sikeres pályázatok ismérvei Debrecen, November 23.
Energetikai projektek előkészítése, finanszírozása M27 ABSOLVO Consulting.
Környezet és Energia Operatív Program Energetikai pályázatok Pályázati konstrukciók sajátosságai a megvalósíthatósági tanulmányban.
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
GreenTech Megújuló Energia Klaszter 1. Konferencia
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
ÖKO Zrt. Budapesti Corvinus egyetem
A DAOP as időszak eredményei különös tekintettel Bács-Kiskun megyére Kúsz Tibor DARFÜ Kht.
Gazdaságfejlesztési pályázatok 2009, 1.kör Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése – KEOP Projektmenedzsment szempontok KvVM – január 9.
2008. december 08. A KEOP szennyvízelvezetési és –tisztítási konstrukciójának pályáztatási tapasztalatai, és a es akcióterv bemutatása Balla.
Leggyakoribb hibák a KMH pályázatokban
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
TÁMOP /10/1 TÁMOP /10/1/KMR Pénzügyi követelmények.
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
EKOP Elektronikus levéltár
Projektelőkészítés, -kiválasztás folyamata
KÖZOP eljárásrendek március 2. után
KEOP / A barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos, a lámpaflóra kialakulását és terjedését minimalizáló.
Műszaki ellenőrképzés
LAKATOS Tibor, KORONCZAI Gyöngyi
MFG-Pro váll-ir. rendszer bemutatása
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Tájékoztató az ÉÁOP vízrendezési pályázatainak szakmai véleményezéséről.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
szakmérnök hallgatók számára
Vállalatok pénzügyi folyamatai
EU-s pályázatok írása és módszertana
1 Közép-magyarországi Operatív Program Közoktatási intézmények beruházásainak támogatása KMOP ADMINISZTRATÍV TUDNIVALÓK.
Projektfejlesztés DDOP /2F VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht.
Projektzárással kapcsolatos teendők
A Pályázatfigyelés szakmódszertana
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A DUNA STRATÉGIA AGRÁRLOGISZTIKAI TEENDŐI Fórum november 18. Gyertyán Katalin, KözOP IH Közlekedéslogisztikai fejlesztési lehetőségek a KözOP-ban.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
IV. Terjeszkedés.
IV. Terjeszkedés 2..
Tervezők észrevételei Boda János Dr. Patziger Miklós. MMK.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
A termelés költségei.
Zuglói társasház energiahatékonysági felújításának tapasztalatai Dzsiki Ferenc Lagross Kft. Budapest,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
LEADER pályázatok rendelettervezetével kapcsolatos véleményezés legfontosabb pontjai.
Projekttervezés, kockázatkezelés, fenntarthatóság
Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram pályázat a szén-dioxid –kvóta bevételekből Március 10. Legény Árpád Projektmenedzser-asszisztens.
A termelés költségei.
dr. Szedő Szilvia Támogatás-koordinációs Főosztály Belügyminisztérium
TÁMOP „A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban”
KDOP-4.2.1/B-11 Önkormányzati tulajdonú belterületi utak fejlesztése.
KDOP-4.1.1/F-11 Környezetfejlesztési akciók a fenntartható településekért.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Nyert a pályázatom! Hogyan tovább? Segítünk a megoldásban!
KDOP Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése.
Mórahalom és Zákányszék települések szennyvízelvezetése és tisztítása KEOP
Energetikai gazdaságtan
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Költségvetés
Előadás másolata:

NÉMETH ISTVÁN OKLEVELES GÉPÉSZMÉRNÖK A as időszak KEOP 4. és 5. prioritásának pályázati értékelői tapasztalatai

Az értékelés előtti tevékenység  A pályázat benyújtása, befogadása a közreműködő szervezetnél (KSZ)  A pályázat teljességi ellenőrzése a KSZ-nél, végzi a projektmenedzser,  Mennyiségi hányok esetén hiánypótlásra való felhívás, hiánypótlás teljesítése  Feltűnő tartalmi problémák kiszűrése, pld. ellentmondásos adatok a pályázat egyes dokumentumaiban  Hiánypótlás után a dokumentáció kiküldése szakmai értékelésre

Az értékelés A pályázó szervezet megfelelősége 1. A pályázó szervezet működése, pénzügyi stabilitása 2. A projektbe bevont külső partnerek megfelelősége 3. A partnerekkel való kapcsolat megfelelősége (ha releváns) Tapasztalat:  Az önrész biztosított saját forrásból, tagi kölcsönből, tőkeemelésből, vagy hitelből,  A gazdálkodás stabil, több évig nyereséges,  A saját tőke arányos a tervezett fejlesztéssel  Külső szervezetnek szerepe lehet a projektmenedzselésben, egyéb külső támogatásban; előnyös, ha korábban már volt eredményes együttműködés => ez bizonyos garancia a sikeres lebonyolításra

Projektmenedzsment megfelelősége 4. A projektmenedzsment szervezet működése és irányítási struktúráuja 5. A projektmenedzsment szervezet és személyek projektmenedzselési szaktudása, tapasztalata, referenciái 6. A projektmenedzsment szervezet és személyek energiagazdálkodási (kiemelten energiahatékonysági illetve megújuló energia-hasznosítási) szaktudása és tapasztalata 7. A projektmenedzsmentben részt vevő személyek eddigi együttműködési referenciái Tapasztalat:  A projektmenedzsment szervezet sokszor feleslegesen bonyolult, ezért a függelmi és felelősségi viszonyok nem egyértelműek  A projektmenedzselést gyakran a pályázatokban járatos, de távhőben, energetikában kevéssé jártas szakemberek végzik

Helyzetfelmérés 8. Megalapozó vizsgálatok: az energetikai helyzet- és igény-felmérés alapossága 9. A felhasznált adatok realitása, alátámasztottsága 10. A tervezéshez felhasznált adatok rendezettsége 11. A jelenlegi helyzet (fejlesztés előtti állapot) üzemeltetési költségeinek bemutatását Tapasztalat:  A pályázónál analitikákban rendelkezésre álló adatokat, illetve számlázásból származó adatokat használnak  Az adatok rendezése a pályázati felhívás (PF) C.1 pontja szerinti feladatkategóriáknak nem mindig megfelelő, következmény = > a támogatási intenzitás a tervezetthez képest megváltozhat (energiahatékonyság 50%, megújuló energiafelhasználás növelése 30%)  A műszaki állapot teljes megértése miatt nagyon nagy %-ban kell tisztázó kérdést feltenni

Kiválasztott változat indokoltsága 12. A kiválasztott változat alátámasztottsága 13. Az energetikai műszaki tartalom megfelelősége 14. A projektcélok indokoltsága, realitása, a projekt összetettségének és a háttérfeltételek biztosítottságának viszonya 15. A kidolgozottság szintje: leírások, közlések megbízhatósága, egyenszilárdsága, a befolyásoló tényezők leírásának teljeskörűsége Tapasztalat:  Valódi változatok bemutatására gyakran nem kerül sor (pld. változatnak tekintenek egy hossz, dimenziók és minőségi paraméterek szerint azonos, de különböző gyártóktól származó távhővezeték á-összehasonlítását)  Gyakran látható, hogy a kiválasztott megoldáshoz választanak alkalmas költség- haszon elemzést (prekoncepció)

A kiválasztott változat értékelése 16. A műszaki tartalom megvalósíthatóság 17. A pályázati anyag belső koherenciája műszaki-gazdasági szempontból 18. A szükséges engedélyek bemutatása és/vagy azok megszerzésének tervezése Tapasztalat:  A kiválasztott változatot általában alaposan bemutatják (jobban, mint a meglévőt)  A tervezés szakmailag korrekt, ésszerű  A megvalósításhoz szükséges engedélyek részben hiányoznak, de ezek a szerződéskötésig pótolhatóak

A projekt előkészítettségének bemutatása 19. Szabályozási környezet ismerete (engedélyek szükségességének jogszabályi bemutatásával) 20. A szükséges hatósági engedélyek számbavétele és bemutatása (és/vagy azok megszerzésének tervezése, a pályázat benyújtás kori helyzetük) 21. Tulajdonjogi kérdések rendezettsége 22. Tervdokumentációk megléte, alkalmazhatósága 23. A közbeszerzési kötelezettség vizsgálata (relevancia, ütemezés, jogi megfelelőség) Tapasztalat:  A jogi környezet bemutatása szinte minden esetben részletes  A projektek általában nagy számú ingatlant érintenek, de a tulajdonosokkal előre rendezik a jogi kérdéseket – hozzáférés biztosítása, munkálatok tűrése, szolgalmi jog

A projektelemek (beruházási költségek) indoklása, elszámolhatósága, realitása, költséghatékonyság 24. A projektelemek (projektöltségek) indokoltsága és elszámolhatósága, a Pályázati felhívás elszámolható költségek fejezetében meghatározottaknak való megfelelősége 25. Az elszámolható költségtételek költséghatékonysága 26. Az árajánlatok megfelelősége 27. A bevételek és ráfordítások, illetve a cash-flow kimutatás bemutatása Tapasztalat:  Ritkán fordulnak elő el nem számolható költségek  A költséghatékonyság három ajánlat bekérésével bizonyított => néha előfordul durván magas ajánlat, de a legalacsonyabb a piaci ár közelében van => a jelenlegi kínálati piac hatása  Az élettartam számítása néha vitatható

A megvalósíthatósági tanulmány megfelelősége, a pályázati anyag koherenciája 28. A megvalósíthatósági tanulmány általános színvonal 29. Az energetikai számítások megfelelősége, szükséges mértékű részletezettsége 30. A MT és a pályázati adatlap, valamint egyéb mellékletek tartalmi összhangja Tapasztalat:  A MT általános színvonala az egyes pályázatok összehasonlításában nagyon eltérő: az egyes részek arányossága, a kidolgozás mélysége, a szakmai színvonal szempontjából  Leggyakoribb hiba: a megvalósíthatósági tanulmányban (MT), a pályázati adatlapon (PA) és a energetikai-gazdasági mellékletben (EGM) az adatok nincsenek szinkronban => hiánypótlásban, vagy tisztázó kérdéssel-válasszal összhangba hozhatóak

A projekt szakmai fenntarthatósága 31. A működtetés általános szakmai koncepciójának megfelelősége 32. Az üzemeltetési költségek realitása 33. A működés során jelentkező kockázatok, és az azok kezelésre kialakított tervek realitása, átgondoltsága Tapasztalat:  A működtetés fizikai feltételei mindig biztosítottak, hosszú távon is => értelemszerű  A tervezett költség-bevétel viszonyok hosszú távon nem mindig láthatóak: pld. energia árak, távhőtámogatás mértéke, fogyasztói kör stabilitása (a távhőről való leválásnak ma már kevés akadálya van)  A kockázat elemzések általában formálisak

A társadalmi fenntarthatóság szerinti megfelelőség 34. A projekt társadalmi-gazdasági kohéziós célokhoz való hozzájárulása [TEKTT lista] Nincs mérlegelési lehetőség, társadalompolitikai döntés kifejezője.

Környezet- és természetvédelem 35. A projekt megvalósítása során és az élettartam alatt keletkező hulladékokra vonatkozóan a MT-ban bemutatott hulladékok típusának és mennyiségének realitása 36. A projekt megvalósítás és a technológia működése során keletkező hulladékok hasznosítását, elszállítását végző vállalatok befogadó nyilatkozatainak megfelelése a pályázati felhívásban előírt formai feltételeknek. Tapasztalat:  A hulladékok felmérése általában reálisan megtörténik, de a megfelelő befogadó nyilatkozat néha elmarad

A projekt illeszkedése az akcióterv céljaihoz (indikátorok) 37. Az 1 tonna éves ÜHG-kibocsátás csökkentésre vetített elszámolható költség (ezer Ft/tCO2eq/év) 38. Az 1 GJ éves alapenergiahordozó-megtakarításra vetített elszámolható költség (ezerFt/GJ/év) 39. Az 1 kW beépített hőteljesítmény fajlagos beruházásigénye (ezerFt/KW)(megújuló energia hasznosítására vonatkozó projektrész Tapasztalat:  Ha az energia megtakarítási számítások, vagy a költségszámítások hibásak, hibásak az indikátorok is => tisztázó kérdéssel a számítási hiba korrigálható, de a koncepció módosítását nem eredményezheti, mert az már tartalmi változásnak minősül

A Pénzügyi elemzés, BMR számítás megfelelősége 40. A projekt költséghatékonyságát (BMR mutató alapján) 41. A projekt üzemeltetési költségeinek alátámasztottsága 42. A projekt megvalósítása eredményeként elérhető költségmegtakarítás realitása Tapasztalat:  Ha a cash-flow megfelelő, a BMR értéke reális, mivel az EGM excel számítja  A tényleges beruházási költségeket csak a szakszerűen és tisztán lebonyolított közbeszerzési eljárás hozhatja meg, a pályázatban szereplő adatok előirányzatok  A pályázatba beállított energia költségek egy adott időpontra vonatkoznak (statikus számítás), prognózisokat nem lehet alkalmazni => évek múltán az utókalkuláció a tervezettől eltérő értékeket eredményez

Összefoglaló értékelés  Az egyes részekre adott pontszámok összegzése => a támogathatósághoz 100-ből 50 pontot kell elérni,  Kizáró kritériumoknak meg kell felelni,  Adatokkal alátámasztott szöveges értékelés  Javaslat a támogathatóságról (változatlanul, csökkentve vagy elutasítás) Mi következik az értékelés után? 1. Az értékelés minőségbiztosítási ellenőrzése a közreműködő szervezetnél, 2. Az értékelés minőségbiztosítási ellenőrzése az NFÜ-nél 3. Bíráló Bizottsági döntés:  támogatás változatlan összegben?  támogatás csökkentett összegben?  elutasítás?

Köszönöm figyelmüket!