Szótárak: fajták és tipologizálás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
Advertisements

Könyvtárismeret Dokumentumok típusai.
Informatikai alapfogalmak
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
Interaktív Multimédia Gyurik Pál Veszprémi Egyetem Alkalmazott Gazdaságtan Tanszék Egyetem TV.
ETO kereshetőségének és böngészhetőségének problémái az ALEPH-ben
WordLearner.com -- Learn or Teach Words in Almost Any Language WordLearner.com online és offline nyelvoktatás mobiltelefonon és interneten Benedek Balázs.
Értékelés a pedagógiában
ZENEI ADATBÁZISOK. The Music Index Online A Music Index a zenei időszaki kiadványok legátfogóbb bibliográfiai és részben teljes szöveges adatbázisa több.
Szaknyelvi és terminológiai ismeretek SZTE 2010 Kiss Gábor TINTA Könyvkiadó, kissgabo kukac tintakiado pont hu.
Általános könyvtárismeret
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
Kétnyelvűség és kognitív fejlődés 1. Kétnyelvűség és intelligencia.
Hasznos internetes információforrások. Enciklopédiák, lexikonok Seres Judit SZTE Klebelsberg Könyvtár Tájékoztató Csoport
Hasznos internetes információforrások. Enciklopédiák, lexikonok
A tudományos munka néhány szerzői jogi vonatkozása
Informatika.
Hagyományos és nem hagyományos dokumentumok a könyvtárban
Könyvtárhasználat.
Műszaki tudományok az interneten
EISZ Elektronikus Információszolgáltatás melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
A PLAKÁT Készítette: Wiedermann Katalin.
Bagaméri Zsuzsanna, BME Nyelvvizsgaközpont
A jelentés.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
Korpuszok a nyelvészeti kutatásban: Bevezetés, követelmények ismertetése Vincze Veronika Korpuszok a nyelvészeti kutatásban – 2013.
Idegennyelvű korpuszok Kuti Judit MTA Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály
A legjobb osztály Avagy a csodálatos, megismételhetetlen 9.C Avagy a csodálatos, megismételhetetlen 9.C.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Idegen nyelvek tanulása
Rendezési algoritmusok
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A dokumentumrögzítés története:
A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a.
A világ dokumentumtermésének az összegyűjtéséhez (20.század 2. fele)
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
Könyvtári ismeretek 5. osztály Készítette: Czékus Lívia
A magyar nyelvtörténeti kutatások forrásai
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
INVHU002_Parameter_Table Január. Tartalomjegyzék  1. A funkcióblokk feladata  2. A felhasználás körülményei  3. A FB bemenetei/kimenetei változói.
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
TERMINOLÓGIA Rövid bevezetés.
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
Algoritmusok és adatszerkezetek
Könyv-és könyvtárhasználat 8. osztály. Könyvtári katalógusok Könyvtári katalógus Könyvtári katalógus 1. leíró betűrendes katalógus - szerző szerinti leíró.
Könyvtárhasználat, tájékozódást segítő eszközök
SQL aggregálás, csoportosítás és összekapcsolás Adatbázisok 1.
Wikipédia Készítette: Csaplár Dominik Wikipédia A Wikipédia többnyelvű, nyílt tartalmú, a nyílt közösség által fejlesztett webes világenciklopédia. A.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
Dokumentumok  Minden jog fenntartva. A dokumentum A dokumentum: az ismereteket tartalmazó információhordozó. Ez lehet tárgy, könyv, folyóirat,
Személyes információszervezés a gyakorlatban JÁVORKA BRIGITTA ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR – KÖNYVTÁRI INTÉZET.
Információ és kommunikáció
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Digitális világ Rólunk a világnak Írjunk blogot!
A stílus.
Vincze Veronika Korpuszok a nyelvészeti kutatásban: Bevezetés, követelmények ismertetése Vincze Veronika
Elektronikus szótárhasználat
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Világvége-elképzelések
Digitális tankönyvtár
Vicsi Klára Terminológiai szótárfelmérés eredménye és tanulságai az MTA Műszaki Tudományok Osztályán Vicsi Klára Magyar.
Előadás másolata:

Szótárak: fajták és tipologizálás

A szótárak terjedelme szerint A terjedelem szerinti besorolás több szempont alapján történhet: a feldolgozott anyag mennyiségétől a lemmák számától a könyv centiméterben vagy kilogrammban mérhető méretétől vagy tömegétől az adott terület teljes mennyiségéből vett minta nagyságától az adott nyelvterület, szakma szokásaitól Egyedül a címszavak száma nem mérvadó a terjedelem megítélése szempontjából.

A terjedelem alapján meg lehet különböztetni zseb-, kicsi, kézi (közép-) és nagy szótárakat. Amikor terjedelemről van szó külön kell választani a tudományos és a kereskedelmi megközelítést. A kereskedelemben az eladhatósági szempontok felülkerekednek a tudományos szempontokon.

A nyelvek száma szerint A nyelvek száma meghatározza a szótár szerkezetét, lehetővé teszi ill. korlátozza a különböző információk közlését. Három típus: egynyelvű kétnyelvű többnyelvű szótár

A felhasználás célja szerint aktív (dekódoló) szótár az aktív szótár dekódoló funkciójú  elsődlegesen a jobb megértést szolgálja. Példák: az egynyelvű szótárak között a thezaurusz, a kétnyelvű szótárak között pedig a fordító funkció. passzív (kódoló) szótár a passzív szótár kódoló funkciójú  elsődlegesen a tanulást szolgálja, előszeretettel alkalmaz utalásokat.

A tartalom rendezése szerint betűrendes szótár: a forrásnyelv alfabetikus-rendje szerint sorolja fel a szavakat tematikus szótár: témák szerint osztályozzák a körülöttük lévő világot. Fogalomköri, metodológiai, konceptuális szótáraknak is nevezik őket.

Már a középkorban léteztek témák szerint csoportosított szójegyzékek, melyeket szerzőik a mindennapi használatra szántak. Az egyik legismertebb fennmaradt mű a Solennissimo vochabulista a XV. századból. Fogalomkörökbe rendezett témákba csoportosítja a szavakat az ételektől a fegyverekig, az állatoktól a szövetekig, a mesterségektől az emberi testrészekig. A magyar lexikográfia első jelentős lépéseként számon tartott műve is, Apáczai Csere János Magyar Encyclopaedia c. műve (1653) is témák alapján csoportosított tudományos enciklopédia.

A fogalomköri szótárak közül az egyik legjelentősebb a Peter Mark Roget által készített Thesaurus (Roget 1852), amelynek sok követője akadt Európában (francia, német, spanyol). Roget a természettudományokat vette alapul a fogalomkörök kialakításánál. Hat fogalmi körre, majd alosztályokba és csoportokba sorolta a szavakat, a végén 1000 szócsoportot alkotva. A Roget által kialakított hat fő osztály: absztrakt relációk, tér, anyag, értelem, akarat, érzések.

Az információ-tartalom szerint általános szótárak speciális szótárak (v. szakszótárak) rendkívül sokféle típusuk létezik: gazdasági, műszaki, (természet)tudományos, nyelvészeti, művészeti stb. szakszótárak vagy terminológiai adatbázisok. a nyelv lexikájának egy kiválasztott részét tartalmazzák a kiválasztás többféle szempont alapján történhet, pl. lehet valamilyen nyelvi változat - területi (nyelvjárás) v. társadalmi (szaknyelv v. csoportnyelv) nyelvváltozat - pl. szlengszótár (Kövecses 1998)

A hordozó szerint nyomtatott szótárak (a hordozó könyv) a XX. században megjelent az elektronikus hordozó több fajtája e-szótárak számítógépen és más elektronikus eszközökön érhetők el (Quicktionary 1998) interneten elérhető, on-line szótárak (MobiDictionary) az elektronikus szótáraknak sok formája létezik, pl. CD-ROM-on: kétnyelvű szótárak, enciklopédiák, többnyelvű terminológiai adatbázisok, fordító rendszerek, on-line szótárak