6. Tárló Időszak: július 1. – július 30.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
II. Világ Háború Fegyverei és csatái
Advertisements

A krétai csata A Merkúr hadművelet.
Felsőtárkányi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
1956.Okt.23. Forradalom.
Világörökségünk A budai vár.
Klauzál Gábor élete és kora
A semlegességtől a doni katasztrófáig
Játékos katonák, katonás játékok
Az es szabadságharc.
Október 6. „Amennyi könny van a szemekben, Hulljon ki lassan, permetegben, S elsírva mind, kezdd újra még; Siratni őket nincs elég! „
A kurszki csata.
A SZABADSÁGHARC TETŐPONTJA A TAVASZI HADJÁRAT
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
II. Rákóczi Ferenc I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona
1848–49-es forradalom és szabadságharc.
Készítették: Éder Roland Lakatos Richárd Sipos Nándor
Bemutatkozás: Szakosztályunk január 22-én alakult meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesületének keretein belül. Célja olyan magas színvonalú.
Az es forradalom és szabadságharc
A védelem megszervezése
A mohácsi csata.
Gábor Áron élete és kora
FESTŐI BUDAPEST.
5. Tárló Időszak: április 1. – június 30.
8. Tárló Időszak: szeptember 1. – október 4.
7. Tárló Időszak: augusztus augusztus 31.
1. Tárló Időszak: március 15. – június 30.
Jókai és Komárom 27/B. 1. Író és városa sokrétű kapcsolata Jókai itt született, itt járta első iskoláit Apja ügyvéd volt, a dunai gabonakereskedelem sok.
Márciusi jeles napok.
Március jeles napjai.
Magyarország a II. világháborúban.
Katonai stratégiák, stratégiai elméletek
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Június 3. Talentum Játék Dörögdi Fesztivál ‘
Vasútszabályozási Osztály
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Állami jelképekről és ünnepekről” szóló, 3. főtörvény.
I. Dicsőséges Tavaszi hadjárat
Kacziba Zita: Az isaszegi csata
Pető Tamás: Görgey Artúr
Pálinkó Máté: A tavaszi hadjárat
A MÁRCIUSI FORDULAT március 15-e eseményei.
Készítette: 10.A osztály Kiszli Robertina Csegezy Márk Ignácz Gábor
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeinek bemutatása
Extrák és használatuk Csatára vonatkoznakLépésre vonatkoznakKörre vonatkoznak Potenciált módosítjákÖsszértéket módosítják - Lövészárok - Tüzérség - (Ellátmány.
Szeged és az első világháború
Kecskemét az első világháború éveiben
Juhász László százados
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
A kurszki csata.
Magyar történelmi zászlók (Válogatás). A honfoglalás zászlója (rekonstrukció)
Márciusi ifjak MINTAFELADAT.
Rákóczi kora és Vas vármegye
A mohácsi csata.
Nagyhatalmi elképzelések Közép-Európa szerepéről. .
Az es forradalom és szabadságharc
Az es szabadságharc. Magyarország 1848 nyarán.
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
A Csapatpszichológiai Szolgálat rendszere a Magyar Honvédségben A hon- és rendvédelmi egészségügyi dolgozók V. tudományos-szakmai konferenciája Budapest,
Magyar történelmi zászlók
Ady Endre Alapiskola Párkány A FORRADALOM FEGYVEREI ÉS HARCMODORA
ARADI VÉRTANÚK.
MH 93. PETŐFI SÁNDOR VEGYIVÉDELMI ZÁSZLÓALJ
ARADI VÉRTANÚK.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Itália meghódítása ( Kr. e. IV-III. sz.)
Neked mit jelent a szabadság?
Megemlékezés Október 6. NYÁRÁDY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA rAMOCSAHÁZA
Megemlékezés Október 6. NYÁRÁDY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA rAMOCSAHÁZA
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Március Név: Czúth Dávid Iskola év: 2018/19 Osztály: I.CM Szak: GDM Stredná odborná škola technická - Műszaki Szakközépiskola.
Előadás másolata:

6. Tárló Időszak: 1849. július 1. – 1849. július 30. Buda elfoglalását követően a honvédség a Vág mentén kíván támadó hadműveleteket folytatni és kiszorítani az osztrák erőket. Megjelenik azonban egy új szereplő is, a cári hadsereg. A szabadságharc legnagyobb tömegeket megmozgató és legvéresebb összecsapásai következnek. A küzdelmekből kiveszi részét a 70. honvédzászlóalj is - váltakozó sikerrel. Csata Komáromnál 1849. július 2-án avagy a szabadságharc harcászata. (Hadimúzeum Alapítvány, 2003) A július 11-i [2-i] komáromi csata; az ácsi erdőben vívott ütközet. Franz Werner kiadásában megjelent litográfia, 1849, 29x35 cm. Az 1848-49-iki Magyar Szabadságharcz Története IV., írta Gracza György. Nyitva a 1848-49-iki Szabadságharcz Hadi útjai térképnél. V. Waldapfel Eszter: A Forradalom és szabadságharc levelestára I-IV. (Budapest Közoktatásügyi Kiadó vállalat, 1950) 1898-ban a szabadságharc 50. évfordulójára kiadott „EZERNYOLCZSZÁZ NEGYVENNYOLCZ” AZ 1848/49-IKI MAGYAR SZABADSÁGHARCZ TÖRTÉNETE KÉPEKBEN. (EGYKORÚ KÉPEK. OKIRATOK. EREDETI KÉZIRÁSOK. EREKLYÉK. NEVEZETES NYOMTATVÁNYOK. KIÁLTVÁNYOK. MŰVÉSZI EMLÉKEK. EZER KÉPPEL.)” Szerkesztők: Jókai Mór, Bródy Sándor, Rákosi Viktor. Reprint, 1991.

1. Csata Komáromnál 1849. július 2-án, avagy a szabadságharc harcászata. (Hadimúzeum Alapítvány, 2003). Az 1849. július 2-i komáromi csata a szabadságharc egyik olyan eseménye, amely módot ad számukra mélyebb elemzésekre. Egyrészt ennek az az oka, hogy a csata több önálló ütközetből állt, melyek különböző körülmények között zajlottak, másrészt rendkívül sok jelentés és visszaemlékezés őrizte meg a nap eseményeit. Az eseményeket követve választ kaphatunk miként harcoltak a katonák a magyar szabadságharc csataterein.. Ennek megfelelően a munka kitér a kor harcászatának elveire, előírásaira és a csata eseményein keresztül a gyakorlatára is. Előtérbe kerül a katona, akit a legközelebbről érintettek az események, aki a legtöbbet szenvedett és akinek kevesebb dicsőség jutott osztályrészül, mint parancsnokainak. (részlet a könyv ajánlójából)  A csata során a Janik hadosztály (46., 57., 70., 71. honvédzászlóaljak) pánikba estek, a 6. osztrák vadász zászlóalj támadása, majd az azt követő osztrák főerő támadása miatt. A menekülő csapatokba Görgei Artúr tábornok előbb tüzérséggel, majd gyalogsággal belelövetett.

2. A július 11-i [2-i] komáromi csata; az ácsi erdőben vívott ütközet 2. A július 11-i [2-i] komáromi csata; az ácsi erdőben vívott ütközet. Franz Werner kiadásában megjelent litográfia, 1849, 29x35 cm. A dátum azét valószínűleg július 2-a, mivel a kép középpontjában álló jelenet azt a pillanatot ábrázolja, amikor az I. honvéd zászlóalj elveszti zászlaját. Az alakulat a későbbiek folyamán új zászlót kapott, ezt azonban többet harcba nem vitte magával, csak az üres zászlótokot.

3. Az 1848-49-iki Magyar Szabadságharcz Története IV 3. Az 1848-49-iki Magyar Szabadságharcz Története IV. Írta: Gracza György. Nyitva a 1848-49-iki Szabadságharcz Hadi útjai térképnél.

4. V. Waldapfel Eszter: A Forradalom és szabadságharc levelestára I-IV 4. V. Waldapfel Eszter: A Forradalom és szabadságharc levelestára I-IV. (Budapest Közoktatásügyi Kiadó vállalat, 1950) Kiállítva az első kötet, 152-153. oldal, Szalmay Antal őrmester levele szüleihez.

5. 1898-ban a szabadságharc 50. évfordulójára „EZERNYOLCZSZÁZ NEGYVENNYOLCZ” AZ 1848/49-IKI MAGYAR SZABADSÁGHARCZ TŐRTÉNETE KÉPEKBEN. (EGYKORU KÉPEK. OKIRATOK. EREDETI KÉZIRÁSOK. EREKLYÉK. NEVEZETES NYOMTATVÁNYOK. KIÁLTVÁNYOK. MŰVÉSZI EMLÉKEK. EZER KÉPPEL.) Szerkesztők Jókai Mór, Bródy Sándor, Rákosi Viktor. Reprint, 1991. Nyitva a 324-325. oldalon. A 6. honvédzászlóalj zászlaja (325. oldal).