TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ 2006. 05. 17. Mérnöki Kar Tanácsülése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
A gazdaság és az oktatás együttműködése
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás TÁMOP-3.2.2/08/A/2 Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon.
Gondolatok Sárospatak iskolavárosi helyzetéről Sárospatak, okt. 20.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
DPR és egyetemi stratégia Diplomás Páyakövetés
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Szabó Pál ELTE TTK Regionális Tudományi Tanszék Budapest.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Műegyetem - Kutatóegyetem Bizalom-Minőség-Együttműködés 1 Hogyan tovább, Műegyetem? november 17.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
SZTE TTIK Kari Nyílt Nap december 17. SZTE Bolyai Intézet = Matematika Tanszékcsoport = { Matematika BSc (3 év), Matematikus, Alkalmazott matematikus.
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM Karrier- és alumni szolgáltatások továbbfejlesztése a Debreceni Egyetemen Alprojekt-vezető: Pilishegyi Péter DE hallgatói.
Stratégiai tervezés.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Családi vállalkozás.
Tudástranszfer egyetemi városokban
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR K+F PÁLYÁZATI RENDSZERE Szerkesztette: © Dr. Szilágyi Tivadar, KARI TANÁCS KARI TANÁCS DÉKÁN Nemzetközi.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Költségvetés tervezése
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
S ZŰCS M IHÁLY, FŐOSZTÁLYVEZETŐ - HELYETTES, B ELÜGYMINISZTÉRIUM D R. M ÁTHÉ J ÁNOS VEZÉRIGAZGATÓ, L ÁSZLÓ P ÉTER PROJEKTMENEDZSER, NET VISOR Z RT. BEVEZETŐ.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Gelencsér András pályázata a
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
Dr. Husvéth Ferenc Tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes június 22.
Útközben A BME kutatóegyetemi pályán Útközben A BME kutatóegyetemi pályán „Minőségorientált, összehangolt oktatási és K+F+I stratégia,
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Innováció-átok vagy lehetőség a felsőoktatásban? Dr. Urbányi Béla Egyetemi tanár.
„Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre környezetbiztonsági kutatási területeken” GEO-TEAM.
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE május 2–3.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A PTE K+F+I helyzetértékelése Prof. Dr. Tóth Kálmán tudományos és innovációs rektorhelyettes szeptember 19.
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
a felmérők felmérése fiatal építészek
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
Előadás másolata:

TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése

KARI KUTATÓ MUNKA Meghatározó szerep a Kar fenntartásában. Piacorientált teljesítmény növelése. Erősítendők: az ipari kapcsolatok, » pályázati tevékenység, » együttműködés (kívül, belül), » sokrétű tevékenység.

A HELYZET Erősségek I. Viszonylag korszerű és sokrétű a rendelkezésre álló eszközállomány. Sokéves tudományos és ipari tapasztalattal rendelkező munkatársaink vannak. Vannak még tapasztalt technikusok a tanszékeken. Kiterjedt baráti köri kapcsolatokkal, jól használható ipari kapcsolatrendszerrel rendelkezünk. Tehetséges fiatal oktatók, kutatók dolgoznak a Karon.

Erősségek II. Tehetséges, tudományos diákköri munkára is hajlandó hallgatókat oktatunk. Vannak jó, megvalósítható ötletek. Nagy számú tudományos fokozattal rendelkező oktató és kutató dolgozik a Karon. Jól működő doktori iskolák. Jelentős tudományos publikációs tevékenység.

Gyengeségek I. Lényeges eszközök hiányoznak. A tanszékeken az ipari tapasztalatokkal rendelkező kutatók egyenetlenül oszlanak el. A technikusok száma kicsi. A tanszékek között nagy a különbség a baráti, ipari kapcsolatok szorosságában, jellegében. Szakonként és tanszékenként nagyok a különbségek a hallgatók eloszlásában.

Gyengeségek II. Az újonnan fokozatot szerzők megoszlása nem egyenletes, ill. nem mindenütt pótolja a nyugdíjazással járó veszteségeket. Fontos folyóiratok hivatalos hozzáférésének megszűnése. Nagyok a különbségek az egyes tanszékek infrastruktúrális körülményei között.

Lehetőségek I. Tanszékek, kutatócsoportok közötti együttműködés fokozatos kiépítése. Együttműködésen alapuló országos nagy pályázatok előkészítése és beadása. Regionális pályázati lehetőségek hatékonyabb kihasználása. Határterületi kutatások támogatása, ipari háttér támogatásának megszerzése. Az értékteremtő K+F tevékenység iránti motiváció megerősítése.

Lehetőségek II. A doktori iskolák megerősítése új fokozatszerzések révén, ill. összevonások által. Több diákkörös hallgató bevonása a tanszéki kutató munkákba (HÖK). A fokozatszerzés és a tudományos karrier vonzerejének növelése. PhD hallgatók számának további növelése alkalmazott kutatási témákon ipari támogatás segítségével. Új források, kooperációs lehetőségek kiaknázása.

Veszélyek I. A személyi kapcsolatok számának csökkenése vagy gyengülése az új vállalati vezetések kialakulásával. Nehezen teljesíthető pályázati feltételek. Kooperativitás hiánya a potenciális együttműködők (más karok, külső partnerek) részéről. Korlátozott regionális lehetőségek a megfelelő külső (vállalkozói) partnerek hiánya/kis száma miatt. Motivációt csökkentő gazdasági szabályozások (elvonások növelése).

Veszélyek II. A doktori iskolákra vonatkozó feltételrendszer szigorodása. A vállalkozásokkal szemben barátságtalan környezet. A tudományos karrier vonzerejének csökkenése, az anyagi feltételrendszer beszűkülése. Nem biztosított a technikusok megfelelő utánpótlása – mind a képzés, mind a kínálat tekintetében. A vezető szakmai folyóiratok országos szintű (vagy konzorciális alapon történő) hozzáférésének csökkenése.

TEENDŐK A hatékonyság növelése A kutatási témák innovációs-lánc alapú orientálása. –Kari szinten azokat az alapkutatásokat támogatjuk, amelyek innovációs lánc kiinduló pontjai lehetnek. Projektek köré szervezett együttműködések. –A bevételek egységszintű elemzése alapján a tanszékek, kutatóegységek pozicionálása, s annak tervezése, hogy milyen irányba lehet, ill. célszerű elmozdulni.

Feladatra szervezett kutató csoportok Feladat orientált kutató csoportok, tanszékek közötti együttműködés. –Szemléletváltás a pályázatok beadási gyakorlatában. –Regionális pályázatok előkészítése, vállalatok igényeinek feltárása és nyilvántartása. –Kapcsolatrendszer tudatos építése a pályázatok beadásának vonatkozásában, tanácsadó cégek bevonása a pályázatok előkészítésébe.

Képességek felmérése és fejlesztése A tanszéki, illetőleg kari kezelésben lévő infrastruktúra (műszerpark) felmérése a hatékony üzemeltetés és fenntartás biztosítása céljából. –A műszerek kihasználtságának feltérképezése, szolgáltatásjegyzék készítése – árak megjelölésével –Akkreditált laborok kialakításának előkészítése, megvalósítása. –A műszerbeszerzésekkel kapcsolatos kari beruházási stratégia kialakítása. –A számítógépes infrastruktúra kezelésének megszervezése.