KORALL K O R A L E és P E R L Y / GYÖNGY.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Alpok.
Advertisements

David De Rothschild, a brit Rotschild bankárcsalád örököse, pillepalackokból épített egy 18 méter hosszú katamaránt palackból. A hajó áprilisban.
„…Kotyog a patak, hallgatom,
Földrajz 7. A Föld története – Afrika – Ausztrália és Óceánia
A SZIVÁRVÁNY.
Siófok és környéki hungarikumok
Földrajzi definíciók Mindenkinek !!!.
AUSZTRÁL ŐSLAKOSOK Onódi Csaba, 6.B.
VIII.A.3. 3./ 5. óra Programfejlesztési Központ FELSZÍNI VIZEK: ÓCEÁNOK, FOLYÓVIZEK, TAVAK.
A parton és partközelben
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Érckörforgások az óceáni kéreg és a tenger között.
Többség- Kisebbség Nyugat- Európában
A MÉSZKŐ.
Készítő: Ott András Témakör: Ásvány és kőzettan
A tundrától a trópusokig
Gyakran előforduló táblák és jelzések vízen és vízparton
Afrika helyzete és felszíne
MAGYARORSZÁG LEPKEFAJTÁI
A Tisza környékén élő madarak
Időszakosan változó és helyi szelek
A korallok. Elterjedésük Elterjedésük A virágállatok minden trópusi és szubtrópusi tengerben, valamint a mérsékelt égöv tengereiben megtalálhatók. Korallzátonyok.
STRANDOK KATTINTS 1.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Ásvány és kőzettan Gyémántok
Készítette: Nagy Zsanett
FÖLDRÉSZEK.
Elképesztő csíkos jéghegyek.
Elképesztő csíkos jéghegyek.
Készítette: Rácz Imre Vince
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
– A Maldív Köztársaság szigetország az Indiai-óceánon, India délnyugati csücs- kénél. 26 atollból, 1192 szigetből áll, ebből 202 lakott, további 87 a.
Színes világban élünk.
T.K. 33 – 34. Az alapértelmezett előtér- és háttérszín, valamint a körvonalak színének beállításához a Paletta színeit használhatjuk. 1 Az RGB színrendszerben.
A Retba tó Szenegálban található a Zöldfoktól északra. A tó különlegessége, hogy napszaktól függően a víz színe világos lila, skarlátvörös, és rózsaszín.
A nyílméregbéka.
Szövetes állatok Csalánozók.
Szilárd AgNO 3, ZnSO 4, kihevített CuSO 4 azonosítása.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Etna Az Etna (szicíliai nyelven Muncibeddu,olaszul Mongibello vagy Etna, latinul Aetna) egy napjainkban is aktív vulkán Szicília északkeleti részén,Atania.
„Cápák” Földrajzi vetélkedő.
Olaszország.
A három dimenziós övezetesség
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
Ásványok bemutatása Ásvány- és kőzettan alapjai
CAPRI ANACAPRI Továbbítás kattintásra.
Kutyák A német juhász A spániel Testméretek További információk.
Énekel: Luciano Pavarotti- ‘O Sole mio - Addio fiorito asil.
Zene: Plaisir d a mour Az indiai óceán szigetből álló, fős országa.
Francia Köztársaság.
4. fejezet Világtengerek felosztása
3. fejezet Óceanográfiai kutató hajók Fenékmorfológia
A „nagy háború” okai 36. lecke Készítette: Vezér Zalán.
Világtenger földrajza. Tengeráramlások  Éghajlat módosító hatású  Hideg vagy meleg  A hideg nyáron, a meleg télen érezteti hatását főként  „Folyóvíz”az.
Narancsík Eszter Záreczky Terézia
A tengervíz összetétele
Varázslatos tengerpartok
Ausztrália Dél keresztje csillagkép Egyesült Királyság zászlaja
2012 November Katalógus.
Tartalom Obsah A kontinens nevének eredete Felfedezése
TENERIFE.
Ázsia természetföldrajzi képe
A HÚS FOGALMA, Tulajdonságai
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
Óceánia.
Vízburok-hidroszféra
Bevezetés a szoftver-ergonómiába
Európa földrajzi helyzete, határai
KORALL K O R A L E és P E R L Y / GYÖNGY.
Előadás másolata:

KORALL K O R A L E és P E R L Y / GYÖNGY

KORALL

A virágállatok vagy korallok (Anthozoa) a csalánozók (Cnidaria) osztályához tartozó tengeri organizmusok. A korallok közé tartoznak a trópusi óceánokban élő korallzátonyokat alkotó organizmusok, amelyek kalcium-karbonátot kiválasztva hoznak létre szilárd vázat.

Értékes korallok: - A vörös korall (Corallium rubrum) - A korallok családjában előforduló Gorgonacea. Az Adriai-tenger és a Földközi-tenger nyugati részén található, piros (néha fekete vagy fehér), élő korall kolóniák a bokrok, adnak vázat egy népszerű anyag előállításához. Ezt a díszt, már a Római Birodalomban is használták. A korall gyöngyöket ruha díszítésre használják pl. a Lengyel népviseletben.

A kereskedelemben a legmagasabb értékű a Maláj-szigetvilág mentén található fekete korall (Accarbaar) - Hasonló található a Vörös-tenger partján és a Nyugat-Indiában is. Az afrikai partok és szigeteknél található a - piros, lila, kék színű- Akori korallok - A Japán gyöngyök (sötétvörös - Moro és a halvány rózsaszín - Boke) meghaladja a mérete és vastagsága az olasz gyöngyökét. коралл

Italiai

A korallok minősítésénél alapul veszik a korall színét vagy a lelő helyét . AZ olaszok szín szerint 9 csoportba osztják a korallokat: fehér, fehér-rózsaszín, foltos, vörös, halvány rózsaszín (2 fajta), piros, sötét vörös szín és gránit szín. Hasonló osztályozást alkalmaznak Franciaországban, Németországban, és az Egyesült Királyságban. A kereskedelem fő helye Torre del Greco (Nápoly közelében - Olaszország), ahol a világ korall betakarításának a ¾ dolgozzák fel.

GYÖNGY

A gyöngyök tenyésztése Tahiti szigetcsoport alacsonyan fekvő korall-atolljain történik. Évmilliókkal ezelőtt kialudt vulkánok kráterére a korall fokozatosan lerakódott. Ezek az atollok hasonlítanak egy pezsgőspohárhoz: kívűl a nyilt tenger, belül a 30-40 méter mély laguna, az élet pedig a keskeny peremen zajlik. A világon 400 ilyen atoll található, ebből 84 Francia Polinézián. A laguna tápálékban gazdag vize kedvező környezetet biztosít a kagylók fejlődése számára. A planktonban és ásványi sókban gazdag tápanyagok az óceán mélyéről érkeznek. Vannak nyitott és zárt atollok. Mindkét esetben a tengervíz akadálytalanul bejut a lagunába, ugyanis nyitott atollnál ez eleve nem probléma, zárt atollok esetében pedig a felületen lévő átfolyások teszik lehetővé a tengervíz bejutását.

Kagylók, pontosabban nagy mennyiségű fekete-ajkú kagyló Kagylók, pontosabban nagy mennyiségű fekete-ajkú kagyló. A természetes kagylópopuláció kimerülése miatt kagylólárvákat kell felfogni és azokat felnevelni, amíg el nem érik a beültetéshez szükséges két éves kort. E célból műanyagból készült pászmákat engednek le a víz felszínén bójákkal fenntartott kötelekről. A kagylólárvák ezekre a pászmákra lerakódnak és ott fejlődnek. 8-9 hónap múlva ezeket a pászmákat felhozzák. A fiatal fekete-ajkú kagylók mellett számos más kagyló is letelepedett, ezeket eltávolítják, majd a feketeajkúakat különválasztják és megtisztítják. Biaałe, boudery,

Miejsca występowania:

Legyen szép napod Muzyka: G. Bizet -