A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”. A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Advertisements

Az ö sszet ö ret é s á ld á sa.
Készítette:Dobák Lídia
NAPTÁR Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját.
Serpenyős Vendéglő Rezi György
Házi tartósítási eljárások
Angol – amerikai projekt hét
Helyes táplálkozás.
KERÁMIA SERPENYŐ SZETT
Zelk Zelk Zoltán: Zelk Zoltán: AZ Zelk Zoltán: AZ OKOS.
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
Megfázás ellen : éljen a természet – Nagyanyáink receptjei alapján ! ! !
Antioxidánsokban az egyetlen remény. Labilis, de nagyon reaktív, agresszív molekulák. Hozzákötődnek bármihez, amivel érintkezésbe lépnek. Romboló hatásúak.
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Tanulmányút Angliában Comenius project keretében, PHARE támogatással megvalósult program.
Az ókori görög étkezési szokások
Étkezési szokások az Arab Birodalomban
Az ókori sumér étkezési szokások
Nem Newtoni folyadék a membránon
Tovább lépés klikkeléssel! Jó egészséget kívánunk:
Marhahúsból készült ételek
Húspótlók, főzelékfeltétek
A vöröshagyma és a fokhagyma
A sárgarépa és a petrezselyem
Artisztika avagy zöldség és gyümölcs faragás
Készítették: a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium 7.a osztályos tanulói.
Gombák.
ZÖLDFŰSZEREK ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK ÉLETTANI HATÁSA
Egészséges Táplálkozás
Kedvenc ételem Bajcsi Ágnes 9.b. Rántott sajt Hozzávalók Rántani való sajt Rántani való sajt Liszt Liszt Tojás Tojás Zsemlemorzsa Zsemlemorzsa Hasábburgonya.
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta
Fogadó étel vörös lencse krémleves 1 fej vöröshagyma kockára vágva ¾ csésze vörös lencsét külön megfőzve 1 szál fehérrépa ¼ holdra vágva.
Lengyelország.
zsu Tudom, hogy szükségem van rád! Te légy a párnám, ha fáradt vagyok !
Mi fán terem az ételhulladék?
Vizes oldatok kémhatása
A helyes táplálkozás.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
A slambuc receptje.
Szigetszentmiklós Készítette: Deminger Corinna.
Testi - lelki egyensúly
Mézeskalács készítése
Testünk építőkövei – a vitaminok
Római étrend,étkezés.
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal.
VEND VIDÉK ÉS HOZZÁ TARTOZÓ ÉTELEK.. Vendvidéki Vend vidéki„Nosztalgia”
Karácsony – sok ember kedvenc ünnepe. Jobban belemélyedve ebbe a szóba melegség és szeretet tölti el az embereket. Szinte érezzük a házban szállingózó.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
„Helyi ízek, helyi értékek” gasztrokulturális kapcsolatok a magyar- horvát határvidéken Dr. Szabó Géza- Endrédi Melinda Baranya Megyei Falusi Turizmus.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
Kurucz Virág Dietetikus SE – Kútvölgyi Klinikai Tömb
Mátyás Étterem Étlapunk.
Új alapanyagok, technológiák – Tradícionális ételek modern köntösben
Jó szórakozást kívánunk hozzá!
A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!
Költséghatékonyság és munkaerő optimalizálás a konyhában
Mi készül? gulyásleves.
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Nagyanyáink receptjei alapján ! ! !
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Nagyanyáink receptjei alapján ! ! !
Iskolánk alapításának 30. évfordulója alkalmából a diákönkormányzat
Tények és tévhitek meg ami még mellette van…
Előadás másolata:

A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”

A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő áldozati étel, amely a mai ételeink közül a pörkölthöz hasonlítható. Körete a monyád, a galuskának felel meg.

A recept „fordítása” Hozzávalók az üstönyhöz: feldarabolt csirkehús vöröshagyma fehérbor avar áldosgyöket - fűszerkeverék méz gyökfű – petrezselyem Hozzávalók a monyádhoz–galuskához: liszt só tojás víz

Avar áldosgyöket összetevői: 1/1 friss gyömbérgyökér 1/1 lilahagyma 1/1 foghagyma 1/2 sárgarépa 1/4 cékla 1/4 hungyök – koriander gyökér és levél 1/6 citromhéj és lé 1/5 friss bazsalikom 1/5 friss citromfű 1/5 bors 1/20 őrölt fahéj 1/20 őrölt szegfűszeg 1/20 csillagánizs 1/20 piros rózsaszirom 1/20 pipacs virágszirom 1/20 só

Hogyan készítettük mi? Az áldos főszereplője a piacon vett kapirgálós csirke.A csirke bontását a gyengébb idegzetűek kedvéért nem mutatjuk.

Mi kerül a fazékba? Először a fehérbor, majd a csirke és a kétféle hagyma darabolva kerül a fazékba.

Ízek világa A zöldségek tisztítva és aprítva a lilahagymával együtt kerülnek az edénybe, majd óvatosan megpirítjuk. Hozzáadjuk a sokféle fűszert és egy kicsit hűtjük.

A mozsár nem csak a kémia órán jó Kicsi a mozsár-sok a munka…

Mágikus monyád Galuska, nokedli, vagy ahogy akarjátok…

Jó étvágyat kívánunk!

A puding próbája…

Készítették: Lázár Ervin Általános Iskola csapata