A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”
A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő áldozati étel, amely a mai ételeink közül a pörkölthöz hasonlítható. Körete a monyád, a galuskának felel meg.
A recept „fordítása” Hozzávalók az üstönyhöz: feldarabolt csirkehús vöröshagyma fehérbor avar áldosgyöket - fűszerkeverék méz gyökfű – petrezselyem Hozzávalók a monyádhoz–galuskához: liszt só tojás víz
Avar áldosgyöket összetevői: 1/1 friss gyömbérgyökér 1/1 lilahagyma 1/1 foghagyma 1/2 sárgarépa 1/4 cékla 1/4 hungyök – koriander gyökér és levél 1/6 citromhéj és lé 1/5 friss bazsalikom 1/5 friss citromfű 1/5 bors 1/20 őrölt fahéj 1/20 őrölt szegfűszeg 1/20 csillagánizs 1/20 piros rózsaszirom 1/20 pipacs virágszirom 1/20 só
Hogyan készítettük mi? Az áldos főszereplője a piacon vett kapirgálós csirke.A csirke bontását a gyengébb idegzetűek kedvéért nem mutatjuk.
Mi kerül a fazékba? Először a fehérbor, majd a csirke és a kétféle hagyma darabolva kerül a fazékba.
Ízek világa A zöldségek tisztítva és aprítva a lilahagymával együtt kerülnek az edénybe, majd óvatosan megpirítjuk. Hozzáadjuk a sokféle fűszert és egy kicsit hűtjük.
A mozsár nem csak a kémia órán jó Kicsi a mozsár-sok a munka…
Mágikus monyád Galuska, nokedli, vagy ahogy akarjátok…
Jó étvágyat kívánunk!
A puding próbája…
Készítették: Lázár Ervin Általános Iskola csapata