A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
ÚJ TENDENCIÁK A MAGYAR SZAKKÉPZÉSBEN
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
Humán rendszerek, közszféra
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Gondolatok Sárospatak iskolavárosi helyzetéről Sárospatak, okt. 20.
Felnőttképzési tv. és a felsőoktatás Sum István OM
Ágazati adatszolgáltatás és nyilvántartások stratégiai fejlesztése TÁMOP Felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése, második ütem.
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Az új felsőoktatási törvény március 9. Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének.
Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése A szakképzési megállapodás és a szakmaszerkezeti döntés Helyszín dátum Nemzeti Fejlesztési.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
Felsőoktatás a közjó szolgálatában Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Az oktatási intézmények önkormányzati működésével kapcsolatos felvetések ( egy jegyző gondolatai, értelmezései és esetleges válaszai) Készítette: Molnárné.
Az ÚMFT SLA rendszere - a független értékelő szemszögéből -
Győr, NYME Minőségbiztosítási Bizottság munkaértekezlete Az EFQM modell - rövid ismertetés- Vas Beatrix Minőségfejlesztési és Informatikai Központ.
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Családi napközi.
Hatékony válságmegelőzés a szervezetben:
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Ellenőrzés, visszacsatolás
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Alberti Rita Apró Zoltán Bálint Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
Controlling a gyakorlatban
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
AZ ÚJ FELSŐOKTATÁSI TÖRVÉNY - MINŐSÉGFEJLESZTÉS, MINŐSÉGHITELESÍTÉS.
1 Változások az önkormányzatok évi tervezésének, gazdálkodásának szabályozásában.
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
A szakképzés helyzete Magyarországon
DEMOKRATIKUS INTÉZMÉNYRENDSZER -
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 2.
Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés Oktatási Konferencia 2010 május 13 A FELSŐOKTATÁS HELYZETE A BOLOGNAI FOLYAMAT TÜKRÉBEN Dr. Kis Papp László alelnök.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
A felsőoktatási intézmények gazdálkodásának szabályozása az új felsőoktatási törvényben Prof. Dr. Katona Tamás.
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
„2007 a médiaszabályzás kezdete” 12. Televízió és hangtechnikai konferencia Budapest, május 2-3. Dr. Sarkady Ildikó MeH, Médiapolitikai Főtanácsadó.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
A szakképzés helyzete az iskolafenntartó szemüvegén keresztül
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
A felsőoktatási expanzió befolyása a regionális munkaerőpiacra Sándor Mária 2013.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
Minisztériumok, központi közigazgatás
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
BESZÁMOLÓ A BTK Kari Tanácsának részére
A személyszállítási közszolgáltatások hatékonyabb ellátását célzó integrált utas-tájékoztatási, jegyértékesítési és forgalomirányítási rendszer (HKIR.
Előadás másolata:

A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni Egyetem gazdasági főigazgató Balatonalmádi,

Bevezetés Felsőoktatási intézményi nézőpont, de általános érvényű megállapítások. A feltételrendszer az ellátó rendszer kulcs területeinek működését meghatározó külső és belső tényezők együttese. A feltételrendszer változása a külső és belső tényezők kulcsterületekre gyakorolt hatásán keresztül valósul meg.

Belső tényezők intézményi (szakmai és gazdasági) autonómia rendelkezésre álló (személyi, tárgyi, szellemi) erőforrások mennyisége, minősége

Külső tényezők társadalmi-gazdasági (demográfiai) helyzet állami szerep és tehervállalás jogi szabályozás

Kulcs területek állami irányítás feladatellátás finanszírozás-gazdálkodás

Állami irányítás az állam irányító, ellenőrző, szabályozó, megrendelő, finanszírozó, fenntartó és tulajdonosi szerepének változása a Felsőoktatási Törvény változásai intézményi autonómia túlszabályozás: az Ftv. évenkénti módosítása mellett több, mint 30 kormány és miniszteri rendelet feladatellátás és kapacitás: hallgatói létszámcsökkenés tartós tendencia, oktatási kapacitás ehhez történő alkalmazkodása erősen tagolt intézményi szerkezet: 71 intézmény a Felsőoktatási Információs Rendszer, mint információs bázis

Feladat ellátás (képzési rendszer) piaci igény és kibocsátás: képzési szerkezet megalapozottsága képzési input és output eltérése feladatellátás eredményességének visszamérése

Finanszírozás-gazdálkodás többcsatornás (normatív támogatások, pályáztatás, megállapodás) az állami támogatás reálértéke megőrzésének célja normatívák meghatározása hároméves fenntartói megállapodás saját bevételek arányának csökkenése kötelezettségvállalások összegének növekedése (PPP) vagyonkezelés

Összefoglalás A költségvetési intézményrendszerben a válság nem hozott létre új helyzetet, hanem felszínre hozta, megmutatta a rendszer működési zavarait. A költségvetési szervek jogállásának és gazdálkodási rendjének változása egy hosszú távú stratégiába illeszkedve. A feladatelvű megközelítés mellett a finanszírozhatósági megközelítés súlyának növekedése. A felsőoktatás versenyképességének növelése, felsőoktatás piacgazdasághoz igazítása, gazdasággal való együttműködés szerepének erősítése.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!