Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

A fogyasztói orientáció és a piacok Magyarországon Dr. Sz ente Viktória Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Piacot.
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
„LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK” Lakitelek Népfőiskola január 25.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Előnyök és alkalmazási területek
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Vállalati piaci orientációk (koncepciók)
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Rövid élelmiszerláncok és helyi termék rendszerek
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
ZÁHONY TÉRSÉGI LOGISZTIKAI KLASZTER
Élelmiszer-stratégia –
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Hungarikumok a Parlamentben II Gyaraky Zoltán főosztályvezető Gőgös Zoltán államtitkár.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A kereskedelmi vagyonvédelem aktuális kihívásai OKSZ-OKÉ OKSZ-OKÉ
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
„2007 a médiaszabályzás kezdete” 12. Televízió és hangtechnikai konferencia Budapest, május 2-3. Dr. Sarkady Ildikó MeH, Médiapolitikai Főtanácsadó.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
1. 2 a gyártók & fogyasztók igényeinek összehangolása a hatékonyság növelése az elérhetőség javítása szakértői szolgáltatás biztosítása vásárlói igények.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
AZ ELLÁTÁS FEJLŐDÉSE ÉS A MARKETING KIALAKULÁSA
Összefogás és megújulás az élelmiszeriparban június 10. Gyaraky Zoltán főosztályvezető V idékfejlesztési M inisztérium.
BEPTRA „ Legjobb gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Záró konferencia HURO0901/138/2.1.2.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Rövid ellátási láncok a fenntarthatóság alapjai Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Biztonságvédelmi és autóipari klaszterek együttműködésének lehetőségei hazai és nemzetközi téren.
az Akasztói Szikiponty
Operatív menedzsment és versenyképesség
Sipos Erika BGE KVIK Turizmus Intézet
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

2 Változó társadalmi, piaci, fogyasztói elvárások az élelmiszer-láncban  Igény a fenntartható fejlődés biztosítására  Igény az olcsó, de biztonságos élelmiszerekre  Igény az egyedi fogyasztói igényeket kielégítő, magas minőségi fokozatú élelmiszerekre  Fokozott érdeklődés az egészséges táplálkozás iránt  Jelentős fogyasztói bizalomvesztés a nemzetközi élelmiszer botrányok miatt  Fenntartások a globalizáció hatásaival szemben – igény az önrendelkezésre  Növekvő érdeklődés a nemzeti termékek iránt  Nosztalgia a hagyományos készítési módok, ízvilág újra felfedezésére

3 Változó magyar élelmiszer-gazdaság  A jellemzően nagyüzemi struktúrából mikro+kis vállalkozások sokasága (96%; iparági részesedés 10%) gyenge műszaki, technológiai színvonal elavult termékszerkezet gyenge versenyképesség tőke hiány innovációs elmaradás gyenge érdek érvényesítő képesség az értékesítésben ahol „felébredtek”, ott dinamikus fejlődés

4 Változó magyar élelmiszer-gazdaság  Termelői, kistermelői feldolgozás megjelenése (minimális részesedés, statisztikai hiányosságok) gazdasági kényszer motiválja figyelemre méltó termékszerkezet, választék sziínesítés útkeresés, értékesítési nehézségek  Megmaradt nagyüzemekben (4%, iparági részesedés 90%) erőteljes koncentráció korszerű, versenyképes technológiák export orientált termék és termelés szerkezet innováció motorja a profit

5 Változó magyar élelmiszer-gazdaság Merre tovább? Kormányzati álláspont - Nemzeti Vidékstratégia-ban  kistermelők, mikro és kisvállalkozások nagy hozzáadott értékű, a helyi igényeket kielégítő, hagyományos termékek  kis-, közepes vállalkozások nagy hozzáadott értékű, speciális fogyasztói igényeket kielégítő élelmiszerek  közepes-, nagyüzemek egészséges táplálkozást segítő, biztonságos tömegélelmiszerek a fenntarthatóság biztosításával

6 Egy kitörési lehetőség a „kicsiknek” – helyi élelmiszer-feldolgozás, helyi értékesítés  Lehetőség a hagyományos, helyi élelmiszerek újra felfedezésére  Lehetőség a magasabb fogyasztói minőségi igények kielégítésére  Lehetőség a termelők megélhetési feltételeinek javítására  Segítség a vidéken maradáshoz, helyi foglalkoztatás növeléséhez – jelentős számú kistermelő/őstermelő is bevonható  Színesíti az élelmiszer választékot a piaci kínálatban  A fogyasztó számára segíti a bizalom visszaszerzését – személyes kereskedelem, „arc az élelmiszerhez”  Rövidebb lánc, nagyobb biztonság  Kisebb környezetterhelés  Új vásárlói élmények a helyi piacokon, új közvetlen értékesítési csatornák

7 Feltételek a kisvállalkozások sikeres működéséhez  Komplex térségi tervezés az önkormányzatok bevonásával – termelők, feldolgozók, vendéglátók, idegenforgalom együttes fejlesztése  Vertikális és horizontális együttműködések, szövetkezés  Közösségi feldolgozók működtetése  Közös logisztikai rendszerek létrehozása  Közösségi marketing (HÍR védjegyek, helyi piac védjegyek)

8  Bizonytalan szakmai felkészültség - nagyobb élelmiszer- biztonsági veszély  Higiéniai feltételek részleges biztosítása – nagyobb élelmiszer- biztonsági veszély  Alacsonyabb szintű minőségi, forgalmazási szabályozás - visszaélések, hamisítások, hiányos fogyasztói tájékoztatás  Megoldás a veszélyek kezelésére oktatás, felvilágosítás önszerveződő termelői, helyi piaci felügyelet nyilvánosság ereje hatékony hatóság Veszélyek a „kézműves” feldolgozásban, helyi értékesítésben

9 Mit tehet a szabályozás?  Támogató adópolitika  Egyszerűsített, de hatékony higiéniai szabályozás  Oktatás, tanácsadás szervezése  Rugalmas termelői, piaci, értékesítési szabályok  Közösségi marketing, tanúsító védjegyek támogatása

10 Köszönöm a figyelmüket!