DR. RASKÓ GYÖRGY A vidék a világgazdasági válság igazi vesztese ? Visszaépíthető-e a magyar mezőgazdaság? 47. Közgazdász Vándorgyűlés, MKT, Zalakaros.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. Belső erőforrások a pénzügyekben és az adózásban Kalocsai Zsolt, vezérigazgató RSM DTM Hungary.
Advertisements

A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi tevékenysége dr. Grimm Krisztina október 21.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Egyház és Társadalom Lehet-e? Fórum
A magyar vállalkozások üzleti helyzete területi metszetben és a válságra adott reakciók Czibik Ágnes (GVI) MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató.
UDOVECZ GÁBOR Közelmúlt és jövőkép az agrárgazdaságról Pallas Páholy december 11.
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
Mihálovits András Vezető szerkesztő
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Kereskedelem- politikai eszközök. Célja…  kereskedelem korlátozása  kereskedelem támogatása  kereskedelmi feltételek meghatározása  Σ kereskedelem.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Horváth Miklós Magyar Logisztikai Klaszter
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A társasági adóról szóló évi LXXXI. törvény 2008/2009/I.
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Vállalkozások. A vállalat: olyan szervezeti egység, amely a piac más szerepl ő it ő l elkülönülten gazdálkodik, ezekhez piaci kapcsolatok f ű zik, megteremti.
| június 27. | MKT vándorgyűlés E-kormányzat és versenyképesség Dr. Paál Péter MKT Informatikai Szakosztály Vezérigazgató, IBM Magyarország.
Munkaadók a válság leküzdéséért szeptember 25. Dr. Futó Péter elnök MGYOSZ.
Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Díszkivilágítás árnyékában ( Budapest finanszírozási helyzete) Kardos Péter Közgazdász Vándorgyűlés 2009 Zalakaros.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Cementipari észrevételek és javaslat november 20. a es időszak tervezett CO 2 kvóta kiosztásával kapcsolatban MAGYAR CEMENTIPARI SZÖVETSÉG.
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
A magyar gazdaság várható helyzete
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Jankuné Kürthy Gyöngyi AKI, Élelmiszerlánc Elemzési Osztály
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
KOLBÁSZBÓL VAN A KERÍTÉS?
Mi vár a magyar mezőgazdaságra a következő 10 évben
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
Magyar Hadtudományi Társaság Védelem Gazdasági Szakosztály
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Az értékkategóriák.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
Pogány András stratégiai igazgató
A VILÁGGAZDASÁG KIALAKULÁSA
Magyar versenyképesség 2017
Európai Uniós ismeretek
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

DR. RASKÓ GYÖRGY A vidék a világgazdasági válság igazi vesztese ? Visszaépíthető-e a magyar mezőgazdaság? 47. Közgazdász Vándorgyűlés, MKT, Zalakaros

Magyar mezőgazdaság lejtmenetben A Magyar GDP alakulása között 1989 = 100 % Nemzetgazdaság:138,0 Ezen belül: Ipar:164,2 Mezőgazdaság 84,8 Kereskedelem:123,0 A mezőgazdasági termelés volumene 1989-hez viszonyítva 2008-ban 61,5 % A nettó beruházás a csatlakozás óta minden évben negatív a társas vállalkozásoknál és az egyéni gazdálkodóknál egyaránt. Az egyéni gazdaságok 73 %-a egy hektárnál kisebb, 1 %-a 50 hektárnál nagyobb területen gazdálkodik. Forrás: KSH és AKI adatok

Mezőgazdasági bruttó termelés (volumenindex, 2000=100%) Forrás: KSH

Agrár- és vidékfejlesztési támogatások Forrás: FVM

Az egyéni gazdaságok adózott eredménye (eFt/ha 2000.évi árszinten) Forrás: AKI

A társas gazdaságok szokásos vállalkozói eredménye (eFt/ha 2000.évi árszinten) Forrás: AKI

Az import részesedése az élelmiszer- kiskereskedelmi eladásokból Forrás: KOPINT-TÁRKI Agrármonitor 2009/2.

A magyar agrárimport összetétele feldolgozottsági fok szerint ( ) Forrás: KOPINT-TÁRKI Agrármonitor 2009/2.

Az élelmiszer kiskereskedelem eladásai január – június (szezonálisan és naptárhatástól tisztított volumenindex 2006 január = 100 %) Forrás: KSH

Változások az EU csatlakozás után az élelmiszeriparban Éles, azonnali versenypiac a korábban jól védett hazai piac helyett A hazainál olcsóbb, de gyakran silány minőségű élelmiszerek tömeges megjelenése a boltokban Folyamatos termeléscsökkenés és belföldi piacvesztés szinte valamennyi ágazatban A feldolgozott élelmiszerek behozatala ugrásszerűen nőtt, miközben a kivitel csak szerény mértékben A mezőgazdasági nyersanyagok kivitele öt év alatt a háromszorosára nőtt (2003: 721mEUR, 2008: 2471mEUR) Pozícióvesztés a nyersanyagtermelőkkel és a kiskereskedelemmel szemben (a kettős prés)

Kiskereskedelmi kapcsolatok A kiskereskedelmi láncok erőfölényben Költségszint alatti átadási árak Globális beszerzés (beszerzési társaságok) Az ellenük való közös fellépést kartellváddal illeti a GVH Virágzik a „szürke” kereskedelem Felesleges készleteket levezető akciók állandósultak A saját márkák háttérbe szorítják a márkaneves termékeket Szolgáltatás nélküli visszatérítések Késedelmes fizetés és önkényes levonások a láncok részéről Rejtett megállapodási kényszer (fenyegetés a kilistázással) Élelmiszerkódex, illetve annak visszautasítása a versenyhivatal részéről

Az élelmiszeripar és a jelenlegi gazdasági – pénzügyi válság Csökken a feldolgozott „márkás” termékek iránti kereslet A bankok hitelezési készsége minimálisra csökkent a jó adósok esetében is A hús- a baromfi- a tej és a konzervipar a szakadék szélén A kormányzati kezdeményezések (munkaerő-megtartás, állami garancia kereskedelmi banki hitelekhez) nem elégségesek A fő problémák: Tőkehiány, túlzott eladósodás, a jövedelemtermelő-képességhez képest irracionálisan drága hitel ben csődhullám várható az agro-businessben

Lehetséges utak a versenyképesség visszaállításához Az adók és elvonások mértékének jelentős csökkentése az állam részéről az életben maradás előfeltétele Tőkebevonás és belső reorganizáció elengedhetetlen A vállalkozásoknak is fel kell tárniuk hatékonysági tartalékaikat Új vállalat-irányítási szemléletre van szükség: Piacorientáltabb termelésre való átállás Professzionális marketing munka Költség-hatékony termelés Tudatos „brand name” management

Mi a teendő? Kevesebb politika, nagyobb kompromisszum-készség a pártoktól A földtulajdon-szerzésre és a földhasználatra vonatkozó szabályozás egymásra tekintettel történő módosítása Integrációs célú földcsere- és birtokegyesítési program Erős jogi védelem a birtok-elaprózódás ellen (öröklési szabályok módosítása?) A földhaszonbérlet átfogó szabályozása (minimális idő emelése, előbérleti jog) „Termelés-barátabb” környezetvédelem „Haszonállat -barátabb” állategészségügyi szolgálat Az agrártermelés sajátosságait figyelembe vevő munkaügyi szabályozás „Lehet kicsiben is egészséges és jó minőségű élelmiszert előállítani”, de nagyban csak olcsón kifizetődő… A vidékfejlesztési alapokból finanszírozott támogatási programok prioritásainak újragondolása (pl: géptámogatás helyett öntözési infrastruktúra fejlesztés) Nem mezőgazdasági munkahelyek teremtése a vidéken