V ERSENYKÉPESSÉG ÉS FOGLALKOZTATÁS Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász- vándorgyűlés Pécs. Szekcióülés: (Egyen)súlypontok a foglalkoztatásban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
Advertisements

Munkaszervezési ismeretek
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A Kormány intézkedései és tervei

A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Foglalkoztatói nyugdíj
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
10. Tétel.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Közgazdasági elméletek története 3. Előadás július 12. Ricardo.
A munkaszerződés december Dudás Katalin. A munkaszerződés szerepe jogviszony-alapító jogviszony-alapító tartalommegállapító tartalommegállapító.
A VÁSÁROSNAMÉNYI KÜLÖNLEGES VÁLLALKOZÁSI KISTÉRSÉGEK MINT TERÜLETFEJLESZTÉSI PREFERENCIÁK Készítette: Orbán Nóra.
Állam munkavédelmi feladatai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Munkajogi alapismeretek
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Munkanélküliség.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja.
Közfoglalkoztatás ’2011 Szolnok, október 26. Dr. Czomba Sándor Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Szociális és foglalkoztatás politika. Általános célok Fizetett munka költségei, járulékok, Egyenlőtlenségek megakadályozása az integráció, erőforrás megtakarítás.
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Munkaszervezési ismeretek
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
Közfoglalkoztatás Nemzeti Közfoglalkoztatás Program.
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
„Út a munkához” program tapasztalatai
Európai Uniós ismeretek
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
A kormány és a szociális partnerek megállapodása a bérek emelésére
Előadás másolata:

V ERSENYKÉPESSÉG ÉS FOGLALKOZTATÁS Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász- vándorgyűlés Pécs. Szekcióülés: (Egyen)súlypontok a foglalkoztatásban szeptember 30. Artner Annamária MTA VKI, ZSKF 1

A VERSENYKÉPESSÉG Végső soron vállalati kategória Lényege: alacsony egységnyi költség Legfontosabb eleme az egységnyi munkaerő költség A versenyképesség növekedéséhez kevésbé kell nőnie,mint a termelékenységnek Az ULC csökkentésének módszerei: Bércsökkentés: abszolút (fizetetlen/alulfizetett túlmunka) vagy relatív (termelékenység növelésétől elmaradó bérnövekedés), Munkaintenzitás növelése, munkanap, -hét hosszabbítása, járulékok, adók csökkentése, megkerülése, stb. …de végső soron a termékegységre jutó foglalkoztatottak számának csökkenését jelenti 2

A TERMELÉKENYSÉG FOLYAMATOSAN NŐ 3

A MUNKA ÚJ ÉRTÉKBŐL VALÓ RÉSZESEDÉSE CSÖKKEN 4

A VÁLSÁG Termelési, a korábbi technológiai paradigma kifulladása A telítődő piacok és a csökkenő profitráta elől a tőke a pénzügyekbe áramlott A hitelezés fenntartotta a termelést 5

A VÁLSÁG Már 2001-től éreztette hatását, de a pénzügyi felfúvódás a jövőbeli vásárlások előrehozatalával a robbanást elhalasztotta A válság után visszaállt a régi trend: a munkanélküliség növekedése 6

7

A FOGLALKOZTATÁS A foglalkoztatás tartós növekedése és magas szinten tartása csak kétféleképpen lehetséges: A) Állandó gazdasági növekedéssel (beruházás – tőkefelhalmozás) … majd ha az új paradigmán beindul a termelés (nano-, bio-, nano-bio-, zöldtechnológiák) Nem tart örökké, az élőmunkát a profitkényszer mindig kiveti a termelésből B) Állami beavatkozással 8

Á LLAMI BEAVATKOZÁS Foglalkoztatást serkentő eszközök: Költséges, fenntartása gazdasági növekedést igényel → be kell indulnia a gazdasági növekedésnek → előáll az A) eset … vagy fegyverkezés ( utáni fejlemények!) Nem piaci foglalkoztatás: Állami tulajdonú termelés Közösségi tulajdonú termelés „Szociális munkaerőpiac” 9

M AGYARORSZÁG : T ERVEK - VERSENYKÉPESSÉG Munkahely-teremtés Közmunkák, vállalatok támogatása – költséges 2009 (NFSZ): közcélú+közhasznú+közmunka: 148 ezer fő január–június: közfoglalkoztatottak száma átlagosan 52 ezer, 73% részmunkaidős (2010 jan-júni: 82 ezer) Nem a foglalkoztatás növelése gyorsítja a gazdasági növekedést, hanem fordítva! Audi Győr: munkahely hosszú távon Bosch autóipari beruházás Miskolcon: munkahely 2014-ig 10

M AGYARORSZÁG : T ERVEK - VERSENYKÉPESSÉG Érdekegyeztetés Jelentősége: bérek, foglalkoztatási viszonyok (ld. Írország szociális partnerség 1987 óta) OÉT helyett Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) „munkabéke” megteremtésének fóruma helyett A társadalmi viszonyok romlásán keresztül a versenyképesség csökkenését, a munkapiacot a tőkeérdek alá rendelő állami szabályozáson keresztül a versenyképesség növekedését szolgálhatja Munkáltatói oldal javaslata: NGTT-n belül bipartit érdekegyeztetés a munka világáról Munkavállalói oldal javaslata: tripartit munkaügyi testület + egyéb bizottságok 11

M AGYARORSZÁG : T ERVEK - VERSENYKÉPESSÉG Szakképzés – mire? A régi vagy az új paradigmára? (A vállalatok termelése piaci viszonyok között nem irányítható – non olet …) Leszállított iskolaköteles korhatárral? Német, osztrák példa: szakképesítést mindenkinek! Általános műveltség! Terv: Felsőoktatás csökkenő állami támogatása (2021: , 2014: hely) OKJ-végzettségért nem jár többletpont a felvételin 12

M AGYARORSZÁG : T ERVEK - VERSENYKÉPESSÉG Munka Törvénykönyve (tervezet) – a foglalkoztatás „rugalmassá” tétele (példák) „Megfigyelés”: 11. § (1) A munkáltató köteles a munkavállalót előzetesen tájékoztatni azoknak a technikai eszközöknek az alkalmazásáról, amelyek a munkavállaló ellenőrzésére szolgálnak. Nem kell írásbeli munkaszerződés? 14. § (1) A jognyilatkozatot ráutaló magatartással is kifejezésre lehet juttatni. Gyermekmunka? 34. § (3) A gyámhatóság engedélye alapján a jogszabályban meghatározott … tevékenység keretében a tizenhatodik életévét be nem töltött személy is foglalkoztatható. 13

M AGYARORSZÁG : T ERVEK - VERSENYKÉPESSÉG Munkáltatói teljhatalom: 17. § (1) A munkáltató … jognyilatkozatait általa egyoldalúan megállapított belső szabályzatban, … is megteheti. 21. § (3) A munkavállaló a munkáltatóval szemben nem hivatkozhat arra, hogy képviselője jogkörét túllépve járt el. 46. § (1) A munkáltató … 15 napon belül írásban tájékoztatja a munkavállalót a rá irányadó napi munkaidőről, munkarendről, bér egyéb elemeiről stb. 53. § (1) A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben és munkahelyen, illetőleg más munkáltatónál foglalkoztatni. A munka ára Műszakpótlékok, ebédidő, készenléti idő, rendkívüli munkavégzés (évi 300 óra), fizetetlen állásidő, szociális juttatások (nincs a tervezetben), stb. 14

A MEGVALÓSULT RUGALMASSÁG ÉRTELME A foglalkoztatás „rugalmassága” a versenyképességet, az ULC csökkenését, a profittermelést szolgálja (bár csak a nagytőkéét) KKV-k ab ovo kisebb versenyképessége Ld. KKV-kat ellehetetlenítő könyvelési szabályok 15

K ÖSZÖNÖM A FIGYELMET ! 16