A KULTURÁLIS MODERNIZÁCIÓ IRÁNYAI Dr. Hiller István Oktatási és kulturális miniszter 2007. február 27.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
K ulturális fejlesztések az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kulturális vidékfejlesztés és a könyvtárak szeptember 25.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
„CSOPORT VEZET CSOPORTOT”
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
Gábor Dénes Tehetségpont
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa 1.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
A Kommunikációs és Közkapcsolati Főosztály tevékenysége ***** Tiszteletbeli konzuli konferencia 2008.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
RTM kínálatának alakítása
1 Logisztika Szakirány—II. 5.téma Logisztika Szakirány—II. 5.téma Az állam és a magánszféra kooperációja PPP – Public Private Partnership Prof.Dr.,Dr.hc.Knoll.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
NAT 2007 kompetenciák.
Pécs turizmusa.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
„Közel hozzuk a kultúrát” A Reneszánsz Év pályázatai (Reneszánsz túrák, Közkincs, Tengertánc, Fókusz, PANKKK, Tájházak, Megújuló gyűjtemények)
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Hódmezővásárhely az alföldi művészváros
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
1 Szellemi tőke szerepe a tudástársadalom korszakában
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
INEXTEX INnovative EXchange of knowledge, experiences and methods based on cultural heritage of TEXtile A textilörökségen alapuló tudás, tapasztalatok,
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A muzeális intézményrendszer átalakítása
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Pécs, mint kulturális főváros. Kulturális főváros A Pécs 2010 Kulturális Főváros projekt Pécs városának az Európa kulturális fővárosa cím elhódítása köré.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A közművelődés infrastrukturális és tartalomfejlesztése Fórum: április 15.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
A kulturális modernizáció irányai Budapest Kulturális modernizáció – Kulturális vidékfejlesztés.
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
KISTÉRSÉG ÉS REGIONALITÁS A KÖZMŰVELŐDÉSI GYAKORLATBAN Pap István Megyei Művelődési Központ, Békéscsaba.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Lorem ipsum.
Előadás másolata:

A KULTURÁLIS MODERNIZÁCIÓ IRÁNYAI Dr. Hiller István Oktatási és kulturális miniszter február 27.

Mit tesz a kulturális politika? Kezdeményez Keretet ad Finanszírozási feltételeket nyújt Együttműködésre törekszik Ápolja a nemzeti kulturális örökséget Támogatja az innovatív, kreatív teljesítményeket

A kulturális modernizáció feladatai I.Kulturális vidékfejlesztés II.Kultúra és oktatás; tehetséggondozás III.Országkép IV.A kultúra finanszírozási rendszerének alakítása V.Pécs 2010 – Európa Kulturális Fővárosa program

I. Kulturális vidékfejlesztés

Célok: Esélyteremtés A hozzáférés javítása A helyi identitás erősítése Hagyományőrzés és hagyományteremtés Partnerség Intézményi strukturális átszervezés Hálózatközpontú gondolkodás

I. Kulturális vidékfejlesztés Programok: 1.Közkincs program 2.PORTÁL könyvtárprogram 3.ALFA program 4.Összefogás más tárcákkal: vidékfejlesztési programok kooperációja

I./1. Közkincs Program Cél: A területi kulturális egyenlőtlenségek csökkentése Kulturális fejlesztések a területfejlesztési tanácsok terveiben Hagyomány és korszerűség Alprogramok: –Általános művészeti központok fejlesztése (ÁMK) –AGÓRA (multifunkcionális központok) –TENGERTÁNC (népművészet, hagyományőrzés)

I./2. PORTÁL könyvtárprogram A kistelepülések és falvak hozzáférésének biztosítása –Szolgáltatás megrendelése –Vagy könyvtárbusz –Vagy könyvtárépület A könyvtárak állományának digitalizálása Olvasó Ország Program A határon túli könyvtárak fejlesztése

I./3. ALFA Program 580 vidéki múzeum modernizációja: A múzeumok „látogatóbarát” fejlesztése Oktatási-képzési szerepük erősítése Új, korszerű állandó kiállítások megvalósítása Látogatható tanulmányi raktárak, látványtárak kialakítása Alfa plusz program: –Vándorkiállítások a múzeumok együttműködésével

II. Kultúra és oktatás; tehetséggondozás

Célok: A kulturális fogyasztók tudatos nevelése A kultúra új irányainak megjelenítése az oktatásban Innovatív tehetséggondozás Képességfejlesztés Az oktatás és a kultúra viszonyrendszerének egymáshoz közelítése

II./1. Új irányok Nemzeti Alaptantervben (NAT) kiemelt szerepet kap: Az anyanyelvi kompetencia A nyelv, mint kultúraközvetítő eszköz Az egyetemes kultúra megismerése Az információs és kommunikációs kultúra fejlesztése (a másság elfogadása, kritikai gondolkodás, a választás képessége) Művészeti nevelés: Ének-zene, tánc és dráma, vizuális kultúra, mozgóképkultúra és médiaismeret Múzeumok Mindenkinek Program

II./2. Új irányok Tehetséggondozás –Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Kultúraközvetítés a közoktatásban –Egységes iskolák –Általános Művelődési Központok továbbfejlesztése Országos „ösztöndíj-leltár” Kutatóbarát levéltárak Kulturális menedzserképzés új tartalmakkal

III. Országkép

III. Modern Magyarország = új országkép Célok: A nemzeti identitás erősítése Társadalmi integráció és konszolidáció A modern Magyarország új országképének kialakítása bel- és külföldön A magyar kultúra presztízsének a növelése Kulturális network

III./1. Identitást erősítő nemzeti kulturális nagyprojektek Nemzeti Emlékezet Program 2007: Batthyány Lajos (200 éve szül.), Kodály Zoltán (125 éve szül.) Nagy kiállítások Munkácsy a nagyvilágban ( látogató) Fények és árnyak ( látogató) Van Gogh (várhatóan látogató)

III./2. Új kulturális diplomácia Nemzetközi kooperáció Kulturális ipar fejlesztése Magyar művészek nemzetközi jelenléte EU – Ázsia - USA

III./3. Külföldi magyar kulturális intézetek (19+2) Balassi Bálint Intézet –Országkép hatékony külföldi alakítása Határon túli kultúra hazai bemutatása Magyar kultúra külföldi bemutatása –A magyar kultúra nagykövete

III./4. Külföldi magyar évadok „Ungarischer Akzent” (2007) A kortárs magyar kulturális élet bemutatása Gazdaság és kultúra viszonyának újraértelmezése Arts & Business Az új berlini Collegium Hungaricum megnyitása A kulturális turizmus erősítése –infrastruktúra, fesztiválok

IV. A kultúra finanszírozási rendszerének alakítása

Célok: A kulturális reformpolitikát támogató finanszírozási megoldások kialakítása Új, hatékonyabb kulturális igazgatási rendszer Kiszámítható viszonyok a finanszírozásban A kultúra presztízsének a növelése magánszféra felé Kulturális „hozam” a fejlesztésekben

IV./1.- a. Arts & Business: Az állam feladata Az állam közérdekű feladatokat finanszíroz, amelyek támogatása mástól nem várható el Vagy szerepvállalásával tereli a többi szereplőt a finanszírozás felé

IV./1.- b. Arts & Business: Összetett finanszírozás Cél: Növekedjen a piaci produkciók jegybevétele Rugalmas finanszírozási módok Civil és vállalkozói szféra szerepe nő Konszenzusos kultúra fogalom

IV./2. Partnerek A finanszírozásban résztvevő partnerek: –Állami hozzájárulás –Önkormányzati –Magánemberek, szervezetek –Nem állami fenntartók –Gazdálkodó szervezetek, vállalkozások –Támogatók Forrásbővítés: –Adótörvények –Piaci mechanizmusok –Kulturális járulékkör bővítése

V. Pécs 2010 – Európa Kulturális Fővárosa program

V. Pécs 2010 Új kulturális szemlélet a város- és régiófejlesztésben Tárcaközi együttműködés a program kormányzati összehangolására Együttműködés a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel A program megjelenítése a külföldi magyar kulturális intézetekben Együttműködés Essennel és Isztambullal

V. Pécs 2010 Öt kulcsprojekt: Zsolnay Kulturális Negyed, Pécsi Konferencia- és Koncertközpont, Dél-Dunántúli Tudásközpont Nagy Kiállítótér Közterek és parkok újjáélesztése

Köszönöm a figyelmet!