1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Életkor és diszkrimináció
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
Az iskolai szociálismunka
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Önkéntesség Miért is jó a Nyíregyházi Főiskola diákjaként önkéntes munkát vállalni és miért különösen jó ez egy Tanodában? Készítette: Hajdu Zsolt és Dudás.
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
CIVIL SZERVEZETEK AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGÉRT. Esélyegyenlőség területei, célcsoportjai Jogszabályok: A közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény A fogyatékos.
Mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat  Azonosító szám:TÁMOP /
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola I. alprogram: Társadalmi.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM Mentorszolgáltatás kialakításának lépései a Debreceni Egyetemen Juhász Béla Szilárd- DEMEK.
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola II. alprogram: Képzők képzése.
1 „Esélyteremtés és értékalakulás” „Esélyteremtés és értékalakulás” Az MTA Szociológiai Kutatóintézete és a Somogy Megyei Esélyegyenlőségi Iroda közös.
Társadalmi állapotrajzok konferencia
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
A könyvtár szociális funkciója Nemzetközi és hazai kitekintés.
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
1 A roma kisebbség iskolai helyzete Készítette: Keresztes Eszter Kommunikáció az egyetemen c. kurzus.
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
A civil szervezetek helye a helyi közösségekben különös tekintettel a társadalmi kirekesztés elleni küzdelemre, az esélyegyenlőség biztosítására.
Eszterházy Károly Főiskola 3300 Eger, Eszterházy tér. 1 TÁMOP D-12/2/KONV Az Eszterházy Károly Főiskola Roma Szakkollégiumának.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
A munkahelyi diszkrimináció
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
A felsőoktatáshoz kapcsolódó jogok az autonómia tükrében Stipta Zsuzsa Győr Május 27.
TÉVHITEK ÉS A VALÓSÁG GONDOLATVÁZLATOK A SÉRÜLT EMBEREK ÉS A TÁRSADALOM KAPCSOLATÁRÓL.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
A MARCALI JÁRÁSI FELZÁRKÓZÁSI KEREKASZTAL ÜLÉSEINEK MUNKARENDJE.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
A halmozottan hátrányos helyzetű egyetemisták tehetséggondozó programja Bencéné Fekete Andrea Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Esélyegyenlőség a Szent István Egyetemen
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös tekintettel a látás, hallás és mozgássérültekre, gender szempontok nélkül) Előadó: Laki Ildikó MTA Szociológiai Kutatóintézet Budapest, szeptember 12.

2 Az előadás tartalma: 1.A fogyatékos szerep 2.A fogyatékos fiatal felnőttek az oktatási rendszerben

3 A fogyatékosság fogalma: ENSZ december /96. sz. határozat alapján: (az esélyegyenlőség alapvető követelményeit tartalmazza) „A világ tetszőleges országának bármely népességcsoportjában előforduló nagyszámú különböző funkcionális korlátozottság”.

4 1. A fogyatékos szerep Az elfogadás esetében nagyobb jelentőséggel bírnak az emberek fejében lévő elképzelések a fogyatékosokról, mint az egyes emberek egyéni jellemzői.Az elfogadás esetében nagyobb jelentőséggel bírnak az emberek fejében lévő elképzelések a fogyatékosokról, mint az egyes emberek egyéni jellemzői. A fogyatékosok élete egy zárt világot alkot, ugyanakkor zárt szubkultúrát is. (a fogyatékos identitás kérdésköre)A fogyatékosok élete egy zárt világot alkot, ugyanakkor zárt szubkultúrát is. (a fogyatékos identitás kérdésköre) A fogyatékosok között is érezhető az elkülönülés, a megkülönböztetés.A fogyatékosok között is érezhető az elkülönülés, a megkülönböztetés.

5 2. A fogyatékos fiatal felnőttek az oktatási rendszerben Alapvető felvetésem: a mai felsőoktatási rendszer még mindig nincs felkészülve a fogyatékossággal élő hallgatók beilleszkedésének segítésére. Egy OKM által készített tanulmány szerint 2006-ban a felsőoktatásban 639 fő vett részt. Ez tulajdonképpen az intézményi megosztásban nem sok (72).

6 Okok: a fogyatékosság típusai miatt jelenlévő problémák, a családjuk és önmaguk szociális helyzete, közlekedés, település típus, elérhetőségek. az intézményválasztás, a saját döntés, motiváció, illetve az egyéni törekvések csoportja, valamint a kortárs csoportok köre.

7 Az intézményekkel szembeni elvárások: Az épületek akadálymentesítése, mely még mindig „hiányosnak” tekinthető egy-egy intézmény esetében. Az intézmények tananyagai, tanulást segítő szándékainak hiányossága. A többség-kisebbség integrálódásának kérdése. Az intézmények jelentős hányada egyfajta kötelezettséget érez a fogyatékkal élők oktatására vonatkozóan, mások közömbösséget.

8

9 A fogyatékossággal élők részéről megfogalmazott elvárások, kérdések…. A tanuláshoz való jog. A megfelelő elbánás. A tanulási körülmények biztosítása. Egyes esetekben a „pozitív diszkrimináció” elvének gyakorlása – vizsgák esetében… A megkülönböztetés elvének kizárása. ……

10 Pozitívumok: Az intézmények elkészítették a fogyatékossággal élő hallgatók esélyegyenlőségének biztosítására vonatkozó szabályzatot. Bizonyos törvényi kereteket kötelezettsége végett. Egyre inkább törekednek a nem kirekesztő politika elveinek kialakítására. Egyes intézmények már tananyagokat is készítettek.

11 A felsőoktatásba kerülő fogyatékossággal élő egyénnek mindenféleképpen egy komoly mobilitási, előrelépési lehetőséget jelent maga a felsőoktatási intézmény. A társadalmi integrálódást elősegítő folyamatról van szó, mely az egészséges társadalom működésében elengedhetetlen. Segítséget kell nyújtani az integrálódásban a felsőoktatási intézménynek egyaránt.

12

13

14 KÖSZÖNÖM A FIGYELEMET!