Van-e helye az értékelésnek a társadalomtudományban? Pléh Csaba BME-MTA Előadás az értékelés konferencián, GKM-MTA, 2007 április 25.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Advertisements

Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
1 MTA Tudásmenedzsment Albizottság III. workshop „Leadership” dilemmák a tudásmenedzsment szemiformális együttműködési modelljében február 23. Dr.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
A kutatási program rövid bemutatása
GKI Zrt., A humántőke kezelése a kétszázaknál Budapest, október 10. A hazai tudástőke megtartatása FIGYELŐ TOP200 Konferencia Dr. Adler.
Köszönti Önöket az és vezetője, Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, a Magyar Marketing Szövetség elnökségi tagja.
A vállalkozások környezete
Hatalomfelfogások, a hatalom minőségei és a hatalomgyakorlás eszközei
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Reklámpszichológia Kutatási módszerek.
Szociális kompetencia
A külső környezet elemzése
Stratégiai tervezés.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Könyvtári teljesítménymérés
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Olaszliszka/rasszizmus/ciganybunozes.hu Az internet manipulatív hatásának jelentőségéről XXX. Jubileumi OTDK Konferencia Szeder Dóra Valéria III. Évfolyam.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Elméleti közgazdaságtan
A Magyar Pszichológiai Szemle témák és statisztikák tükrében Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszéke Szubjektív főszerkesztői kommentárok.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
A TUDOMÁNY KOGNITÍV MODELLJEI: elnöki zárszó MTA november 7 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszék MTA-BME Neuropszichológiai és Pszicholingvisztikai.
A pedagógusok pályamotivációja a nemzetközi gyakorlatban
A magyar munkapiac jövője Közgazdaságtudományi kutatás és szakpolitikai döntések előkészítése Fazekas Károly, MTA KTI.
Pannon Egyetem, Szervezési és Vezetési Tanszék
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
A vidéki tér sikertényezői
A háború és a modern fegyveres erő
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
Jogszabályváltozások az év fordulóján!
Minőség menedzsment 6.előadás
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
DR. habil, Dr. Dr. VASS CSABA
„Híd a jövőbe” Utak és lehetőségek a szociális ellátásban a valódi értékek mentén Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete XII. Nemzetközi.
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
A piacszegmentáció és a célpiaci marketing
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
„Globális biztonsági kihívások – közép-európai szerepvállalások” Nemzetközi társadalomtudományi konferencia Pécs, Európa Ház/International House – 2006.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Ajánlások a külföldön kutatók hazatérésével és az alapkutatási eredmények magánosításával kapcsolatban Dr. Radnai Márton Elnök Pro Scientia Aranyérmesek.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
MTMT adminisztrátori feladatok megoldása eltérő környezetben Egészség-Információ-Könyvtár március 27. Mátyás Melinda ELTE Egyetemi Könyvtár
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE május 2–3.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A külső környezet elemzése
Minőségfejlesztési munkacsoport KPSZTI Április 17-
Ünnepélyes eredményhirdetés
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Hagyományos ökológiai tudás és
Előadás másolata:

Van-e helye az értékelésnek a társadalomtudományban? Pléh Csaba BME-MTA Előadás az értékelés konferencián, GKM-MTA, 2007 április 25

Miben sajátos a társadalomtudomány? Tematikus variábilitás a kódokban is. Görög latin, olasz, francia etc. Lassú szocializáció. A készségek és a tudások kumulatív alakulása. Individualisztikusabb. Kevesebb a társzerzői minta. Egyéni szintézis mint a valódi mérce.

A két terület eltérése Bölcsészet Reprezentációk viszonya Társadalomtudomány Reprezentációk hordózói, alakítása a történelemben A B Technológiája: az átadás technológiája új bölcsészek kreálása. Technológiája: társadalomvezetés, önmeggyőzés, manipuláció technológiája

A társadalomtudósok reflexiója az egész értékelés-hatásról Máté hatás és a tudósok jutalmi rendszere Robert Merton A mások elismerése elismerése mint fontos mozgató Az elismertség további elismerést vonz. Megjelenik citációban, de erőforrásokban is, ez igaz a vonzalomban is, de akár az olvasás szociális megoszlásában Igazságtalanságok A francia akadémia 41. fotelje Descartes, Molière, Bayle, Rousseau, Saint Simon, Diderot, Stendahl, FIaubert, Proust akinek van, annak adatik, kinek nincs, attól elvétetik Máté 25:29 Rejtett elvek: egyetemesség, köztulajdon, érdektelenség, hivatásos szkepszis. Hatékony és helyes.

Milyen következményei vannak a kumulativitásnak ? Lotka szabály (Zipf törvény) és a Máté effektus kombinációja: a kevés publikálóban még további kiemelés Életkori törvények: többnyire csökken, DE akinél nem, az kiemelkedő Fiatalok: a koraérés preferenciája Az n cikket szerzők száma 1/n a az egy cikkesekhez képest a~2. 6 % > 10 cikk MTA doktora 21 %, akadémikus 3 %. Milyen exponens?

Téma népszerűség és citáció

Reflexió szerepe A különböző értékelések eltérése. Trendek pl. citációs sűrűség változás Egyének pályája. A tartós teljesítmény kiemelése. Mekkora legyen a tolerancia? Valóban milyen hosszúak a kutatási lépések? A követelményküszöb kérdése és idői léptéke

Reflexió és mit tudunk mi adni? A nem szándékolt következmények bemutatása Hogyan befolyásol maga az értékelés? Írunk-e, hová írunk? Pygmalion hatások kiemelése Maga az értékelési kultúra mint társadalmi jelenség s mint költség tényező

Mekkora az értékelési időköltség? Hogyan legyen a pályázás és a stabilitás aránya? Pl. egyetemen állás, könyvtár, alapvető eszközök (számítógép, titkárnő) elég kell legyen évi egy referált nemzetközi cikkre. Minden e felett pályázott, ingatag erőforrás. De nem szabad FTE-ben maga a pályázás, menedzselés és az értékelés 10 %-nál több legyen

Biztonság és verseny Életkori kérdés Meddig legyen bizonytalan? 30 – 40 éves korig. Eddig kell: újakat felszívjon s a legfontosabbakat kiadja, a természettudományban ? Mi a határ a bölcsésznél? Ha a határ kor, akkor ő éretlenebbül véglegesül, ha a határ teljesítmény, akkor nagyon elmozdíthatatlan lesz a véglegesítésekor.

Simonton pályatipológiája

Néhány emlékeztetés a biztonság előnyire Mi a véglegesítés haszna? Politikai tolerancia. Tolman és Krech esete. Mi akadályozza meg, hogy egy helyen legyen a csupa okos? Szociális rivalizációk a „helyen belül A perifériás helyek ellátása. A biztonság miatt ellenáll a Máté hatásnak. Ezért nem csak a Harvardon és az MIT-n van oktatás