1 „Esélyteremtés és értékalakulás” „Esélyteremtés és értékalakulás” Az MTA Szociológiai Kutatóintézete és a Somogy Megyei Esélyegyenlőségi Iroda közös.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
Advertisements

Kormányzati szándékok a közérdekű bejelentők védelmében
Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
Vélemények a tehetségről
Elégedettség a felsőoktatással és a hallgatói szolgáltatásokkal a TÁMOP fejlesztési program első eredményei dr. Székely Mózes elnök Felsőoktatási.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Vigh György: Webes alkalmazások akadálymentesítése Kaposvár, oldal.
1 A fiatalok művelődési szokásai. 2 A vizsgált korosztály korévenként, 2000-ben és 2004-ben (fő)
Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
1. Konzorciumi Partnerek •Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) •Magyar Iparszövetség (OKISZ) •Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ)
SZOMSZÉDVÁRAK A határ menti településközi együttműködéshez szükséges kompetenciák fejlesztése a Nyugat-Pannon Eurégióban.
Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
1 …mert mindenki fogyasztó ! Tájékoztató kampány a Közép- dunántúli Régióban TAMOP /2 KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS A projekt az Európai Unió támogatásával,
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
Szabó Pál ELTE TTK Regionális Tudományi Tanszék Budapest.
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
Budapest, szeptember 22.1 A KÖVI képzései a hallgatói vélemények tükrében Baráth Tibor KÖVI igazgató KÖZOKTATÁSI VEZETŐKÉPZŐ ÉS TOVÁBBKÉPZŐ INTÉZET.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
A kutatási program rövid bemutatása
Civil szervezetek a munka világában
„ MEGYÉN INNEN… MEGYÉN TÚL…” A szakfelügyelet és a megyei intézmények együttműködése tapasztalatainak összegzése. KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS ORSZÁGOS.
Projektértékelő kutatások alprojekt, reintegrációs adatbázis „TEtt - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 15. Siófok.
A projekt bemutatása Feladatok és eredmények Mentor(h)áló Azonosítószáma: TÁMOP /1/B Homor Géza szakmai koordinátor.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A Pécsi Tudományegyetem eredményei a Diplomás Pályakövetési Rendszer első évében DPR Szakmai fórum Pécsi Tudományegyetem április 12. Veroszta Zsuzsanna.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
1 Változás. Válság. Váltás.Hu A Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciája és közgyűlése. Laki Ildikó: Esélyek és hátrányok a fogyatékosok életében.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
A DPR portál bemutatása Pioker Zoltán Bence november 18.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Magyar orvosiműszer-gyártó kis- és középvállalatok nemzetköziesedése – egy vállalati kutatás eredményei Sass Magdolna MTA KRTK KTI "Terepkutatás" konferencia,
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
A regionális tudomány társadalmasítása Kedvezményezett: MTA Regionális Kutatások Központja.
AZ ÖNKORMÁNYZATOK PÁLYÁZATI AKTIVITÁSÁNAK VIZSGÁLATA A DÉL- DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
szakmérnök hallgatók számára
MTA Tudásmenedzsment workshop Szemelvények, érdekes eredmények „A női munkavállalás és a lifelong learning kapcsolata” c. kutatásból
8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10. A TÁMOP projekt szerepe és feladatai Nyugat-dunántúli régióban.
2008. december 10. Látássérült személyek elemi és foglalkozási rehabilitációja programzáró konferencia december 10.
Esélyek egyenlősége a felsőoktatásban
WORKCARE SYNERGIES – findings from EU research – EU 7th Framework Programme -
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
Műhelyvezetők, tanácsadók szakmai napja Csizmazia Sándorné Szakmai vezető Pécs, nov. 10.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
1 „A felsőoktatásban tanulók és tanáraik személyiségét érő új kihívások és kezelésük” nemzetközi tudományos konferencia A l A látás- és hallássérültek,
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.

A Wlislocki Henrik Szakkollégium részvétele és tapasztalatai TÁMOP „A tudás disszeminációja.” Trendl Fanni.
Az egészségvédelmi program megvalósításának értékelése A program ideje: – A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Egészségvédelmi.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
DPR és ALUMNI Dr. Kuráth Gabriella területfelelős.
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Kompetenciák tartalmi értékelése : A Természetvédelmi Mérnök és Környezetgazdálkodási Agrármérnök BSc szakok megítélése a munkaadók körében.
A magyarországi K+F politika
Közös feladataink az önérvényesítéshez kapcsolódóan
Határon túli magyar társadalmi adatok elemzése
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
A Diplomás pályakövetŐ rendszer megújítása
Gyker.uni-eszterhazy.hu A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása EKE  Kutatáshasznosítási Iroda Gyakorlati.
Előadás másolata:

1 „Esélyteremtés és értékalakulás” „Esélyteremtés és értékalakulás” Az MTA Szociológiai Kutatóintézete és a Somogy Megyei Esélyegyenlőségi Iroda közös konferenciája Laki Ildikó: Beszámoló a Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek kutatási eredményeiből Kaposvár december 8.

2 Az előadás tartalma: 1. A kutatás témája és célja (elmélet és gyakorlat), résztvevők, kutatók, feladatok 2. Tervek és a megvalósítás

3 Akik ebben részt vesznek: Laki Ildikó kutatásvezető, szociológus Sulyok Tamás kutatási koordinátor Tibori Tímea szakmai tanácsadó és véleményező Albert Fruzsina, Jancsák Csaba, Kabai Imre, Kiss Viktor, Ságvári Bence Akik a munkákat a mai napig segítik: Kis Adrienn, Kocsi Béla a Hotel Panda igazgatója, Filebics Magdolna a Kaposvári E.H. vezetője, Pásztor Enikő gyógypedagógus és még sokan mások.

4 A kutatás témája és célja (elmélet és gyakorlat), résztvevők, kutatók, feladatok A fogyatékossággal élő (mozgás, látás és hallássérült) fiatal felnőttek társadalmi integrálódásának esélyei és lehetőségei a mai magyar társadalomban. A diplomás és diplomát szerzők, valamint a fokozatot szerzők vagy fokozattal rendelkezők az oktatásban, illetve kilépésük a munkaerőpiacra.

5 Mit „csinálunk” a kutatásban? Három nagy egység: 1. Elméleti rész elkészítése, feltérképezés, szakmai anyagok összeállítása, a szakirodalmak, bibliográfiák elkészítése, könyvtári és szakmai adatbázis létrehozása. 2. Terepkutatás. Intézményi és hallgatói oldalról. Munkaadói oldalról és a politika, döntés oldaláról. 3. Elemzések, értékelések a mai magyar helyzetről…

6 1. ábra: A vizsgálatba bevont felsőoktatási intézmények minta-elemszáma

7 2. ábra: A minta megoszlása nemenként (%)

8 3. ábra: A megkérdezettek életkor szerinti megoszlása (%)

9 4. sz. ábra: Egyes csoportokkal kapcsolatos ellenszenv- rokonszenv (%)

10

11 6. sz. ábra: Kit tudna elfogadni leginkább… (összesen %) szomszédján ak barátjánakmunkatársán ak családtagján ak határontúli magyar52,850,642,561,3 menekült, bevándorló6,87,410,73,1 zsidó12,19,316,16,9 roma1,62,33,51,8 homoszexuális6,412,310,65,9 AIDS-es1,5,71,0,5 fogyatékossággal élő 14,512,111,112,8 alkoholista1,01,81,21,4 kábítószeres1,11,01,1 NT/NV2,02,42,35,0 Összesen100,0

12 7. sz. ábra: Kit nem tudna elfogadni leginkább… (összesen %)

13 Elkészült a honlapunk is… Mire és miért jött létre? Információk a fogyatékossággal élőknek és a nem fogyatékossággal élőknek. Információk a fogyatékossággal élőknek és a nem fogyatékossággal élőknek. Szakmai anyagok és dokumentumok a téma iránt érdeklődőknek. Szakmai anyagok és dokumentumok a téma iránt érdeklődőknek. A különféle szakmai eredmények megismertetése. A különféle szakmai eredmények megismertetése.

14 2. Munkaadók, állami, gazdasági és nonprofit szereplők vizsgálata 7 régió – 21 intézménye Intézmények köre: minisztériumi, önkormányzati, nagyvállalat, üzletek, kis kereskedelmi és egyéb egységek, kulturális intézmények, oktatási intézmények Elemzési módszer: interjú, akadálymentesítés felmérése, terepmunka Eredmények:

15 Honlapelemzés és a fogyatékosügy 100 különböző honlap elemzése, egy megadott szempontrendszer alapján. Cél: feltárni a használhatóságot a fogyatékossággal élők oldaláról Az elemzést Kis Adrienn végezte és Tibori Tímea véleményezte, lektorálta. (Tibori Tímea)

16 Köszönöm a figyelmet!