Magyar tudomány és innováció: nemzetközi versenytérben, a hazai gazdálkodókért! PÁLINKÁS JÓZSEF az MTA elnöke.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

Nyiri Lajos, ZINNIA Group
Magyar Tudományos Akadémia Nyugati Magyar Tudományos Tanács teljesítményelemzés és javaslat.
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
2013. október 10. Bogsch Erik A gyógyszeripar válasz a kihívásra.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Minőségi oktatás, versenyképesség, oktatási innováció A Microsoft magyarországi innovációs napja Magyar Tudományos Akadémia 2009 november 30 Halász Gábor.
A felsőoktatás kapcsolódása a vállalati törekvésekhez Felsőoktatási intézmények a magyar klaszterekben Dr. Nádai László Főosztályvezető Oktatási és Kulturális.
ELTE Innovációs Nap február 26. kedd „Hogyan tovább? A felsőoktatási kutatás jövője” „Felsőoktatási K+F támogatások” Fonyó Attila Osztályvezető.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
1 Logisztika Szakirány—II. 5.téma Logisztika Szakirány—II. 5.téma Az állam és a magánszféra kooperációja PPP – Public Private Partnership Prof.Dr.,Dr.hc.Knoll.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Egyetemek és vállalatok együttműködése a kutatásban és fejlesztésben
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
, Gödri István Vállalati versenyképesség A Folyamatos jobbítás kultúrája 2008 június 27 Eger.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Innovatív Magyarország
Az Okos Jövő Innovációs Klaszter Amelynek célja, hogy tagjai minél többet profitáljanak az új technológiák kialakításából. Amelynek feladata, hogy erősítse.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
INNOVÁCIÓ: ESÉLY A FELZÁRKÓZÁSRA PÁLINKÁS JÓZSEF Az MTA Elnöke.
És mégis mozog…? Egyed Géza gazdaságfejlesztési szakállamtitkár ’Kinőni Magyarországot - hazai innovatív vállalatok lehetőségei a világban’ konferencia.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Tudománypolitikai Főosztály
Magyarország és Nagy-Britannia kereskedelmi kapcsolata – rövid áttekintés Arial, Tóth Vazul, elnök BCCH 2014 október 14.
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Innováció és stratégia Dr. Greiner István MISZ, általános elnökhelyettes február 07.
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
Innováció a Pécsi Tudományegyetemen
Innováció-átok vagy lehetőség a felsőoktatásban? Dr. Urbányi Béla Egyetemi tanár.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM SZENTÁGOTHAI JÁNOS KUTATÓINTÉZET.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE május 2–3.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A magyarországi K+F politika
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Szegedi Tudományegyetem
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

Magyar tudomány és innováció: nemzetközi versenytérben, a hazai gazdálkodókért! PÁLINKÁS JÓZSEF az MTA elnöke

Az Akadémia missziója A köztestületében és az intézményeiben felhalmozódott tudást a nemzet gyarapodása, növekedése és felemelkedése érdekében fejlessze és működtesse.

Helyünk a világ innovációs versenyében (2007) Magyarország 0,26 Forrás: European Innovation Scoreboard 2007

A probléma: GERD=Gross R&D Expenditure Következmény: 1/4 erőforrással nem lehet 100%-os teljesítményt elérni!

K+F ráfordítások és K+F foglalkoztatottak számának alakulása Magyarországon Forrás: KSH, 2007

Európai trendek a K+F+I területén (ú.n. ljubljanai folyamat) Több és hatékonyabb befektetés a képzésbe, a kutatásba és az innovációba Az 5. szabadság: a tudás szabad áramlásának megteremtése Modern kutatóintézetek és egyetemek kialakítása Meg kell erősíteni Európa innovációs rendszerét Az üzleti potenciál kiteljesítése (KKV-k) Az európai sikerek bátorítása a globális piacon Családbarát karrierlehetőségek kialakítása A polgárok számára a haszon nyilvánvalóvá tétele

A legfrissebb uniós fejlemények: Európai Innovációs és Technológiai Intézet alakul – budapesti székhellyel Towards Joint Programming in Research: Kezdeményezés néhány kulcsterületen (pl. klímaváltozás, energia) a nemzeti kutatási programok európai szintű összekapcsolására

Itthon: Mit nem szabad tenni? A tudás létrehozása globális, ezt nem „megváltoztatni” kell, hanem előnyünkre fordítani. (Nincs „önálló nemzeti innovációs lánc”!) Az innováció nem lineáris folyamat, az elavult képzeteket el kell felejteni. Nem szabad a kutatóhelyekből vállalatokat csinálni. Nem szabad az egyetemeket diplomagyárakká alacsonyítani.

Itthon: Mit kell tenni? Az Akadémia csak együttműködésben képes termék- és szolgáltatás innovációra. Minden szereplőnek megvannak a feladatai. A konvergencia-program figyelembevételével új módon kell bevonni a strukturális alapokat a K+F+I finanszírozásába. A kormányzatnak világos partnerségre kell törekednie a szereplőkkel.

Az MTA házatáján A köztestületi munka hatékonyabbá tétele (Research Council rendszer kiépítése). Hatékony vagyongazdálkodás kialakítása. A kutatóhálózat igazgatásának megújítása. A kutatóhálózat nemzetközi súlyának növelése. A verseny és a biztonság egyensúlyának megtalálása (a kutatás nem rövid távú tevékenység!). A szellemi tulajdonnal, a szellemi vagyonnal való gazdálkodás előtérbe állítása. Az eredményeink bemutatása és hatékony eljuttatása a potenciális felhasználókhoz. Határon túli bizottságok szerepe.

Van mire büszkék lenni Vetőmag nemesítés Gyógyszerkutatás Informatika Izotópgyártás Balaton Paks Gépi fordítás Szótárak Az akadémiai kutatóintézetek „tőkevonzó” képessége!

Az Akadémia intézetei 1.Nemzetközileg kiemelkedő, mérhető tudományos eredményeket produkálnak. 2.Nemzeti közfeladatot látnak el, magas színvonalon. 3.Hasznosítható eredményt, terméket, szolgáltatást állítanak elő.

Új, realista tudás-transzfer szemlélet Néhány csúcsminőségű kutatóhelyünk lehet partnere a globális nagyvállalatoknak. A hazai vállalkozásoknak arra kell esélyt kapniuk, hogy tudásintenzív termékekkel és szolgáltatásokkal legyenek beszállítói a multinacionális vállalatoknak. A magyar tudományos bázisnak ehhez kell szaktudást, innovációt, szolgáltatást nyújtani.

Az MTA kezdeményező-közvetítő szerepe az INNOVÁCIÓ területén GO WORLD – WITH HUNGARIAN KNOWLEGDE! 1.Ismeri-e az Akadémia a (nemzetközi és hazai) nagyvállalatok kutatási és fejlesztési igényeit? 2.Ismerik-e a (nemzetközi és hazai) nagyvállalatok az Akadémia kutatási és fejlesztési kapacitásait és képességeit? 1.Ismeri-e az Akadémia a hazai kis- és közepes vállalatok kutatási és fejlesztési igényeit? 2.Ismerik-e a hazai kis- és közepes vállalatok az Akadémia kutatási és fejlesztési kapacitásait és képességeit? TUDÁSINTENZÍV BESZÁLLÍTÓI PROGRAM

Az MTA kezdeményező – közvetítő szerepe a TUDOMÁNY ÉS A TUDOMÁNYPOLITIKA területén Ismeri-e az Akadémia a magyar kutatás globális tudományos lehetőségeit? 1.Ismeri-e az Akadémia magyar társadalom kutatásokat igénylő problémáit és lehetőségeit? 2.Ismeri-e a magyar társadalom az Akadémia társadalom-kutatási és tudásbázis-szolgáltató kapacitásait és képességeit? SOCIAL SCIENCE – SERVING THE SOCIETY NO COMPROMISE – ONLY THE FEW BEST: - Institutes - Research Groups - Researchers

Az agrár-innováció az egyik olyan terület, ahol ez a program bizonyosan sikeres lehet: Hagyományok Nemzetközi és hazai reputáció Gazdasági kapcsolatok Piaci lehetőségek

Go World: –A magyar agrárkutatás nemzetközi szinten versenyképes, elismert, kiterjedt kapcsolatokkal. Only the Few Best: –Elindult a kutatási klaszterek kialakulása. Serving the Society: –A hazai agárkutatók nem csupán technológusok, hanem hagyományosan a magyar vidék legjobb ismerői.

Az akadémiai agrárkutatás a hazai agrár-innováció meghatározó tényezője

Az akadémiai agrárkutató intézetek kutatói kapacitása

2007-ben megjelent összes publikáció száma

Költségvetés 2007-ben (M Ft)

Korszerű agrárkutatás: interdiszciplináris vállalkozás Ehhez az Akadémián áll rendelkezésre a szervezeti és személyi bázis: biotechnológia (SzBK) ökológia (Vácrátót, Tihany) molekuláris biológia (KKK enzimológia) gazdasági összefüggések (Világgazdasági Kutatóintézet) vidék-kutatás (regionális kutatóintézetek, Szociológiai Kutatóintézet)

Köszönöm figyelmüket! Debrecen augusztus 28.