A fejes káposzta és egyéb káposztafélék
A fejeskáposzta Őse a vadkáposzta: Európa Atlanti- óceáni partvidékén honos Felhasználása: Frissen vagy savanyítva egész évben fogyasztható Jelentős B- és C-vitamin és rostanyag tartalom Igényei: Hidegtűrő, Jó vízellátottságú talajt kedveli (sok víz: nyáron öntözés) Palántát kell nevelni Tenyészideje szerint lehet: Rövid tenyészidejű: 2-3 hónap Hosszú tenyészidejű: 4-5 hónap
Egymásra boruló levelek Torzsa: tömzsi szár
Kétnyári növény Virága: Termése becő termés 1. évben: fej 2. évben: virág, termés Virága: Keresztes virág: Csésze és sziromlevelek felváltva, keresztben állnak (4 db) Termése becő termés válaszfal
Mely részét fogyasztjuk Egyéb káposztafélék Káposztaféle Mely részét fogyasztjuk Kelkáposzta Fej (módosult levelek) Karalábé Módosult szár Karfiol, brokkoli Bimbós virágzat Bimbóskel rügyek
A káposztalepke
Áprilisban keresztesvirágú növényekre rakják sárga petéiket. Itt kikelő hernyók ezeket a tápnövényeket eszik, majd júniusban bebábozódnak. A kikelő lepkék mára káposztafélékre rakják a petéket A kikelő lárvák szétrágják a káposztafejeket Ősszel védett helyen bebábozódnak
7. óra A fejes káposzta és egyéb káposztafélék Őse a vadkáposzta (Európa atlanti partvidéke) Fogyasztjuk frissen, savanyítva. Sok vitamin, rostanyag Káposztafej: módosult levelek + torzsa Kétnyári Keresztes virág: a 4 szirom és 4 csészelevél felváltva egymás után, keresztben állnak Fő károsítója a káposztalepke Fejlődése: pete - lárva (hernyó) – báb – kifejlett rovar (lepke) Egyéb káposztafélék Karalábé – módosult szár Brokkoli, karfiol – bimbós virágzat Bimbóskel – rügyek Kelkáposzta - fej