A szilvafa.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alap Termékek.
Advertisements

Évszakok váltakozása a Feneketlen-tó környékén Képeskönyv A terepséta előkészítéseképpen 2012-ben készült fotóiból válogatta Vásárhelyi Tamás.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
A paprika és a paradicsom
Kertjeink növényei.
A Kempelen Farkas Gimnázium fás szárú növényei
Évente csak egyszer, májusban költ, de ha a fészekalj elpusztul, újból költ. Az építés általában 4-6 napot vesz igénybe. A fészekanyagot mindkét madár.
Tavirózsa, tündérrózsa
1.Természetismeret A szőlő.
Városlakó állatok.
Szuperkorai napraforgó hibridvetőmag nemesítési programja
Flavon max termékcsalád
Házi lekvár készítés Készítette: Kukely Katalin 3. Évf Andragógia szak
A szőlő.
A burgonya.
Hogyan születnek a lepkék?
13. Ismertesse a méhek rovar-, madár-, és emlőskártevőit!
Reformtáplálkozás.
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények
Védett növények a Bükkben
A vöröshagyma és a fokhagyma
A fejes káposzta és egyéb káposztafélék
A helyes táplálkozás.
A sárgarépa és a petrezselyem
Rovarok a fákon és a fában
Jaboticaba.
Tajga.
Élet az emberrel és az emberi településeken
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Készítette: Nagy Krisztián és Kiss Péter
Paul Simon - Under African Skies Kattints! Az afrikai füves szavannán szavannán a fatermet ű növényeket a fatermet ű növényeketfatermet űfatermet ű a.
Állatok a természetben
Mirtusz.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Gránátalma (Punicaceae). A növényről néhány szót Gyümölcse kemény héja alatt sok sötétpiros beágyazódott édeskés, savanykás húsos mag található. Származási.
Tápláléklánc hálózatok
Az év fája.
NYÁR mezőgazdaság. Melyik a hagyományos, és melyik a korszerű aratási folyamat ?
Hogyan születnek a lepkék?
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
PAPRIKA.
Logo tervezéshez információk
Őszi munkák a kertben avagy a réz mindenek fölött Október van, ilyenkor mindenki főleg az ősszel érő termékek betakarításával van elfoglalva, mindezek.
Hortobágyi Nemzeti Park
Élet a kertben.
„Istenek eledele” A csokoládé.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Biokiskert méreg nélkül. Mit érdemes termelni? Általában megbízható: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma,
Növények tanításának módszertana. A növények tanításának algoritmusa 1. 1.Név – Magyar tudományos – Magyar szinonim nevek – Latin név (ha érdekes) Pl.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
GYÜMÖLCSÖK Készítette:Balás-Piri Bálint. Hazánk gyümölcsei Hazánkban legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből ( szilva,meggy ) termelünk. A.
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
Készítette: Tremmel Máté. Fontos!!! Legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből (barack, szilva, cseresznye, meggy) termelünk A párásabb, kissé.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Hazai halaink KÉSZÍTETTE: Laukó Emese 3.c.
Nyitvatermők törzse.
Az éhezés.
10. rész :Táplálékunk összetevői
Szavanna.
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
21. FÖLDMŰVELÉS.
Készítette: Koleszár Gábor
Nyílt homoki tölgyes A nyílt homoki tölgyes, más néven pusztai tölgyes hazánk legszárazabb homoki talajainak jellemző erdőtársulása. A leggyakrabban.
Velünk élő középkor Forrás:
Az erdő lombhullató óriásai. Középhegységek és dombvidékek. Hőmérséklet és csapadék. Tölgyesek és bükkösök.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Az év növényei, állatai – 2019
Káposztafélék és a burgonya. A fejes káposzta Őse a vadkáposzta. Vitaminokban ( B- és C-vitamin)és rostokban gazdag növény. Jó a hidegtűrő képessége.
Előadás másolata:

A szilvafa

Gyümölcsök Legtöbbször különféle gyümölcsfák, cserjék termése. Ritkábban lágyszárúak (pl. dinnyék). Általában nyersen, frissen fogyasztjuk Lédúsak Sok cukrot és a szervezetünk számára fontos tápanyagot (vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat) tartalmaznak.

A szilvafa származása Őse Közép-Ázsiából származik

A szilva igényei, termesztése Hazánkban mindenütt jellemző Kedveli a nyirkosabb talajú élőhelyeket érzi jól magát Fő termővidékei: Hegyvidéki lankákon Zalai-dombság Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Leghíresebb hazai fajta a besztercei szilva Nem túl igényes, de megfelelő környezetben ad jó termést. Gondozás szempontjából sem igényes (Csak ritkító metszés)

Jelentősége a táplálkozásban Kedvező hatás a vérkeringésre,, emésztésre Magas cukortartalom – sok energiát ad

A szilvafa jellemzése Gyökérzete: Törzs: Lombkorona: Virága: Felszín közelében szétterülő Nem mélyre hatoló Törzs: Alacsony vagy középmagas Kérge sima, sötétszürke Lombkorona: Felfelé törekvő Ágak sűrűn állnak Virága: Fehér Áprilisban, lombfakadás előtt virágzik

Termése – csonthéjas termés: Változó színű, de leggyakrabban sötétkék Viaszos héj – gyümölcshús –egy mag, melyet csontos héj véd Egyéb csonthéjasok: Őszibarack, sárgabarack, cseresznye, meggy, mandula, dió

Kártevője a szilvamoly Alig 1 cm-es lepke Petéből kikelő lárvák a hernyók károsítanak Berágják magukat a termésbe, A gyümölcshússal táplálkoznak Védekezés: Rovarlőszerekkel Hernyófogó övvel –környezetbarát Természetes ellenségei az énekesmadarak