A szilvafa
Gyümölcsök Legtöbbször különféle gyümölcsfák, cserjék termése. Ritkábban lágyszárúak (pl. dinnyék). Általában nyersen, frissen fogyasztjuk Lédúsak Sok cukrot és a szervezetünk számára fontos tápanyagot (vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat) tartalmaznak.
A szilvafa származása Őse Közép-Ázsiából származik
A szilva igényei, termesztése Hazánkban mindenütt jellemző Kedveli a nyirkosabb talajú élőhelyeket érzi jól magát Fő termővidékei: Hegyvidéki lankákon Zalai-dombság Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Leghíresebb hazai fajta a besztercei szilva Nem túl igényes, de megfelelő környezetben ad jó termést. Gondozás szempontjából sem igényes (Csak ritkító metszés)
Jelentősége a táplálkozásban Kedvező hatás a vérkeringésre,, emésztésre Magas cukortartalom – sok energiát ad
A szilvafa jellemzése Gyökérzete: Törzs: Lombkorona: Virága: Felszín közelében szétterülő Nem mélyre hatoló Törzs: Alacsony vagy középmagas Kérge sima, sötétszürke Lombkorona: Felfelé törekvő Ágak sűrűn állnak Virága: Fehér Áprilisban, lombfakadás előtt virágzik
Termése – csonthéjas termés: Változó színű, de leggyakrabban sötétkék Viaszos héj – gyümölcshús –egy mag, melyet csontos héj véd Egyéb csonthéjasok: Őszibarack, sárgabarack, cseresznye, meggy, mandula, dió
Kártevője a szilvamoly Alig 1 cm-es lepke Petéből kikelő lárvák a hernyók károsítanak Berágják magukat a termésbe, A gyümölcshússal táplálkoznak Védekezés: Rovarlőszerekkel Hernyófogó övvel –környezetbarát Természetes ellenségei az énekesmadarak