Mit tesz az MNB a pénzügyi kultúra fejlesztéséért?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Pénziránytű – Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért
Tájékozott ügyfél – felkészült közvetítő FBAMSZ X. Jubileumi Konferencia szeptember 24. Szalay György MNB, Pénzügyi kultúra központ.
Szalay György MNB, Pénzügyi kultúra központ
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Megtakarításokról közérthetően mindenkinek
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
A marketing Készítette: Fajka Melitta Zeng Fanni.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Pénziskola Az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában.
„ A kompetencia-alapú pedagógusképzés programjainak disszeminációja a Nyugat-Dunántúlon ” HEFOP /0 8 / /1.0 A projekt eredményei.
Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke október 6.
Tudatos Pénzügyekért Alapítvány – célok és tervek dr. Várhegyi Éva az alapítvány kuratóriumának elnöke Konferencia a tudatos pénzügyekért Budapest, 2008.
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Környezeti szemléletformálás
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Pénziránytű pénzügyi ismeretterjesztő honlap fiataloknak Háttér információk Szalay György Pénzügyi Kultúra Központ november 27.
A gazdaságról, a mindennapi pénzügyekről egyszerűen a évfolyamon tanító pedagógusoknak című akkreditálás alatt álló tanártovábbképzésről Szűcs Tamás.
Alakulóban az ekoiskolák (?) hálózata MNB Tanárszeminárium, április 17.
Pénziránytű – Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért
Dr. Istvánovics Éva ügyvezető igazgató - Piacfelügyeleti igazgatóság A PSZÁF pénzügyi fogyasztóvédelmi tevékenysége és a témához.
Megtakarítás, befektetés, öngondoskodás Dr. Mohai György Budapesti Értéktőzsde Zrt. Konferencia a tudatos pénzügyekért Budapest, október 2.
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Szalay György december 12.
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
PÉNZÜGYI ISMERETEK A SULINETEN Dávid Zsuzsa Pénzügyi Kultúra Központ november 27.
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Iskolák határok nélküli együttműködése.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Egészséglelkesek az iskolákban Az egészségfejlesztés helyzete az általános iskolákban.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Az egészségvédelmi program megvalósításának értékelése A program ideje: – A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Egészségvédelmi.
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Középiskolások pénzügyi kultúrája felmérés eredményei Dr. Kovács Péter
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Előadás másolata:

Mit tesz az MNB a pénzügyi kultúra fejlesztéséért? Szalay György MNB, Pénzügyi kultúra központ MNB Tanárszeminárium, 2012. december 13.

Az elmúlt évek főbb tendenciái a lakossági pénzügyi szolgáltatások piacán Komoly piaci pozíciók kiépülése => agresszív verseny a szolgáltatók között Gyorsuló innovációs folyamatok (termék, értékesítési csatorna) Számos új és komplex termék megjelenése Piaci kockázatok lecsapódása a fogyasztóknál (deviza alapú eladósodás következményei) A pénzügyi-gazdasági válság máig tartó hatásokkal

A válság tanulságai Fokozottabb figyelem a pénzügyi szolgáltatásokat használó ügyfelekre és ezek érdekeire A lakosság pénzügyi kultúrájának alacsony színvonala nehezíti a kilábalást Érdemes és szükséges erőfeszítéseket tenni a helyzet javítása érdekében Hosszú távú folyamat, ami egy jó várható megtérülésű befektetésként is értelmezhető A pénzügyi edukációnak a válsághatásokra választ jelentő szélesebb körű stratégia egyik meghatározó elemét kell, hogy képezze, ami magában foglalja a megerősített pénzügyi fogyasztóvédelmet, az ügyfelek pénzügyi jártasságának növelését, valamint a hatékony pénzügyi szabályozást és felügyeletet. A lakosság pénzügyi kultúrájának alacsony színvonala a pénzügyi közvetítőrendszer fejlődésének szempontjából is hátrányos, mivel - csökkentheti az egyes pénzügyi piacok növekedési potenciálját, - ronthatja a pénzügyi közvetítő rendszer jövedelmezőségét, - negatív hatást gyakorolhat a pénzügyi szektor stabilitására, ezáltal pedig végső soron a piaci hatékonyságra és gazdasági növekedésre is. A pénzügyi kultúra fejlesztés hosszú távú folyamat, a pénzügyekkel szembeni attitűd és készségek nem formálhatók meg néhány nap alatt. A feladatok végrehajtása pedig értelemszerűen költségekkel, kiadásokkal is jár, de az edukációs programokra fordított kiadások nagyságrendje meg sem közelíti azokat a költségeket és veszteségeket, melyek mind nemzeti, mind világgazdasági szinten az alacsony fokú pénzügyi jártasságból erednek. Ez a válság kialakulásában is szerepet játszott.

A „tipikus” magyar háztartás Pénzügyi képzés szükségessége Pénzügyi és gazdasági oktatásban nem részesült Hiányoznak a megfontolt döntéshez szükséges háttérismeretek Számottevő „piacgazdasági” tapasztalatok hiánya Új ismereteket nehezen fogad be, ezektől idegenkedik Tudatos és megfontolt vásárlói magatartásra van szükség a pénzügyi szolgáltatások piacán is! Pénzügyi képzés szükségessége A háztartások pénzügyekkel kapcsolatos negatív attitűdjéből eredő problémák a pénzügyi szolgáltatások igénybe vételekor: - Az ügyfelek rövid távú szempontok alapján, gyakran a tényleges kockázatok ismerete nélkül döntöttek - Növekedett a pénzügyi ismeretek szintje és a felvállalt kockázatok közötti rés - Előzetes, körültekintő tájékozódással és megfontolt döntéshozatallal a kialakult problémák jelentős része elkerülhető lett volna (egyéni pénzügyi tervezéssel, a termékekben rejlő potenciális kockázatok ismeretével, anyagi teherviselő képesség reális felmérésével)

Az oktatási rendszerrel szembeni aktuális kihívások A 2012-ben megújult Nemzeti Alaptantervben megjelenő elvárások: Tudásalapú társadalom megteremtése Kompetencia alapú fejlesztés Korszerű tudás és folyamatos tanulási képesség megszerzése Pénzügyi ismeretek jelenléte az új NAT alapján: Továbbra sem önálló kötelező tantárgy Az ismeretanyag elszórtan több, kötelező tantárgyban megjelenik A szabad órakeret terhére választható jelleggel lehetőség nyílik tantárgyi keretek közötti oktatásra is A jövő nemzedéke pénzügyi tudatosságának fejlesztéséhez a Pénziránytű Alapítvány az elmúlt 4 év tapasztalatait, szaktudását, és komplex oktatási programját is felajánlotta a NAT készítői számára a Nemzeti Alaptanterv pénzügyi-gazdasági nevelésre vonatkozó részeinek véglegesítéséhez, valamint az Alaptanterv elfogadása után a kerettantervek kialakításához. Ennek folyományaként az Oktatási és Fejlesztő Intézet felkérésére a Pénziránytű alapítvány az MNB támogatásával egy szabadon választható, heti 1 órás pénzügyi-gazdasági ismeretek tantárgyra vonatkozó kerettanterv javaslatot dolgozott ki oktatási szakértők bevonásával. Ennek véglegesítése jelenleg van folyamatban.

Miért fontos az MNB számára a pénzügyi kultúra fejlesztése? Árstabilitás jelentősége, inflációs várakozások horgonyzása Monetáris politikai döntések közérthetőségének növelése Pénzügyi stabilitás támogatása A korszerű (készpénzkímélő) fizetési módok használatának ösztönzése és elterjesztésének elősegítése Alapvető gazdasági mutatószámok értelmezése Az MNB, mint állami intézmény végső célja : A gazdaság tartós és kiegyensúlyozott növekedésének támogatása; Pénzügyi stabilitás támogatása - a háztartások pénzügyi tudatosságának növekedése csökkenti a pénzügyi intézményrendszer sérülékenységét, növeli a pénzügyi közvetítés hatékonyságát (körültekintő hitelfelvétel, hosszútavú megtakarítások ösztönzése, öngondoskodás szükségességének tudatosítása) A korszerű, elektronikus készpénzkímélő fizetési módok (bankkártya, internet, mobiltelefon) használatának ösztönzése és elterjedése hozzájárul a fizetési rendszerek hatékony működéséhez és a társadalmi költségek csökkentéséhez A jegybank tevékenységének megértésén alapuló intézményi elismertség hozzájárul a jegybanki hitelesség erősítéséhez.

Mit tesz az MNB mindezért? Az MNB, mint állami intézmény végső célja : A gazdaság tartós és kiegyensúlyozott növekedésének támogatása; Pénzügyi stabilitás támogatása - a háztartások pénzügyi tudatosságának növekedése csökkenti a pénzügyi intézményrendszer sérülékenységét, növeli a pénzügyi közvetítés hatékonyságát (körültekintő hitelfelvétel, hosszútavú megtakarítások ösztönzése, öngondoskodás szükségességének tudatosítása) A korszerű, elektronikus készpénzkímélő fizetési módok (bankkártya, internet, mobiltelefon) használatának ösztönzése és elterjedése hozzájárul a fizetési rendszerek hatékony működéséhez és a társadalmi költségek csökkentéséhez A jegybank tevékenységének megértésén alapuló intézményi elismertség hozzájárul a jegybanki hitelesség erősítéséhez.

MNB Látogatóközpont 2004 óta évi 40-45 ezer látogató Elsődleges célcsoport: 12-20 éves diákok és tanáraik Gazdag bankjegy és érmegyűjtemény Jegybanktörténet és gazdasági vonatkozások Ismeretterjesztés pénzügyi, gazdasági témakörökben

Pénz beszél kiadvány 2007 óta valamennyi középiskola minden 11-es diákja számára Tájékoztatás azokról a pénzügyi termékekről, amelyekkel a 17-18 éves korosztály kapcsolatba kerül Cél a pénzügyi szemléletformálás

Monetary – közgazdálkodj okosan Ismeretterjesztő-oktató célú középiskolai vetélkedő Az elmúlt tanévben 250 csapat részvételével A felkészülés kapcsán ismeretszerzés pénzügyi, gazdasági témákban, a jegybanki tevékenységre fókuszálva Több fordulós verseny komoly nyereményekkel

Pénziránytű honlap Közérthető nyelvezetben mutatja be a jegybank tevékenységét, és ezek hatását a napi életünkre (infláció, készpénz-kímélő fizetési módok, bankjegykibocsátás stb.) Legfontosabb háztartási pénzügyi döntések szempontjai és háttere www.penziranytu.mnb.hu

Lakossági rendezvények Nyílt hétvége évente kétszer A Múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz kapcsolódóan (június, október) Témák: Gazdaságtörténeti áttekintéssel egybekötött épületvezetés A jegybank tevékenységét áttekintő szakmai előadások közérthetően

Tanárszeminárium Közvetlen és aktuális ismeretátadás olyan pénzügyi-gazdasági témákban, melyek az iskolai tananyagban nem, vagy csak érintőlegesen szerepelnek A jegybank és a gyakorlati oktatásban résztvevő pedagógusok közötti szakmai kapcsolat erősítése

Miben kér az MNB együttműködést? Éljenek az MNB által kínált lehetőségekkel, programokkal! A diákoknak igényük van az új típusú, közvetlenül hasznosítható tudásra => a praktikus pénzügyi ismeretterjesztés is ezt szolgálja A pénzügyi kultúra fejlesztése közös érdek; Hosszú távú és erőforrás igényes feladat; Tartós eredmény eléréséhez mindenképp szükség van: - akkreditált, minőségbiztosított oktatási anyagokra - gazdasági-pénzügyi ismeretekben jártas és ezt oktatni tudó tanárokra - tanár továbbképzési programokra A jegybank és a Pénziránytű Alapítvány lehetőségeihez képest, rendelkezésre álló eszközeivel támogatást és partnerséget kínál. Ahogy a történelem lényegét tekintve a múltban történt események és az ezek közötti összefüggések láncolata, a gazdaság jövőbeni fejlődésének záloga és a követendő irányok meghatározása is a múltbeli folyamatok értékelésén és megértésén alapszik.

Folytatás… Kapcsolat: penzugyikultura@mnb.hu Ahogy a történelem lényegét tekintve a múltban történt események és az ezek közötti összefüggések láncolata, a gazdaság jövőbeni fejlődésének záloga és a követendő irányok meghatározása is a múltbeli folyamatok értékelésén és megértésén alapszik.