Jegybanki eredmény Magyar Nemzeti Bank,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
A költségvetési kamatkiadások alakulása és szerepe a deficit alakulásában Dr. Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes.
Cash flow-kimutatás esettanulmány
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Toma Pál Budapest, március 28.
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
1 Tájékoztató az MNB évi gazdálkodásáról május 5.
A bankközi forintpiacok likviditásának és a bankközi referenciakamatok információtartalmának alakulása MNB, Pénzügyi elemzések október 1.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
A cash flow kimutatás összeállítása és elemzése
Rózsa Andrea – Csorba László
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Külső adósság – Kockázatok és mellékhatások… Antal Judit MNB, Pénzügyi elemzések 2006 február 28. MNB-klub.
Tájékoztató az MNB évi gazdálkodásáról június 7.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Elemzés a évi költségvetési törvényjavaslatról július 5.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Tájékoztató az MNB évi gazdálkodásáról május 14.
Az Magyar Nemzeti Bank monetáris politikai eszköztára
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
IV. Terjeszkedés.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2003-BAN.
A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2004-BEN.
Államadósság és állampapírpiac
A hitelintézeti beszámoló
Pénzügyi stabilitási jelentés
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Államadósság Radvánszky Csaba. Az államháztartás egyes alrendszereinek összesített (forint és deviza) adóssága.
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
Előadók: Csekő Gergely és Harangozó Ádám
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
A kormány finanszírozási mozgástere 2010-ben. 2 Fő kérdések: 1.Nettó kibocsátás 2010, tények és tervek 2.A nemzetközi hitelcsomag szerepe a finanszírozásban.
A központi költségvetés finanszírozása 2003-ban és az állampapír-piaci „Leg”-ek.
  Az adósságkezelés célja és alapelvei AZ ADÓSSÁGKEZELÉS CÉLJA hosszútávon alacsony költségszint mellett egységes szemléletben megvalósított adósságkezelés,
Ha külföldi pénzértékre szóló beruházáshoz, vagyoni értékű joghoz kapcsolódó hitel-, vagy devizakötvény-kibocsátásból származó tartozásunk van. Továbbá.
Feladatok. Sorold be a megfelelő mérlegcsoportba! MegnevezésABDF 1. Szállító 2. Vevő 3. Termelőgép 4. Eredménytartalék 5. Anyagok 6. Pénztár 7. Jegyzet.
Az önfinanszírozási program aktuális kérdései Nagy Márton alelnök Hoffmann Mihály igazgató Magyar Nemzeti Bank május 10.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Jegybanki eredmény Magyar Nemzeti Bank, Számvitel és Pénzügyi elemzések 2009. október 30.

Az előadás menete Elméleti és szabályozási háttér Államadósság finanszírozás és a jegybanki eredmény kapcsolata Előrejelzés

Elméleti és szabályozási háttér

A mérleg szerkezete meghatározó az eredmény szempontjából Az MNB egyszerűsített mérlege (átlagállományi adatok)

Az MNB mérlegének és eredményének alakulására ható főbb folyamatok Az MNB mérlegének és eredményének alakulását elsősorban a monetáris politika céljai és választott eszközei, valamint a hazai és nemzetközi gazdasági folyamatok határozzák meg.

Az MNB eredménye tényezőnként (1) Kamateredmény és pénzügyi műveletek eredményének elemei: Forint és deviza kamateredmény: az eszközök és források után kapott és fizetett kamat egyenlege. A jegybank a devizatartalékot döntően forintforrásokból finanszírozza, így az átlagos forint- és devizakamat közötti különbözet miatt a kamategyenleg jellemzően negatív. Pénzügyi műveletek realizált eredménye: a deviza-értékpapírok piaci árváltozásából származó, azok értékesítése vagy lejárata során keletkező realizált nyereség vagy veszteség.

Az MNB eredménye tényezőnként (2) A mérleg szerkezete meghatározó az eredmény szempontjából 2009. szeptember 30.

Az MNB eredménye tényezőnként (3) 2. Realizált devizaárfolyam eredmény: Az MNB jelentős nyitott devizapozícióval rendelkezik. A forint árfolyam változásakor a devizapozíción keletkező teljes átértékelési hatásból csak a realizált nyereség/ veszteség jelenik meg. Realizált devizaárfolyam nyereség/veszteség a nettó deviza-pozíció változásakor keletkezik. A realizált árfolyameredmény a devizapozíció csökkenésnek a hivatalos és beszerzési árfolyam különbségével képzett szorzata. 3. Banküzemmel és működéssel kapcsolatos eredmény Bankjegy- és érmegyártás költsége Banküzem működési költségei Egyéb eredmény (pl. jutalékok, díjak) Céltartalék és értékvesztés elszámolás

Nem realizált nyereség, veszteség Az EKB-hoz hasonlóan megkülönböztetjük: Realizált eredmény — eredménykimutatás része Nem realizált eredmény (kiegyenlítési tartalék) — mérlegtétel, a saját tőke része Forint árfolyam kiegyenlítési tartaléka A teljes átértékelési hatás nem realizált része. Az MNB devizában fennálló követeléseinek és kötelezettségeinek aktuális és átlagos beszerzési árfolyamon számított értékének különbsége. Deviza-értékpapírok kiegyenlítési tartaléka A deviza-értékpapírok esetében az értékelés napján érvényes piaci érték és a nyilvántartási érték közötti különbözet.

Az MNB saját tőkéje 2009. szeptember 30-án A jegyzett tőke 10 milliárd forint Az eredménytartalék 9,5 milliárd forint. a korábbi évek nyereségéből adódik, mely – az állam döntése alapján – nem került osztalékként kifizetésre, hanem a későbbi évek veszteségét hivatott finanszírozni. A forintárfolyam kiegyenlítési tartaléka 220 milliárd forint. A deviza-értékpapírok kiegyenlítési tartaléka 44 milliárd forint. Tárgyidőszaki eredményként 75 milliárd forint nyereség halmozódott fel.

Az MNB elszámolása a költségvetéssel Cél: az MNB tőkeellátottságának biztosítása, ezért az állam az MNB tőkehelyzetét évente köteles rendezni (MNB-ről szóló 2001. évi LVIII. törvény) Veszteségtérítés: Ha az éves eredmény negatív és meghaladja az eredménytartalékot, a költségvetés a különbséget a tárgyévet követő évben köteles megtéríteni (nyereség osztalékként elvonható) Államadósságot és költségvetési hiányt növel Tartalékfeltöltés: Ha a kiegyenlítési tartalékok bármelyike negatívvá válik, a tárgyévet követő évben köteles a költségvetés feltölteni. A két tartalék egyenlege egymással szemben NEM számolható el Államadósságot növel, DE a költségvetés hiányát nem érinti

Államadósság finanszírozás és a jegybanki eredmény kapcsolata

Az állami forint- illetve devizafinanszírozás hatása a jegybanki mérlegre Kincstári számla ↑ MNB-kötvény ↓ Állampapír-kibocsátás Összességében az MNB-mérleg forrásoldala átmenetileg átrendeződik, de az MNB-kötvény állománya nem változik. Kifizetések teljesítése MNB mérleg Kincstári számla ↓ MNB-kötvény ↑ MNB mérleg Az állam forintban finanszírozza magát: Kincstári számla ↑ Devizahitel felvétele Összességében a jegybank mérleg-főösszege nő: eszközoldalon a devizatartalék, forrásoldalon a kéthetes kötvény állománya. Kifizetések teljesítése MNB mérleg Kincstári számla ↓ MNB-kötvény ↑ Az állam devizában finanszírozza magát: az MNB-kötvényállomány nő MNB mérleg Devizatartalék ↑

Az állam finanszírozása a válságban A válság kitörését követően 1. állampapír-piaci nehézségek, alacsony kötvénykibocsátás 2. tartalékigény megnőtt, devizatartalékot növelni kellett Állam nemzetközi szervezetektől felvett devizahitelből finanszírozza a hiányt és a lejáró államkötvény egy részét, ezzel párhuzamosan nőtt a devizatartalék Az államadósságon belül csökkent a forintállampapír aránya és jelentősen emelkedett a devizahitel aránya A devizahitel átváltásakor kapott forint elköltésével nőtt a bankok jegybanki likviditása, azaz MNB-kötvény állománya

A devizahitel növeli az MNB-kötvény állományát (kumulált változás)

Hiányfinanszírozás költsége Forint állampapírok kibocsátása esetén az állampapír kamata a költség, ami lényegében 3 részre bontható: ÁKK Szuverén forint- és devizahozam közti különbség (pl. árfolyam-kockázati prémium) Forint- állam-papír kamata Országkockázati felár Kockázatmentes hozam

Magasabb devizatartalék tartásának költsége Ha az MNB saját devizahitel felvételével növeli devizatartalékát, akkor az MNB mérlegének eszköz- és forrásoldalán is nőnek a devizatételek. A devizahitel költségével szemben a tartalék hozama áll. A kettő közötti különbözet (az országkockázati felár) a devizatartalék tartásának a költsége. MNB-költség MNB-bevétel Deviza-hitel költsége Tartaléktartás költsége Tartalékon elérhető hozam

Hiányfinanszírozás és devizatartalék költsége Ha az állam forint helyett devizahitelből finanszírozza a hiányt, akkor a forint- és a devizafinanszírozás költsége közötti különbözetet az MNB fizeti meg. ÁKK-költség MNB-kötvény költsége Államadósság áthárított költsége Deviza-hitel költsége Tartaléktartás költsége Tartalékon elérhető hozam ellensúlyozza

Következmény: csökkenő ÁKK kamatkiadás, romló MNB-eredmény 2008-2009-ben a forint/devizakamat jelentősen emelkedett, ami az ÁKK kamatkiadásának növekedését eredményezte volna. A jelentős devizahitel-felvétellel ugyanakkor az adósságon belül megnőtt az olcsóbb devizahitel aránya: Az ÁKK által fizetett kamatláb a forint- és devizakamatok ugrása ellenére nem nőtt. Az MNB-kötvény állománya, és így az MNB kamatkiadása jelentősen emelkedett, ami rontja az MNB eredményét.

Emelkedő piaci kamatok mellett csökkenő implicit kamat a költségvetésben

Előrejelzés

Az MNB emelkedő veszteségének tényezői Az MNB-kötvény állománya jelentősen növekedett Az MNB-kötvény kamata, azaz a jegybanki alapkamat a válság kitörését követően emelkedett A devizatartalékon elérhető hozam eközben csökken

Az MNB eredmény előrejelzésének sarokkövei 1. Hozamok előrejelzése forward hozamgörbék mentén Jegybanki alapkamat; devizatartalék hozama; IMF hitel kamata 2. Változatlan árfolyam feltételezés 3. Mérlegtételek alakulásának előrejelzése ÁKK finanszírozási tervére vonatkozó prognózis alapján Devizahitel-felvétel és devizakötvény kibocsátás Várható konverziók EU-transzferek és államháztartás várható deviza-kifizetései 4. Deviza- és forint-kamateredmény előrejelzése 5. Realizált árfolyamnyereség becslése

2009-ben még pozitív eredmény várható A jegybank 2009 első háromnegyed évi eredménye Az első háromnegyedévi nyereség forrása: MNB-kötvény „felduzzadása” fokozatosan következett be Gyenge forintárfolyam mellett jelentős realizált árfolyamnyereség A devizahozamok csökkenése csak késéssel jelentkezik Állam nagyobb mértékű konverziója (Richter)

Az MNB eredményének alap-előrejelzése Az elkövetkező években azonban jelentős veszteség alakulhat ki a nettó kamatkiadás növekedése és a realizált árfolyamnyereség becsült csökkenése következtében a jegybanki eredményre vonatkozó prognózis bizonytalansága ugyanakkor jelentős (lásd később)

Az MNB eredmény-tényezőinek alakulása

A jelenlegi előrejelzésünk a korábban vártnál enyhébb veszteséggel számol Az augusztusi Inflációs Jelentésben szereplőnél lényegesen kisebb veszteség előrejelzéshez több tényező is hozzájárul: Az MNB irányadó kamatára vonatkozó piaci várakozás augusztushoz képest csökkent A kedvező állampapír-piaci helyzet miatt kisebb devizahitel-felvétel szükséges, ami az MNB-kötvény állományának kisebb emelkedésével jár A devizatartalék hozama deviza-hozamcsökkenés által indokoltnál kedvezőbben alakul (részben átmeneti hatás)

Az MNB eredményének előrejelzését jelentős kockázatok övezik Igen jelentős a forint- és devizahozam, valamint a devizaárfolyam érzékenység Emellett még változatlan árfolyam- és hozamszintet feltételezve is jelentős mértékben befolyásolja a jegybanki eredményt: az állami devizaforrás-bevonás mértéke, a konverziók, illetve deviza-swapok nagysága, sőt az állami deviza-tranzakciók napi szintű időzítése is

Az MNB 2010-es eredményének alakulása a főbb változók függvényében (milliárd forint) Az árfolyam a konverzión és a devizakamaton keresztül hat A forintkamat a források drágulásán keresztül hat az eredményre

Köszönjük a figyelmet!