Felhasználói felületek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Kamarai prezentáció sablon
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Hálózati és Internet ismeretek
Operációs Rendszerek I.
Operációs Rendszerek I.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Operációs rendszerek Beállítások.
HÁLÓZATOK.
Hálózati architektúrák
Hálózati architektúrák
Az előadásokon oldandók meg. (Szimulációs modell is tartozik hozzájuk)
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek 1. Takács Béla
LINUX/UNIX PARANCSOK.
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
OSI Modell.
Bevezetés az informatikába 7. előadás
Ember László Damn Small Linux Microsoft VPC környezetben.
Ember László XUBUNTU Linux (ami majdnem UBUNTU) Ötödik nekifutás 192 MB RAM és 3 GB HDD erőforrásokkal.
Linux A UNIX története – 3. dia
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
UNIX operációs rendszer. UNIX op. rsz. Elsõ változatát 1969-ben készítette Ken Thomson és Dennis Ritchie a AT&T Bell Labratóriumában. A rendszer magját.
Az operációs rendszerek
1 Operációs rendszerek A Windows NT file-rendszere (NTFS) NTFS: Windows NT File System.
UNIX Összefoglaló az alapokról a ta65 tárgyhoz ( )
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Operációs rendszerek gyakorlat
Jogosultságkezelés.
Module 1: A Microsoft Windows XP Professional telepítése
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
1 Operációs rendszerek A UNIX védelmi rendszere. 2 Illetéktelen hozzáférés megakadályozása: az egyes felhasználók adataihoz, az operációs rendszer adataihoz,
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Operációs Rendszerek II.
szakmérnök hallgatók számára
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Operációs rendszer.
Operációs rendszerek gyakorlat 1. Bevezetés Vakulya Gergely.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Bemutatkozás Név: Vespi Gábor Kelt: december 27.
Összefoglalás.
PARANCSOK HASZNÁLATA WINDOWS-BAN ÉS LINUXBAN II. Balaton Marcell Balázs.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
A gyakorlatok munkakörnyezete
Bevezetés az informatikába 4. előadás
Az operációs rendszer.
Webprogramozó tanfolyam
OPERÁCIÓS RENDSZEREK LINUX – PARANCSSOR.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Az operációs rendszer feladata
Bevezetés az informatikába 5. előadás
2. Operációs rendszerek.
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Felhasználók, felhasználócsoportok, jogosultságok.
Ismétlés:grafikus felületek Felső panel Indítópanel Asztal Indikátorok Kuka.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhet ő ség: Linux kezelése.
Hálózatos programok készítése
Az operációs rendszer feladatai
OPERÁCIÓS RENDSZEREK LINUX – PARANCSSOR.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Unix Linux GNU Copyright kriptográfia
Operációs rendszerek I.
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Hálózati architektúrák
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Előadás másolata:

Felhasználói felületek Operációs rendszerek Felhasználói felületek

A UNIX Az első változat egy játékprogram környezeteként lett kifejlesztve 1969-ben (Bell T. L.). Berkeley egyetem fejlesztésére (BSD), ”lecsapott” az USA hadiipara, Internet (1974). TCP/IP protokoll beépítése. Első forgalomba hozott változat 1976-ban. Publikus forráskód miatt, ahány cég, annyi változat. Szabványosítási törekvések: POSIX. Nyílt rendszer, fejlesztés ”C” nyelven. Adott HW-re írt alkalmazások, csak speciális IF- programokkal működnek más HW-on.

A Windows N(ew)T(echnology) A 32 bit-es processzorokhoz készült. Fejlesztés indulása 1988-ban (C ill. C++). Az NT 4.0 1996-ban jelent meg. Intel és DEC Alpha rendszereken működik. Kompatibilis az MS-DOS és MS-Windows alkalmazásokkal. Két változat (ua. a belső mag és OPR kód): W NT Workstation, W NT Server (kliens-szerver alkalmazások támogatása, NetWare és Microsoft LAN környezetben, 4-nél több párhuzamos proci). Windows 95 user interface-szel ( pl.: NO USB).

A Windows N(ew)T(echnology) A proci függő kódok egy külön könyvtárba, egy külön rétegen. Ez kezeli a HW-t. Így a felsőbb rétegek ettől függenek és nem a HW- től (átvihetőség segítése). Blue Death.

A bekapcsolási (boot) folyamat A boot program kezd el futni és beállítja a rendszer kezdő állapotát. Betölti az OPR magját egy meghatározott könyvtárból (a lemezen bárhol lehet). Az OPR veszi át a vezérlést, így: feltérképezi a HW-t, felépíti a rendszertáblákat, pl. az IT-t, elindítja a rendszerfolyamatokat, elindulnak a felhasználói bejelentkezésre váró folyamatok, a felhasználói felület megjelenése.

A felhasználói felület feladatai Felhasználói parancsok/programok bevitele és értelmezése. Ezen utasítások végrehajtása. Eredmények illetve hibák közvetítése, megjelenítése.

A felhasználói felülettel szemben támasztott igények Kezdő felhasználók: kevés, egyszerű parancs, biztonságos parancsok; mindig kérdez (valóban ezt akarja? tényleg? komolyan? . . .), nem okoznak helyrehozhatatlan kárt, helyzetfüggő segítség.

A felhasználói felülettel szemben támasztott igények Tapasztalt felhasználók: hatékony, a rendszer minden lehetőségét kihasználó parancsok, konfigurálható parancsok, saját beállítási lehetőségekkel, bővíthető parancskészlet.

Felhasználói felület típusai Karakteres amely hatékony: szöveges parancsok fogadása, feldolgozása, bemenet: billentyűzet, kimenet: karakteres képernyő(k), parancs illetve menü orientált.

Felhasználói felület típusai Grafikus amely kényelmes: multiprogramozottság látványos kihasználása az ablakozó technika alkalmazásával, menü rendszer(ek), grafikus (interaktív) alkalmazások és I/O eszközök támogatása, bemenet: billentyűzet, egér, fényceruza, tablet, scanner, kimenet: képpontonként kezelt (érintő) képernyő, nyomtatók, plotter-ek, digitális kimenet. be/kimenet: audio, video (IEEE 1394), TV.

A UNIX felhasználói felülete Karakteres, parancsorientált. Szövegfeldolgozó rendszernek készült. A rövid parancsnevek miatt hatékony. Fejleszthető felhasználói leírás a: man. Segédprogramok a gyakori műveletekhez. Programozható felhasználói felület, ablakozó alrendszerek (X Window, grafikus kimenettel rendelkező alkalmazásokhoz, X server amelynek forráskódja publikus).

A WNT felhasználói felülete Grafikus és menüvezérelt illetve karakteres. A W95 és W98 felület fejlesztett változata. Helyzetérzékeny (és többnyire használhatatlan ) help. Segédprogramok halmaza. Fix, bár paraméterezhető parancsok. Az WXP-nél ”fejlesztett” Start menü.

„Klasszikus” UNIX rendszer képe Számítógép TERMINÁL soros vonali kapcsolat

Rendszer struktúra A UNIX tipikus felépítése: Egy számítógép - több kapcsolódó terminál. A Terminál feladata: a felhasználóval történő kommunikáció; bemenet a billentyűzetről, kimenet a képernyőre. PC-s környezetben, munkaállomások esetén: Egy gép, egy fizikai terminál.

Belépés a rendszerekbe A többfelhasználós jelleg miatt kell. Csak azonosított rendszerhasználat lehetséges. Védelem: a rendszer integritásának megtartása, hibák kiszűrése, a rendszerhasználat szabályozása, dokumentálása. Biztonság: az illetéktelen hozzáférés megakadályozása.

Belépés a rendszerekbe Beléptetéskor: a user azonosító megadása, a user azonosítóhoz tartozó titkos információ password (jelszó) megadása, korábban használt környezet (shell) elindítása zajlik, különböző folyamatok segítségével. A felhasználók alternatív azonosítása: személyes tulajdonságai alapján (pl.: ujjlenyomat, kézlenyomat, retinalenyomat, DNS kód, aláírás (haha)), birtokában lévő tárgyak (pl.: kulcs, azonosító, kártya), általa ismert információ (pl.: név, jelszó, algoritmus).

Belépés a rendszerekbe Legelterjedtebb a harmadik, de a jelszó miatt problémás lehet. Ezért a rendszer a következőkre ”kényszerítheti” a felhasználót: ”nehezen kitalálható” jelszó megadatása, gyakori jelszó csere (, aha). sikertelen jelszavak utáni exponenciális idejű késleltetés, véges számú jelszó-kísérlet utáni letiltás.

Felhasználók azonosítása a UNIX-ban Felhasználó (user) azonosító: egyedi karaktersorozat. Rendszeren belül: egyedi numerikus érték: user ID UID, illetve group ID GID. UID és user azonosító egyértelműen összerendelhető: /etc/passwd file-ban. A belépés történhet a központi gépre, de a terminálokra is.

Felhasználók azonosítása a UNIX-ban A felhasználó azonosítására szolgáló titkos információ a jelszó. Password tárolása: kódolt formában: mindenki számára olvasható fájlban: /etc/passwd file-ban, egyirányú kódolás: a kódolt jelszóból nem lehet a jelszót visszaállítani.

Kitüntetett felhasználó a: root UID = 0 . Minden felhasználói adat hozzáférési jogosultságával rendelkezik. A jelszót a root sem tudja visszafejteni, csak törölni képes azt. A root feladata, új felhasználói azonosító(k), munkakönyvtár(ak) (home) és környezet(ek) (shell) létrehozása, beállítása.

Parancsok I. clear: a képernyő törlése. pwd: az aktuális könyvtár azonosítójának kiíratása. who: kilistázza a rendszerbe bejelentkezett felhasználók azonosítóját, az általuk használt terminált. whoami: kiírja, hogy milyen user azonosítóval lépett be a felhasználó. passwd: jelszó megváltoztatás (/etc/passwd). ls [-lai]: állományok listázása (Ctrl+C). ls | more ls -l ls -li ls -lia | more cd: könyvtár-szerkezetben való közlekedés. cd .. cd / cd ../.././.. cd /../.

Parancsok II. man: a parancsok működési leírásainak kiíratása. man ls (kilépés: q) cat, more, type: állományok tartalmának a kiíratása. more ../tartalom.txt chmod: állományok védelmi kódjának a megváltoztatása. chmod 421, chmod ugo=rwx, chmod go-x, chmod g+x, chmod ug+s echo: az input kiírása az output-ra. >, >>, 2>, <, : standard output, input és hibacsatorna átirányítása. Kimenet: echo echo ez egy átirányított szöveg > ide.txt echo chmod 000 ide.txt >> ide.txt

Parancsok III. Egy másik lehetőség: cat > ide.txt echo ez egy átirányított szöveg chmod 000 ide.txt Ctrl+D Hiba kimenet: chmode 777 ide.txt 2> hiba.er Bemenet: more < hiba.er who > kik; sort < kik

Parancsok IV. date: az aktuális dátum és idő kiíratása. sort: ABC sorrendbe rendezés. wc: sor - szó - karakter számolása. script file: #!/bin/bash az 1. sorban és futtatási file jog grep: minta szerinti kereső. more ide.txt | grep ^s > s_kezdet.txt more ide.txt | grep a$ > a_vég.txt ls -l | grep ^d > könyvtárak.txt A minta védelme a shell-től: ls -l | grep '^d..x.w-r--' | sort | wc | more > könyvtárak_2.txt more ide.txt | grep '^[apt].*[^0-9]$' > vizsga.szint

Parancsok V. A minta védelme a grep-től: Reguláris kifejezések: more ide.txt | grep '^[apt]\.[^0-9]$' > vizsga.szint.0 more ide.txt | grep '^[apt]\.*[^0-9]$' > vizsga.szint.1 more ide.txt | grep '^[apt]\.\*.*[^0-9]$' > vizsga.szint.2 Reguláris kifejezések: '^' illetve '$' = a sor elején illetve végén keresi a mintát, '[^' = tagadja az utána álló mintát/reguláris kifejezést, '.' = tetszőleges (nem új sor) karakter, '*' = 0-tól végtelenig ismétli az előtte álló mintát/reguláris kifejezést, '\' = konvertálja (semlegesíti) az utána álló reguláris kifejezést mintává. Meta (globális, joker) karakterek használata (a shell értelmezi!): ls -l a??b*.doc ls -l [abc]??b*a.doc ls -l [a-z]??b*a*.doc

Parancsok VI. mkdir, rmdir: könyvtár létrehozása, törlése. cp, mv, rm: file másolása, mozgatása, törlése. cp /usr/ezt . 2> hibák.sok >> összes.txt ln [-s]: hard illetve [szoft] link létrehozása. ln ../alap ./alap.hard ln -s ../alap ./alap.soft echo "semmi" > file => ln -s file szimb_link => ln file hardlink => ls -la => more szimb_link => more hardlink => rm file => ls -la => more szimb_link => more hardlink => echo "valami" > file => more szimb_link => more hardlink ps: a gépen futó folyamatok listája. parancs &: adott parancs háttérben futtatása. sleep 1000 &

Parancsok VII. kill: folyamat megszüntetése. du: a használt lemezterület kiíratása. id: kiírja az aktuálisan használt user ID-t, group ID-t. chsh: a használt shell megváltoztatása.

A UNIX hálózatkezelése Elosztott (hálózati) környezet. A UNIX hálózati operációs rendszer, azaz biztosítja a távoli gépek használatának lehetőségét. Így: programfuttatás távoli hozzáféréssel, pl.: telnet, ssh, file mozgatás, pl.: ftp.

A UNIX hálózatkezelése Munkaállomás SUN Solaris PC Nyomtató TCP/IP kapcsolat ftp telnet Gateway PC UNIX File server LINUX CD olvasó

A UNIX hálózatkezelése A TCP/IP hálózati protokollt használja. Tulajdonságai: a fizikai átviteli közeg fölé épül (pl. egy Ethernet-re épül rá), a csomópontok címzési módját, ill. az adatcsomagok méretét és formátumát rögzítik, a legalacsonyabb szintű az IP (Internet Protocol) amelynek az adatátvitele nem túl megbízható, erre épül rá a TCP (Transport Control Protocol) amely biztosítja a megbízható hálózati átvitelt, de az UDP (User Datagram Protocol) is, amely csak az üzeneteket továbbítja. Csomópont azonosítása: IP cím: négy tagú 1 byte-os érték: pl.: 255.255.255.255 . Hálózati programok az IP család tagjaira (UDP/TCP) épülnek.

A UNIX hálózatkezelése A telnet: az egyik legalapvetőbb alkalmazás-protokoll, amely a terminál gépekről távoli szerverekre történő bejelentkezést és távoli parancsvégrehajtást tesz lehetővé. kétirányú, 8 bit-es, byte orientált (azaz karakter alapú) kommunikációs szolgáltatás, távoli felhasználó a használni kívánt gépen futó telnet szerverhez kapcsolódik, virtuális terminált kap, amelyen parancsokat tud végrehajtani a távoli gépen, TCP kapcsolat, titkosítatlan adatforgalom (a root password is!).

A UNIX hálózatkezelése Az SSH (Secure Shell): a telnet semmilyen titkosítást nem tartalmaz, ezért helyette biztonsági okokból manapság már szinte kizárólag, csak az 1995 körül született SSH-t használják. Biztonságos bejelentkezést tesz lehetővé egy terminálprogram segítségével. A file-ok másolása is megoldott. Titkosított csatornákat is létrehozhatunk. X server képet is átvetíthetünk a hálón. Fejlesztése folyamatos. Windows-ra írt kliense a PuTTY.

A UNIX hálózatkezelése Az FTP (File Transfer Protocol): adat (file) átviteli szolgáltatás, kliens-szerver működés, adatkapcsolati rétegre épül (pl. UDP-re).

Parancsok telnet IP_cím . ssh IP_cím . ftp IP_cím [-l user_azonosító] .

A UNIX shell-je

A UNIX shell-je A felhasználói, parancsértelmező (command interpreter) felület biztosítása. Nem szerves része az operációs rendszernek, azaz több különböző héj is lehetséges egy operációs rendszer alatt (cserélhetőek). Különböző funkcionalitású shell-ek léteznek, pl.: sh, ksh, csh, (Bourne shell, Korn shell, C shell).

A UNIX shell-je Rövid parancsok, pl.: ls, mv, cp. Hatékony működés: kis erőfeszítéssel (kevés billentyű lenyomásával) viszonylag nagy eredményt lehet elérni. Rövid tömör üzenetek (vagy semmi! ). On-line felhasználói kézikönyv, a man parancs. Lehetőség a felhasználói felület programozására, a script-ek írásán keresztül, a batch-ek futtathatóságáig.

A UNIX shell-je A programok/parancsok szabványos csatornákon érintkeznek a külvilággal: bemenetük (stdin), kimenetük (stdout), hiba kimenetük (stderr). Ezen csatornák átirányíthatóak egy file-ba, vagy hozzáfűzhetőek ahhoz. A parancsok/programok összefűzhetők egy ún. PIPE (csővezeték) használatával, egy ideiglenes FIFO tárolón keresztül.

A UNIX shell-je Speciális karakterekkel állományneveket lehet helyettesíteni (pl.: *, ?). Ezt a shell teszi meg! Parancshelyettesítési lehetőség (p1 `p2`). Feltétel nélküli parancssorozat végrehajtás (p1; p2). Feltételes parancssorozat végrehajtás (p1 || p2 illetve p1 && p2). A háttérben futtathatáskor a program nem használja a be/kimeneteit (pl.: p5 &). Párhuzamos programvégrehajtás (több shell-t indítunk egy gépen és minden program használja a saját be/kimenetét).

A UNIX shell-je A programok/parancsok paraméterezhetősége. Változók: környezeti (env), ezt minden program eléri, shell (set), csak a shell éri el, shell script, az adott kötegelt állomány használja. Megadásuk shell függő! Például ksh-ben: shell változó esetén: változó_név=tartalom , környezeti esetén: export változó_név , hivatkozás: $változó_név alkalmazásával.

A UNIX shell parancsai A belső parancsokat maga a shell hajtja végre. A külsők, önálló programként (batch, bináris) vannak megvalósítva. Keresési út (pl.: /bin, /usr/bin). A kis és nagybetűk megkülönböztetése! A parancsok kisbetűsek.

A UNIX shell parancsai Általános parancsfelépítés: parancs [- kapcsolók] [paraméterek] [> ide] [< innen] [2> hiba] . A kapcsolókat illetve a paramétereket a parancs megkapja, ő értelmezi. [> ide] átirányítja a parancs kimenetét az ide nevű file-ba, [< innen] megadásakor a parancs a bemenetét az innen nevű file-ból veszi, [2> hiba] hatására a parancs hibaüzenetei a hiba nevű file-ba kerülnek.

A UNIX file-kezelése Az adattárolási egység a file. Ezeket byte-ok sorozataként kezeli az OPR. Soros, szekvenciális elérésűek. A file-rendszer elosztott, azaz a távoli csomópontokban elhelyezkedő file-ok elérése, a helyi file-okkal azonos interface-n keresztül, az OPR-rel együttműködve történik. Ún. link-ek (soft illetve hard) létrehozásának a lehetősége, amellyel több névvel és módon hivatkozhatunk egy file-ra.

A UNIX file-kezelése Egyetlen gyökérkönyvtár ("/"). Abszolút illetve relatív elérési útvonal: [meghajtó][/útvonal/]file-azonosító. Aktuális könyvtár fogalma. Könyvtár jel a ”/” karakter! A rejtett file-ok azonosító kezdete (”.”). Az ún. mount-olással, a távoli gép file-rendszerét a helyi gép ”alkönyvtáraként” látjuk. Ezt a file-rendszert vette át többé-kevésbé a DOS is.

A file-rendszerben használt adatszerkezetek A file típusa lehet: speciális (blokk ill. karakter orientált), adatállomány, könyvtár (katalógus) bejegyzés, PIPE/FIFO.

A file-rendszerben használt adatszerkezetek Minden file-t egy ún. i-node szám azonosítja egyértelműen. Ez az azonosító tárolja a file: tulajdonos azonosítóját (UID, GID), típusát, hozzáférési jogosultságait, időcímkéit (hozzáférés, módosítás), link-jeinek a számát (link-számláló=0 esete), címtábláját, méretét.

File elérési jogosultságok r: olvasható, w: írható, x: végrehajtható, s: végrehajtható a file tulajdonosának jogosultságaival.

Könyvtár elérési jogosultságok r: olvasható, kilistázható, w: törölhető/létrehozható új file, x: kereshetünk a könyvtárban, végrehajthatjuk és írhatjuk a könyvtárban levő file-okat a file-ok jogosultságai szerint.

A UNIX könyvtár szerkezete Fa struktúra. Az ”.” és ”..” karakterek értelmezése. A könyvtár(leíró) is file, amely tartalmazza: a file-ok listáját, az ”alkönyvtárak” listáját, a file adatmező adatait, a szülőkönyvtárra mutató hivatkozást.

A UNIX file-rendszer felhasználói felülete Lehetőségek: standard input/output átirányítás, mount: két file-rendszer összekapcsolása, link-ek létrehozása; hard link, soft link, pipe (csatorna).

A hard link Egy file különböző nevekkel történő elérése: ln /home/users/usr1/file /home/users/usr2/hardlink . Hátrány: a felhasználó elvesztheti a felügyeletet a file-jai felett! /home/users/usr1 /home/users/usr2 43 . 67 88 .. 92 file 59 adat.dat 91 titok.mese hardlink

A soft (szimbólikus) link A hard link hibáinak kiküszöbölése. Egy speciális állomány, amely az ún. célállományra mutat: ln -s /home/users/usr1/file /home/users/usr2/szimb_link . /home/users/usr1 /home/users/usr2 43 . 67 88 .. 92 file 59 adat.dat 91 titok.mese (X) szimb_link: /home/users/usr1/file

Állománynév helyettesítés A parancsfeldolgozás során a shell a paraméterként megadott (file-névként értelmezett) speciális karaktereket behelyettesíti: * : 0 vagy tetszőleges hosszúságú karakterlánc, ? : pontosan egy karakter, [abc] : az a, b, c karakterek közül egy, [i-n] : az i-től az n-ig terjedő karakter tartományból egy, a fentiek kombinációi, pl.: [a-z]* : kisbetűvel kezdődő file azonosító.

Pipe, csővezeték A parancsok egymás után fűzése, adatcserével. Az előtte álló parancs kimenetét kapja bemenetnek. Átmeneti állományok létrehozásával valósul meg a file-rendszeren belül, amely egy FIFO tároló. Mérete 10 Kbyte. A tárolóba az egyik program ír, a másik pedig olvassa. Automatikus szinkronizáció valósul meg. Fontos különbség a DOS-hoz képest, hogy itt az összefűzött parancsok párhuzamosan hajtódnak végre. Pl.: ls -la | more

Az NT file-rendszer (NTFS) Megbízható, az adatállományokon végzett sikertelen műveletek utáni visszaállíthatóság. Biztonság, illetéktelen elérések ellen minden állomány-eléréskor jogosultság ellenőrzés. Hibatűrés, redundáns (duplikált) tárolás, a lemez távoli régióiban. Nagy lemezek és file-ok kezelése, 248 db file (~281*1012 ,billió), egy file 264 byte lehet (16 EB, exa=1018). Műveletenkénti feldolgozás, a lemezművelet vagy teljesen végrehajtódik, vagy változatlan marad a file.

Az NT file-rendszer (NTFS) A lemezen lévő adatok alapján, visszaállítható az egy-egy művelet előtti állapot. Hibatűrő lemezmeghajtó, sávok XOR összegét képzi, egy másik lemezen. Lemez kettőzés, tükrözés. A Master File Table, a file-rendszerben tárolt file-ok leírását tartalmazza. Minden infó a file-ról, egy ún. attribútum (pl.: a neve, hossza, sőt a tartalma is). A file-ok ún. file record-okban tárolódnak, amelyekben a file-attribútum azonosítói és a hozzájuk tartozó adatmezők vannak felsorolva. Tehát az MFT file record-ok sorozata.

Az NT file-rendszer (NTFS) File = strukturált objektum. Fa szerkezetű könyvtár struktúra. File naplózási record-ok a tranzakciók alatt, feszültség-kimaradás esetére. Visszagörgetés vagy újra végrehajtás. Többszörös adatfolyamok kezelése. File tömörítés.

A következő csapás . . . . . . Windows 2000 (leánykori neve: W NT 5.0)                        