Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Operációs rendszerek I.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Operációs rendszerek I."— Előadás másolata:

1 Operációs rendszerek I.
IIIII. gyakorlat

2 III. gyakorlat who w last users finger talk write mesg clear
alias/unalias passwd pwgen ls mkdir cd rm / rmdir tree pwd

3 alias uzeno=write oleg
finger -l rm -i ls –tlr alias uzeno=write oleg

4 copy, move cp <kapcsolók> <eredeti> <új>
Létrehoz az <eredeti> nevű fájlból egy másolatot <új> néven (ha nem létezik ilyen nevű könyvtár)‏ cp <kapcsolók> <lista> <újhely> Átmozgatja a <lista> elemeit az <újhely> könyvtárba (aminek ekkor már léteznie kell)‏ Lehetséges kapcsolók: -f kétes esetben sem kérdez vissza -i bármely kétes esetben megerősítést vár -u csak a régebbi fájlokat írja felül -r ha könyvtárat talál, rekurzívan átmásolja azt is Alapesetben állományt másol, könyvtárat nem!!!!!!!!

5 mv <kapcsolók> <eredeti> <új>
Átnevezi az <eredeti> nevű fájlt vagy könyvtárat az <új> névre (ha ilyen nevű könyvtár még nem létezett)‏ mv <kapcsolók> <lista> <újhely> Átmozgatja a <lista> elemeit az <újhely> könyvtárba (aminek ekkor már léteznie kell)‏ Lehetséges kapcsolók: -f kétes esetben sem kérdez vissza -i bármely kétes esetben megerősítést vár -u csak a régebbi fájlokat írja felül

6 Szövegfájlok kezelése
touch <név> Új állomány létrehozása üresen, ha az még nem létezik. cat <fájl> A <fájl> teljes tartalmát egyszerre kiírja a képernyőre. Mi történik akkor ha nincs megadva fájl? file <fájl> A megadott fájl típusát adja eredményül. A megadott file tartalmát közvetlnül a standard kimenetre írja (alapértelmezés képernyo) . Ha nincs megadott file, akkor a szabványos bemeneti eszközt olvassa. A megadott file tartalmát közvetlnül a standard kimenetre írja (alapértelmezés képernyo) . Ha nincs megadott file, akkor a szabványos bemeneti eszközt olvassa.

7 Átirányítások Mind a bemenet mind pedig a kimenet átirányítható egy tetszőleges állományba. a jelölést a parancs utolsó paramétere után kell feltünteni. Több átirányítás esetén azok végrehajtása balról jobbra történik. < FÁJL stdin (a megadott fájlból olvas) > FÁJL stdout (a megadott fájlba ír, létező állomány felülírásával) >> FÁJL stdout (a megadott fájlba ír, a létező állomány végéhez való hozzáfűzéssel)

8 cat >tudomany.txt A tudomány vagy fizika, vagy bélyeggyűjtés. CTRL +D (eof) cat >>tudomany.txt Ernest Rutherford (eof)

9 head -<n> <fájl> (default 10)
more <fájl> A <fájl> teljes tartalmát oldalanként kiírja a képernyőre. head -<n> <fájl> (default 10) A <fájl> első <n> sorát kiírja a képernyőre. tail -<n> <fájl> (default 10) A <fájl> utolsó <n> sorát kiírja a képernyőre.

10 1, A tudomany. txt első két sorát irányítsa át az idezet
1, A tudomany.txt első két sorát irányítsa át az idezet.txt állományba. 2, Az utolsó sorát pedig szerzo.txt állományba.

11 head -2 < tudomany.txt >idezet.txt
tail -1 <tudomany.txt >szerzo.txt history , ls

12 od, xd Állományok tartalmának listázása (dump), oktális, hexadecimális számrendszerben.

13 Mintaillesztő karakterek
* tetszőleges karakterből álló, tetszőlegesen hosszú szó (üres szó is). ? egyetlen tetszőleges karaktert helyettesít. [halmaz] A halmaz bármely karakterének egy példánya. [első-utolsó] mint az előbb, de itt tartományt adhatunk meg. [^halmaz] a halmazban nem szereplő bármely karakter egy példánya.

14 Példák mintákra: A[tl]o[a-z].? ??[^abc]start??.php *.html *vector*
[Kk]epek gcc-3.[0-3]

15 dir -p

16 Szöveg kiiratása : echo
Szintaktikája : echo [-ne] [string] A string tartalmazza a kiíratni kívánt szöveget, az opciók jelentése : opció és string nélkül egy soremelést hajt végre -n Az üzenet kiírása után nem emel sort -e végrehajtja a stringben elhelyezkedő ' \ ' -sel jelzett karaktereknek megfelelő műveletet.

17 Példa :. # Üzenet kiírása új sorral és csengetéssel az üzenet elején
Példa : # Üzenet kiírása új sorral és csengetéssel az üzenet elején # és végén bash$ echo -e "\n\akkkkkkkkkkkkkkkk\a\n" kkkkkkkkkkkkkkkk # Ez a parancs nem hajtja végre a \n ill. \a karaktereket, # hanem kiírja őket. bash$ echo "\n\akkkkkkkkkkkkkkkk\a\n" \n\akkkkkkkkkkkkkkkk\a\n

18 Láncolás A linkelés arra szolgál, hogy egy állományra több néven is lehessen hivatkozni. Az ln első paramétere a forrás file, a második paramétere a lánc név, amellyel később a forrás file-ra hivatkozhatunk. Soft link-et szintén az ln paranccsal hozhatunk létre, de alkalmazni kell a -s opciót ! Az ln további opciója a -f, melynek jelentése megegyezik az előzőekben leírtakéval :A cp, az ln és az mv maguk is hard link-kel készültek, és az argv[0] mutatja meg a UNIX-nak, hogy melyiket hívtuk meg a három közül.

19 Láncolás (Linkek) ln -s <forrás> <cél>
Létrehoz egy a <forrás> -ra mutató „softlink”-et ln <forrás> <cél> Létrehoz egy a <forrás> -ra mutató „hardlink”-et Könyvtárra nem alkalmazható!!!!

20 ln –s out.txt out2.txt rm out.txt ln –s out.txt out2.txt ln out.txt out2.txt rm out.txt out2.txt @out.txt out.txt @ out2.txt @ Adat az es inode-hoz Adat az es inode-hoz

21 Kérjünk teljes listát a home alkönyvtárunkról úgy, hogy a file-ok
Kérjünk teljes listát a home alkönyvtárunkról úgy, hogy a file-ok inode számai is láthatóak legyenek !

22 ls -i -l vagy : ls -il

23 du <kapcsolók> <lista>
Összeszámolja a könyvtárban található fájlok méretét Lehetséges kapcsolók: -s csak a végösszeget írja ki -m kilobájtok helyett megabájtokban számol -h az ember számára könnyen olvasható méretkiírás df - Lista készítése az összes partícióról df <kapcsolók> <útnév> A filerendszer szabad és foglalt blokkjainak számát adja meg. df .     - aktuális könyvtár információk

24 mount [kapcsolók] [eszköz] [csatolási_ hely]
Új filerendszer csatolása egy könyvtárstruktúrába. A meg nem adott paramétereket a parancs az /etc/fstab file megfelelő bejegyzéseiből veszi. umount - filerendszer leválasztása umount eszközhozzáépítési-pont Az eszközhozzáépítési-pont az a könyvtár, ahová a tárolóeszközön lévő állományainkat csatolni akarjuk.

25 Jogosultságok A linux többfelhasználós rendszer. Nyilvánvaló, hogy a fájlokhoz hozzáférést valamilyen módon korlátozni kell. A korlátozáshoz rendelkezésre áll 3 osztály Tulajdonos (User), Csoport (Group), Többiek (Others)‏ 3 féle jog Olvasás (Read), Írás (Write), Végrehajtás (eXecution)‏

26 Jogosultságok értelmezése
A fájl futtatható A hozzáférés engedélyezett, e nélkül nem lehet például belépni sem a könyvtárba x – végrehajtás A fájl tartalma módosítható A könyvtárban a bejegyzések módosíthatóak w – írás A fájl tartalma olvasható A könyvtár tartalma kilistázható r – olvasás Fájl Könyvtár Jog

27 Jogosultságok megváltoztatása
chmod <jogosultság> <lista> <jogosultság> <kinek><hogyan><mit> <kinek>: a (All), u (User) , g (Group), o (Other)‏ <hogyan>: + (megadás), - (megvonás), = (beállítás)‏ <mit>: r (Read), w (Write), x (eXecute)‏ <user><group><other> mindegyik egy oktális számjegy 4 (read), 2 (write), 1 (execute)‏ pl: chmod go-w out.txt chmod 640 out.txt

28 Tulajdonosváltás : chown
Lehetőség van arra, hogy az általunk birtokolt állomány tulajdonosát meg­változ­tas­suk. A chown szintaxisa a következő :   chown [-R ] tulaj név   A tulaj az új tulajdonos nevét jelenti, a név pedig azt, hogy melyik állományra, vagy katalógusra vonatkozik a tulajdonos váltás. Ezt a műveletet a tulaj­donoson kívül a superuser is végrehajthatja. A parancs másik alakja :    chown [-R ] tulaj :csoport név   Ebben az esetben a csoport tulajdonjogot adhatjuk át. Az új tulajdonos a csoport lesz.   A [-R] opció mindkét esetben a rekurziót jelenti.

29 Csoportváltás : chgrp A csoportváltást szintén a tulajdonos és a superuser hajthatja végre. Szintaxisa a kö­vet­kező : chgrp [-R ] csoport név A csoport az új csoport lesz, a név jelentése ugyanaz mint a chown esetén. Vigyázat : Amennyiben egy állományunk csoport, vagy tulajdonosi jogát átad­tuk, azt már nem vehetjük vissza. Csak az új tulajdonos adhatja vissza őket ! ( Vagy a superuser )

30 su [-] [felhasználó] [argumentum]
A héjprogramot indítja másik felhasználóval. Olyan terminálon való bejelentkezésre használható, amelyet másik felhasználó használ. Ha nem adjuk meg a felhasználót akkor egy root héjprogramot indít. Az új héjprogramot az exit vagy <Ctrl-d> beírásával zárhatjuk le. Példa: a paranccsal úgy léphetünk be rendszergazdaként, hogy közben az eredeti, egyszerű felhasználóként való bejelentkezésünket sem kell megszüntetnünk. su root su -A teljes bejelentkezési eljárás indul el. su-c A parancsok másik felhasználói azonosítóval hajthatók végre.


Letölteni ppt "Operációs rendszerek I."

Hasonló előadás


Google Hirdetések