Teljes Parenterális Táplálás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr. Szalóki Tibor Ph.D. Jávorszky Kórház Gastroenterologia Vác
Advertisements

Készítette: Földesi Krisztina - diplomás ápoló Kosztolányi Eszter- oszt. vez. diplomás ápoló BMKT, Pándy Kálmán Kórháza Fül - Orr- Gégészeti Osztály Oszt.
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
 1. Szociális:  - a lakás 1 órán belüli elérhetősége  - telefon 24 órán át  - gépkocsit nem vezethet a beteg: hazaszállítását meg kell oldani.
Tápláltsági problémák a Crohn- és colitises betegeknél
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
AZ ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA
Kisded táplálás irányelvei
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
A BSF (Body Shape Forming) - Program
Az elhízás.
Koraszülött táplálás Hogyan? (motilitás?) Mikortól? (minél előbb)
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
13.Óra AZ OLDATOK TÖMÉNYSÉGE
A táplálásterápia elvei és gyakorlati kérdései
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Kutatási eredmények bizonyítják, hogy kb. 650-féle kórokozót 6 percen belül elpusztít. /Science Digest magazin(1978/03.)/ Ezzel szemben egy antibiotikum.
ENTERITIS ACUTA FOLYADÉK-ELEKTROLIT TERÁPIA
Perioperatív táplálás a felső tápcsatorna radikális műtéteinél
Részlegvezető: Dr. Kovács András
Kardiovaszkularis kockázati tényezők arthritis psoriatica-ban
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Neonatológia, rehabilitáció
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
A lipidek.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
FOLYADÉKVESZTÉS ÉS REHIDRÁCIÓ
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
Táplálkozási ismeretek II.
Tápanyagok.
Takarmányok zsírtartalma
A lipidek táplálkozási jelentősége
A tápanyagszükséglet általános szempontjai
A szervezet energiaforgalma
Táplálási végpontok: még mindig csak hiedelmek?
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Szövődmények felismerése, ellátása
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Egészségnapja május 31.
Mesterséges táplálás Molnár Zsolt AITI
A tápanyagszükséglet általános szempontjai
Egyed alatti szerveződési szintek
A TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLELMEZÉSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA II. 7. – V. 9.
A szervezet energiaforgalma
Takarmányok zsírtartalma
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
Az obesitas járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember István (Szerk.): Népegészségügyi orvostan Az elhízást.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Az újszülöttek ellátása; csecsemőtáplálás, disztrófia Dr. Tomsits Erika egyetemi docens Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Táplálás az intenzív terápiában
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Mikroelemek.
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Alultápláltság és veszélyei
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Teljes Parenterális Táplálás Dr. Balogh Judit

Táplálási terápia A szervezet energia,-aminosav,-vitamin,-nyomelem,-ásványi anyag szükségleteit kielégítő klinikai táplálás Indokolt és szakszerű mesterséges táplálással számos szövődmény bizonyítottan megelőzhető, a betegek átlagos kórházi tartózkodási ideje lerövidíthető.

Klinikai mesterséges táplálás Enterális táplálás gyomorba, duodenumba, jejunumba Parenterális táplálás az emésztőcsatorna megkerülésével Teljes parenterális táplálás (TPT) centrális vénába: normokalóriás, magas ozmolalitású, koncentrált szénhidrát-és aminosav-oldatokat tartalmaz- Részleges parenterális táplálás (RPT) perifériás vénába: hipokalorikus=fehérjemegtakarító alacsonyabb ozmolalitású oldatok

Parenterális táplálás perifériás vénán és centrális vénás kanülön keresztül

A parenterális táplálás fő indikációs területei Rövidbél-szindróma Krónikus gyulladásos bélbetegségek Fistulák Onkológiai kezelés GIT elzáródásos betegségei Szülészeti patológia Akut pancreatitis Hiperkatabolikus állapotok Újszülött és gyermekkor patológiás elváltozásai Szívsebészet, fej-nyak onkológiai sebészet, idegsebészet Szerv-transzplantáció, stb.

Teljes parenterális táplálás Európában 2001-ben 6 országban engedélyezték az otthoni parenterális táplálást. 1976-ban egy beteget 5 évig tápláltak otthonában. Kisebb a rizikó a 40 évnél fiatalabbaknál.

A Mesterséges Táplálási Munkacsoport ajánlása Protokollok kidolgozása Mesterséges táplálásra szoruló betegek felkutatása, regisztrálása A legkedvezőbb táplálási forma meghatározása A táplálás monitorozása A házi mesterséges táplálásban részesülő betegek gondozásának koordinációja („home nutrition”)

Tápláltsági állapot felmérése Testtömeg-index (BMI-Body Mass Index) TTI= TT(kg)/TM(m²) 20-25 között élettani tartomány 25,1-30 között I.fokú 30,1-35 között II.fokú 35,1-40 között III.fokú 40,1 fölött IV.fokú elhízás

Mesterséges táplálás újszülött-, csecsemő-és gyermekkorban Individuális terápia szükségessége eltérő gesztációs kor, különböző születési tömeg, eltérő katabolizmus, aktivitás glukóz-, zsír-, aminosav-, kalória és folyadékszükséglet újszülött-, csecsemő- és gyermekkorban

Tápanyagok Folyadék (víz és elektrolit) Szénhidrátok Aminosavak Zsírok Ásványi anyagok Vitaminok: vízben és zsírban oldódó Nyomelemek (cink, vas, réz, króm, szelén,jód,stb.)

Zsírok I. Energiahordozó, a szervezet legnagyobb energiaforrása, a lipidek egy része a biológiai membránok nélkülözhetetlen alkotórésze Szénlánc hosszúsága szerint: rövid szénláncú-SCT, közepes szénláncú-MCT, hosszú szénláncú-LCT trigliceridek Telítettség szerint: telített, egyszer,-vagy többszörösen telítetlen MCT és LCT tartalmú keverék emulziók alkalmazása- strukturált triglicerid Zsírban oldodó vitaminok adagolása