Teljes Parenterális Táplálás Dr. Balogh Judit
Táplálási terápia A szervezet energia,-aminosav,-vitamin,-nyomelem,-ásványi anyag szükségleteit kielégítő klinikai táplálás Indokolt és szakszerű mesterséges táplálással számos szövődmény bizonyítottan megelőzhető, a betegek átlagos kórházi tartózkodási ideje lerövidíthető.
Klinikai mesterséges táplálás Enterális táplálás gyomorba, duodenumba, jejunumba Parenterális táplálás az emésztőcsatorna megkerülésével Teljes parenterális táplálás (TPT) centrális vénába: normokalóriás, magas ozmolalitású, koncentrált szénhidrát-és aminosav-oldatokat tartalmaz- Részleges parenterális táplálás (RPT) perifériás vénába: hipokalorikus=fehérjemegtakarító alacsonyabb ozmolalitású oldatok
Parenterális táplálás perifériás vénán és centrális vénás kanülön keresztül
A parenterális táplálás fő indikációs területei Rövidbél-szindróma Krónikus gyulladásos bélbetegségek Fistulák Onkológiai kezelés GIT elzáródásos betegségei Szülészeti patológia Akut pancreatitis Hiperkatabolikus állapotok Újszülött és gyermekkor patológiás elváltozásai Szívsebészet, fej-nyak onkológiai sebészet, idegsebészet Szerv-transzplantáció, stb.
Teljes parenterális táplálás Európában 2001-ben 6 országban engedélyezték az otthoni parenterális táplálást. 1976-ban egy beteget 5 évig tápláltak otthonában. Kisebb a rizikó a 40 évnél fiatalabbaknál.
A Mesterséges Táplálási Munkacsoport ajánlása Protokollok kidolgozása Mesterséges táplálásra szoruló betegek felkutatása, regisztrálása A legkedvezőbb táplálási forma meghatározása A táplálás monitorozása A házi mesterséges táplálásban részesülő betegek gondozásának koordinációja („home nutrition”)
Tápláltsági állapot felmérése Testtömeg-index (BMI-Body Mass Index) TTI= TT(kg)/TM(m²) 20-25 között élettani tartomány 25,1-30 között I.fokú 30,1-35 között II.fokú 35,1-40 között III.fokú 40,1 fölött IV.fokú elhízás
Mesterséges táplálás újszülött-, csecsemő-és gyermekkorban Individuális terápia szükségessége eltérő gesztációs kor, különböző születési tömeg, eltérő katabolizmus, aktivitás glukóz-, zsír-, aminosav-, kalória és folyadékszükséglet újszülött-, csecsemő- és gyermekkorban
Tápanyagok Folyadék (víz és elektrolit) Szénhidrátok Aminosavak Zsírok Ásványi anyagok Vitaminok: vízben és zsírban oldódó Nyomelemek (cink, vas, réz, króm, szelén,jód,stb.)
Zsírok I. Energiahordozó, a szervezet legnagyobb energiaforrása, a lipidek egy része a biológiai membránok nélkülözhetetlen alkotórésze Szénlánc hosszúsága szerint: rövid szénláncú-SCT, közepes szénláncú-MCT, hosszú szénláncú-LCT trigliceridek Telítettség szerint: telített, egyszer,-vagy többszörösen telítetlen MCT és LCT tartalmú keverék emulziók alkalmazása- strukturált triglicerid Zsírban oldodó vitaminok adagolása